10 Ciri-ciri yang perlu ada untuk...

10 CIRI-CIRI YANG PERLU ADA UNTUK MENJADI ISTERI SEORANG PELAUT

1. Perempuan
hee..wajib la..namenye pon isteri kan..ok..k..serius..

2. Boleh memandu
sila dapatkan lesen memandu anda.kalu ade lesen tp x berani/xmau drive,hmm..jgn kawen ngan pelaut ni..susah nak kemane2 bile suami takde

3. bagus jika anda seorang yang berkerjaya..
ada aktiviti apabila suami anda ke laut..x bosan dok sorang..

4. Mempunyai kemahiran memButakan mata..dan menTulikan telinga
bila kemahiran2 ini diperlukan?
~butakan mata anda bile melihat pasangan suami isteri lain jalan/makan/shopin bersama
~tulikan telinga bile dengar org cakap "tu la..kawen lagi ngan orang kapal".."orang kapal bukan boleh percaya sangat"..(ini adalah segelintir contoh ayat sakit telinga ye..)
~sangat berguna ketika menghadiri kenduri-kendara/hari raya..

5. harus bijak mengawal perilaku,tatasusila dan perlakuan ditempat kerja
~lebih elok jika suami anda kenal siapa lelaki di tempat kerja anda..boleh mengelakkan dr elemen2 cemburu dan buruk sangka..maklumla..die di laut..kite di darat..huh..

6. bijak mengurus wang
~ada suami yang menyerahkan kad atm/kad kreditnya kepada isteri..sila belanjakan dengan berhemah..takut nanti die turun kapal..duit habes dh wife kejekan..wuaaaaa..

7. dekat dengan family
~walupon anda "perasan" yang anda mampu berdikari dan hidup sendiri tanpa suami (ketika dia bekerja)..dapat tinggal dekat dengan family adalah satu keperluan..
~kalu pape emergency ade yg boleh tolong..

8. tidak terlalu emosional..
~sket2 nangis..sket2 nangis..masak nangis..keje nangis..basuh kete nangis..tengok tv nangis..aduihh..letihhh..menangis la sekali sekala..bile kite sudah x termampu menanggungnye..cume jgn melebey2 sangat ye..nanti orang menyampah..dan mulela ade yg mengeluarkan ayat macam yang kat ciri no 4 tu..

9. sentiasa tabah dan sabar..kuat mental fizikal..
~hmm..wajib ade..kite dah pilih "die" jadi suami..jgn nak paksa2 die berenti keje kapal semate2 mengikut kehendak kite..

10. berbaik2 dengan keluarga mertua
~walupon suami xde..kunjung2 la family mertua..jgn tunggu suami balik baru tunjuk muka kat mertua..uishh..

**erk..ape sy mengarut nii???sy x le tido..tulunn..kepade golongan SENASEB yang dah kawen..setuju x dengan 10 ciri yg perlu ade ni?ade yang nak menambah? kepada buah hati cinta sayang si pelaut..anda dah bersedia???

24 tukang conteng sambilan:

w|cKa` said...

stuju sgt.. sy rasa sy ada ciri2 no 1-10 ni.. kecuali no 6 sbb sy sgt xpandai menguruskan wang.. bila duit gaji sy dah abeh, sy korek duit kat maybank2u dia plak.. huhuh

ciri no 7 tu pon lain. sy xdekat ngan family sy tp dekat ngan family mertua.. walopon sy rapat tp seboleh2nya xnak nyusahkan diorg.

Ena Mazly said...

ye ikin, semuanya betul....pendek kata memilih utk menjadi isteri sang pelaut kita perlu kental jiwa dan raga..

walau ada masanya kita terasa lemah bila si dia tak de disisi, tapi jgn pula kita terus hanyut dengan perasaan tu kan dik...

sesungguhnya kita mmg insan2 terpilih yang istimewa...

Ini Blog AnakPakWahab said...

thanks, sis!

10 ciri ni amat berguna untuk diri inn...

insya-allah...

moga jodoh saya berpanjangan dengan si dia...

kalo x de pape halangan, insya-allah lepas inn abes blaja tahun depan inn akan mendirikan masjid... =)

ZiLoT said...

bru jd steady gf pon dh kne ade ciri2 nih kann,,lagi2 nk yakinkan kt fmly pasal keje die,,huhu


tapiii,,yg no 10 tuh,zilot segan2 lg ngan mak die,,klu msg tnye2 kabar je,,hahahaha~ *malu* :PP

ZuRaNaI said...

hehe..
insyaAllah brsedia..

Mama Qiestina said...

ha tau takpeeee.pastu kan musti hati kering jek bile org provoke" la syiannnnnnnye laki jauh..tak gersang tak pat pelok bla bla bla.."walupun rase nak lempang laju2 muke org ckp camtu.yela ape die igt kite kawen utk tuttt je ke? hehe.buatpe kalo ari2 jupe n tut tapi gado hari hari kan?



pastu bile bab anak pulak org kata "kesiaaaanyeeee anak ko tak kenal bapak die,balek nanti die dah pandai berlari..rugila papa tak nampak anak besar depan mata" ha time tu pon kite kena pandai jawap..kalo emosional abesla.haha.

papepun kite as partner org kapal kena pandai tangani emosi.kena kuat & fedulikan ape org kata.yg kawenye kite,bukan derang.so kite tentukan hidup kite.yg pntg kite happpy :)

Ummi said...

wicka: amboi..abes gaji..m2u di gali yer..hahaha..

k.ena: cam best jek bile akak kate kite insan istimewa..

Ummi said...

innz: elokla innz..dengan org kapal ni x le nk bercinta lame2..banyak dugaannye..hehe

zilot : ala takpe..dh kawen nti biase2kan diri..

Ummi said...

zura : bagus kalu dh besedia..nti akak kabo kt huby suh enal masuk minang..moleyhh??hahah

mama qies:ha..betul la ayat pasai anak tu..setuju2!!BIASE sangat dh dengar org ckp anak x kenal ayah..

ez@ said...

kak ikin,za setuju sgt sgt...semua tu za dah buat cuma pgang atm bank card suami jer blum...suami bank in dlm akaun za jer bila dia turun port...nk kena mjinta nih..hahahaha..actually za x ksh...jnji dpt nafkah

mizzbutterfly said...

cikgu...blh buat nota sendiri nih..adoyai...
cikgu saye kan tabah orgnyer...
cikgu boleh...

ez@ said...

kak yat,za pun x suka org ckp ala sian dia kena tgl laki..x pun ada yg ckp x per la ko sanggup kena tgl sbb balik nnti laki bawa balik banyak duit...adoi ai tu memerli namanyer..igt kiter ni mata duitan ker??tu la za ckp hanya yg senaseb mcm kiter jer memahami...

.ArianiAizat. said...

haaa xleh tido?haha..ni kalau tdo lmbt sure pagi nt xon9 dah.haha..baguihnya lah cikgu ekin neh..hehe..yg no 4 tu nani palin ske..mmg kena pekak kan tinge w'pun hakikatnya sejak dua menjak ni nani mmg ada mslh sound trouble jerk..huhuh :p

Ummi said...

eza: akak pgg atm huby..huby gune kad kredit..

Ummi said...

nani: kalu xonline tu bukan sebab x bagun..tp sebab si kecik 2orang tuh..nti nani dh ade taula cmane..huhuhu

Ummi said...

cik rerame: sy memang boleh pon..pasai tu dh nikah ngan en zahir..anak pon dh 2..eheheh

ZuRaNaI said...

haha..
mak da psan kt kitorg due awl2..lpas blaja..hiiii~

nurhuda abdulrahman said...

eh..
saya boleh cari suami pelaut nih..
haha..
wany ape lagi..
JOM.
hehe..

shera rahman said...

hehe... sgt2 suke entry nih..
sumenye btol2 belaka...
insyaAllah sy dah bersedia..
tunggu seru je nih..hehe~

aziezainal said...

suka entry nie...

rasanye cukup dah kot semua ciri...:)

~~Sue eLLa~~ said...

umi!!tq umi!!!!bagus sgt entry niy....

Ainul Hayat said...

betul tu cik sue ella, bgus entri nih...saya suka

amal said...

hehe catat nota.. thanks for shaaring! sedang mempersiapkan diri untuk berkahwin dengan seorang pelaut jugak ni. insyaallah :)

amzie said...

really agree with all of that esp bab tadah telinga dgn cakap2 org tu....hehehe.apa pun yg penting as a wife kita kena sokong husband kita coz dia carik rezki utk kita n anak2.....gembira bila blh share dgn teman2 senasib ni...

JOM SHOPPING!!