harta adik..harta kakak jua..

assalamualaikum..
AMARAN: entry ini sangat penuh dengan gambar...
kalau boleh hari-hari mau letak gambar kakak dan adik dalam blog..
bergantung pada kesempatan masa..
biar satu hari nanti kakak dan adik boleh tengok apa yang diaorang buat hari-hari..
kenangan tu..


********************************************

ok..
alkisah..
kemarin umi beli mainan baru untuk kakak dan adik..
kan tok takda..nak bagi mainan baru..
biar diaorang tak bosan..tak de  la aktiviti gaduh-gaduh (konon nya la..)

set memasak untuk kakak..
sebelum ni beli dah..tapi yang cap ayam je..
sebab masa beli tu umur kakak kecik lagi..
dan rasanya dia pon taktau yang dibeli tu adalah set memasak..
baru-baru ni kakak main masak-masak..
kakak kata
"masak ayah (untuk)..ayah nak makan"
huuu..
umi bukan boleh kalau kakak sebut pasal ayah..
terus umi promise nak beli dapur baru untuk kakak..
dan bila beli untuk kakak,untuk adik pon harus ada la sesuatu kan..
adik umi belikan train..

balik dari sekolah masing-masing dok excited belek mainan baru..

TAPI..
si adik yang pegang set masak..kakak pegang train..

ooohhh..
adik mewarisi ciri ayah ni..
suka masak-masak..
dah nak belajar pegang sudip bagai..

kakak ingat train tu untuk dia jugak..
walhal umi dah bagitau, train untuk adik..


set masak pon dia tak bagi adik...
mula la berlaku adegan rebut-merebut..
kakak nak gigit adik tu..

mujur dapat pujuk kakak..
dia bagi sudip pada adik..
dan harusla si adik riang gembira dapat sudip..

kakak dan periuk belanganya..



*****************************************

sesi malam..

tengok..
semua mainan macam kakak yang punya kan..
dan BAJU tu pon..
adalah baju adik sebenarnya..

dia nak jugak baju adik..
sendat dan singkat dia tak hairan pon..
harta adik..harta kakak juga..
tapi harta kakak..dia sorang saja..hahaha

kalau dia tengah fokus ni toksah la kacau.


*******************************************
Keesokan hari..

masa beli train tu, umi lupa beli battery..
not included..
so, kakak dan adik pon tak berapa excited la kan..
semalam umi belikan bateri..
balik sekolah ..wah..suke la diaorang dengar bunyi train tu..

adik cakap ape la kat kakak tu ek..

tak lekang senyum kakak..
suka umi tengok...hiii

boleh main sekali macam ni kan bagus..takde nak rebut-rebut..

suka tengok lampu warna-warni..

adik pon hepi jugak..pon umi suka la!!

lampu berkelip-kelip..
siap berbunyi-bunyi..
berpusing-pusing train tu..
memangla budak-budak suke kan..

mereka gembira..
umi pon gembira..
harus ayah pon tersenyum juga walau jauh di mata...





11 tukang conteng sambilan:

Marsha~ said...

hahahahaha.. teringat haritu, beli lori bajak dan set masak.. tapi adik main set masak, kakak main lori bajak./.... aisehmennnn....

ikbalzura said...

gelak besar zue baca entry akak..kelakar ngan gelagak kakak adik ni....
tpp yg pasti adik tetap maintain pasrah ngan perangai kakak...huhuhu..

noradzlina.kamdani said...

ank2 mmg mcm tu...ms mood bek bole kongsi2 harta...

mizzbutterfly said...

comelll sangat///untung dpt mak n ayah yg suka beli mainan :) huhuhu...tak payah nak rengek2 hentak kaki kat shoping mall nk dpt kan mainan..

Ummi said...

@Marsha~
tu dia....lori bajak tu...hahhaa

Ummi said...

@ikbalzura
ohh..adik memang dah biasa dibuli..dah pasrah dah dia tu..hiii

Ummi said...

@noradzlina.kamdani
betul tu kak lin..tapi kalau mood tgh tak baik..jenuh la..gaduh jek..

Ummi said...

@mizzbutterfly
aitt..macam bercakap dari pengalaman jek nii...huhuhu

Mrs. GordoEdi said...

comell jer bile anak2 dah pandai main mainan kan! =)

Ummi said...

@Mrs. GordoEdi
nanti anak su pon macam tu juga..pening kepala jugak kekadang tu..hii

@ MaMa ALyA @ said...

tomei nyer budak techik duaorg ni ni main..hihi..

JOM SHOPPING!!