..pancake..

assalamualaikum..
lama gila tak buat entry dari dapur kan?
haishhhh..bukan la maknanya dapur tak berasap..
cuma tak buh di blog jek..tak pengsan ke tiap kali masak nak buh dalam blog?ni bukan blog mat gebu..haniliza ke..sekali sekala je la kan..
ni kali ni try menu mudah kacang..
pancake (hahahaha..itu pun nak kene gugel?)
harusla gugel..nak buat pan cake sedap untuk en suami n anak-anak..
pancake= lempeng..

ni bangun kul4 terus buat..teringin dan tergoda tengok gambar-gambar cantek dari blog yang di CnP..
tengok waktu pukul berapa update blog..maknanya pancake ni zahirian semua belum makan..masih lena diuilit mimpi..tunggu dieorang breakfast sat g eh..

resepi kali ni di CnP dari blog masak-masak kegemaran saya yang terbaru ummi zaihadi
amaran keras: yang tengah berdiet dilarang keras p blog nih..konfem hancur program diet..rasa macam nak try semua resepi yang ada..

opss..ni resepinya:
Bahan:-




3 sudu besar butter-dicairkan

1 biji telur

1 cawan tepung naik sendiri

1 sudu teh baking powder

1 sudu besar gula

1 cawan susu segar

1 sudu besar jus lemon - kalau tak letak pun takpe

secubit garam



Cara Membuat:-



1. Campurkan semua bahan, guna blender...blend sebati

2. Biarkan adunan selama 10 minit**

3. Tuangkan sesudu adunan dlm kuali non stick yg tlh panas

4. Balikkan adunan bila nampak permukaannya berbuih

5. Biarkan seketika, bolehlah diangkat. Hidangkan dengan maple syrup dan jem kegemaran.
 
 
 
pssstttt...aihhh..takkan baca je kot..p buat p..hiiiiiii
 
 
 

3 tukang conteng sambilan:

cik zatil said...

kak ikin mmg terbaik laa
pancakeee tuhh..

macam sedap jee.. meh laaa
pos cini cket..hehe

:)

OneSimpleMother said...

syikin.. pancake ni lembut mcm mc'd punya tak? akak punya resepi tu keras sikit ler.. hehehe

Ummi said...

cik zatil..alalal..pancake jek pon..memang sedap..lg sedap buat sendiri..hihihi

kak mas..patutnye lembut jek..cube cek kot tertinggal mane2 bahan..

JOM SHOPPING!!