TIPS MENIAGA SECARA ONLINE



assalamualaikum..
meniaga itu seronok..
lagi seronok jika dapat dibuat sepenuh masa..
ooohhpppss..entry apakah ini??

saja nak bagi panas enjin..nak galak ibu-ibu lain juga...jom meniaga!!
sekarang ni banyak cara nak meniaga..
paling mudah untuk para ibu, adalah berniaga secara online.
di FB, peluang untuk "bertemu" pelanggan sangat luas..
dapat bersaing secara sihat juga.

kalau jenguk di FB, rasanya ada beratus penjual baju baby n kids
kena la ada strategi nak menarik pelanggan.
bagi yang memang semata-mata berniaga secara online, masa depan lappy memang kena banyak la kan..
saya ada juga beli e-book berkaitan meniaga secara online..alhamdulillah memang banyak membantu..
ada tips yang kita rasa..elehhh..yg ni semua orang tau..TAPI ada perkara-perkara yang kita tak terfikir, terkandung dalam e-book,membuatkan kita rasa,SANGAT berbaloi membelinya. Itu adalah satu pelaburan juga..

Ada yang PM saya di FB tanya bagaimana nak bukak kedai secara kecil-kecilan..
saya pon budak baru belajar (^___^)
tapi takpe..kongsi saja apa yang kita tau..sharing is caring..
kalau ikut en soulmate saya, dia kata, ade duit boleh bukak kedai ape jek..huhuu..
jawapan sangat tak membina kan..

bagi ibu-ibu yang "kusut" memikirkan nak meniaga apa..
modal pon tak berapa nak ada..
jangan risau..anda boleh meniaga "TANPA BARANG DAN MODAL"
tak percaya??ADA....nak seribu daya..
sistem ni dipanggil sebagai "dropshipping"..cuba lah gugel.anda boleh jadi ejen dropship..
mungkin dengan jadi ejen dropship anda boleh kumpul modal untuk meniaga sendiri..
boleh juga dapat idea nak meniaga apa secara online..
ingatlah meniaga 9/10 punca pintu rezeki..
kalau anda betul-betul berminat, boleh PM saya, saya ada 2-3 list pembekal dropship yang bagus.
saya tak ada keuntungan apa-apa pon, sekadar berkongsi dengan ibu-ibu lain yang mungkin suri rumah sepenuh masa,ingin menambah pendapatan keluarga disamping terus menjadi surirumah "online" yang berjaya..


********************************************************************************
kakak sedang sibuk nak bergaya dengan sunglass ayah nya..masa ni memang panas..kami tengah tunggu ejen skynet hantar barang..
bila barang dah sampai, sangat gigih kakak dan adik nak tolong umi angkat..bertuah umi dapat anak-anak rajin ni..masa ni masa umi cuti 2 minggu dulu..banyakla masa terluang nak meniaga..



dapat saja barangdari supplier, terus snap gambar, buh dalam FB..lepas tu..keja dok klik-klik dan duit pon masuk akaun..barang tak sempat masuk kedai pon..senang je ibu-ibu..jom la meniaga..nak kontek supplier pon sy boleh bagi.
yang ni di booking customer tak sampai sejam..t-shirt I love my mama/papa ni memang antara item"pantang publish"..publish jek memang tak masuk stok kedai la..kena pandai jugak tau item macam mana yang customer suka..tak payah publish banyak sangat..lagipon memang saya takde masa nak publish semua baju yang ada.agak-agak mana yang customer online suka, publish yang itu saja..yang lain..buh di kedai..en zahir pon banyak membantu..dari terengganu pon boleh tolong isteri meniaga tau..bukan susah..dia tolong tag pada kawan-kawan dia..senang kan?pon klik-klik ja...



dah dapat oder..customer pon dah bank in, sepantas kilat la kena bungkus dan pos..jangan lupa simpan bukti pengeposan dan tracking number..


lagi order..suka hati je tak pakai plastik pembungkus pos lajukan..bukan tak mau pakai..memang kat pej pos takde stok dah..kalau p pej pos, diaorang pon tau dah sape yg pon guna plastik polkadot itu..hehehe..bila customer dapat barang, diaorang puas hati, saya pon puas hati. lepas tu nanti bila kita jual yang lain, insyaAllah mereka juga la yang beli..siap rekomen pada kawan-kawan..terima kasih ye customer..




saya tak sabar mau menghabiskan semester ini..lepas tu boleh meniaga online "laju-laju"!!



20 tukang conteng sambilan:

OneSimpleMother said...

akak minat juga nk berniaga online ni syikin.. tapi ntahlah.. nape ye tak terbuat2 lagi. dedulu fikir nak buka kedai tu la.. kedai ni la.. tapi terlalu fikirkan akan ada byk masalah jer nanti. apa la kan.. belum cuba dah surrender.. nak tau juga mana nak dapat supplier tu.. :)

Ummi said...

kak mas pm sy kt fb ye. atau emel sy trendyzs@yahoo.com

HaninFarshid said...

bestnya syikin......memang hanin nak berniaga....or nak bukak tadika.....tapi hubby hanin suh relax dulu...duduk diam2 dulu....suh focus kat kyra...huhu! tak sabar tunggu kyra masuk skolah.....nak berniaga....heheheh!! best lak tengok adik hanin berniaga.....hanin memang dah ada plan dengan dier ;)

btw, semoga success selalu....i know you'll become a good businesswoman...

Che Meow said...

bestnye... saye pun berhajat na try memandangkan kontrak sambilan da nak habis n have to find another job, meaning less time with syarif.. hukhukhuk... hopefully can start any kind of buss yg ble wat fulltime in d future & have more time wif syarif..

email me d list at mmmeowing@gmail.com

TQVM

nini nisrin said...

salam.....
saya pun berminat nk berniaga....selepas berenti keje di usm, skrg tgh jaga baby 2 bulan...plan x mo keje pejabat dh..n jadi ejen dropshp..bleh x tlg bg sape2 yg ok utk sy jd ejen dropship diorang? emel sy bleh? nisrin_85@yahoo.com @ sms: 014 5068306..tq so much...mg Allah murahkan lagi rezeki awak.

AzieMan said...

wahhh bgusnya ibu muda nie..syikin akk xpenah meniaga online nnt try ajar akk ek.akk xtau nk meniaga apa dik huhu

Scha Nur said...

salam kak syikin.

bismillah x penah ni komen kat belog kak syikin tapi seres tertarik dgn entri akak..

scha mmg minat bisnes.mmg dri zaman belajar first sem masuk U da start berniaga..now scha mmg running bisnes on9 je.sng.duduk je depan laptop and now pun slow2 kumpul modal

semogag akak suksee yepp!

mama ikhwan & Ikha said...

ikin..chantik.. tq sharing... jom chat.. camne tu..

Anonymous said...

seronok berniaga macam ni kan.
nk belajar laa..how?

Roslan Nemat said...

Sy pun tertarik...wife sy selalu suh meniaga kecil kecilan ataupun online...masalah nya saya xde modal.... Boleh x sesape leh tolong saya ..kalau sudi boleh la email kt saya yatmbg7080@gmail.com atau 0126599564

Roslan Nemat said...

Sy pun tertarik...wife sy selalu suh meniaga kecil kecilan ataupun online...masalah nya saya xde modal.... Boleh x sesape leh tolong saya ..kalau sudi boleh la email kt saya yatmbg7080@gmail.com atau 0126599564

lady~yint said...

salam, sy berminat nak meniaga on9. boleh email kan ejen dropship tu x kat intan.yayint@gmail.com

fatin izzati syazwani said...

Saya berminat nak berniaga online.. boleh x PM saya emel atau contact2 utk saya jadi ejen dropship mereka.. namakufatin@gmail.com ... TQ..

Pelangi Malam said...
This comment has been removed by the author.
Pelangi Malam said...

salam, sy berminat nak meniaga on9. boleh email kan ejen dropship tu x kat nordiani_puteri
@yahoo.com

Anonymous said...

salam..sy pun berminat nk niaga nie..blh bg nama ejen dropship x? 0176336583

mr "s" said...

Alhamdulillah. Seronok bila sudh brjaya dlm biz online ni. Tahniah pd anda..n best of luck utk yg lain..
Singgah sebentar dlm pencarian
PANDUAN MENIAGA HANGAT!!!

ehsan don said...

ada sesiapa berminat untuk menjual Smart Watch x?boleh wasap/wechat/sms sy utk detail2 Smart Watch tersebut..0177454789.. :)

ehsan don said...

ada sesiapa berminat untuk menjual Smart Watch x?boleh wasap/wechat/sms sy utk detail2 Smart Watch tersebut..0177454789.. :)

ehsan don said...

ada sesiapa berminat untuk menjual Smart Watch x?boleh wasap/wechat/sms sy utk detail2 Smart Watch tersebut..0177454789.. :)

JOM SHOPPING!!