Hari tu begitu..hari ni begini pulak..

16
COMMENTS
..assalamualaikum..

seperti yang dijanjikan..
update tentang menelefon MISC..

sekali lagi keputusannya
mengecewakan..

kalau sebelum ni..antara alasan en zahir x boleh turun..
pengganti die tak jadi naik.
so,die x boleh turun lah..

kali ni..
die tak boleh turun juga..




SEBAB??

ade pengganti dah nak naik..





TAPI..

orang tu baru pulak..
baru nk promot jd 3rd E kot..





Pn Yati kate..
KAPTEN tak bagi turunnn..






alalalalala..


ENCIK KAPTEN..

sian kat kakak..sian kat zikry..
zikry mase ayah p baru umur 28 hari..
hari-hari ummi cakap ayah nak balik dah..
tapi sampai laaa  tak balik2 lagi..
next port bagi die balik eh..







p/s: sangat jeles ngan KAK MAS

-SUSPENSESSSS-

1
COMMENT
assalamualaikum..


heyy..

masih entry psl MISC ini hari..
ye..saye kol lagi Puan Yati ini hari..
(hari jumaat kol juge..tapi lupe pulak CUTI wesak)
panggilan pertama tepat jam 9.00am..
owhh..seperti biase,panggilan pertama tidak berjawab ..
Panggilan kedua 9.39am..masih toot..toot..toot..
panggilan ketiga..9.52am
yessss!!diangkat jua akhirnye..

TAPI ..malang..

Puan Yati kate..nanti kol saye balik ye..
saye ade meeting PENTING ni..
(balik @ tidak nye en zahir TIDAK penting bagi die kan..)
Petang tu pukul berape ye?
(kene tanye ni sebab nanti takde orang nak jawab telefon tuuu)

LEPAS LUNCH..

dushummm....

Alaa...arini kelas pukul 2-3pm..
nanti kene mintak izin kat student utk few minutes ye..
saye nak buat panggilan PENTING..

buat suspen je diekan..
kalau boleh balik..ok la..berbaloi..
kalau tak??
..keciwa lagi la saya..

jumpe petang ni ye..
untuk tahu keputusannye..


dup..dap..dup..dap..


tensen..

nak balik umah makan eskrem!!

daaa..

Apa ada dalam kain

6
COMMENTS

..1..





..2..







..3..




..4..



..5..



..dalam kain ada kakak..

kalau sesape yg perasan..
x penah 1 pon ade gambar zikry tido berlapikkan kain ayah..
sume gune kain batik umi..

SEBAB..

kain ayah kakak punya!!
die x bagi langsung adik tido lapik kain ayah die okey..
haiaaahh..kakak..kakak..
ayah tu kene kongsila..walaupun xmo kongsi kain..ok..




kain umi pon ok kan dik..



Yungan

2
COMMENTS
assalamualaikum..


semalam en zahir sudah sampai ke Yungan, Taiwan..
dan pagi ni seawal 6.30 am mula bertolak kembali ke Bintulu..
saye belikan ring2 kad rm40 untuk encik suami saye itu..
rm10 untuk 25minit..jadi rm40..kire la sendiri..hiii..
tapi sume tu tetap rase sat je nyembang,..haiahh..
en zahir topup lagi dengan emel..
aiyaaa..boleh x en zahir balik bintulu ni??
wait n see..
nak mengharap lbey2 pon x berani..
keje elok2 b..


senyum..dalam hati siape yg tau..

Bertudung dan sains

3
COMMENTS
assalamualaikum..

BERTUDUNG DAN SAINS


...terdapat kajian mengenai kebaikan bertudung menurut perspektif sains di dalam cuaca panas yang melampau seperti ini. Kenyataan tersebut saya temukan dari satu artikel bertajuk ‘The Science Behind The Veil’ di IslamOnline.net tulisan Karima Burns. Beliau menyatakan :



“ Keputusan dari ujian perubatan menunjukkan, 40-60 % daripada tahap kepanasan badan seseorang hilang melalui kepala, justeru sesiapa yang menutup kepala pada musim sejuk lebih mampu mengawal suhu badannya sekitar 50% berbanding yang lain.”



“Menutup kepala juga menjadi lebih penting ketika berada di dalam cuaca panas. Seorang pakar kajian otak yang terkemuka, V.G. Rocine, mendapati bahawa fosforus otak mencair pada suhu 108 darjah. Keadaan ini dengan mudah boleh terjadi jika seseorang berada secara tetap di bawah terik matahari untuk suatu tempoh waktu yang lama tanpa penutup/pelindung kepala. Ketika ini berlaku, ia boleh mengakibatkan kerosakan kekal pada otak, kehilangan memori dan kehilangan sebahagian fungsi otak.



Walaupun contoh ini kelihatan ekstrim, kerosakan otak masih boleh diukur dalam julat yang kecil kesan dari pendedahan berterusan dan keadaan kepala yang terlalu panas.”



Walaubagaimanapun, saya yakin dan percaya, walau apa pun alasan dan kajian yang ada, Muslimah yang benar-benar faham akan tuntutan syari’at dan agama, mereka menyarungkan pakaian dan tudung yang sempurna buat menutup aurat, bukanlah kerana pengaruh cuaca dan iklim setempat. Bukan juga kerana ingin meraih manfaat atau kebaikan untuk diri semata-mata. Akan tetapi, pelaksanaan itu lahir dari kepatuhan dan pengabdian seorang hamba kepada Pencipta Yang Maha Hebat. Itulah kemuncak penyerahan diri yang sebenar-benarnya kepada Allah Yang Maha Esa.


Baca artikel penuh di sini ya

senyum..awak dapat emel!!

16
COMMENTS
assalamualaikum..
sejak dua menjak ni sangat semangat nak bukak emel..
sampai opis bukak emel..
pas lunch cek emel..
seblom balik pon cek emel..
nak tido pon harus cek emel..
semangat nak cek emel dr encik zahir..
kol pon hari2..
emel pon dapat,..
surat pon die hantar..
parcel pon ade..
nak ape lagi syikin oiiii..

*

*

*

*

*

*

*

tak nak ape2 dah..

saye nak die balik saje lepas Taiwan ni..

(^_^)

ameen..




..selepas LIMA..

15
COMMENTS

assalamualaikum..
adik zaid zikry sudah pon cukup umurnye LIMA bulan..
haiahhh..sat je..
selama 4 bulan 2 hari adik membesar "tanpa" ayah..
tapi adik baik-baik saje..
meh layan gambar budak LIMA bulan ni..



adik ngan ummi..adik tak ikut muke ummi kan?kakak je..
adik ensem cam ayah..baik pon macam ayah..putih pon cam ayah..
harap2 adik tak keje macam ayah..hahahah..

sangat suke "makan" jari..


sangat mesra dengan kamera juge..
macam-macam gaye..
kakak je yang kedekut nak bagi muke bile nk snap gamba..
hii


sudah pandai main sembur-sembur..belon-belon ngan air liur..



moga adik terus membesar dengan sehat dan kuat!!

cepat sikit balik ek ayah..
nak main dengan ayah..
nak nek motor ngan ayah..
nak main PS ngan ayah..
x mau ajak akak..
kakak suke buli adik!!

(adik zikry ngadu kt ayah nih..)

..silap..

8
COMMENTS
assalamualaikum..

semalam en zahir dan puteri zamrud 1 tibe di Bintulu..
tak la xcited sangat sebab die tak dapat balik..
tapi xcited nak gayut dengan die sebab die ade cerita disebalik "KENAPA TAK DAPAT BALIK"..

bergayut sampai pukul 2.30am..haiyaaa..
en zahir kate name die memang dah ade -tentative-pagi hari khamis..
tibe2 ptg tu bos kate..zahir..tak boley balik lagi la..
maka..ketensenan lah die..en zahir pon tatau nape x dapat balik..orang lain yang turun..
dan bila ditanye die akan turun tak selepas Taiwan ni..
Jawapannye macam ..tak boleh jugak!!

so..wife die allergik sket la bile dengar perkataan TAK BOLEH BALIK nih..
en zahir kate..sayang kol pn yati hari Rabu ye..

oh en zahir..hari ni jugak akan saye menelepon beliau _ayat ape ni syikin?_

so..saye baru saje menelefon puan yati..
dari pagi tadi saye mencuba..tepat jam 3.12pm baru bersambut..(saye kan penyabar..)




saye : pn yati..saye ni..wife en zahir..

pn yati : oo..ok..

saye : saye nak tanye ni..nape name en zahir  dah ade tapi TAK DAPAT BALIK? (saye tanye baik2 tau..bukan marah..sila baca ayat ni dengan nada suara lemah lembut gitu..huu)

pn yati : ooo..tuh SILAP staff saye tu..silap buh name..lagi pon pengganti die tak dapat nak naik..

saye: ok..boleh tak die turun selepas Taiwan ni?

pn Yati : saye x boleh nak konfem awal..kol saye balik lepas 2 minggu boley?.. (ewahh..macam la kite tak tau berape lama kapal nak jalan p taiwan..wiiii)

saye : pn yati..kapal kan p taiwan..sat ja

pn Yati : oh..haah..emm..xpe la..saye x boleh nak janji..tapi saye cuba la..nanti kol lagi ye..saye cuba la..

saye : ok..harap2 die boleh balik ye..terima kasih..


heheh..die yang suruh saye kol balik kan?lalalalala..
esok..luse..tulat..saye kol ek..

moga2 en zahir dapat turun pas taiwan..
turunlaaaaaaaa..
anta umi amik exam PTK!!

..perut yang sejukkk..

6
COMMENTS
Assalamualaikum,


Sebelum kita teliti seterusnya secara terperinci ibadah solat, elok kita ingatkan diri kita tentang tanggungjawab mengajar, mendidik dan menyuruh anak-anak kita mengerjakan solat, i.e. bagi mereka yg ada anak atau yg akan mendapat anak atau ada anak-anak saudara, suruhlah bapa dan ibunya ajarkan anak-anaknya bagaimana nak solat.

Diriwayatkan hadith daripada Abdul malik bin Rabi’i bin Saburah hadith daripada bapanya hadith daripada datuknya berkata: ‘Bersabda Nabi (s.a.w):

‘Perintahkanlah oleh kamu akan anak-anak kamu dengan (mengerjakan) solat ketika baligh (yakni, sampai umur) tujuh tahun (7), dan ketika baligh (yakni, sampai umurnya) sepuluh (10) tahun, maka pukullah atasnya (jika tidak mengerjakan solat).’ [Hadith Abu Daud]


Rasulallah (s.a.w) nasihatkan kita supaya ajarkan anak-anak bagaimana bersolat ketika umurnya mencapai 7 tahun. Dan, ketika sampai umurnya 10 tahun, kalau mereka tidak mahu mengerjakan solat, maka hendaklah di pukul (i.e. dirotan).

Yg utama diajarkan adalah menghafalkan surah-surah pendek (i.e. Juzz 'Amma, yakni Juz 30 al-Quran), kemudian mengajarkan mereka cara dan kaedahnya, rukun-rukunnya (i.e. rukun qauli, rukun fe'li dan rukun qalbi ketika solat), tasbih dan lain-lain bacaan, tertibnya, tomakninah antara rukun fe'linya; tentang termasuk wudu', Solat Jum'at, solat jama' dan qasar, solat-solat sunat yg utama spt Solat Tahajud, Solat Witir, Solat Tasbih, Solat Duha, Solat Taubah, dan solat-solat sunat yg dijemaahkan, spt Solat Aid, Solat Jenazah, dll

Kalau mereka masih kecil, mudah bagi mereka untuk menghafal surah-surah pendek al-Quran. Kalau dah menjadi tabi'i mereka bersolat, maka insya Allah amalan tersebut akan berterusan sampai ke tua.

Mudah-mudahan kita menyedari tanggungjawab kita trhadap anak-anak kita, khususnya mendidik mereka mengerjakan ibadah wajib, terutama solat. Amin



Jazakallahu khairah
sumber : sini
 
 
 
 
 
 
 




 
 
 






sejuk perut umi nih kakak..


kakak..
harap2 kakak dapat jadi anak yang solehah..
kakak kan anak sulong..
ayah ngan umi harap kakak dan adik-adik nanti lah yang doakan kami bile kami dah takde nanti..
mintak maaf kalau umi dengan ayah kekurangan dalam mendidik kakak
ayah ngan umi takde harta lagi nak bagi kat kakak
jadi..ilmu aje lah yang boleh kakak warisi..
harap2 ayah dan umi dapat tunai tanggunjawab dengan baik pada kakak dan adik (adik-adik..insyaAllah)
semoga Allah sentiasa memberi rahmat kepada keluarga kita..
Ameen..



p/s: ayah balik nanti kite ajak ayah beli telekung ye sayang..

..main-main..

4
COMMENTS
assalamualaikum..

hari ni malas nak masuk entry makan2 sangat..
kang ade orang teringin lagi..hii..(auntie zura la ni)
mood nak main je hari ni..
sape lagi..si kakak la..
siap tarik tangan umi masuk ke bilik mini payland die..hee
die takkan masuk kalau sorang2 k..
takut kot?

..seharian..

6
COMMENTS


assalamualaikum..semalam adalah hari Jumaat..
hari cuti..xde plan ke mana-mana..
jadi..duduk dirumah saje..
mari tengok ape kami buat di rumah seharian..

..SALAD BUAH..weekkk..

4
COMMENTS

assalamualaikum..
semalam adalah hari khamis..
hari terakhir bekerja untuk minggu ni.
dan rutin harian lain sikit dari hari biasa..
selalunya setiap petang lepas abis keja p amik MIL
tapi petang khamis tak amik..
sebab esoknye cuti..
hari cuti kan hari berkualiti dengan budak 2 orang tu..

zaid zikry sahaja

6
COMMENTS
assalamualaikum..

maaf atas kesulitan sebelum ini..
blog ni di"private"kan sementara
paham2 je la sebabnye kan..

so..
entry kali ni adalah pasai zaid zikry
ye..
semata-mata tentang zaid zikry..


adik dah boleh meniarap sendiri!!
akhirnya..
selpas 4 bulan dan 3 minggu di lahirkan..
agak lambat..
sebelum ni die dah biase tido meniarap..
tapi umi yang tiarapkan..
last week mase p amik adik kt sekolah..cikgu gtau

pukul 3

8
COMMENTS
assalamualaikum..


tepat pukul 3pm..
report sudah pending..
dah syikin..
toksah sms lagi..
sok en zahir kol..

..selamat tinggal..

2
COMMENTS
assalamualaikum..

selamat tinggal higashii..
semalam en zahir sampai Jepun..
harini dah mula belayar nak balik ke Bintulu..
dari pagi tadi dok bersms..sehingga jam ini masih lagi boleh bersms..
tadi encik zahir kol DIRECT dari jepung gune nset jek..

..sadness..

15
COMMENTS
assalamualaikum..


..sedih..


..FRUST..

..moga ade hikmah disebaliknya..

..en zahir..en zahir..en zahir..
..mungkinkah 2 bulan lagi..

-moga terus tabah-


semangat nak masuk kelas tetap tak hilang..

peribadi adalah peribadi

kerja adalah kerja..

..dah syikin..

p sibuk2 kan diri..

..semangat..!!

1
COMMENT
assalamualaikum..





saye datang awal keje pagi ni..

SEBAB

1. saye nak kol puan yati misc ini hari..
2. en zahir sampai jepung ini hari..pagi2 lagi msg dah deliverd
(ade perkembangan terkini anak2 kami yang hendak distory morykan pd ayahnye!!)
3. harini kuliah pertama utk sem ni..nape berdebar ek?padehal bukan saye ngajar pon..
(tahapehape la hang ni syikin)


sebab2 di atas menyebabkan saye sangat2 bersemangat!!
chaiyokk!!



..selamat hari guru..

3
COMMENTS
assalamualaikum..

selamat hari guru..
untuk cikgu-cikgu saye..
dari saye tadika..hinggalah masuk universiti

  • TADIKA KEMAS,PARIT

  • SRK ISKANDAR SHAH,PARIT

  • SMK ISKANDAR SHAH,PARIT

  • SMT PERSIARAN BRASH, IPOH

  • UNIVERSITI UTARA MALAYSIA
terima kasih cikgu..
kerana tunjuk ajar cikgu semua..
saya berada di sini..

Untuk kawan-kawan ..
ex Bmgt. Ed. UUM  2002-2006..
Selamat Hari Guru untuk kalian juga!!!

Abby Abadi @ Abby Fana?

4
COMMENTS
assalamualaikum..
suatu ketika..
ketika nak mengupdate blog..
terlihat sesuatu di KOTAK BERSEMBANG..
siapakah ABBY?
mungkinkah abby abadi?

atau mungkin kah abby fana?
(saye suke die)




owwhhh..
siapakah diri mu wahai ABBY?
nape dengan rela hati mencuri 3 hari dari masa mu untuk bace blog nih?

keterharuan la saye ini..
sampai begitu sekali..
terima kasih ABBY..

..panas..panass..panasss..

4
COMMENTS
assalamualaikum..

semalam cuti..kedah kan cuti hari jumaat..
macam biase..hari cuti adalah hari berkualiti dengan budak 2 orang tu..

agak panas semalam..so, lepas mandi,2 orang tu ummi pakaikan singlet je la..




 
amboi kakak n adik..ape je la yang dieorang sembangkan ek..


auntie nani..kakak panggil si kuning tu Bob..die buat bob tu macam die punye jek..

indah nye hari cuti bile budak 2 orang ni baik2 saje..


***************************************************


AKTIVITI PETANG

Apalagi..aktiviti feveret kakak la..ke taman..dah lame jugak rasenye umi x bawak die ke taman..kebetulan pulak petang tu redup2 je..

muka puas hati kakak dapat naik buai..dah tak gayat dah..
ummi tak payah pegang..


si adik dah bukan main lagi pandai nengok kamera..baik punye sengih..



hari makin petang..dan macam nak hujan..ajak kakak balik..die x mau,,
jenuh jugakla pujuk..akhirnya berjaya..tapi tengok la mukenye..muncung panjang sedepa..








contengan tambahan:
kisah hari ini..program diet yang kelaut hanya semata-mata kerana ikan pekasam yang MIL kasik..haissshh..hancuss!!

tambahan lagi : mungkinkah encik zahir balik next week????mungkin??


Upah dari Nuffnang : HALALKAH?

5
COMMENTS
assalamualaikum..

Suatu ketika dulu..saye pernah di tanye oleh sipermata ganas.."puan..nuffnang tu halal ke?" (huda..nape bile klik blog awak dah jadi -not found-?)
owwhh..ketika itu saye tiada jawapannya..tapi bedasarkan pemahaman dan ilmu yang tipis tentang nuffnang..saye rase tiada salahnye..TAPI..seharusnye kite perlu mencari jawapan yang pasti..banyak sangat blog yang menempekkan nuff ni di blog memasingkan..(blog saye juge ade..)
cikgu yang baik..bila dapat soalan yang belum mampu diberi jawapan..jangan kata -saya tidak tahu-
sebaliknya, usaha la cari jawapan tu kan..
lama soalan huda tu diperam sehingga lah suatu hari..saye terjumpa artikel di bawah

..mereka..

3
COMMENTS
assalamualaikum..
haiyaaa..
umi ni..
lame jugak ye x upload gamba mereka-mereka ini..
meh la tengok dieorang

.........


KAKAK


kakak dan dodol..


kakak dan feveretnye yang aneh..makan dodol okeh!!
breakfast sebelom p skul..

kakak..
mase ummi snap gamba ni..umur kakak adalah 1 tahun,9bulan,2minggu dan 5 hari..
ketika umur ini,kakak dah pandai :

* sebut lebih banyak perkataan-bus, car,loly(lorry),dog,cat,cemut(semut),cikat(sikat),book,beg,dan bermacam2 lagi

*nama family sume pon kakak dah boleh sebut..dari tok..opah..kak cik..abang amin..uda..mak wah..acu..nyang..hesh..sume2 laaa..

*dah memang boleh bagi jawapan untuk nak atau tak nak..dulu die belasah je..nak pon nak..tak nak pon nak jugak..so,bile kakak kate taknak..maknenye memang taknak..

* kakak dah mula nak buat ayat..tapi biasenye ade 2 perkataan sahaja
cth: nak ucu (nak susu)..tok alik (tok balik)..sayangggg adek

*dah boleh harap untuk suruh amik sesuatu-yg ni dr 1t7bln dh boleh sebenarnye..

*owwhhh..ingatan kakak sangat kuat..die boleh cam di kedai mane die beli susu..walaupon kedai tu tutup..

*kalu tanye "kakak anak ayah ke..anak ummi?"-jawapannye tetap same dari dulu.."ANAK AYAH"
ayah toksah dok sengih2 ye..


ADIK



suke bebenor masuk jari dalam mulut..

Ummi,,tolong amik bear tu ummi..

kalau sudah letih melayan zikry bersembang..bagi saje bear ni..
die akan terus bersembang sampai die letih..


adik pulak..gambar ni ketika adik berusia 4bulan,2minggu,2 hari..

macam yang sebelum ni..ummi penah cakap..adik memang x banyak masalah..
sangat jarang meragam x tentu pasal..

* adik sangat suke kalu ade orang layan die menyembang..
*ketawa terkekek-kekek kalau di agah
*suke masuk jari dalam mulut..kadang2 penumbuk jugak..(adik lapar ke..tunggu 6 bulan ek..)
*adik sampai sekarang tidak meniarap lagi ye..tapi kalu ummi atau  cikgu atau sesape la yang tiarapkan..maka merata la peginye..
*adik sangat suke perati ape kakak die buat..kadang2 umi tengok macam adik ni tengah belajar dengan ape yang si kakak buat..
*selalu sepak2 mainan yang tergantung kat playgym..maklumla,nak capai tak sampai..so,gune kaki je..

dah..p balik..

3
COMMENTS
assalamualaikum..

Ayat Kursi...,


Tentu Saudara sudah hafal bukan?
Tapi, apakah anda selalu membacanya menjelang tidur? Nah, inibarangkali hanya sebagian kecil saja yang melakukannya. Bagaimana dengan anda sendiri?

Tahukah anda, bahwa membaca ayat kursi sebelum tidur itu sangat penting? Ayat kursi itu sebuah perisai mahal untuk membentengi diri saat kita tidur, yang seharusnya selalu kita pakai. Sebuah kerugian yang amat besar jika ada perisai mahal, penting dan gratis di depan mata, tapi kita tidak memakainya!

Dalam sebuah hadits yang panjang (HR Bukhari), disebutkan bahwa dengan membaca ayat kursi sebelum tidur Allah akan menjagamu, dan setan tidak akan menghampirimu sampai Subuh. [DR. Raghib As-Sirjani, "Misteri Shalat Subuh"]

saudaraku, mulai malam ini mari kita biasakan membaca ayat kursi menjelang tidur.

sharing is caring..

dah..dah..syikin..p balik p..

Adakah Cinta Memerlukan Sebab??

3
COMMENTS
assalamualaikum..

Dalam satu kisah percintaan yang menarik. Sepasang suami isteri berjalan di tepi sebuah tasik yang indah. Kemudian mereka berhenti di sebuah  bangku yang disediakan di tepi tasik. Kemudian si isteri bertanya kepada si suami.

Isteri : Mengapa abang menyukai saya? Mengapa abang cintakan saya?

Suami : Abang tidak boleh menerangkan sebabnya, namun begitu abang memang menyayangi dan mencintai Sayang!

Isteri : Abang tak boleh terangkan sebabnya? Bagaimana abang boleh katakan abang sayang dan cintakan saya sedangkan abang tidak boleh menerangkannya.

Suami : Betul! Abang tak tahu sebabnya tetapi abang boleh buktikan bahawa abang memang cintakan Sayang!

Isteri : Tak boleh beri bukti! Tidak! Saya hendak abang terangkan kepada saya sebabnya. Kawan-kawan saya yang lain yang mempunyai suami dan teman lelaki, semuanya tahu menerangkan mengapa mereka mencintai. Dalam bentuk puisi dan syair lagi. Namun begitu abang tidak boleh terangkan sebabnya

 
Si suami menarik nafas panjang dan dia berkata

"Baiklah! Abang mencintai Sayang sebab sayang cantik, mempunyai suara yang  merdu, penyayang dan mengingati abang selalu. Abang juga sukakan senyuman manis  dan setiap tapak Sayang melangkah, di situlah cinta Abang bersama Sayang!"


Si isteri tersenyum dan berpuas hati dengan penerangan suaminya tadi. Namun begitu selang beberapa hari si isteri mengalami kemalangan dan koma. Si suami amat bersedih dan menulis sepucuk surat kepada isterinya yang disayangi. Surat itu diletakkan di sebelah katil isterinya di hospital.

Surat tersebut berbunyi begini :



"Sayang! Jika disebabkan suara aku mencintai mu... sekarang bolehkah engkau bersuara? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu.. Jika disebabkan kasih sayang dan ingatan aku mencintai mu...sekarang bolehkah engkau menunjukkannya? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu.Jika disebabkan senyuman aku mencintai mu... sekarang bolehkah engkau tersenyum? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu.Jika disebabkan setiap langkah aku mencintai mu.... sekarang bolehkah engkau melangkah? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu. Jika cinta memerlukan sebabnya, seperti sekarang. Aku tidak mempunyai sebab mencintai mu lagi. Adakah cinta memerlukan sebab? Tidak! Aku masih mencintai mu dulu, kini, selamanya dan cinta tidak perlu ada sebab. Kadangkala perkara tercantik dan terbaik di dunia tidak boleh dilihat, dipegang. Namun begitu... ia boleh dirasai dalam hati."


..cintai dia kerana agamanya..itu yang terbaik..

Tips meningkatkan daya ingatan

4
COMMENTS
assalamualaikum..

Tips Meningkatkan Daya Ingatan




Anda merasakan anda sudah tua kerana sikap anda yang pelupa? Anda asyik lupa dimana kali terakhir anda meletakkan sesuatu? Orang di sekeliling selalu marahkan anda kerana lupa tarikh penting, lupa letak barang, lupa makan ubat, lupa fakta-fakta, lupa tutup kipas, lupa arah jalan, lupa nama orang dan macam-macam lagi.



Sebenarnya, kita dapat menigkatkan daya ingatan atau mengurangkan risiko menjadi pelupa dengan mengamalkan tips-tips di bawah secara berterusan. Lebih baik jika kita mempraktikkan ketika usia masih muda supaya kelak di hari tua kita tidak menjadi terlalu pelupa.Antaranya ialah:



Amalkan tidur yang cukup

1/3 hidup kita dihabiskan dengan tidur. Namun ada orang yang suka tidur lewat atau mengabaikan tidur yang cukup. Badan perlu rehat. Keletihan hanya akan mengganggu maklumat/data yang telah disimpan oleh otak dan juga menjejaskan kemampuan untuk mempelajari sesuatu yang baru. Oleh itu, amalan tidur yang cukup di malam hari kerana ia dapat membantu daya ingatan kita berfungsi.



Mengawal Tekanan

Tekanan hanya akan membuat jiwa anda tidak tenteram dan menyebabkan kesihatan anda terganggu. Anda juga lebih cenderung untuk menjadi seseorang yang tidak peka dengan keadaan persekitaran. Anda tidak dapat berfikir dengan jelas dan daya ingatan anda juga terjejas. Oleh itu, kawal tekanan anda dengan baik seperti bermeditasi, membaca Al-Quran, sauna, aromaterapi dan sebagainya.



Berhati-hati dengan pengambilan vitamin atau makanan tambahan.

Sesetengah produk yang dijual di kaunter atau farmasi tidak sesuai dengan kita. Ada yang kononnya dapat meningkatkan daya ingatan. Tetapi sebaliknya ada yang memberi kesan sampingan. Oleh itu, lebih baik jika kita mendapatan vitamin yang diperlukan oleh tubuh badan kita dengan pemakanan seimbang atau rujuk dulu doktor yang bertauliah sebelum membeli makanan tambahan.


Bersenam.

bersenam dapat menggerakkan otot-otot dan melancarkan peredaran darah ke otak. Oleh itu, daya ingatan kita juga akan menjadi lebih baik. Amalkan senaman walaupun sekadar berjalan kaki.

Elakkan kemurungan

Kemurungan dalam hidup akan menyebabkan hidup anda tidak ceria. Anda sentiasa berada dalam kedaan tidak segar dan rasa kecewa. Lama-kelamaan ia turut menjejaskan daya ingatan anda dan membuat anda tidak hirau dengan persekitaran anda. Ubatilah kemurungan sebelum menjadi serius dengan berjumpa psikiatri atau beramal ibadah mendekatkan diri kepada Tuhan.

Awasi pengambilan ubat

Daya ingatan mungkin menjadi lemah dengan pengambilan ubat-ubatan tertentu seperti pil hormon, ubat darah tinggi, anti-kemurungan dan sebagainya. Jika anda menghadapi masalah daya ingatan disebabkan pengambilan ubat, konsultasi dengan doktor. Jangan mengambil ubat tanpa arahan doktor.

Belajar sesuatu yang baru

Cubalah aktifkan pemikiran anda dengan mempelajari sesuatu yang baru misalnya Bahasa Jepun, kursus kemahiran jangka pendek, menjahit, atau menghadiri ceramah dan motivasi.

Permainan

Bermain sesuatu permainan seperti board games dapat merangsang minda. Contohnya, Catur, scrabble (sahibba) dan monopili. Selain itu, teknologi sekarang lebih baik seperti permainan komputer dan playstation. Pilihlah jenis permainan yang mencabar minda.



Banyak membaca

Jadikan amalan membaca sabagai kegiatan harian. Membaca dapat meluaskan pengetahuan, mengembangkan minda dan menajam daya ingatan. Cuba ingat sedikit sebanyak fakta yang terkandung didalam bahan bacaan.

Katakan berulang kali

Untuk mengingati ingatan anda tentang sesuatu maklumat atau tarikh, katakan dengan kuat dan berulang kali sehingga anda benar-benar ingat akan maklumat tersebut.


Bermain dengan angka

Asahkan minda anda dengan cuba bermain dengan angka seperti mengingati nombor telefon rakan-rakan. Selain itu, anda boleh menghubungkaitkan angka-angka tersebut dengan sesuatu bagi meningkatkan daya ingatan.

Membaca Al-Quran

Sekiranya anda seorang muslim, amalkan membaca Al-Quran walau sehelai muka surat sehari. Membaca Al-Quran dapat menerangkan jiwa, menenangkan perasaaan dan menajamkan daya ingatan dengan lebih baik.

lahirnye seorang lagi anak pelaut..wiii

11
COMMENTS
assalamualaikum..
terlambat sket masukkan entry ni..
alkisah..
sehari sebelum balik kedah haritu..p berkunjung ke rumah seorang sahabat lama..
yang sudah 10 tahun tidak berjumpa..
jodohnye juga dengan seorang pelaut..wiiii

tujuan utamanya adalah untuk menziarah beliau sekeluarga yang baru menimang cahaya mata baru..
waahh..sonok la kak pah..sepasang jugak!!

Meor Muhammad Thaqif Sidqy
Puteri Zahra Safiyyah
(kak pah..x berape nk ingat name anak hang..copy je dr fesbuk..hiii)

suami kak pah juga orang laut..
orang Alam Maritim..
sape kenal incik Ikhwan angkat tangan!!

meh tengok gambo meh..
snap pon sikit2 jek..
sebab lebih banyak nyembang..
seploh tahun tak jumpa maaaaa...




Kakak tu mula laaa..die bukan bleh tengok baby kecik tomei nih..

Haa..kan..dah duduk..mau dodoi2 kan beby..

Kakak..sila tengok saje ye..

Ni la Puteri Zahra Safiyyah..sweet name sesweet orangnye..





 
 
 
 
*************************************************************


owwhhh..
harini dapat parcel jugak dari encik zahir..
sangat excited..
dah koyak abes baru teringat nk snap gamba..
hahahah...
so..sangatla renyuk2..
en zahir pos barang2 yg die beli dr shimizu itu hari..
katenye hadiah besde..
tapi baru separuh..lagi separuh nanti die kasik bile sign off..
mekasih en zahir!! + + sayang++






p/s : eh..macam dah lame tak tulis entry pasai kakak n adik..hadehhh..

- entry penuh angan-angan -

17
COMMENTS
assalamualaikum..

semalam en zahir sudah mula belayar semula..selepas anchor selama 5 hari dengan riang gumbira (wife dia la)
kali ni ke..Higashi..Kawasaki..Japan..
TAPI..
tibe2 saye konfius bile melawat blog dak zura
nape zura tulis anyong hitachi?
untuk makluman semua (cewah ayat..), en zahir ngan en zainal tu naik kapal yang same..
tapi p tempat yang berbeza laaa..hahaha..ohh..apekah??
kite wait n see je la tengok kapal tu sampai mane kan..
yang penting selamat p dan selamat jugak la kembali..

selain hepi sebab anchor..
ade sebab lain jugak untuk hepi+hepi+hepi kali ni..
semalam semasa kapal dah mula gerak..masih lg bergayut dengan en zahir..
dan en zahir sudah pesan..
sampai Japan nanti kol ye..
yess..saye suke!!
bukan kol en zahir..tapi kol pn yati..
bintulu pasni cukup sudah 4 purnama en zahir belayar..
jadiknye..sudah boleh apply mau sign off la kan..

KALAU..

kalau la en zahir dapat balik awal Jun..
dah boleh jalan2 laa..
Nak p PD..
then..bolehla TERlajak ke Kuala Pilah..
boleh tak nak rase jalan baru bukit putus tu?
heheh..rindu la same orang2 di KP itu..
panjang umur..murah rezeki..jumpe la lagi..
encik zahir dah kate ok..jauh wooo dr kedah nk p n9..
tapi di gigihkan juga..atas urusan tertentu..
K LIN!! ade rezeki kite jumpe eh..
mama wafiy..dok senawang.boley jugak la jumpe..kenal2..
harap2 juge en zahir dapat p course..makanya..usah bimbnag pasal hari raye..


TAPI..

kalau en zahir tak dapat p course..
punah sudah angan-angan..
en zahir kene turun bulan 7 la..
sebab nak beraye berEMPAT kali ni..
haiassshh...


buh peta..takut en zahir sesat..nti org p hitachi..die p kawasaki...wiii

..higashi port..

..NGERI..sempena hari mak..

7
COMMENTS
assalamualaikum..

sempena hari mak..
mari tengok keajaiban ini..
kalau belum sampai ajal..
kemalangan ngeri yang melibatkan seorang ibu mengandung..
keretanya dihempap sebuah kren..






berbaju biru adalah suaminya..sedang memberi kata semangat
kepada si isteri yang sedang bertarung nyawa..

bomba potong besi..sudah kelihatan wajah si ibu..


suami dapat mencapai si isteri..terus-terusan memberikan kata semangat,
agar si isteri yang tersepit mampu bertahan

bayangkan anda di tempat si isteri..

pihak bomba akhirnya berjaya mengeluarkan si isteri..


see..nampak perutnya itu?subhanallah..

siapa sangka si ibu boleh terselemat apabila melihat keaddan
kereta ini?? sesungguhnya ini sume keagungan Allah..


hmm..
takdir untuk seorang ibu..

ooopss..
nak amik kesempatan ni mengucapkan selamat hari mak..
untuk mak biah dan juga mak ton..(walaupun dieorang konfem tak bace blog nih)
yang dah membesarkan syikin & zahir..
semoga mak & mak panjang umur..diberikan kesihatan yang baik..
untuk mak biah..semoga dipermudahkan urusan dan niat untuk menunaikan haji..
kami sayang mak & mak..
bile la agaknye bleh dengar kakak n adik wish kat ummi ek?


p/s : harap mak suke prezen hari mak yang "tak tercapai dek akai" hahahaha..
en zahir..bagi makton hadiah yang same..agak2 die suke tak..wiiiii

JOM SHOPPING!!