..air mata saye jatuh juga..akhirnya!!

assalamualaikum..

rentetan kisah adik zikry yang tidak sihat..
semalam adik sudah boleh golek2..sebelum ayah gerak ke china..

TAPI..

tiba-tiba..tengah2 malam..badan adik panas balik..
adik merengek..cirit..muntah..
tido pon x lena..

pagi..
pukul 8.15am,umi bagi adik ubat demam dan selsema..
lepas tu adik tiba-tiba menangis..
kemudian..SANGAT TERKEJUT!!
hingus meleleh dari hidung beserta sedikit darah..
kemudian,umi perasan MATA adik berdarah juga!!

PANIK!!

terus umi kol MIL..ajak temankan p hospital..
sambil2 nak bersiap p hospital..
tiba-tiba air mata umi mengalir laju..
takut apa-apa jadi pada adik..
ayah di tengah laut dik..
tolonglah adik jadi kuat..
mata umi merah2 drive nk p amik tok dan pakngah

mujur di saat2 kritikal, acu dan makwah ade juge
so, ade orang boleh tengok kakak.
opah ikut umi..
opah dan acu datang hari rabu  sebelum ni.
Kami p Kedah Medical Centre (KMC)
beserta Pak Ngah yang jadi driver..

Dr Razif..paed feveret umi..
mase kakak tak sihat dulu pon jumpe die juga..
walaupun tak sihat.berat badan adik naik.
sebelum ni 6.9, sekarang sudah 7.2kg

Dr razif kate,
salur nafas adik masih lembut..
then bile kena demam dan selsema yang tak kebah,
jadi infection pulak..
tu yang mata dan hidung adik berdarah..
untuk confirmkan ape sebenarnye yang jadi kat adik,
paed suruh buat x-ray..


bilik x-ray..



ok adik..ni la xray pertama dalam hidup adik..


selepas tu, paed suruh adik amik ubat gune nebulizer lagi..
mase ni umi susah hati..kesian dekat adik..
sebelum ni dengan doc wathy pon nampak adik sangat tak selesa..


tapi, alhamdulillah,,
kali ni adik ok..
siap nak "makan" neb tu ..
kali ni umi tanye la Paed ,gas ape yg diguna utk neb tu..
kan ayah sebok nak tau  ^_^
paed kate tu ubat saje..
tp diberi dalam bentuk gas..
zikry dapat ubat utk cairkan kahak,dan juga nak bagi salur nafas die cepat keras.



ni la result x ray adik..
paed kate semua ok..
kalu tengok betul2 kat tengah2 paru-paru tu ade nampak putih2..
tu la kahak..
tapi paed kate,ok..biase saje tu..
sekali lagi alhamdulillah..lega umi..




adik dapat alat ni..
untuk sambung buat neb lagi..
tapi buat di changlun..
kawan paed ni juge..
Doc zainuddin,
dan kebetulan juga klinik doc zainuddin adalah salah satu klinik panel ayah,..
so,bolehla gune medic card ING..FOC saje la..


ni rupa adik mase tunggu umi ambil ubat dan settle bil..
memang budak baik kan..
tak sihat pon baik2 saje..







dan wajah penyejuk hati umi ni..
ketika balik dari hospital..





**************************************************

dalam panik2 tadi..sempat umi sms kat ayah
pukul 1pm ayah kol..
mujur masuk emel through sms tu..
kesian ayah..sangat risau..
camni la kan orang keje kapal..
ape2 jadi kat family, kalu boleh nak berenang balik kan..
takpe b..
keje elok2..
umi jage dieorang baik-baik..

****

umi..tabah la umi..







12 tukang conteng sambilan:

nad orient said...

Kak Syikin..semoga akak tabah menghadapi semua ni..

kak mas said...

ala kesiannya zikry.. kalu akak pun da bejurai2 airmata kot.. syikin pun be strong ok..

noradzlina.kamdani said...

ala ciannya dak zaid....

Ena Mazly said...

insyaallah, berkat doa dari ayah yang jauh, zikry akan cepat sihat...

ini lah yang kita kene lalui sebagai isteri sang pelaut.. cuma mungkin agak goyah skit perasaaannya bila melibatkan kesihatan anak2... kalau kita yg sakit, masih lagi bole bertahan kan kin... akak dah lalui masa bethrisya di tahan di wad dan rayyan pulak demam dirumah... dan ayah pulak jauh di laut...

tak pe, kita kan kuat luar dan dlm...

Anonymous said...

salam...ni faezah..kesian anak ikin zaid,ape2 pon faezah disini doakan zaid sehat.kalo anak faezah sakit mmg faezah antar pi jumpe dktr razif coz dr Razif mmg ok..anak faez pon masa umo zaid ader gak bt neubulizer...anak faezah baru je sehat dari kene virus cosackie,jumpe Dr Razif Alhamdullillah ok..ramai gak budak2 bwh umo 5thn kene virus tu kt alor star krgni..

zieta hafiz said...

salam syikin......kesian sgt kt adik zaid...semoga cepat sembuh..syikn pn kena kuatkan semangat yer.....akak doakan semuanyer selamat

ZuRaNaI said...

kak ekin,,kuatkan semangat!!

Melati Qistyna's Mummy said...

salam kin....
tabahkan hati mu wahai cekgu, akak sentiasa doakan smg zikry cepat baek...Ameennn...
sedih baca n3 cekgu tu... kin kena kuat yer demi ank2...:P

semoga cepat sembuh yer zikry, jgn risaukan hati ummi lg....

miss fie said...

be strong..semoga zikry cepat sembuh!amin

Ummi said...

*nad
*kak mas
*kak lin
*kak ena
*faezah
*kak ta
*zura
*kak abby
*miss fie
terima kasih atas sume kate semangat dan doa ..
maaf xdapat nak reply 1-1..time kasih semua!!

Marsha~ said...

zikry.. cepat sembuh ye... ariq pun dh 2minggu lebih batuk kahak.. dah dua kali jumpa doktor tp batuk dia still teruk.. risau sgt ni... dah 2 malam ni dioa takleh tido sebab batuk kuat... dahle daddy jauh, dia pulak sakit2... esok ingat nak gi jumpa pakar le.. :(

Ummi said...

marsha..jumpe pakar je senang..hari tu jupe doc biase asyik x ok saje..kesian bile nak kene makan ubat..

JOM SHOPPING!!