Petua Mengetahui Jantina Bayi - Perempuan atau Lelaki?

assalamualaikum..

Petua Mengetahui Jantina Bayi - Perempuan atau Lelaki?


ok..ini anak yg ketiga kami..tapi rasa excited nak tau boy@girl tetap tinggi..walaupun dah ada sepasang..umminya ini punya rasa ingin tahu yg sangat tinggi..ayah?rasenye tak kesah pon kan..hiii



Diambil daripada blog: amal's pregnancy journal..terima kasih ye amal..akak edit la sikit kan..eh..banyakkk jugakla..hehehe


1) Melihat kepada perut si ibu. Kalau perut ibu kelihatan tajam iaitu meruncing ke depan, maka anak dalam kandungan tu lelaki. Kalau perut ibu bulat bundar / melebar ke tepi, itu kemungkinan anak perempuan. 



saya rasa perut saya tak tajam..bulat saja.. = PEREMPUAN




2) Melihat kepada nipple breast si abang atau kakaknya. Kalau nipple abang atau kakaknya terbelah..maka anak yang dalam kandungan tu anak pompuan. Sebaliknya, kalau nipple tu bulat / timbul maknanya anak dalam kandungan adalah lelaki. Ingat..nipple abang atau kakak kepada anak dalam kandungan tau. Bukan nipple ibu ataupun kakak atau abang si ibu..hehehe...


~ tak sure la ni..malas nak cek boleh?macam takde hubungkait je..hehehe


3) Melihat arah tidur si ibu. Kalau si ibu suka tidur mengiring ke kanan.. maka kemungkinan anak yang dikandung adalah lelaki. Sebaliknya, kalau suka mengiring ke kiri..hah mungkin anak pompuan.


~ nampak gaya lebih selesa nak mengiring ke kiri bila perut makin besar ni = PEREMPUAN


4) Merasa arah berat perut. Kalau si ibu merasa bahawa anak dalam kandungan suka duduk kat sebelah kanan..mungkin anak lelaki. Sebaliknya..kalau baby tu suka dok sebelah kiri..mungkin pompuan.


~ yang ni tak berapa sure la..rasanya mcm beby suka dok belah kanan je =LELAKI?


5) Melihat perangai si ibu. Kalau si ibu semasa mengandung suka bersolek, bergaya.. hah kemungkinan anak dalam kandungan tu pompuan. Sebaliknya kalau malas nak bersolek, bergaya ni..anak lelaki la tu.


~ solek-solek memang idakle..bukan jenis solek-solek..so..anggap yang ni saya tak valid..hihihi


6) Melihat garisan pada perut ibu. Kalau garisan tegak dari bawah ke atas tu terang dan tak putus-putus maka anak dalam kandungan tu kemungkinan lelaki tapi kalau terputus..kemungkinan pompuan.


~ penah dengar tips ni..tp lihat garisan tu lurus atau senget..kak ina senget, zikry lurus..dan kali ni macam senget jek =PEREMPUAN


7) Melihat pada wajah si ibu. Kalau wajah ibu berseri-seri orang kata anak lelaki tapi sebaliknya kalau muka tak berseri orang kata anak pompuan..sebab anak pompuan tu telah menarik seri wajah ibu dia..sebab tu muka ibunya tak berseri..


~ohhh..yang ini tak pasti..tapi bukan ke selalunye org kata kalau berseri tu beby girl?


8) Melihat kepada buku lali si ibu. Kalau kelihatan licin dan putih berseri, kemungkinan anak lelaki. Jika kelihatan kehijauan mungkin anak perempuan


~ ni pon tak tau..hijau?hahaha..tetiba teringat Hulk..


9) Melihat kepada response baby lelaki atau perempuan terhadap ibu yang mengandung. Katanya, kalau baby pompuan tu suka kat ibu mengandung ni..anak dalam kandungan kemungkinan lelaki. Tapi sebaliknya kalau baby pompuan tu tak suka kemungkinan ianya sama jantina dengan dia..pompuan. Begitulah sebaliknya..


~ yang ni..zikry sangat suka letak telinga kat perut umi..suka nak cakap dgn beby..=PEREMPUAN?




PEREMPUAN kah?hiiii..ade la kawan main masak-masak kak ina kan (^__^)..








7 tukang conteng sambilan:

mama Rayqal said...

saya due xmas nih.. masih berteka teki lg.. sebab doc kata laki.. tapi hati mengharapkan girl.. hahahhaha... =)

Mama IzzDanish~ said...

kak ikin, saya masa mengandung dulu mmg garis tegak tade putus2..terang dan nyata..heheh so mmg lelaki..rasanye tips yg tu boleh pakai kot :)

Melati Qistyna's Mummy said...

Hehehe, kena buli la sok bangngah.... :)

Marsha~ said...

tetek Qila terbelah.. tapi dpt ariq.. tak dapat pun ariqa.. akekekekeke

OneSimpleMother said...

saya teka pompuan.. hehehe

Ummi said...

mama rayqal..dah dekat sngat dengan due..memang dah nampak kot memang boboy..tp sapela yg tau kan..allah punya kuasa gud lak ye..moga dipermudah urusan bersalin :)

______________________________

azi..yg tu pon ok..sebab pengalaman 2 org sebelum ni, ikut garis tu memang tepat :)

___________________________

kak abby..ayahnya bukan riso dia kene buli..riso die lebih ciri gegirl dari boby..dia kan suke pakai tudung..huhuh..takd emember nak sepak2 bola..

_______________________

marsha..ahahaha..tu laaa..yg tu memang nampak tak relevan sangat la..cam takde kena mengena jek..

______________
moga kak mas pon dapat beby girl plak pehni ye :)

Anonymous said...

J'ai un blog wordpress avec beaucoup de photos hébergées sur des sites tiers. Je veux que tous les photos pour être hébergés dans mes blogs wordpress. Je ne veux pas de télécharger manuellement toutes les images et de les remplacer dans les messages, j'ai besoin de quelque chose à faire automatiquement ..

JOM SHOPPING!!