..emak dan darah..

assalamualaikum..
Dua hari sebelum menyambut hari raya korban, saya hantar mak balik kampung..
selepas beberapa hari menginap bersama kami..
kan mak yang temankan saya drive balik kedah hari tu..
maka sunyi balik la rumah kami..
opah kakak dan adik dah balik..

like mak,like anak tak?

selepas hantar mak, say singgah ke dewan Banquet kolej..
ada program derma darah di situ..
saya tak pernah menderma darah..
bukan tak mau derma..
tapi setiap kali derma je ada je penghalang..
biasanya HB rendah..


sebelum derma darah kena isi borang..
sebelum isi, saya belek2 dulu..
rupa-rupanya,ibu yang menyusukan anak tak boleh derma darah..
sangat tidak digalakkan..
lalu,sekali lagi niat murni itu terbatal..huuu

tak boleh derma darah pon takpela..
buat pemeriksaan lain..
timbang berat..
wahhh!!sangat heppi!!berat sudah turun meh!!
lepas tu..test blood pressure..
aiyakk..rendah..
bacaan 96/60..
doc kate muka saya nampak pucat..suruh makan daging lebih sikit..
heheh..

kemudian buat blood test..
HB adalah 12 saje..ala masa mengandung 10, 9 tu perkara biase..
lepas tu, buat test untuk tau kumpulan darah jenis apa..


ok..
cuba teka..
darah jenis apa?
saya siap tanya MA tu macam mana nak baca result test darah tu tau..
cepat teka..hehehe





8 tukang conteng sambilan:

jazzeyra said...

AB ea?

Ummi said...

@jazzeyra
salah..salah..hehehe

jazzeyra said...

hmm.. menurut kata doktor kene makan bnyak daging sebab nmpak pucat..
O yer

xfatynx said...

mesti A !! Hehehehe

noradzlina.kamdani said...

xtau...
akk pun mmg sekali jek pernah menderma after that mmg dh xbole bnyk no halangan
tp HB mmg rendah arr
plg tinggi pun 10.5

Anonymous said...

FATIN N JAZZ..DUA-DUA PON SALAH..b LA..HIIII

lalatpendek said...

cnfirm B sbb sme kaler mcm sy gak haha3 (ayt kne cnfiden kn)..lalat pn ade jenis drah tau

Ainul Hayat said...

Darah ape kak syikin? Sampai sekarang saya tak tahu saya darah jenis ape...hehehe...

JOM SHOPPING!!