Jubli Perak PPAZ

1
COMMENT
assalamualaikum..

gigih ni nak update..
Jumaat lepas p full 1 kerete..p sekolah kak ina..
ada sambutan jubli Perak..25y dah sekolah tu..




Ada mcm seminar parenting pagi Jumaat tu..
Tapi..kalau dah namanya p dengan anak2..kirim salam ajela..
Nampak ade badut..adehhh..kat badut ni je dah terbang dekat RM10 beli belon ikat2 dia tu..

see..sorang satu semua..termasuk si kecik tu..kemain suka..incomplete la kan..ayah takde

ada main giant buble jugak..main sat je ni sebab separuh bekas zakwan tumpahkan dah..hahahah

Istana belon katanya...menda ni dari awal kak ina dah zikir2 kat telinga adik2 dia..kalau ikutkan masuk menda ni ikut jantina..tapi umminya la request masuk 3 orang terus ..kecik2 belum akil baligh lagi ..huuu

ni rupa istana belonnya..
Sebenarnya ada banyak gerai..pameran..
best2 semua..memang meriah,,
tak dapatla nak snap pic banyak2..sebab pantang pegang nset..si zidan pon nak pegang jugak..
kalau dia pegang saja takpela,..buatnya dia baling??


amboi kemain budak botak ni nak air cendol..tapi tak dapat sedut pon pasai straw dia beso..sudahnye nyusu bawah baju jugak..hahahah..kesian zidan berpeluh2..panas kan..tp tak meragam pon dia..maklumla jarang kuar rumah dia ni..so bila dapat peluang keluar tu..harusla dia nikmati..hiii

my bestfren..ecececeeehhhh

bawak zidan paling senang pasai dia tak reti sangat nak mintak beli itu ini..dan kalau agak2 lenguh dukung dia..ada ramai yg sudi babysit kan..kikiii..  




Kak ina & angah ada masuk pertandingan sand art jugak..
angah menang..tp no pic..

ummi depa dah macam orang ape je nak kontrol sana sini even pengasuh depa follow sama..tapi semua nak berkepit dengan umi..pasai jalan dengan umi boleh tunjuk2 nak itu ini kan...fengsannnn..baru gaji punya pasai..beli jugakla sikit2 ..kasik depa syok..



Tengahari ajak balik..tak upaya umi nak tunggu lelama..
Malam pon ade hafiz hamidun..tp usah carik pasal laa...
dok umah lena kepenatan lagi baguih..hahaha


..MISI UPDATE BLOG BERJAYA..




Tenggelam dan timbul

1
COMMENT
assalamualaikum..

Tetiba plak timbul blog ni kan..
selepas hampir 2 bulan tenggelam..
ruginya tak diapdet..
dan bila kesayangan kami semua dah sign on..mood berblog tu datangla..
sapa suruh dia sign off lama2 sngat kan...habis terabai blog ni..hahaha..
sekali bila dia sign on...dangggggg,...

So konon2 nak apdet sikit2la..
ni pon besday dia bulan lepas..
sempat la sambut besday kat darat kan..

semua excited nak makan kek ayah depa...
Ayahnye udah 32.alhamdulillah,, anak dah 4..



Alaa..tetiba hilang dah skill nak mengarang kan..
dah nak sebulan en husben sign on..KEJAP je..(walhal baru 3 minggu..bundarkan ke sebulan..hahaha)

yang pasti..tahun ni tahun ke 4 tak beraya sekali..adoyaiiiii

ok. sekian
jumpa lagi next entry..insyaAllah

cikgu kan bz sabagai SID jugak sekarang..wiiii



Tetiba..

0
COMMENTS
Pukul 3 am..
Mata belum mau pejam..

So post sket kt blog ni..
Gamba2 anak2 yg dok dalam nset..
Simpan dalam blog..

Esok2 dah besar tengok balikla gambo masa korang kecik2 ni haaa..

Masing2 pakat sayang kt awak zidan oiii...
Terutama kak ina..kakak2 sangat dia tu..

Mujur rajin jaga adik..












2015
Kak ina 7y
Angah 6y
Zakwan 3y
Zidan 1y..


Ok dah..ummi nak tido..
Esok nak bergerak balik perak..
Moga segala urusan dipermudah dan doakan kami selamat sampai ye..
posted from Bloggeroid

New baby..

1
COMMENT

Taraaaa..
Ni baby baru tuuu!!

Pinkysh gegirl sangat..
Bukan iphoneeee..

Amboi..bila kate nset baru je semua bajet iphone..

Asus tetap dihati..
Harga yg berbaloi2..tp function dia utk orang yg buat online bisnes cam cikgu ni memang tiptop
Sebelum ni guna asus phonepad..
Tp memory dia 4g aje..

Dekat setahun jugakla dia berbakti..tp ternyata tuan dia memerlukan lebih banyak memori..
Maka..dapatla asus zenfone..ok..cikgu kata 'dapat'...bukan beli..maknanya..harusssss incik zahir jugak jadi tukang beli..
Tq! Tq!
Idakla dikabo regenye..org bg kita terima aje..hiii..tq husben..



Tp sila gugel..harganya affordable sangat..
Sapa2 yg nak start bisnes online zassss guna jari..asus memang sangat boleh dipertimbangkan..

Sb tu cikgu still boleh aktif berShaklee..online class..wasep..instagram..etc..semua dihujung jari..dah jarang sangat bukak lappy..

Sekian promo free utk asus zenfone..asus phonepad...asus..asus..


Ni hapdet dengan asus jugak la ni..
posted from Bloggeroid

Langkah kecik

0
COMMENTS



Semoga cepat berlari zaid zidan..
Dah nak masuk 11 bulan dah..
"Sekejap" nye.m

Cara paling laju utk susun buku ikut jadual waktu anak

0
COMMENTS
Assalamualaikum

Alhamdulillah..akhirnya selesai jugak sesi balut membalut buku kak ina..berpeluhla memandangkan dulu ayah dia ada ..buat keje 2 orang memang cepatla.

Sekarang kena balut sorang2..ada jugakla kak ina menyumbang tenaga..tolong potongkan gam selotep..

Haritu enck husben ade wasapkan..cara nak bg senang & cepat susun buku anak..
Memang sesuai utk isteri dia ni..semua nak cepat aje..
Rasenye ramai kot dapat wasap tu..

Ummi pon ape lagi..
Praktikkan terus..

Memula cari sticker yg kaler2 tu..kt cmart abes..kt stationery pon ade 2,3 kaler je..tak boleh la..kena ada 5 kaler sebab anak sekolah 5 hari kan..

Last~last..jumpa ni...




Harganya RM3.20..
Berbaloi dari beli sticker..sebab sticker tu dalam rm2++ satu kaler..5 kaler dah boleh jadi belas2 ram jugak..

Cuma kalau guna yg ni..kene tambah sikit Vitamin Rajin..potong dan tempek selotep pastu baru tempek kat buku..

Dengan gigih buat dr tghari sampai ke petang..

Dan hasilnya....





Hijau ~ahad
Biru~isnin
Oren~selasa
Pink~rabu
Kuning~khamis


Senang gila..berbaloi dengan usaha tempek satu2 bg tiap buku..
Contoh untuk esok, isnin..tarik aje semua buku yg ada sticker kaler biru..
Tak payah nak belek, telek, baca tajuk buku dah..
Menyusun buku boleh setel dalam kiraan saat je..heheheh..1000000xLIKE


Tapi umi tetap ajar kak ina cara 'baca' jadual waktu dia..




Agak pack jadual dia..
InsyaAllah kak ina boleh..hari2 kasik Vitalea for Children (sempat promot tu)..dia akan stay kt sekolah sampai pkl 2.45pm..so kena la kuat mental & fizikal..

So far kakak nampak happy..tambah2 dah dapat duit belanja hari2..
Koperasi tu tempat paling indah utk dilawati..
Ade je mende dia beli..adeshhh..tapi lega ada gak belen duit dia bawak balik..buh tabung..tp dia kata bila dah banyak nak bawak p koperasi la...hahaha..nangessss!!!

Eh panjang plak cite.
Sape rajin sila buat..serius memang berbaloi..susah 1 hari je..lepas tu senang sepanjang tahun tau!



Rak zirafah ni ummi kak ina ade juai..sape nak cepat2 wasap 019.357.1510..
Rege??
RM149 bulan JANUARI 2015 sahaja..
Dan selagi stok masih ade..
019.357.1510


Ndaaaa...

Esok kerja!!!

Ostematrix + Vit E sebelum tido..

Assalamualaikum..
posted from Bloggeroid

Bila anak masuk sekolah..

2
COMMENTS
assalamualaikum..
tajuk paling popular minggu ni kan..
kalau tengok feed kat fb pon..rata2 majoriti parents share pic anak memasing masuk sekolah..
terutama yg baru masuk darjah 1 kan..
bukan anak je excited..mak paknye pon same..

same goes here..
Pejam celik kak ina dah 7 tahun (amboi senangnye bunyi pejam celik tetiba besor dah )
Penah dalam entry sebelum ni ada cerita tentang k.ina p interview untuk masuk ke sekolah rendah al-azhar..dan alhamdulillah rezeki dia ade kat situ..
Dan macam biase..bila event penting macam ni..ayah selalu ade :)

sekolah ni kira jauh jugak dari rumah nk compare dengan jarak tadika dia sebelum ni..
kak ina kena naik bas untuk pergi dan balik sekolah..
risau memang ada..tapi nak masuk sekolah tu punya pasal..pikir yg baik2 aje..

jom layan gambo..
buat kenangan..angah masih kekal di Taska JAHEIK..uniform kak ina ala-ala biru pengawas sekolah..



actually kak ina demam sikit ari 1st masuk sekolah..

tapi muka tetap semangat kan..good kakak!!



ada sesi taklimat dari mudir..ustaz sayuti..dan sesi memperkenal pihak pengurusan sekolah..kat sini cikgu lelaki dipanggil muallim, dan perempuan muallimah..nak tergelak bila balik kak ina dok tersasul sebut 'muslimah'..baru2 nak biase kan..

syikin & syikin jr..kekekke..

masa umi dengar taklimat,ayah dok luar (biasala kan)..kebetulan masuk waktu rehat,ayah temankan kak ina kat kantin.kiranya mase ni umi tgh dengar taklimat la..ayah wasep gambo ni..dan ayah kate, elokla ayah tak p dengar taklimat..p jenguk dia kat katin..kakak pegang pinggan nasik dah..dia ingat free macam tadika dia dulu..hahahah..









 Lepas tu,umi ayah balik..ummi kerja kan..dekat pkl 11 gak la baru sampai opis..
Pukul 1.45 p pulak sekolah tu ambik kak ina..
sempena orientasi balik 1.45...hari biase pukul 2.15..fuuhhh..
macam waktu umi sekolah menengah je kakak..sekolah menengah pon balik pkl 2..


Ahad malam tu, ayah dah kena balik Melaka..
Dan pagi isnin, adalah hari nak ajar kak ina naik bas p sekolah..
seawal jam 7 pagi 1st bas dah tunggu..
Bas ni memang khas untuk bawak anak murid yg tinggal di kawasan Changlun untuk ke sekolah Azhar..lega banyak dah kat situ..kalau tak, jenuh ooo nak berulang ke jitra,pagi n petang..


Gelap lagi..angah pon folo anta kak ina masa ni..siap tanya..kenapa kak ina p sekolah malam2..sengallll..hahahha



Untuk hari pertama, lepas kak ina naik bas,umi folo bas tu dari belakang..nak tengok ok tak bila dia sampai sekolah..

tengok dari jauh..pakat2 seret beg semua..

Ada perhimpunan pagi tu..arahan angkat tangan,luruskan barisan..diberi dalam bahasa arab..dan ditranslate jugak..untuk membiasakan adik2 yg baru masuk..


Lepas tu, ummi patah balik p keja...
Nak kena p petang pulak..
Nak tengok boleh tak kak ina balik naik bas...
Riso..riso..





Taraaaaa..hahahhaa...muka muncung nak balik dengan ummi..jenuh pujuk ni..kakak p la naik bas..ummi bukan boleh hari2 amik kakak..huuuu...tapi Alhamdulillah..berjaya pujuk dia naik bas..tapi..beg umi bawak balik..boleh gitu plak eh,,


kecik2 dah naik bas..umi yg pestime ni siap p jumpa terus dgn drebar..bgtau nak turun kat mana..drebar pon bagus sangat..



dan sekali lagi..keje umi kakak pada hari kejadian adalah folo bas aje...muehehhehe...
 Alhamdulillah..kak ina selamat sampai..balik sekolah takya transit memana dah..balik rumah terus dok ngan kak hana..



Hari ke 3 sekolah..bersamaan hari ke 2 kak ina naik bas..
tapi umi tak folo bas dah..p hantar ke tempat berkumpul je..
waktu nak balik..umi p sekodeng kakak dari jauh..
dan ape2 perkembangan wasep terus kat ayah nun di Melaka..

Parking pon jauh..tak bagi kak ina nampak kereta..hiiii


memula seriau jugak..dok pikir..boleh ke kak ina ni..jenuh perati budak pempuan ..semua nampak biru same aje..tetiba nampak macam kelibat dia dekat bas..pastu dia naik bas..nak lebih yakin, umi p tengok kat perut bas tu..memang konfem beg dia ada..ya Allah..bagusnye kak ina..hari ke 2 dah boleh berdikari tanpa dia sedar ummi dia memerhati..



wasep terussss..mesti ayah bangga eh..hebat anak ayah ni..

 so, dah senang sekarang..kak ina pandai dah naik bas ..setel..
 harap2 tahun depan angah dapat masuk sekolah yg sama..


waaaahhhhh
berjaya update bloglaaa!!!!

c u next entry..
insyaAllah!!


...banyaknye buku nak kena balut...

Doa 2015

1
COMMENT
assalamualaikum..


Selamat Datang 2015..
Bubbye 2014..
Dah lama sangat blog ni tak berasap..


Semoga di tahun 2015 ini, kita semua dilimpahkan dengan kesihatan yang baik, rezeki yg luas, silaturrahim yang berpanjangan, dipertingkat iman, dikurniakan anak2 yg soleh dan solehah,

dan semoa blog ini mampu hidup dan bernafas macam dolu2...

ini semput jek manjang...

hiiii


Gambar 'fullhouse' dimuzium padi ..Nov 2014..




Bulan kesyukuran

2
COMMENTS
assalamualaikum..

Oktober dahhh..atau lebih tepat..Oktober pon dah nak habis!
Macam-macam dah jadi bulan 10..

Of kos la yang paling best incik suami dah kembali ke daratan kan..
so macam2 hal la boleh setel..

Hujung bulan september haritu..kak ina dapat p interview untuk masuk sekolah..
Lega sangat sebab ayah dah ade kan..
So bolehla ayah & umi teman kan kak ina..
Kasik semangat sikit..

Dan alhamdulillah..lastweek dah dapat resultnya..

 Displaying IMG_20141019_145622.jpg

 Memang rezeki kak ina la kot..pasai umi isi borang online betul2 pada tarikh last..tu pon jenuh timbang tara dengan si ayah..nak hantar tak kak ina ke sekolah tuuu..alhamdulillah..malas nak cita panjang..

So, get ready la tahun depan ye kakak..

Bulan Oktober jugak..rezeki untuk umi :)


pandai2la korang rotate pc tu..kikiki






Alhamdulillah..dapat APC pada umur 23..ngeeeee



memasing carik port..atas arahan cameraman






esok2 bolehla anak cucu baca..
dan try buat the best untuk dapat lagi awal okeh!!

tq untuk kengkawan seunit..pihak pengurusan..dan incik suami..

k bye!!





JOM SHOPPING!!