assalamualaikum..
aiyaaa..kunun2 nak balik kampung dengan penuh semangat tghari ni..
sekali en drebar nun dari perak sangkut pulak..
mau petang atau malam la nampak gayanya bertolak ke Perak..
kalau ikutkan hati mau je drive sendri..
tapi sudah dipesan awal-awal oleh en suami..
takde driver..no balik kampung ye..huhuhuh..
okeh..bini dia dah 7 bulan ye..so, dia tak harap la nak drive sendiri balik kampung..
takpe..untuk mengisi kebuhsanan..mari tempek entry pasal masak-masak
hari tu lepas je abis exam..terus merewardkan diri..
takya mahal-mahal..takya jauh-jauh..
tempatnye hanya di dapur saja..terapi terbaik..
gile lama tak buat sesuatu di dapur (masak-masak rutin tu biase le)
haritu menjenguk blog kak ana ni..
tengok dia buat kek batik..terus terliur..tapi masa tu tak berkesempatan..
sy penah buat kek batik..tp yang kak ana buat ni tanpa telor..
bahan semua ada dah..tinggal nak buat jek..
sangat senang kekacang..yg penting sedap!!
sy ni ape je yg bercoklat semua pon sedapppp..huuu
tapi ni kek batik paling simple..dan sy simple kan lagi mende yang dah simple..
kak ana siap buh kacang..sy punye takde..heheh
ok..meh jenguk nak buat cmane
Bahan-bahan
Biskut meri 200gm
buttercup 3 sudu
susu pekat setengah tin
serbuk koko 200gm / coklat masakan pon boleh
saya tambah milo secukup rasa..agak2 je..
sikit je bahan kan?
Cara nak buat:
Patah-patahkan biskut meri.patah 4 ke..patah 8 ke..patah 12 pon boleh :)
Dengan menggunakan kaedah double boiler, campur semua bahan (kecuali biskut) kedalam periuk.
Kacau biar larut dan sebati semua bahan
kemudian, tuang bahan campuran tadi pada biskut meri yang sudah dipatah-patah..
kacau bagi rata.lepas tu tuang campuran biskut dan bahan masak td ke dalam loyang yg dilapik dengan aluminium foil.
tekan-tekan biar mampat dan padat.nak senang balut tangan dengan plastik untuk tekan..
pehtu siap dah la..bagi sejuk sikit lepas tu buh dalam peti ais.
kalau ikut kak ana, simpan semalaman.paling tidak 4 jam..tp sy tak bleh tahan..2 jam je..buh dlm freezer ..pehtu ngap.huhuhu..
akibatnye lupe nak snap gambar kek yg siap dipotong
nak tengok rupe kek yang cantek lepas kena potong dan asal resepi; klik blog kak ana ni ye
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
4 tukang conteng sambilan:
Akak xnah try buat kek ni, yg x boh telo ni best kot, akak x suke telo...hehehehe
heheheh.. ida pun baru pas siap wat kek batik tok family.. bosan lak cuti ni.. dok sowang33 kat umah.. huhuhuhu
Assalamualaikum Cikgu.
x tau la whether u can still remember me or not but im one of your student kat KMNS dulu.
Tgk pic cikgu gune sweetened creamer from Sime Darby sgt teruja coz im one of a exec-brand there. haha tak sangka.
but dont talk to me la nape mahal sgt, nape x familiar and all that.
so, keep using la ye guna susu tu. hehe
thanks.
kak abby..try kak..jgn tak try..senang sangat nak membuatnye..
_________
ida..bagusnye buat untuk family..bleh jd calon menantu yg baik ni..hehehe..
_____________
nisah..sy ingat lg la kt awak..walaupun dah bertahun tinggalkan KMNS..insyaAllah tengok rupa saya ingat..dah keje eh..tahniah...susu tu sy beli sb ade offer..kalau tak die memang mahal..hehehe..
Post a Comment