Tips menghilangkan loya/alah/muntah ketika mengandung

assalamualaikum..

maaf ini bukan entry raya..
hard disk tertinggal la pulak kat rumah..
maka saya update dengan entry baru yang menarik untuk dikongsi..

Tips menghilangkan loya/alah/muntah ketika mengandung

sebelum ni asyik tak larat saja sebab alah yang agak teruk..
1 hari saya pergi ke kafe.. dan terpandang sesuatu..
Ya ampun...kenapa baru sekarang teringat?
setelah berhari-hari lembik sebab pening dan muntah..









Baru nak teringat kenapa masa mengandungkan zikry tak teruk sangat..
Masa tu dapat tips ni awal-awal..
terus buat..memangla sikit dan sekejap je alahan nya..berkesan!
terima kasih untuk syiQin..syiqin jugak namanya..dia yang bagitau tips ni (Ohhh..kenapa sudah lama tidak berblog?)
tips ni diberi oleh doktor ..maka konfiden juga nak buat..

ok terus kepada point ya..
caranya adalah minum air 100 plus..
tapi jangan minum begitu saja..
sila tambah air kosong / air masak..dalam nisbah 70:30 atau 80:20 untuk mengurangkan gas dia..
hari pertama..masih loya dan muntah..tapi muntah sikit saja..
hari kedua pun begitu,..tapi masuk hari ketiga, tiada lagi muntah..loya tu sikit-sikit la..
tapi memang terasa sungguh bezanya..

dan sekarang..masuk hari keempat..rasa lebih bertenaga..
tak lembik..
kalau tak kesian kat pojaan hatiku yang sorang tuh..
jadi surirumah tangga sepenuh masa :)
dah bini nya ape pon tak larat kan..


ok..
sila share kepada ibu mengandung lain yang teruk alahnya..
cuba la..
benda baik elok dikongsi (^___^)

9 tukang conteng sambilan:

Melati Qistyna's Mummy said...

Alhamdulillah..... jumpa gak penawarnya.... pas ni ada la n3 raya ek :P

Ummi said...

hehehe..wait n c je la kak..

HaninFarshid said...

huhu....thanks for the info syikin.....hanin tengah teruk gak alah/loya/muntah nie....sampai penat and malas nak buat blog :p

Mrs. Mazlan said...

teringat ms pregnantkan maira dl, 100+ la teman sejati.
tambah2 lg time kat sepital..
mende lain lansung tak bole masuk..

Ummi said...

takpe hanin..try la ek..moga kat hanin pon berkesan..tak best la tak update blog..update ek..hiiii

mrs mazlan..wahh..ade org boleh berkongsi pengalaman..so, kira memang mujarab la 100+ ni kan?

Anonymous said...

salam,brape gelas sehari nk amalkan petua nie kak?sy tgh alah teruk,smpi muntah darah...nisbah yg 70 n 80 tu air kosong ke 100+?harap2 tips nie leh kurangkan alah sy..Amin..

Nanie Khairani said...

Hi Salam kenal..

Nanie tengah mabuk teruk untuk pregnancy kali ni... Thanks for the tips.. InsyaAllah nak cuba try test laa petua ni.. :)

Shuhaida Subri said...

Tq for sharing

Bukhari Ibrahim said...

terima kasih ye...isteri saya alahan teruk sekarang ni pregnant anak ke2 kami..1st baby dlu xde pula alahan teruk begini..maklumlah jauh ngan saya masa tu...

JOM SHOPPING!!