assalamualaikum..
entry ni khas untuk som dan Q..yang request resipi kek coklat haritu..
orang lain nak buat pon bagus juge..resepi ni amik kat myresepi.com..
cuma ubah sikit dekat bahan nak buat topping..
kalau ikut resepi asal, topping macam sket jek..hikkk..
Bahan-bahan ( saiz 20 cm )
• 2 biji telur
• 1 cawan minyak masak
• 1 cawan gula pasir
• 1 cawan gula perang
• Bahan A
• 1 sudu kecil vanila
• 1 1/2 cawan susu segar perisa coklat
• 1/2 cawan air campur dgn 2 sudu kecil nescafe
• Bahan B
• 2 sudu kecil sodium bicarbonate
• 1 sudu kecil baking powder
• 1/2 cawan serbuk koko
• 2 cawan tepung gandum
• ==============================
• ** Topping **
• 1 cawan koko van hauten
• 1 cawan susu pekat
• 1 sudu besar minyak masak
*resepi asal letak 1/2 cawan koko dan 1/2 cawan susu pekat
Cara-cara
1. Pukul telur hingga kembang
2. Masukkan gula dan pukul lagi
3. Kemudian masukkan minyak masak
4. Ayak semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam telur tadi berselang seli dengan bahan A. Gaul sehingga sebati.
5. Bakar pada suhu 170 degree selama 1 jam atau sehingga masak
6. Untuk toppingnya.. masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk,masak dengan api kecik panaskan sampai nampak dah ok…taruk je atas kek yg dah sejuk
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
6 tukang conteng sambilan:
resepi ni mmg bagus. aku wat kek coklat aritu pun pakai resepi ni. sedap hingga menjilat jari.
p/s: sempat lagi tu memalam buta ko buat kek. sabo jer la...
aah, lebih kurang cam resepi yg kak lin guna gak...tp msh fail buat topping...xde topping pun mkn habis erkkk alhamdulillah
@Izannak buat camane..dah en husben sangat teringin..kene buatla..walopon tgh malam..huhuhu..
@noradzlina.kamdani
kak lin..topping die senang je..cuma jgn masak direct terus guna api..masak dalam periuk yg ade air..aiseh..paham ke saye cakap ape ni..k.lin buh air dlm periuk..then bahan topping tu buh dalam periuk lain,masak atas periuk yg ade air tu..takla cepat jek die keras sambil kite menopping tu..
oh...tengkiu2 :D
@sukahati
welkam..welkam..hiii
Post a Comment