Bulan kesyukuran

2
COMMENTS
assalamualaikum..

Oktober dahhh..atau lebih tepat..Oktober pon dah nak habis!
Macam-macam dah jadi bulan 10..

Of kos la yang paling best incik suami dah kembali ke daratan kan..
so macam2 hal la boleh setel..

Hujung bulan september haritu..kak ina dapat p interview untuk masuk sekolah..
Lega sangat sebab ayah dah ade kan..
So bolehla ayah & umi teman kan kak ina..
Kasik semangat sikit..

Dan alhamdulillah..lastweek dah dapat resultnya..

 Displaying IMG_20141019_145622.jpg

 Memang rezeki kak ina la kot..pasai umi isi borang online betul2 pada tarikh last..tu pon jenuh timbang tara dengan si ayah..nak hantar tak kak ina ke sekolah tuuu..alhamdulillah..malas nak cita panjang..

So, get ready la tahun depan ye kakak..

Bulan Oktober jugak..rezeki untuk umi :)


pandai2la korang rotate pc tu..kikiki






Alhamdulillah..dapat APC pada umur 23..ngeeeee



memasing carik port..atas arahan cameraman






esok2 bolehla anak cucu baca..
dan try buat the best untuk dapat lagi awal okeh!!

tq untuk kengkawan seunit..pihak pengurusan..dan incik suami..

k bye!!





Esok.esok.esok.

0
COMMENTS
Assalamualaikum..
Saje2 angin nak berblog tu datang..
Sambil2 nyusukan zidan..sekarang semua betul2 dihujung jarikan..

Petang tadi,lepas amik k.ina n angah dari kelas kafa,singgah kat 1 kedai runcit ni.jarang2 singgah kedai runcit tu sebab bahagian depan kedai dia tu 'macam2 ada'...kiranya sebelum mak2 sempat nak beli tepung atau gula..konfemla kena pow ngn ank.

Tapi tadi sebab dah janji dengan k ina..bawak jugakla..sekali sekala kan..dalam kereta dah deal..nak amik cekelat skian..sekian..berapa jenis sorang boleh amik..

Tapi..tetiba angah buat perangai...'angah nak robot yg ade sayap tu...'adehhh...ni yg hangat ni..dh deal dlm kete kata cekelat aje..

Lalu bermulala drama si angah..
'Umi amiklaaa..nak tengok robot tu ada halal ke tak'
Hahahaha..dengan k ina sekali gelak mengekek..alasan tak boleh pakai!!pujuk2 tak jalan gak..
Tidak sekali2 nak ikut cakap angaj..janji ditepati okeh!!

Umi siap cakap kt pakcik kedai..lain kali xboleh bawak sini..
Dengan selamba pakcik tu kata..'
'Takpela..kita beli bukan utk org lain..utk anak kite..kita keje pon sb nak belanja anak kita kan..'
Waaahhh...nk menang jugak pakcik tu kan..

Hmmm..mommies yg baca entry ni..kalau cenggitu jadiknya ape tindakan mommies?
Umi kata..no..no..no..
Takmo mengalah jugak.siap buat2 masuk kete konon nk tinggalkan si angah yg xmo berganjak..




Muka muncung aje..
Akhirnya umi dukung dia masuk dlm kete..
Dalam kete drama meraung la kan..
Ummi rase..kalau serender td..InsyaAllah di lain waktu si angah akan guna strategy yg sama..sori angah..hahahah..umi menang okeh!!

Harap2 tindakan ni betul..
Lain kali bila masa sesuai kita beli robot ye angah..robot yg ade pon umi xlarat nak bela...hiii

+=++*

Dan khabar gembira...
InsyaAllah esok kesayangan kami nk balik!!





Moga Allah melindungi perjalanan pulang kesayangan kami itu...ndaaaa

posted from Bloggeroid

Berakhir hujung minggu..

0
COMMENTS
Assalamualaikum..
Sebelum kemalasan melanda kembali..moh cepat2 update blog..
Sambungan siang tadi..



Ceramah ustaz Husam..awal2 intro dia serius cam bosan..bayangkan duduk aje atas sofa empuk tu bermukadimah..
Sekali dia berdiri...haaaa..baru mantop!!best tazkirah dia..setengah jam je tp mesej memang sampai...



Ketibaan tetamu kehormat, Ketua Polis Kedah..

Bosan dengar ceramah..bawak k ina,angah n 2,3 org kawan depa p tengok pameran..depa paling suka khemah PDRM la...sebab...





Boleh pegang senapang, pistol..real punye so excited gila..




Amboi kemain kak ina eh..suh angah naik gak..tp dia kata..'angah malu'..adehhh









Selesai majlis..bawak depa p menapau kt marrybrown..ekceli ade makan2 pas abis majlis tu..tp malas betul bile kita dah Q..tp depa potong ikut dan je..dah la tengah lapo..merajuk la..hahaha..bukanrezeki kat situ..walaupun bau gulai dia...aduyaiii..meruntun perut..







Makan dirumah ajela...

Sebelah petang anak2 tido kepenatan..maka umminya mengambil kesempatan yg ada p nyoping barang dapur yg dah makin kurang.








Malam ..
Baru jap td ni memenuhi undangan jamuan harijadi anak buah..rezeki..



























Ok..tamat sudah episod ujung minggu..
Esok nk keje dah..
Cuti..macam tak cuti je..full!!


ndaaaaa
posted from Bloggeroid

Dan cuti sekolah pun bermula...

2
COMMENTS
Assalamualaikum..

Semalam cuti sekolah dah pon mula..
So utk mengelakkan keboringan dok dirumah..kami plan nak keluar..dah lama dah plan ni..nak p makan2 kt luar..piknik la konon..tempatnya mcm biasa..UUM la..

So semalam pagi2 umi dah siap goreng bihun n roti..kate nk p piknik kan.anak2 pon dah siap2 roger2 sepupu depa..penuh 1 kereta..




Lokasi ni dekat dengan pusat ekuin dan tempat burung ostrish..















Kakak najwa dan pandai berwelfie











Kak ina dan kak chu.sebaya tp kak cu tu kecik atau kak ina yg tinggi ek?

Dok disana sampai tenghari.balik tu singgah rumah tok..
Kak ina n angah nk dok rumah tok.ok aje sebab umi pon ade keja petang tu.,


Belah petang umi nk ke gurun pulak.
Biasela ni..
Umi tak p sorang..bawak zidan n zakwan..sekali pengasuh diaorang laa..



Suke zidan..tau nak berjalan kan...





Best berbebywearing..zidan sikit pon tak bunyi..dia memang excellent pon.,sangatla baik budi..



Dan zakwan.yg makin banyak akai.layankan aje...


Itu kisah cuti sekolah dihari pertama..

Harini hari kedua cuti..
Pon ada program..harini bawak k ina n angah p program Outreach PDRM kat Masjid Titi Kerbau..pertandingan mewarna lagi..
Ni kira live update ni...hiii..




Sambil2 dengar ceramah.i update blog gitu...hiii

Ndaaa

posted from Bloggeroid

Cabut atau rawatan akar?

0
COMMENTS
Semalam umi p klinik kesihatan tunjang..sebab nk xray gigi..
Kisahnye sebelum bulan puasa dulu detect gigi geraham berlubang..
Tp konon2 boipren nk signoff dah..nk p ngan dia la klinik gigi..
Tengok2 sehingga entry ni ditulis beliau masih atas kapal..biasela kan..

So hold ajela..selagi tak sakit..
Last2..sakit mula menyerang..xboleh jadik nih..
Maka atas saranan group orang Changlun kat fb..ummi p la klinik Bukit Kayu Hitam..yg khabarnya x ramai orang dan doc nya best..

Sungguh bagai dikata..klinik giginya lengang..
Tp xdela plak kes curi tulang ke ape kan..tengok nurse kt kaunter pon ade..senyum2 lagi tu tengok kite datang..

Jumpe dengan doc Lim..
Setelah di cek..doc kata lubang agak dalam..katanya ummi 'muda' lagi..sayang kalau cabut gigi geraham tu..maka dia suggestkan rawatan akar..

Ok..i tak kisah la doc..dia siap set appointment dgn dia on sunday, 14 sept..tp sebelum tu kena la p klinik tunjang utk xray..disebabkan mesin xray xde kt klinik BKH..jitra punye rosak..amboih..merantau nk kena xray..

Dipendekkan cita..semalam p dah xray kt klinik tunjang.untuk makluman x ray hanya dibuat pd hari khamis sebelah pagi aje tau..
Manela i tau kan..p je redah klinik pas zohor ditemani staff Trendyzs..kak na..tp Alhamdulillah dipermudah urusan..depa bg jugakla..kesian tengok muke penat cikgu ni yg mai dr Changlun kot..





1st time dlm hidup p xray gigi ni..
Dan setelah di xray..dapat la tengok lubang tu..
Kate doc lim nk xray sb nk tau brape dlm akar dia..
Ooo..gitu..




Inilah rupe gigi selpas di xray..
Kecik comey ajennye..dok bayang sebesar xray peparu..hahaha

Ahad ni kene dating dgn doc lim utk fasa seterusnya..

Ada kawan2 bgtau..selalunya klu p klinik gomen depa suh cabut je pasai rawatan akar tu mahai..
Ate..ini namanya rezeki kan?
Kalau ikut umi ni ha nak cabut aje..
Dah orang offerkan..tq ye Doc Lim..
See u this Sunday!!

posted from Bloggeroid

Sukan sekolah kak ina.

0
COMMENTS
assalamualaikum..

Jumaat lepas sekolah kak ina sukan..
Tahun lepas buat di KMK..indoor ajedalam dewan..
Kali ni atas sebab2 tertentu xbuat kat KMK dah..tumpang padang SMK Changlun pulak..

 Umi tak tempek la semua gamba..mana yg ter'select' aje la..

acara individu untuk kak ina..kaki gajah..kalah la pulak..hiii



lari ikat kaki kakak dapat no 2..



acara outdorr..adusss serius panas tau walaupun pukul 11..



kakak join acara lari pass baton..no1 !!


Acara tarik tali dapat no last..kekekek..



ada acara rebut kerusi..tapi kalah jugak..mujur bila kena keluar tak menangis ..

 Acara utk mak ayah pon ade..sukan habis dekat pukul 12 jugakk..fenattt..
ehh..ehh..lupa nak bagi tau..si angah takde..sebab dia injured..kaki kene ekzos moto pulak..terus merajuk takmo join sukan..

sakit jugakkan..tp skg dah ok..dah kering dah luka dia..


 ok..ndaa

Solid food..info berguna untuk ibu

1
COMMENT
assalamualaikum..


dalam 2 minggu je lagi zidan nak masuk 6 bulan..
ya ampunnn..pantasnya masa berlalu..
maka uminya dah mula menggugel pasal solid food..mengalahkan baru beranak sorang..wakakaka



ni baru minum susu ummi dia aje ni..agak2 bila dah start makan cemana la agaknye rupe dia..




ilmu kena ditambah setiap kali..dulu2 bukan reti..time kak ina, bg nestum..pilih aje macam2 jenis ade kan..takpon buat je bubur nasi..
sekarang ni info makin mudah dicari..klik2 aje..so ape salahnye merajinkan diri..untuk kebaikan anak jugakkan..

so, meh ummi sharekan info yg dikopipes dr blog ini..serius panjang tapi sangat berguna..

ummi rase zidan dah layak di bagi solid food..sebab dia sangatla menepati kriteria kat bawah ni..

Panduan bahawa bayi anda sudah bersedia untuk solid food
Terdapat tanda yang menunjukkan bahawa bayi anda sudah bersedia untuk mencuba makanan baru,  iaitu:
  1. Mempunyai berat badan yang 2 kali ganda dari waktu dilahirkan
  2. Kalau kita makan, dengan khusyuknya baby kita tengok makanan yang sedia terhidang kat atas meha
  3. Memasukkan jari di dalam mulut mereka, kekadang lebih dari satu jari..
  4. Setiap kali diacah dgn tangan ataupun sudu pasti dia akan membuka mulut (nganga)
  5. Kebolehan menggerakkan lidah atas dan bawah
  6. Mencuba untuk mencapai sudu, pinggan, mangkuk dan sebagainya.
lastweek kat klinik..bila timbang berat beliau sudah menjangkau 6.7kg..

Memberi makanan pejal terlalu awal (bayi berusia kurang 6 bulan)
Bayi seharusnya diberikan susu ibu (atau susu formula) sehingga mereka bersedia untuk makan makanan solid. Ada sesetangah ibubapa berpendapat lebih elok jika bayi diberi makanan solid seawal usia 4 bulan lagi, dengan harapan berat badan bayi mereka bertambah (tak kena marah dengan nurse), tidur malam dengan nyenyak tanpa menggangu tidur ibubapa. Namun, disebaliknya terdapat beberapa kemungkinan masalah yang akan berlaku kepada bayi ini seperti:
  1. Diarrhoae (sembelit) kerana makanan pejal tidak dapat dihadam dengan sempurna - dalam tahun juga ade beberapa kes dilaporkan usus bayi pecah kerana diberi makanan solid seawal usia 4 bulan.

Pengenalan makanan solid pada usia 6 bulan
Susu ibu (atau susu formula) adalah makanan penting bagi bayi anda sehingga mereka berusia 12 bulan. Namun setelah bayi anda mencapai umur 6 bulan, seharusnya mereka didedahkan dengan makanan solid, ini adalah kerana.. bilanya bayi anda mencapai umur 6 bulan, mereka memerlukan pendedah kepada tekstur pepejal dah bukannya hanya berharap pada susu ibu atau pun susu formula sahaja. 

Kadar tumbesaran bayi berlaku dengan sekelip mata sahaja,Namun begitu dalam proses tumbesaran terdapat pasang surut terhadap selera anak anda, yang dipengaruhi oleh keadaan seperti :
  • tumbuh gigi
  • keaktifan seseorang bayi
  • proses meniarap, merangkak, berjalan dan sebagainya
 Apa itu “ Baby -Weaning”?
Weaning itu sendiri membawa maksud perubahan daripada minuman susu ibu atau susu formula sahaja kepada pemakanan makanan solid.. yang bertekstur halus.

APA YANG PERLU DIBERI PADA BAYI SEBAGAI MAKANAN PEJAL PERTAMA BAYI ANDA

UMUR 4 ~ 6 BULAN : 

- Tujuan memperkenalkan makanan pada baby ketika ini ialah untuk membiasakan baby anda dengan perubahan pelbagai rasa & struktur makanan.

- Mulakan dengan 1 hidangan sehari dengan hanya memberikan kuantiti kecil makanan (1sudu makan) pada breakfast ( 10am or 11am) dan kita tengok penerimaan baby terhadap makanan tadi.

- Jika baby menolak/reject makanan tadi itu bermakna baby masih belum ready untuk makan solid food. Jangan sesekali campurkan nestum/cereal ke dalam botol susu baby, BAHAYA!.

- Jika baby anda menerima makanan tadi, maka selepas beberapa minggu (anggaran dalam 2 weeks) jadikan 3 hidangan setiap hari dengan meningkatkan kuantiti makanan.

- Antara cara untuk melihat baby anda bersedia, cuba ambik makanan tadi  dengan jari anda dan lihat jika baby anda mampu menelan makanan tersebut maka teruskan menyuapkan makanan baby dengan sudu. Jika tidak itu tanda baby masih belum bersedia.

- Antara makanan awal yang boleh di intro kan kepada baby anda ialah  Brown Rice ,  Avocado  & Banana, Apple , Pear , sweet potato bukan potato biase tu ye, pumpkin 


UMUR 7 ~ 8 BULAN : 

Brown Rice, Oat, Keledek Oren/Ungu, Barley , Avocado , Apple , Banana, Appricot, Manggo ,Peaches, Pear , Plum , Prune, Pumpkin, Sweet potato , Dates, Green bean,Carrot , Peas ,Zuchini, Kacang Peas , Ayam, tauhu @ tofu lembut

 UMUR 8 ~ 10 BULAN : 

Brown Rice, Oat, Barley ,  Keledek Oren/Ungu, Wheat, Pasta, Sesame, Flax  Avocado , Appricot,Blueberry, Cherry, Cranberries, Apple , Grape, Kiwi,  Strawberry, Manggo,Papaya, Perssimmon (pisang kaki),  Banana, Manggo , Blueberries, Peaches, Pear , Plum , Prune, Dates, Pumpkin, Sweet potato , Green bean, Carrot , Kacang Peas, Timun Jepun, Labu air, asparagus, broccoli, bunga kobis , terung, cendawan, bawang, cili benggala ,ayam , tauhu @ tofu lembut, beef , egg yolk & fish , plain yoghurt but full fat, butter & cheese (seeloknya cream cheese)
selepas baby 8bulan anda boleh juga menambahkan bawang putih, bawang merah, batang celery , halia atau daun parsley ke dalam bubur baby. (atau herbs)


UMUR 10 ~ 12 BULAN : 

Semua jenis grain ,  Keledek Oren/Ungu, Avocado , Appricot, Blueberries, Cherry,Cranberries, Apple , Grape, Kiwi,  Strawberry, Manggo,Papaya, Perssimmon (pisang kaki),  Banana, Manggo , Peaches, Pear , Plum , Prune, Dates, Pumpkin, Sweet potato , Green bean, Carrot , Kacang Peas, Timun Jepun, Labu air, asparagus, broccoli, bunga kobis , terung, cendawan, bawang, cili benggala ,ayam , tauhu @ tofu lembut, beef, bawang, Jagung, timun, bayam , tomato, , whole egg & any fish

CARA BUAT PUREE BUAH/SAYUR:
1. Rebus/stim buah/sayur. Kalau rebus, kena rebus satu2 buah/sayur... gunakan sikit je air dan api kecik ye. Kalau stim, boleh stim sekali 2/3 jenis2 sayur/buah...
  • Sayur yg baby leh makan:
    • Bayam Hijau@Merah
    • Brocoli
    • Kentang
    • Carrot
    • Pumpkin
    • Avocado
    • Cauliflower
    • Appricot ( blend dgn belender kering dulu)
    • Cranberry
  • Buah yang baby leh makan (jangan lupa buang kulit dulu) :
    • Pear
    • Apple Merah
    • Pisang
    • Strawberry
    • Blueberry
  • Ikan yang boleh di makan (saya bg anak saya ikan mase umur 8 bulan)
    • ikan salmon (mmg banyak khasiat)
    • ikan yu
    • ikan kurau
    • ikan ketul (yang guna untuk buat fish n chips)
  •  

2. Bila sayur/buah dah lembut, blend kan asing2... Saya guna blender kering tu je. Cuma tambahkan sikit je air sebab sayur/buah ni dah lembut dah.

3.Accoding to my paed, nasi banyak kabohidrat, so kekdg tu tukar2 dgn oat or beras perang. Saya sarankan guna beras perang.. tak ade kanji.. baby pun senang nak poo-poo Setiap kali saya masak bubur saya mesti masukkan kurma or kismis.. bg rasa.. ikut  Sunnah Nabi MUhammad s.a.w.


4.Mcm saya, sy masak sekali dgn nasi@oat.. biar rasa sedap skit...

5. Bg mommies yg nak buat asing utk simpanan bolehbBekukan asing2 dlm baby cubes atau dlm ice tray. Kalau guna ice tray, lepas dah beku, keluarkan dan masukkan dalam tupperware/bekas utk letak dlm freezer.


CARA BUAT PUREE NASI/ BERAS PERANG /OAT:

1. Sangai dulu beras tu (goreng tanpa minyak atas pan). Masak nasi mcm nak buat bubur. Air lebih dr biasa.. biar nasi tu sampai kembang. (untuk permulaan bg beras kosong, campur EBM ke.. up to mommies)

2.Then, pas perut dia dah boleh terima solid food, campur dengan vege ( yang saya list kat atas, untuk permulaan, try satu2 bahan, jgn campur, cuba untuk seminggu.. tgk ade ape perubahan ke, takut perut dia tak leh terima ke)

3.Pada mommies yang nk antar kat BS.. and  mommies yg nak buat asing utk simpanan boleh bekukan asing2 dlm baby cubes atau dlm ice tray. Kalau guna ice tray, lepas dah beku, keluarkan dan masukkan dalam tupperware/bekas utk letak dlm freezer... jgn beli yg murah.. takut karang kesan tak elok pada anak kita.. steam sayur satu2.. then blend n simpan dlm tpt beku, kalau nk guna.. kuarkan dulu.. and then masuk dlam slow cooker sekali dgn beras.. masak.. and then blend..

4. Masak lama skit pada mommies yg nk campur sekali bahan.. mcm saya dalam sekali masak.. jgn simpan lama2.. tak elok hilang khasiatnya... sbb senang..

5. Seeloknya2 masak bubur dalam slow cooker...tak adelah nk hangit ke or air kering ke

6. Nak simpan dalam freezer simpan dpm tupper kecik, and tagging... (tarikh dgn bahan2)


CARA BUAT PUREE IKAN/AYAM/DAGING

1. Stim/rebus ayam/ikan/daging smpai lembut...

2. Blend smpai lembut (tambahkan air lebih sikit sbb ikan/ayam/daging ni rasa dia kuat). Utk daging, air kena tambah lebih lagi sbb rasa dia mmg kuat utk baby...

3. Bekukan sama mcm sayur/buah.

Dah siap!!!! hehe
---- Bila nak guna panaskan dalam warmer, atau pun dalam slow cooker ataupun dalam microwave (microwave tak elok sgt, katenya penyebab barah)...
---- Bg mommies yang asingkan bahan, bila nak guna, cuma masukkan kiub2 puri nasi, sayur atau buah ni dlm periuk dan panaskan. Kalau nak panaskan dlm food warmer atau microwave pun boleh juga...:)
---- Senang bg mommies yg bekerja nak antar kat pengasuh pun senang...
---- Kalau tak nak baby cepat bosan.. campur la sayur2 tu, kentang dgn carrot ke, brocoli dgn kentang ke... pusing2 la... kalau nk tambah ikan bilis pun boleh... beli ikan bilis yang mahal skit... yg kurang garamnya... bakar dlm oven..blend dgn belnder kering.. dalam semggu tu.. 2 kali campur la dgn bubur...
Tempoh penyimpan: freezer storage ---
    • vegetables / fruits puree=6bln  
    • fish = 10 weeks meat
    • chicken =10 weeks
    • 6bln puree's with milk 4-6 weeks
    • kalau campur semua bahan 2-3 hari, jangan lama tak elok for baby..
  •  
Dgn cara bg asing2 mcm ni (x cmpur mcm2 masa awal2 perkenal solid food), ibu boleh tau anak alergiC apa dan apa makanan yg diorang suka/tak suka...

PEMAKANAN YANG PERLU DIELAKKAN & CARA PEMAKANAN FOR BABY

CARA BETUL MEMBERI BAYI MAKAN

1)  Anak berada dlm keadaan selesa

- Pangku bayi anda semasa memberinya makan.Tinggikan sedikit bhgn kepala supaya dia dpt mkn dgn lebih selesa.Untuk mjaga kebersihan pakaian bayi,gunakanlah bib.

2)  Makanan yg sesuai

- Makanan pertama yg anda perkenalkan kpd bayi mestilah benar-benar lembut dan tidak terlalu berperisa.Biasanya,pd peringkat permulaan,bayi akan lebih senang menerima bubur nasi krn tekstur dan rasa yg seakan susu

3)  Tidak terlalu panas

- Makanan bayi tidak terlalu panas dan tidak pun terlalu sejuk.Cukupla sekadar suam-suam.Selain itu,jgn suapkan terlalu byk makanan pd satu-satu masa.Beri anak anda mkn sedikit demi sedikit.Cara ini akan memudahkan anak utk belajar menelan makanan dan dlm masa yg sama belajar mkn menggunakan sudu dan bukan melalui botol susu

4)  Bersabar



- Pertama kali mberi anak mkn memang memerlukan kesabaran yg tinggi.Anak anda tidak akan mudah menerima makanan yg diberi.Mungkin sebab dia belum biasa utk makan.Jadi,ambillah masa

5)  Jaga kebersihan



- Pastikan semua peralatan yg digunakan termasuklah makanannya bersih drpd sebarang kekotoran utk mengelakkan bayi anda sakit perut.Hal ini perlu dipandang serius agar bayi tidak berasa serik utk makan.Ingat,memberi anak mkn adalah utk menjadikan mereka lebih sihat dan bukan mendapat penyakit

6)  Pastikan bayi  betul-betul lapar ketika itu

- Ramai berpendapat,waktu terbaik utk memberi bayi makan ialah selepas mereka bangun drpd tidur pada waktu pagi.Mungkin di antara pukul 10 hingga 11 pagi.Ketika ini biasanya bayi akan rasa lapar.Agar bayi tidak terkejut dan rasa lebih selamat,beri mereka minum sedikit susu dahulu sebelum meneruskannya dgn memberi makan





INFO



Masa terbaik utk memberikan anak makan buat kali pertama ialah pada waktu pagi ataupun tengahari.Anda dinasihatkan agar tidak memperkenalkan makanan baru pada waktu malam kerana ada bayi yg alahan terhadap sesetengah jenis makananJika hal ini berlaku pada waktu siang,mudahlah bagi anda utk membawa anak mendapatkan rawatan sewajarnya.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@



Makanan Perlu Dielakkan Sehingga Bayi 2 Tahun

Semakin bayi anda membesar, semakin dia berminat mahu mencapai dan merasa makanan yang anda makan. Anda juga semakin tidak sabar untuk memperkenalkan makanan yang baru kepada anak anda.



Perlu diingat, tidak semua makanan sesuai untuk bayi anda kerana ada antara makanan belum lagi sesuai dengan sistem penghadaman bayi anda yang belum matang dan juga boleh membawa kepada masalah alahan. Tercekik juga adalah antara sebab kenapa sesetengah makanan tidak sesuai dimakan oleh bayi anda. Penting untuk anda tahu makanan yang perlu dielakkan. Teruskan membaca…



Makanan Yang Perlu Dielakkan: Baru Lahir Hingga 4 atau Hingga 6 Bulan

- Semua makanan pejal :

Sistem penghadaman bayi belum dapat menghadam makanan pejal dengan sempurna.



Makanan Yang Perlu Dielakkan: 4 Hingga 12 bulan

- Garam, gula dan rempah-rempah yang pedas dan kuat :

Sistem penghadaman bayi belum bersedia. Anda mungkin menghadapi masalah memberi anak anda makan makanan yang berkhasiat jika anak anda diperkenalkan dengan rasa manis gula terlalu awal.



- Makanan Yang Telah Diproses:

Sup, sayur dan buah-buahan dalam tin mempunyai kandungan garam dan gula yang tinggi.



- Putih Telur :

Bayi boleh makan kuning telur etapi anda perlu tunggu sehingga bayi berumur sekurang-kurangnya setahun untuk memberinya putih telur kerana risiko alahan putih telur adalah tinggi.



- Buah-buahan Citrus:

{mosimage}Buah-buahan dan jus citrus seperti buah oren, lemon dan anggur boleh menyebabkan alahan terhadap bayi bawah setahun terutamanya jika terdapat sejarah alahan dalam keluarga. Buah-buahan citrus juga mengandungi asid yang tinggi dan boleh menyebabkan ruam yang pedih.


- Madu :

Walaupun madu sangat berkhasiat tetapi ia tidak sesuai untuk bayi berumur bawah setahun kerana boleh menyebabkan 'botulism' yang boleh membawa kepada maut!


- {mosimage}Kacang, Mentega Kacang :

Selain daripada risiko alahan kepada kacang yang sangat tinggi, kacang juga boleh menyebabkan bayi tercekik terutamanya mentega kacang.



- Susu Lembu, Susu Kambing, Susu Soya dan semua produk susu yang tidak dipasteur:

Teruskan dengan susu ibu atau susu formula sehingga bayi setahun. Bayi masih belum boleh menghadam protein dalam susu lembu dan kandungan mineral yang tinggi boleh merosakkan buah pinggang bayi. Ia juga tidak mempunyai semua khasiat yang bayi perlukan. Produk susu lain seperti yogurt dan keju boleh diambil hanya jika tiada sejarah alahan terhadap susu lembu dalam keluarga.


- Makanan Laut :

Makanan laut terutamanya yang bercengkerang antara makanan yang mempunyai risiko alahan yang tinggi.


- Air Kopi, Teh, Sebarang jenis minuman berkafein dan juga minuman berkarbonat.

Jus Buah Pekat :

Cairkan dahulu jus buah dengan nisbah jus:air adalah 1:10.


- Gandum dan Produk Gandum :

Kebanyakan bayi boleh menerima gandum (dalam bijirin, roti atau biskut) di dalam diet mereka apabila umur mereka 6-8 bulan. Tetapi anda boleh tunggu sehingga umurnya setahun jika anda risau akan masalah alergi.


- Lain-lain Makanan Yang Mungkin Bayi Alah :

Tunggu hingga umurnya setahun jika keluarga anda ada sejarah alahan terhadap apa-apa jenis makanan seperti jagung, soya, coklat. Jika sejarah alahan adalah teruk, tunggu sehingga 3 tahun.


Makanan Yang Perlu Dielakkan: 12 bulan hingga 24 bulan

- Susu Rendah Lemak :

Bayi/kanak-kanak yang sedang membesar memerlukan lemak dan kalori untuk pertumbuhan dan pembesaran. Selepas umurnya 2 tahun, anda boleh mula memberi susu rendah lemak jika anak anda terlebih berat. Berbincang dengan doktor anda seelok-eloknya.


- Lain-lain Makanan Yang Mungkin Bayi Alah :

Tunggu hingga umurnya setahun jika keluarga anda ada sejarah alahan terhadap apa-apa jenis makanan seperti jagung, soya, coklat. Jika sejarah alahan adalah teruk, tunggu sehingga 3 tahun.

KENAPA MADU TAK BOLEH DIBERIKAN KEPADA BABY



Kebanyakan daripada kita percaya bahawa madu adalah makanan yang sangat berkhasiat.Namun tidak ramai yang tahu madu tidak selamat diberikan kepada bayi yg berusia bawah satu tahun.

Kenapa tidak selamat?
Madu mengandungi spora dari sejenis bacteria bernama “clostridium botulinum” yang akan menyebabkan penyakit yang sangat merbahaya iaitu “Botulism Bayi”.
Spora ini sukar dibunuh,tahan panas walaupun dididihkan untuk beberapa jam atau melalui proses penapisan.
Apa itu “botulism”?
Botulism akan menyerang simtem saraf dan akan menyebabkan mata kabur,kelopak mata tertutup sedikit(droopy eyelid) dan kesusahan ketika bernafas dan menelan air liur.Ia juga akan menyebabkan muntah2,cirit-birit dan sakit badan.

Kenapa tidak digalakkan diberi kepada bayi?
Usus bayi merupakan persekitaran yang sesuai untuk spora ini.Apabila madu ini dimakan,ia akan membiak dan akan menghasilkan sejenis toksin.Toksin ini akan diserap masuk ke dalam usus bayi yang masih tidak matang dan menyebabkan “botulism”.

Apa yang akan berlaku sekiranya bayi saya mendapat “botulism”?
Terdapat sesetengah kes botulism bersifat ‘sederhana’,dan sesetengah lagi bersifat ‘merbahaya’ sehingga menyebabkan kematian.Kemuncak umur untuk penyakit ini ialah 2 hingga 4 bulan.Tetapi risiko tetap ada pada umur 1 minggu hingga 11 bulan.Secara kesimpulannya madu tidak digalakkan diberi bawah umur 1 tahun.

Simtom-simtom:
1. Simtom perut yg berbeza dari kebiasaan(unusual gastrointestinal symptom),berkemungkinan disebabkan oleh sebarang keracunan makanan atau makanan tercemar.
2. Kepenatan (lethargy,weakness)
3. kesusahan untuk mengawal kepala(loss of head control)
4. pertukaran nada nangis(altered cry)
Kebiasaannya,simtom akan muncul dalam jangka masa 18 hingga 36 jam.JIka muncul simtom2 ini segeralah menghubungi pakar kanak2 atau doktor anda.Jika tidak segera mendapatkan rawatan,simtom akan berlanjutan sehingga menyebabkan lumpuh tangan,kaki,badan dan otot pernafasan
Bagaimana pula dengan orang dewasa?
Jawapannya,madu adalah selamat untuk orang dewasa.Ini adalah kerana usus orang dewasa mengandungi acid yang cukup untuk menyahkan toksin yang dihasilkan oleh spora ini.


okeh..gigih ni bangun awai pagi..nak p buat puree labu untuk zidan..
ndaaaa

Sedar-sedar dah terbabas!!

0
COMMENTS
Assalamualaikum..
Salam 15 ramadhan...

Umi p solat asar jap td..
Pengasuh budak2 ni keluar..
Tinggal la zidan dgn abg2nya kat ruang tamu..
Abis je solat..terus p jenguk zidan..

Aiyakkkkk



Dah terbabas keluar dari comforter dia!
Pengasuh@kak hana kata zidan dah boleh meniarap..
Tapi umi tak penah tengok pon...
Dan kali ni tau2 bukan main berguling lagi dia kan..




Kuat tau budak zidan ni..
Dalam meniarap tu gagah angkat kepala..
Memang tegap n kuat..
Umminya makan Ostematrix kan..



Chaiyok zidan!!
4bulan 10 hari meniarap dah la kiranya ni kan..

Syok betul boleh update gune nset ni..
Live update..
So, nantikan milestone zidan seterusnya..

Selamat Berbuka!!

posted from Bloggeroid

JOM SHOPPING!!