dalam proses..sangat menguji kesabaran..

assalamualaikum..

alkisah si kakak..
kakak sekarang sedang belajar untuk tidak lagi memakai -lampin pakai buang-
selalunya, sebelah petang, lepas balik dari sekolah, kakak akan makan dan mandi..
selepas mandi, mula la dia tak mau pakai 'pempes'
ok..ikutkan saja..
berkali-kali pesan pada kakak..
"kakak nak kencing cakap kat umi tau"..
dan hampir setiap lima minit sekali asyik dok ulang tanya..
"kakak nak kencing tak?"
dan biasanya kakak akan jawab pendek
"tak"
TAPI..
biasanya..
huuuuuuu..
'Umiiiiiii...mai sat...."
haaaa...
agak dah....
habis dah basah lenjun seluar dia..
alaaaa..kakak..
letih la umi nak basuh lantai..

semalam sudah hampir berjaya..

Umi: kakak nak kencing tak
Kakak : nak kencing...

tapi tiba-tiba ternampak zikry nak masukkan kertas dalam mulut,
cepat-cepat p ambil sebelum masuk mulut dia..

malangnya...
kakak sudah selamat basah seluarnya...
hahahahah..
sengih2 ja dia..
bukan salah dia kan..dia dah cakap nak kencing
salah umi..padan muka..


kadang-kadang..
beria-ria kakak kata nak kencing..
cepat-cepat umi bawak p toilet..
tapi..tak kencing pon..
hmmm..itu lagi bagus dari dia kencing atas lantai..

anak dara encik zahir..
tu tak pakai pempes la tu..
baju pon suka hati dia..baju lain,seluar lain..
*****************************

ooowwhh..
kakak juga sedang belajar untuk bertudung sekarang ni..
-belajar @ di ajar ek?-





*******************************************

kakak  sekarang nak pilih baju sendiri..
letih umi nak kemas setiap kali kakak pilih baju..
kakak ambil..buka dari lipatan..
tak suka, dia bubuh balik..


maka tunggang langgang la baju dia..


sedang dalam proses membesar kan..biasala..
semoga uminya mempunyai kesabaran yang sangat tinggi...



13 tukang conteng sambilan:

Ieda Al-Habsyi said...

uhuhuhu! sabar2 masih dlam proses tu :)

abah_izz said...

samalah...anak yg umur 3 tahun, tapi malam kena pakaikan gak...takut ter...habis la tilam, nak basuh time2 ni seminggu la baru kering...asyik ujan jer..

hanny maness said...

alahaiii comelnyeee kakak pakai tudung ~! geram geram

Melati Qistyna's Mummy said...

kiutnyer kakak pakai tudung :P

umi.... yg contest tu xdan nk join la :P
tengs nway yea

noradzlina.kamdani said...

mmg mcm tu prosesnye..bnykkan bersabar
sweet jek adlina pkai tudung..g jln dgn wan

liza said...

saya pun tak start lagi potty train wafiy sebab kurang sabr..tiap kali tak pakai pampers..walaupun dah kerap tanya..still lagi terkucil merata..huhu..mama wafiy ni kena sabarkan diri n cuba lagi

Ummi said...

@Ieda Al-Habsyi

heheh..uminye dlm proses bersabar juge ni..

Ummi said...

@abah_izz
owwhhh..abah ade anak kecik jugak eh???

Ummi said...

@hanny maness
budak2 kecik kalau pakai tudung memang comey auntie hani..

Ummi said...

@Melati Qistyna's Mummy
takde hal la kak..hehehe..biasa la..tak dan..

Ummi said...

@noradzlina.kamdani
hahaah..betui la kan kak lin..kak lin pon dah melalui..kak lin,kakak tak panggil wan..die panggil opah..hiii

Ummi said...

@liza
liza baru sorang..nanti kalau dah 2 kene simpan stok sabar banyak2 ..hehehe

Erin Rashid said...

takpe..takpe
mmg kene selalu bersabar dan tabah
nnt hasil dan pulangannya sangat lumayan
:)

JOM SHOPPING!!