mood memasak sudah mari...tambah-tambah hari cuti..
setelah bagi upah set color baru untuk kakak dan kereta volksagen baru untuk adik..boleh la bereksperimen di dapur..
tapi masih tak buat agar-agar cendol..sebab tak de beli cendol :)
so, buat ape yang ade je laa..dan yang penting senang + sedap..
gugel merata nak cari resepi dia..lepas tu ubah sesedap rase..kasi simple dimple kan cara nak buat..
Bahan:
1 peket biskut oreo
5 sudu gula (anggaran)
1 tin susu cair
600ml air
1 sudu tepung kastard
1 peket agar-agar serbuk
cara:
1. Baca doa semoga resepi menjadi (^__^)
2.Blend separuh biskut oreo(blend kering)..separuh lagi patah2kan supaya kasar ..dan simpan 3 keping sebagai hiasan nanti..tak payah buang krimnya..membazir..
2. Panaskan air sehingga mendidih,tuang serbuk agar-agar dan kacau hingga larut...
3. Masukkan biskut oreo yang di blend dan yang dipatah-patah tadi..
4. Masukkan 1 tin susu cair
5.bancuh tepung kastard dengan sedikit air kemudian masukkan kedalam periuk..guna api sederhana..kacau sehingga didih..
6.tuang dalam acuan..
7. biarkan sejuk sebelum simpan dalam peti ais..
lepas 2 jam lebih kurang..boleh makan dah..kalau tak sabar nak makan cepat pon boleh..cuma lagi sedap bila betul-betul sejuk..
ini rupanya bila dah campur semua bahan dan masak dalam periuk.. |
yang ini setelah dituang kedalam acuan..guna tupperware je.. |
yang ni dah siap..setelah dikeluarkan dari peti ais, potong dan boleh makan.. simple jek.. kat blog ni memang takdela resepi canggih manggih,.. amatur la katekan.. sila cuba ye!! |
7 tukang conteng sambilan:
wah....sedap nmpk..pasni kak plak try recipe ikin ye...nk buat utk si kecik dgn si besar..hehe....
mcm senang sgt nih...ouh..i'm love it la...nak try nih...nih yg rase nk kelaur g beli barang nih....
nampak sedap kin, lama dah akak x buat agar2 neh...heheheh. tgk ada tepung kastad tu teringin plak nak mkn puding jagung :P
wah...nk try lah...tq 4 sharing... =)
cik-cik dan puan-puan..sila la buat sebab sangat senang dan hasilnya berbaloi-baloiiii..
wah...........
perlu memeriksa:)
Post a Comment