alkisah susu..

assalamualaikum.

dah jadi macam satu habit pulak..
siap saja 1-1 kerja gigih nak update blog..(ni nak bagtau keje dah siap-dapat?)..hiii

esok umi akan mula berCUTI!!!
selamat bercuti jugak utk semua matrixian seluruh negara..
umi hepi la..anak kecik lagi..
tapi bagi mereka-mereka yang anaknya sekolah..hmm..nak kemane aje la kan..

nak update sikit cerita tentang susu..
umi masih lagi mengepam..

dulu konon ada hajat nak menulis tentang powerpumping..
tapi hampeh..
sebab powerpumping yang umi buat tak pernah cukup sejam..
paling lama adalah 45 minit..
sebab???

Double Z tu kan ada alat pengesan..hahahah
dia tau bila uminya takde peluk-peluk dia..

so..motivation memang down..gigih buat seminggu aje..eh tak sampai seminggu pon kot..
cuma sekarang umi dah upgrade kepada double pump..masih guna spectra 3..
kekadang pam 3 x ..kekadang 2 x..ikut mana sempat..maklumla kat tempat keja..
tapi guna double ni agak cepat sikit la..
dan memang tabik toin..toin kat ibu-ibu bekerja yang mampu menyusukan sepenuhnya anak-anak diaorang dengan susu ibu sampai umur 2 tahun..anda memang hebat!!!
bukan senang tau..

sekarang ni 1 hari cuma mampu supply 13-15oz aje..
malam memang tak pam dah..
so pam hari ini adalah untuk esok..demand dari zakwan agak tinggi..pengasuh mengadu kata tak cukup untuk dia..

so..umi campurkan la susu zakwan..
awal-awal haritu..umi bagi 3 botol susu umi + 2 botol susu fresh..
baru boleh cukup..purata dia minum 25oz satu hari..makan pon banyak jugak..
lemak semua naik tang pipi dia aje kot..n perot pon moncit..hahaha


sekarang umi dah tukar kepada susu formula..
dan susu yang umi guna adalah susu HALIB..


iyeee...
sabo-sabo...
nak tunjuk gambo le ni..













alhamdulillah zakwan ok minum susu ni..takde sembelit@allergic ke ape..
dan umi pon dah beli borong untuk jual di kedai..
rasanya macam kat Changlun ni susu Halib ada kat Trendyzs je kot...

dan sekarang dalam proses nak bawak masuk susu Biolac pulak..
Trendyzs support susu yang dikeluarkan oleh orang-orang kita..
mencari yang halal itu fardhu kan?
ehh..bukan kata susu lain tak halal pulak..
cuma bila dah ada susu yang dikeluarkan oleh orang seagama kita..dan anak-anak pon takde masalah..why not kan?


kakak ina & angah pon dah mula minum susu ni lepas stok dumex diaorang habis.
so sekarang zakwan dah campur susu..
tapi bila kat rumah masih df dengan umi..teruskan ajela ye zakwan..selagi tak dapat adik..
eh..adik??


takde..takde..jangan nak buat spekulasi..
hahahah

jom lunch!!
ndaaa...







4 tukang conteng sambilan:

CeqGu said...

firas ni kalau bagi susu botol, 3 oz pun tak habis....susah hati betul la. macam mana nak hantar nursery ni.umo dah dua tahun, berat baru 10kg huhu...berapa harga susu Halib tu?

Marsha~ said...

tak pernah dengar pun susu ni... tak pernah nampak.. sekotak ni berapa rm?

zahirian said...

susu Halib ni RM25 550gm sepeket..tapi kekadang rasa macam cepat habis jek sebab sebelum ni dah biasa guna dugro 900gm..ape nak di kata kan..cuba mencari yang lebih baik untuk anak-anak..

Ruzana Ibs said...

interesting blog. Love to read 'em.
pls visit my blog too. http://jelitashaklee.blogspot.com/

Salam ukhwah
Love,
Ruzana

JOM SHOPPING!!