..ini resepinya..





assalamualaikum..
lagi cerita pasal puding triffle..
buat kali kedua..
sebab ada potluck pada hari Sabtu lepas..
untuk kelas IT for Manager..


zooming..
nak try?




ini rupanya selpeas dikeluar dari bekas..
sebenarnya puding triffle lagi sesuai bubuh dalam bekas kecik-kecik
macam sini
sebab puding ni kena makan dengan sudu.
tapi memandangkan saya buat untuk ramai orang..kena buat lumsump la..
 nak makan kena cedok la ye..
potong pon tak berape cantik sebab terganggu dengan buahan koktel..
meh saya tunjuk 1 satu macam mana nak buat..


layer 1..
~bahan2nye:
1 tin koktel buahan campuran
1 kotak jeli kristal (10gm kot.)

bubuh buahan koktel yang sudah diasing dari airnya ke dalam bekas
sila tapis ye..
jangan buang jus koktel tu..akan guna untuk layer sterusnya nanti


masak jeli kristal ikut arahan belakang kotak
lepas tu curah atas layer buah koktel tadi..
***************
lepas tu p la sapu sampah ke..sidai kain ke..tengok tv ke..
agak2 nak bagi jeli tu keras..
tak la lama sangat pon..
jeli kristal ni cepat keras..memang tertulis kat kotak dia pon.

layer 2
layer kastard..(esh..comot laaa..)
bahan:
3 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar gula
1 tin susu cair
cara:
bancuh tepung kastard dengan air masak.
agak-agak saje air tu, dalam setengah cawan..untuk larutkan tepung kastard.
kemudian, masukkan 1 tin susu cair dalam periuk..
tambahkan bancuhan tepung kastard dan 2 sudu gula..
pastikan api perlahan dan kacau sentiasa..
bila dah pekat..curah atas layer pertama

layer 3
potong kek..
sepatutnya resepi asal guna swiss roll..
tapi abes pulak..guna marble kek ni je la..
jangan rapat sangat eh..terutama yang di tepi dinding bekas tu..
ada ruang untuk layer seterusnya masuk..
nanti dia lekat elok sikit..
opss..jangan lupa basahkan kek dengan jus koktel..
kasi lembap sikit..jgn curah semua ye..sebab nak guna lagi jus koktel lepas ni..

layer 4
puding choc layer
~bahan2nye:




1/2 cawan serbuk koko
1 cawan gula
1/2 cawan susu tepung
1/2 sudu teh garam
4 1/4 cawan air or 900ml
4 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu esen vanilla
3 sudu besar butter
1 paket serbuk agar2 tanpa perasa

~cara membuatnye:

Campur semua bahan kecuali butter. Gaul or mixer. Pastu masak dan kacau perlahan2 sampai mendidih. Setelah mendidih masukkan butter. Kacau sampai pekat. setelah pekat n angkat.
Tuang atas layer 3


layer 5
sekali lagi lapisan kek..
saja-saja tambah ceri tu..takde pon takpe..
jangan lupa untuk basahkan dengan jus koktel juga ye.

layer 6..
ulang bahan dan langkah sama seperti layer 2..
cuma tambah sedikit serbuk koko dalam 3/4 cawan ..
kalau ikut resepi asal,bubuh puding choc jugak..
tapi saya punye choc tak cukup pon..
so, suka hati ubah..

rupa dari luar bekas..
nampak macam renyah jek nak buat..
masa 1st time cuba memang rasa leceh..
tapi lepas cubaan kedua tu ok dah sebab hasilnya pun berbaloi-baloi..
puas makan okeh..

kiranya balik dengan bekas kosong la haritu..
(^_^)




*************************************************
...update blog sebab nak study tapi apepon tak masuk!!y?y?..
en zahir sudah lega..
sudah setel dengan exam dia..
jeleshhhh..
huuu

5 tukang conteng sambilan:

mizzbutterfly said...

cikgu gi belajar...hheheheh terliur la tgk...tapi byk bebenor layer nyer...hehehe

Melati Qistyna's Mummy said...

ehehhe, tu la misz, akak yg membaca ni pon konpius, kalau first time buat mesti nak kena baca ulang kali...byk nau layer nyer, muahahah

Melati Qistyna's Mummy said...

kin, akak x pandai nk bagi step by step, maklumla akak bkn cekgu...hehehehhe

ni akak kasi link yer

http://resepi.mesra.net/Detailed/2070.shtml

selamat mencuba..... :)

Piasara said...

adoii syikin..macm susah jer,cm mizz butterfly ckp tu byk noo layer nya..dah tu byk lak bhn2 nk kena boh dlm tu..Apapon kalau dh malas, dok buat alasan mcm2..(ni akak la,tk ckp org lain tau..)tahniah sbb kamu rajin...

zahirian said...

hahaha..hadoi..tah..apela saye ni..memang nampak susah..tahape2 la cikgu nih..pening anak murid..chegu tengah pening nak exam..ginila jadiknye..huhuhu

JOM SHOPPING!!