di sebalik Trendyzs-part 1

assalamualaikum..

saye memang suka jual-beli barang = meniaga nih..
tak tau kenape..lepas spm dulu keje di kedai..pas stpm pon di kedai..cuti sem pon di kedai..jadi kuli je la kan..
penah try keje di kilang tapi sempat la 2-3 bulan je..tak serasi la ngan jiwa..balik keje kedai jugak :)
mase mengaji kat U dulu pon dah bukak bisnes printing kat bilik. hiii..memori tuh!!

ingat kot boleh la jadi bisneswoman..
tapi sudah ditakdirkan menjadi pengajar..pon saye suke!!
dulu-dulu penah plan laa..kot la tak dapat posting..nak belajar menjahit (kunun)..pehtu amik upah jahit..bisnes gak kan!!tapi sampai skg tak reti jahit pon..tak sempat nak belajar..

bila dah kerja..minat meniaga tu tak bleh kikis la..
ade gaji tiap bulan tp tetappp gak nak jual-jual nih.
Trendyzs ni sejarahnya bermula di ofis jek..jual barang kat ofismate..
bila ada kak ina, uminya rajin la sopeng online..semua nampak comel jek kan..
skit2 klik..skit2 klik..
pas tu dapat idea nak jual kat kengkawan pulak..
beli borong kecil-kecilan..jualla..

lepas tu, ade modal sikit, nak try amik booth masa TPM datang kolej...
tapi takde rezeki disitu..
Allah nak bagi jalan agaknya..saye amik sewa tapak secara harian,bukak kat kolej..
seminggu jek..ok jugak sambutannya..bukn saye jage..adik tolong jaga..nak bagi pengarah mengamuk tengok staff dia meniaga time kerja?hahahaha

uissshh kenangan ni...

di sini mulanya...akan dikenang sampai bila-bila..sobbsss



satu hari..jalan-jalan di C-mart..
c-mart bukak lot baru, lalu saye pon semangat nak try..
masa tu en zahir atas kapal..bincang2..si dia kata OK!!

maka mulalah Trendyzs secara kecil-kecilan..masa tu jual online jugak..tp aduhaii..tak dan la..kekadang jual..kekadang tak..
nama Trendyzs tu asalnya Trendy..tambah Z & S..untuk Zahir & Syikin :)
kami mula meniaga bulan April 2011..
sekejap je dah setahun berlalu..





ohhh my other half...rindu awak!!!xsempat nak tekan-tekan cash register dah kena naik kapal..

selalu berangan nak kedai besar sikit la kan..(berangan tu perlu..baru nampak jalan..)
di C-mart tu sewanya mahal..tapak pon kecik je..

ingat dulu ayah tanya umi ni betul2 nak meniaga ke? ayah suh pk betul2..boleh jalan ke kalau bukak kedai baby nih..
nekad ni..cikgu bisnes katenye kan..
guna la ilmu yg ada..buat market research sket..bolehlaaa..
maka dengan sokongan padu si ayah..kami sewa kedai lain..dan Trendyzs di C-mart sehingga hari ini masih lagi beroperasi.
InsyaAllah tetap beroperasi selagi tak habis kontrak..


dan sekarang..
alhamdulillah..
impian jadi kenyataan..
bunyi macam senang jek bukak kedai ni kan..
tp kami dah melaluinya..bukan senang yang disangka..
ni baru kedai kecik2 je..orang yang meniaga besar2 tu lagi la banyak cabarannya..
doa dan harapan..Trendyzs dapat terus berkembang dan kekal sampai ke hari pencen kami..
mungkin boleh jadi bisnes family..diwarisi anak-anak..sapa tau kan..


psssttt..TAPI ayah kata dia nak meniaga nasi lemak kukus nanti..pulak!!! (^____^)
hehehe..soulmate saya jugak minat meniaga..
mujur ada minat yang sama,walaupun kami dari bidang yang langsung tak sama!

nanti sambung lagi...



8 tukang conteng sambilan:

cik hanny^^ said...

tahniah kak :)

semoga bsns akak terus maju. insyaAllah ;)

nt buat bsns pakaian muslimah pulak boleh? hehe :p

zahirian said...

ala hani..baru nak bertatih ni..huhuhu..mekasih :)

NADIA vs BERON said...

la kedai akak kekt cmart tu. sy pernh singgh. berangan nk beli tp xtau utk spe hehe. comel2 baju :D

zahirian said...

so nadia pehni bleh la datang lg..beli la kat anak buah :)

Ainul Hayat said...

Semoga bisnes terus berkembang ye kak. Teringin nak gi kedai akak ni. Kalau saya turun kedah, saya cari kedai akak.

zahirian said...

ainul..akak tunggu..harap2 datang bawak 'perut' sekali ;)

fasha amira said...

pasni boleh buat cwngn lakk,pastu bukk kt setiap negeri,lepas tu boleh franchaiskan mcm anakku ke n yg seantero dgnnya..huuu..syok ah puan..

*cita2 terlebih tnggi*

noradzlina.kamdani said...

nasi lemak kukus? wah....mesti sdp kan cekin.

JOM SHOPPING!!