berangan itu bagosss..sila berangan sekarang!!


assalamualaikum..
ape punya tajuk..betul ke berangan itu bagosss?
haaa..saya kata bagus..saya yang kata ye..sebab dari berangan la buleh datang cita-cita..
buktinya..
Lahirnya Zahirian Enterprise..
siapa sangka..
dalam sebok-sebok..sempat pulak "melahirkan" zahirian enterprise itu..


dulu-dulu..saya dan en zahir memang selalu berangan nak bukak kedai..
berangan macam-macam..
nak jual pa..nak bukak kat mana..
nak try francais la..ade la 2-3 jenis francais dok berangan..
sama-sama  minat nak meniaga.

Masa TPM datang matrik dulu, saya nak bukak gerai..
tapi memandangkan masa tu sibuk dengan final exam..harapan tu berkubur macam tu saja..
habis saja exam,tiba-tiba ternampak banner sewa tapak di C-mart..
terus saja berkobar-kobar nak meniaga..
setelah berbincang dengan en zahir..dia pon setuju..
terus memohon secara rasmi..semangat nih..walaupun sewa nya..ya ampunnn..
bukan kedai besar pon..comey saje..sewa dishopping mall memangla boleh berpeluh dahi..
tak mampu dan tak konfiden lagi nak sewa kedai yang sewanya rm3k sebulan!!
mula dengan kecil-kecil ye..walaupun kecil, rase nak terkulat-kulat jugakla pikir sewa yang nak kena bayar..

bila dah konfem mau sewa tapak, saya terus register bisnes kami dengan SSM..
sila ikut saluran yang betul ye..nak serius meniaga kan..
sekarang tapak yang kami nak sewa masih dalam renovation.
tapi insyaAllah bulan ni boleh sudah masuk meniaga..

sudah rezeki agaknya, sebelum dapat masuk c-mart, saya dapat peluang sewa kiosk dalam KMK..
kira test market la ni..
sewa 5 hari saja..tapi memang sangat berbaloi-baloi pulangannya..
dan en zahir tanpa berbelah bahagi sudi menyuntik lebih banyak modal..hiii
dia pon tak sangaka boleh untung macam tu kot..




-ini kiosk yang disewa-
sambutan memang diluar dugaan..
ada yang tanya, kenapa bukak sat saja..
hii..ini la strategi..
cikgu bisnes kan..
hahahah..
tunggu kemunculan kami di C-Mart ye..

sesudah selesai final exam hari tu..
saya sebok dengan ini pulak..
segala kira-kira harusla saye kena buat kan..
en zahir tukang kasik modal..saya tolong manage..
tiba-tiba jadi ala-ala akauntan ye..
lepas tu jadi storkeeper juga..segala stok semua nak kena kira..dan semua dibuat tengah malam..
kalau buat sewaktu dua beradik tu belum tido..
kak ina asyik kata "canteknya...canteknya..nak baju cantek.."
dan baju cantek yang dia berkenan tu pulak bukan saiz dia..tak pengsan ke uminya..
sangat seronok juga bila kakak dan adik boleh dapat banyak baju dengan harga borong..
rezeki anak-anak kan..

ohh..lupa pulak pasal kedai online kami..
sambil-sambil meniaga offline, saya buat online juga..
macam tamak haloba sungguh..huuu
bukan apa..part time..partime..
sambil menyelam minum ayor..kate orang parit.

dah ada orang tanya-tanya..
sempat ke nak buat semua ni?
dengan status isteri,umi, orang gomen,student..nak meniaga pulak dah??
ala..kalau minat..suamai pon izin..InsyaAllah..
nak seribu daya..mau seribu cara..
hanya berdoa yang terbaik..
moga segala urusan dipermudah..
oppss..
terbebel panjang lebar sudah..
ini entry khas sempena pembukaan Trendyzs Shop
zs disitu adalah untuk Zahir dan Syikin..
fasa baru dalam hidup kami..
dan nak terus berangan lagi..moga angan-angan seterusnya jadi nyata jugak..



penutup bicara..
 lakaran kasar oleh orang kapal..
(^_^)

10 tukang conteng sambilan:

Marsha~ said...

alhamdulillah.... syikin pun dah bukak bisnes... ramai btol yg sy kenal bisnes barangan babies.. mmg market tu ada sbb org shopping setiap hari.. bestnyeeee.. sy pun kalau boleh nak bisnes tapi mcm tataulah nak bisnes ape... hahahha.. congrats syikin...

Anonymous said...

tahniah ikin..samala kita suka wat biz n dah cuba byk biz dah cuma xkaya3 je lagi..nanti leh kita share dari mane dapat supplyer ni..2 pun kalu ikin xkisah..hehe..kdai dah ada kat s.alam..cma dok pk nak tmbah brg ape lagi..

cik zatil said...

kak ikin! wah makin maju sekrang!
lame xdgr cerita akak..

skali bile jguk2 dh jd
usahawan rupenye..

hehe..

best of luck sis!

anggerik-rimba said...

all the best utk biz awak yer.... =)
dpt untung byk kita bahagi 3 kay...wakakaka... ;-)

Ainul Hayat said...

Kak Syikin,

Semoga bisnez berkembang maju yer. Semoga sentiasa mendapat sambutan dan dimewahkan dengan rezeki.

Melati Qistyna's Mummy said...

aha, ingat on9 aje, offline pon ade, smg terus sukses kin :)

zahirian said...

MARSHA..terima kasih ye..meniaga kecik2 je..
ANON..ini na ke?ke..sape ek?
CIK ZATIL..nanti jangan lupa oder utk newborn eh..hii
ANGGERIK :kak..amboihhh..pukul 8.01 am tuuuu...
AINUL: terima kasih untuk doa tu ye..ameen
KAK ABBY : offline sangat banyak saingan ak..buat partime ok la..

anggerik-rimba said...

haha...betul la tu kin....time mula BEKERJA...ngeh ngeh

noradzlina.kamdani said...

wah2x....good luck 4 ur bizz...

by the way cekin kenal yanti x? org Bi ngajo PDT

zahirian said...

@noradzlina.kamdani
kenal..ingat lagi..awat kak?

JOM SHOPPING!!