im back!

4
COMMENTS
assalamualaikum..

sangat rindu mau membebel disini..
tapi biasala..bz!!
sejak 2 minggu lepas masa sangat-sangat rasa tak cukup.
asyik keja luar dan stress dengan final exam.

alhamdulillah,
semua dah berlalu..
final exam untuk 2 paper dah selesai.tamat sudah untuk semester ini.
insyaAllah,lagi 1 semester tamatlah misi MBA umi.

sekarang bersiaran dari Taman Maluri,KL.
panjang la langkah memandangkan dah tak terikat dengan kelas master.
sedang menghabiskan sisa cuti yang ada..disamping ada sesuatu yg dicari di kota.jem.memanjang.nih.hiiiiii


banyak cerita dah terlepas nak update..
kisah jalan2 cari makan zahirian,besdey angah,milestone zakwan yg dah lama tak update,tak lupa persiapan sekolah kak ina...
adehhhh..pelan2 update la kan....

c u next-next-next entry ya..









terima kasih untuk pembaca blog umi yg alert sangat ..
pm kenapa blog bumi x boleh bukak sebelum ni..
dalam tempoh berpantang dari berblog sebab fokus kt study (kununnnnnn)





complicated..

0
COMMENTS

regency tower

0
COMMENTS



assalamualaikum..



 regency tower, ipoh 18-12-12

hampir selesai

4
COMMENTS
assalamualaikum..

ini entry patut publish kemarin lagi
tapi tetiba umi demam..siap mc..
dugaan betul..
sampai ayah kata nak pospon pindah..ooohhh tidak...lagi tangguh lagi banyak benda sangkut..


lagipon semua benda dah nak setel..

langsir dah pasang, autogatepon..





tengah pasang autogate



autogate sangatla pentingakn..
buatnya hujan ke..
tak pon susah hati nak tinggalkan anak-anak dan p bukak pintu pagar secara manual..
macam-macam boleh jadi sekarangkan..



ok..
nti sambung lagi..
nak kemas2 lagi barang..banyakkkkk sangat yang belum dikemas memandangkan umi demam semalam.


Tip agar rajin melipat kain

4
COMMENTS
assalamualaikum..

huahuhuahuaaa..
ada ye tip atau cara nak memotivasikan diri melipat kain..
ade okeh,,,

kalau tak idakla sanggup bersengkang mata bangun pukul 2am semata-mata nak lipat kain..
ini adalah tip paling berkesan untuk umi..
mungkin ibu-ibu lain pon boleh amalkan..
anak dah tiga dan suami yang seorang ni..kalau bercakap bab kain baju..
adehhh..boleh urut-urut dada..tarik nafas dalam-dalam..

umi ni seorang pekerja yang bekerja dari 8am-4pm..
balik kerja ada banyak perkara lain nak dibuat dan melipat kain bukanlah satu aktiviti kegemaran..huuu

so, nak bagi diri ini gigih melipat kain adalah...
elakkan dari meletak kain yang banyak itu di tempat tersembunyi..
tempat tersembunyi yang biasa adalah di dalam bilik..
bila kain baju bertimbun di letak dalam bilik, kita akan rasa selesa..
sebab tak nampak di mata..
maka kita akan ada kecenderungan biar kan aja dari sehari ke sehari..sudahnya kain akan makin menggunung..
lepas tu dah leceh nak cari baju bila nak dipakai..
pehtu mula la nak stress..kan..kan..kan...


satu lagi ..jangan letak baju tu dalam bakul..
sebab bila dok dalam bakul nampak masih ok..
so, rasa malas nak melipat masih ada..


cara umi, lepas angkat baju dari penyidai,
timbunkan atas sofa atau atas tikar..
hahahaha
tryla...
kerana ianya akan menghasilkan satu pemandangan yang sangat menyakitkan mata dan hati..


yess...ini la yg umi buat..make sure nampak bersepah..


dan efeknya..
inilah yang akan ku lakukan..
sanggup melipat kain di pagi buta..

dan ada sebakul jap tadi baru dimasukkan ke dalam mesin basuh..

kesimpulannya..
makin semak mata memandang, makin rajin la nak buat agenda lipat melipat ni..
okeh ya,..
nak berbalik kepada objektif..
nak lipat kain..
hahahhahaa

selamat mencuba..




bilik tidur anak-anak

1
COMMENT
assalamualaikum..

kami dalam proses nak berpindah..
dengan harapan Khamis ni, memang dapat pindah
setelkan sikit2 lagi..


sedikit tentang bilik anak-anak

kakak & angah berkongsi bilik dulu..
baru-baru pindah nak suruh duduk bilik sorang satu macam tak kan berjaya jek..



ni la bilik kakak & angah..untuk jimat ruang, ayah belikan katil yang boleh sorokkan tilam.malam-malam nak tidur baru tarik keluar..

nampak macam kaler biru kan..bilik ni tak pasang lampu pon lagi.sebenarnya dinding tu kaler biru & purple..

ada sikit2 toys yang kak ina bawak sikit2 setiap kali jenguk rumah..excited dia nak tengok ayah dah siap cat ke belum..




kakak&angah suka katil ni.si angah siap lompat dari atas ke tilam dia..haaaa..kalau beli double decker jenuh laa..



haa..ni kaler bilik..

set bilik ni ada katil, 1 almari, 1 set drawer..tu kat tepi tu..dan 1 peti kotak untuk sumbat toys..hihihi..

lampu tak letak lagi..apa pon tak ada lagi la...baru letak perabot yg sepatutnya aje..nti dah pindah kita ambik gambar lain pulak ye..





bubbye Penang

0
COMMENTS
assalamualaikum..

bubbye penang..
dah selamat sampai ke Changlun pon.

orang lain dok bermeeting, umi sebok seret beg nak checkout..hiii
dalam pukul 10++ ayah sampai..
so, dengan izin TP. umi balik dulu ye..
kesian dekat zakwan..





ada orang tolong  tarik beg yg biasela...berat waktu balik akan jadi lebih sikit dari waktu tiba..huhuhu

penang..






tengok kapal dari jauh..


suke sangat la buat muka serius ni..hahaha..cover..cover..

di pertengahan jalan, tukar pilot la...orang tu penat dan mengantuk jaga anak..tak tidur malam..baru sehari dah pengsan macam ni..ngeeee


sampai dengan selamat dalam pukul 12 lebih..
zakwan duduk termenung dengan tok dia..
mula-mula umi nak ambik, dia tak mau..nak kat ayah jek..
huuu..merajokkk..
baru sehari dua dok dengan ayah dah berlagak eh...esok ayah p berbulan-bulan baru tau...

tapi sat saja..
lepas tu melekat dengan umi balik la bila dapat upah susu..


sekian.
















bekal untuk zakwan

0
COMMENTS
assalamualaikum..
selamat pagi...

bekal untuk zakwan tidak di lupa...



-georgetown city penang- room 1305

terkebil-kebil

3
COMMENTS
assalamualaikum..
hampir 12.35 malam tapi mata masih tak mau lena.
macam mana la agaknya zakwan..
macam mana jugakla si ayah..

nak sms takut mengganggu pulak..tah2 ayah baru nak  lelap..
si ayah kepenatan menolong orang kenduri siang tadi
lepas tu melayan ragam zakwan.
tadi masa kol terdengar la suara zakwan merengek2..adehhh..

umi datang sini bawak bekal assignment jugak...
outstation pon stay up jugak..
konon nak merasa tido lena tanpa perlu bangun bf zakwan or bancuh susu angah..
TAPI...hmmm...
kalau dah rutin burung hantu..tido kt mana pon mcm tu jugakla.....




 bila rindu kt anak2 & suami, baca balik entry lama-lama..
tengok gambar2..rasa berbaloi sangat berblog..
bayangkan  10 tahun akan datang..tah berapa banyak entry..(kalau umur panjang)
dengan macam2 cerita..

sapa belum ada blog..buatla..worth it..



 p/s..roomate dah lama lena..mata dok terkebil2 lagi..


buah tangan

0
COMMENTS
assalamualaikum..


ayah kata zakwan demam..
pagi esok ayah plan nak bawa anak2 amik umi..
tapi dah zakwan demam,nampak gaya ayah datang sorang..

meting umi masih ada esok..
tapi umi tetap nak balik awal..
kesian zakwan..
bos umi ok..family 1st..

tak sabar nak balik esok..
manja benor zakwan eh..umi p sat je demam dah..(^_^)



dan seperti biasa,bila outstation...mesti ada buah tangan utk anak-anak..
untuk suami tersayang juga ;)


umi beli buku cerita baru...tak larat nk reka cerita sebelum tido dah..so,dah ada buku baru,ayah bolehla take over bercerita ;)



jem & cramp

0
COMMENTS
assalamualaikum..
bersiaran dari Georgetown city hotel Penang.









roger encik suami..zakwan mcm nk demam..
haiahhh..susah hati umi..

esok umi balik awal ye..



lagi 2 minggu umi meting lagi..
dah orang bayar gaji,Menurut arahan je la
tapi insyaAllah, p sefamily pulak..





lagi 2 minggu kita ke sini ye...

Berpisah sementara

2
COMMENTS
assalamualaikum..

petang ini umi akan bertolak ke Penang..
atas urusan kerja..

tapi sangat frust sebab ayah & anak-anak tak dapat join sekali..

sebabnya..
partner bilik umi tak bawak family..so, tak dapat la nk kongsi2 ambik bilik lain..

nak ambik bilik sebijik saja-saja sangat tidak berbaloi..
ye la..umi p sana atas urusan kerja..
so, bayar mahal tapi tak dapat habiskan masa dengan family adalah kurang efisien..huhuuhu
kalau bayar half tu lain cerita la kan..

3 hari 2 malam anak-anak akan tinggal dengan ayah..
bolehla bagi ayah rasa macam mana jaga anak sorang-sorang kan..ngeeee...
alaaa...umi berbulan-bulan jaga sorang-sorang okeh..
mari kita handover kat ayah pulak.


TAPI encik suami saya itu telah mengambil langkah proaktif..
awal-awal sudah diberitahu bondanya untuk temankan dia dan anak-anak pada malam hari..hahahah...
siang-siang anak-anak kan p sekolah..

so, selamat menjalankan tugas ye suami..
pagi-pagi jangan lupa cairkan susu zakwan, siapkan beg sekolah diaorang, kasik mandi,sikat rambut, breakfast semua..doa banyak-banyak diaorang tak buat perangai dan si ayah di berikan rasa kesabaran yang sangat tinggi..kihkihkih...

Pagi Jumaat nanti insyaAllah akan dijemput ayah di Penang..
umi plan nak balik awal..petangnya ada kelas di UUM..
final exam dah makin hampir..
ketika ini sangat berharap bulan terakhir di tahun 2012 ini cepat berlalu...ringan sikit bahu ni bila tamatnya semester ke 5 (wahhhh..dah nak ke final sem!!!!!)

dan moga cita-cita nak berpindah next week juga harapnya tercapai..ameen..



umi siap gugel peta untuk ayah agar si ayah tak sesat larat p queensbay plak..hahahahah




durian & rambutan

2
COMMENTS
assalamualaikum..


 masa balik kampung..tengah musim buah ye..
buah durian & rambutan.

heavenla makan durian..terutama kak ina..

hari pertama kat kampung..kak ina breakfast durian..lunch durian..sampai ke malam mengerjakan durian..
sampai riso jugak la umi tengok..
memang dia pulun sungguh..


tok arip rajin kupas..kak ina makan ajek


rambutan pon memang tengah musim..

dok melekat dengan acu diaorang ajela..
takpon dengan ayah..sikit2 ayh..cehhh..



zakwan yang jarang pakai baju kat kampung..panas..




ni bukan main nak berdiri aje..berani main lepas2 tangan pulak tu..




ape2 aje la zakwan..jaga diri..jangan jatuh..






Tips-tips melawat ZOO TAIPING

1
COMMENT
assalamualaikum..


Hari tu, on the way nak balik Perak, kami sefamily ambil kesempatan menyinggah ke Zoo Taiping.
alang-alang dah menempuh jalan nak balik Parit kan..
singgah la..dah berjanji pon dengan anak-anak.

Kakak & angah pon bukan main excited bila tau nak p zoo..hari2 cakap pasal zoooooooo..huhuu..


Hari cuti sekolah memang la ramai orang..yang datang dengan rombongan, yg datang dengan famili..parking pon jauh sikit la dari entrance..

tiket masuk untuk dewasa RM12..
warga emas dapat diskaun...Mil dapat potongan 10% ke 20% eh..lupa plak..
Kak ina & angah RM10
zakwan free aje..

eh tajuk pon TIPS nak melawat zoo kan..

1. bila mula-mula masuk..kite kena berpikir jap..heheh..nak naik trem atau nak jalan kaki? memandangkan haritu ramai orang, malas nak Q. tapi kena set dalam kepala awal2..perjalanan adalah sejauh 2.5kilometer..bagus untuk bakar lemak.



bila tengok gambo ni..nampak si ayah lebih excited dari anak-anak..hahahaha


2. Kalau bawak anak-anak, rasanya lagi seronok jalan kaki..naik trem kita bukan boleh turun..lalu je..sambil driver tu bgtau itu haiwan apa..ini haiwan apa..(dengan suara yg mcm dah bosan jek)huiihuii..umi tau la pasal tiap kali berselisih dengan trem, dok dengar driver tu cakap apa..naik trem menyebabkan kita payah nak bergambar jugak..

semangat ooo..kak ina..



3. Untuk bawak anak kecik macam zakwan..ada stroller pon bagus. jalan elok saje..kot la anak kecik mengantuk ke ape kan..tapi zakwan sangat excellent.tak meragam..tak mengantuk.cuma mata jadi bolat-bolat tengok macam-macam..kami p haritu bawak babycarrier saja.itupon zakwan tak boleh dok lama pasal berpeluh2 dia..so,bermula acara dukung berganti-ganti antara umi dan ayah..



seronok la budak-budak ni dapat tengok
 dengan dekat macam-macam haiwan..ni tengah tengok ikan..ada keli afrika yang besar lengan dalam tu..


yang ni lupa dah ade haiwan ape eh yang diaorang tengok..

  



ni tengah tengok Flamingo..sekarang bila tengok kak tv kak ina kata "umi..tu BINGO macam kat zoo.."huuu

4. tips lain: umi perasan semakin jauh berjalan, semakin besar haiwan yang akan kita jumpa.awal2 tu kita akan jumpa haiwan yg kecik2..monyet,burung,ikan,landak..etc2..sampai kak ina pon bosan..asyik tanya mana zirafah???gajah??..saja ye dia nak bagi kita gigih berjalan..haiwan2 besar ada nunnn di hujung perjalanan.huhuhu..


yesss...dah start sampai area haiwan besar2..ada zebra!!!angah..awak posing macam YB menag pilihanraya..nampak sikit kemuncitan perut dia..hahaha






 5. jangan risau kalau penat berjalan..ada banyak wakaf untuk kita berhenti berehat.umi pon boleh bf zakwan..ada je wakaf yg agak tersorok,redup pon iya.


6. haritu kami langsung tak bawa apa-apa bekal untuk berjalan sejauh 2.5 km..kesian kakak & angah..asyik kata penat..dahaga..masa ni jenuh la ayah pujuk budak 2 orang tu untuk terus berjalan..mana larat nak dukung diaorang.huhuhu..so, parent..nak p zoo ni make sure sekurang-kurangnya bawak air mineral..untuk yg mau berjalan macam kami laa..JANGAN bawak makanan..keropok..kerepek..semua tu tak payah..sebab nati ade monyet..ke beruk..ke kera..ntah..dok aim nak amik..hahahah..kalau nak bawak gak, sila simpan dalam beg galas.

nak bergambar dengan zirafah..diaorang sombong plak..hihihi





yang ni captured by kak ina..berlatarbelakangkan unta..pandaila kakak!

7. bila berjalan, kita boleh tengok haiwan dekat2..tapi dilarang bagi makanan.perbuatan budak dua orang kat bawah ni tidak boleh dicontohi.dahla bagi makan daun kering jek..hahahaa..sian kat kangaroo tu..tertipu!!




8. Dihujung destinasi, ada la orang jual souvenier, aiskrim,roti, etc2..dan seperti biasa,harganya macam harga dalam zoo la kan..mahai juga..biasa la tu.. dah penat, beli je.siap dapat upah aiskrim untuk kakak & angah sebab gigih menghabiskan perjalanan sejauh 2.5km.Bravo!!!

lakonan semata-mata..konon dia pon penat berjalan..haussss..hahahah


ohh..lupa nak bagitau..masa mula2 masuk akan ada orng offer untuk ambik gambar..kami pon posing la sefamili..bila nak keluar ada la nanti gambar kita terpampang kat board dia..boleh pilih nak amik ke tak..

dan seperti biasa...harganya lagi hebat dari kedai gambar...kui.kui...





ate..dah ini je complete 1 family punya gambar..nak bawak tripod macam agak poyo..hahaha.mahal pon bayar jugakla..yg ni size 8R berharga RM30 sekeping..-nangesssss!!



okeh..sekian entry bertajuk  Tips-tips melawat ZOO TAIPING..

dah pandai rupanya..

1
COMMENT
assalamualaikum..

kat rumah zaid zakwan menyusu badan sepenuhnya..
so, umi tak amik tau pon dia boleh pegang botol sendiri ke tidak..

hinggalah kemarin, lepas dia makan biskut, ayah kata bagi dia minum air masak guna botol..

sebelum ni umi bagi dia air masak ,suap guna sudu..

mula-mula umi yang pegang..
tapi lepas tu tangan dia pon sebok nak pegang botol..
so, let go je la kan..


ohhh..
dia dah pandai pegang botol sendiri rupanya..

zakwan..7m3w..



 

JOM SHOPPING!!