assalamualaikum..
mari cuba resipi mudah dan sedap ini..
dah lama terperam..
sumber dari kak hasni..
BAHAN
1/2 kg tpg gandum
(akan menghasilkan lebih kurang 13 biji roti arab yg tembam)
1 sdt butter -
separuh peket mauripan (lebih kurang 5gm)
2 1/2 sb susu pekat
1 1/2 cawan air suam (anggaran)
CARA-CARA:
campurkan 1 sudu butter kedalam tepung..
gaul hingga sebati..
masukkan separuh peket yis/mauripan
gaul hingga sebati juga
bancuh air suam bsama 2 1/2 sb susu pekat..
masukkan sedikit demi sedikit kedalam adunan tepung tadi
uli sehingga tepung tidak melekat di tangan..
kak hasni kata kena lempaq2 sket..supaya adunan lembut..
lempaq dlm bekas tu la noo..jgn p lempaq ke dinding.
jenuh jugak nak uli..lenguh tangan..
kemudian buatkan doh bulat-bulat..
suka hati saiz nak besar mana..
rehatkan doh selama 30minit dalam bekas bertutup
taraaaa..
selepas 30 minit,doh akan meng'gemuk'..
lepas tu gelek dengan penggelek..
jgn terlalu nipis/tebal..
anggaran 0.4cm
sila tabur sedikit tepung supaya ketika menggelek doh tidak melekat..
akhir sekali goreng dengan menggunakan api sederhana..
slow2 saje apinye supaya doh mengembang dalam kuali..
balikkan..
kuning keemasan..sila angkat..
lebih kurang macam ni la rupenye..
macam dorayaki pon ade..
sedap dimakan begitu saja sambil menonton tv..
nota kaki: kak hasni kate makan dengan sadin pon sedap..
saye dh buat banyak kali..
boleh juga buh cheese dlm roti arab ni..
caranya sebelum gelek tu, masukkan cheese,macam masuk inti buah melaka..
kemudian goreng saje..
pon sedapppp..
3 tukang conteng sambilan:
cikgu... mcm roti puri pon ade... kat bangi nieh ade gak org jual roti lbey kurng mcm tuh... tp bkn lah roti arab name nye.. huhu
@ayu aziz
hahaha..tak kisahla name ape pon..asal sedap dimakan..
wah...bestnye..nnt nk amik resepi le nk try
Post a Comment