cheesecake!!

assalamualaikum..
tengah malam semalam berkesempatan membuat cheesecake..
ini adalah percubaan kali ketiga dan boleh disifatkan sebagai yang paling berjaya..
macam biasa nak memasak kena tunggu anak-anak itu tidurrrr..

sapa nak try membuatnya sila salin resepi ni ye!!!

BAHAN
  • 6 keping slice cheese
  • 300 ml susu segar
  • 100gram butter
  • 6 biji telur di asingkan putih dan kuning
  • 125 gram gula
  • 100 gram tepung gandum
  • sedikit esen vanilla
Bahan nak buat pon simple-simple saje kan..jom buat!!


1. Masukkan putih telur dan gula kedalam mixer..
pukul sehingga jadi meringue.
lama jugak proses ni..setengah jam kot..sempat susukan zikry lagi..huuu
*meringue-jadi mcam pekat dan kental..
kalau tak jadi maksudnya bakal tak jadila cheese cake anda..hehe..
pastikan bowl mixer kering,telur putih tak bercampur air@minyak..insyaAllah takde masalh la nk jadi meringue tu..
 


2. siat-siat slice cheese tu jadi kecil..,
masukkan kedalam periuk bersama susu cair..
bila cheese dah cair,masukkan butter..
kacau dengan api perlahan..
bila dah cair semua, tuang dalam bekas lain dan biar sejuk..
(oppsss..takde plak gambarnye..)


3. pukul pula kuning telur sehingga kembang..

4. kemudian, masukkan kuning telur yang sudah dipukul kembang kedalam bekas cheese+susu+butter tadi
Kacau rata ye..



5. Masukkan tepung ke dalam bekas yang sama..
masukkan sikit-sikit ya..
make sure tak berketul..
guna hand mixerpon ok..utk kacau-kacau..


6. Masukkan sedikit esen vanila..dalam 1st

7. Kemudian, baru masukkan putih telur tadi..
macam ni la lebih kurang rupa meringue..
gaul ratajuga..

8. Masukkan kedalam loyang bersaiz 20cm..
Sebelum tu sapu loyang dengan butter dan lapik dengan kertas minyak..
saya takde kertas minyak..
so, amik saja kertas A4, sapu minyak..huhuhuh..terdesak sungguh..


9. Baka pada suhu 170c selama 20 minit.Kemudian kurangkan suhu kepada 140c
dan sambung bakar selama 40 minit lagi.. 
10. aiyakkk!!ada gempa bumi pulak..
tapi jangan risau..parut sikit je..rasa dia mantopp..

ok..
ni chessecake saye..

 harap anda tergoda untuk mencubanya..

haippp!!
tangan siapakah itu yang sudah tidak sabar-sabar mau makan??


saya makan dengan aiskrim vanila+raspberi..
aduyaiiii..
bertambah lagi kalori yang sedia ada...


b.. sudah berjaya!!!







15 tukang conteng sambilan:

i n n z c h u b b y said...

wah!!! sedapnye~

x sabar en zahir nak rasa nnt. hehe~

a.i.n.a.n.a.d.r.a.h.r.o.s.l.i said...

wah..mmg sy sgt suke cheese cake tp xtau resepi die klau nk wt sendiri..thanx 4 da recipe ye ckgu..

hanny maness said...

kak ekin, ermm nmpk best !
heee tapi knp akak tak buat cheesecake yg xpayah bakar tu? cuma masuk dlm freezer je.
pd hani, cara tu lebih senang :)

fatyah as a gadis said...

salam.puan slice cheese yg mcm mana?
dat day fatyah gune creamer cheese yg mcm bentuk buttercup tuh.hmm

bella mike said...

naaakkkkk...sdp sngt...

Ummi said...

@a.i.n.a.n.a.d.r.a.h.r.o.s.l.i
ade banyak resepi kt tenet aina..kene rajin klik..klik je..hehehe

Ummi said...

@hanny maness
encik zahir ade gtau haritu ade member die buat jenis tu kat atas kapal..jenis yg tak payah bakar..tp katenye kurang sedap..berbulan cheesecake tu dok dlm peti aih atas kapal..sebab tu tak try yg cara tu.heheh

Ummi said...

@fatyah as a gadis
ni saye gune chesedale..ala, yang keping2 tu..yang selalu org makan dgn roti @ burger..

ummu luqman said...

dah 2 kali buat cheesecake tapi tak bape nak menjadi.. nak cuba kali ke 3 dan ke 4 pulak.. :)

Melati Qistyna's Mummy said...

uhuhu... best nyer, kegemaran ku :P

Ummi said...

@i n n z c h u b b y
harusla inn..tp die lg suke kek coklat..hiiii

Ummi said...

@bella mike
alahai bella..nak ajak dtg umah pon tak sempat..pasai dah agihkan kt jiran sekuarters..heheh

Ummi said...

@ummu luqman
ye kak! harus try lg..usaha tangga kejayaan..bile dah jadi rase puas hati dan rase nak buat lagi..dan lagi..dan lagi..hehehe

Ummi said...

@Melati Qistyna's Mummy
hehehe..same le kite..akak kene buat sendri la ye..kalu sy buleh pos,harus dah sy pos kt akak..loyal reader la katekan..heheh

Masrini Karim said...

ikin..order plzzzzzzzzzzz....haha!

JOM SHOPPING!!