ANTARA dugaan pabila berjauhan dengan suami..

assalamualaikum..

ni kisah bila jadi wife seafarer..
berjauhan itu sudah semestinya..
tempoh yang lama itu menuntut kesabaran..
kalau setakat berjauhan, then hujung minggu boleh bersua muka..maka bersyukurlah..
kalau berjauhan..dan sekiranya berlaku sesuatu yg emergency,kol husben..dan dia boleh usahakan sepantas yg boleh untuk muncul depan mata..pon bersyukurlaaa..

TAPI bila jadi wife seafarer ni..
semua itu mustahil untuk berlaku..

ini kisah yang berlaku pada hari Sabtu lepas..cabaran yang tak pernah disangka-sangka boleh berlaku ketika ketiadaan suami..

kisah bermula apabila makwah kata, cuba panggil orang tengok..cek siling dalam toilet..
dia rasa ada ULAR atas tu..huuuuuular..dengar je pon dah geli..
katanya dah 2 malam dia dengar bunyi sesuatu di atas siling itu..dan bunyinya mcam ular..

nak menyedapkan hati, saya cuba nak tengok sendiri..
dan memang Allah nak tunjuk..

tu dia...

terus menjerit okeh!!huuu..nak menangis pon ade..

terus tak senang duduk..takooootttt..
tapi tak boleh panik okeh..sila la telefon bomba..
tapi takde no bomba terdekat, so kol pak guard..
terbaek sungguh bila pak guard kata, takde no bomba..ade no polis je..dan diaorang sempat tanya..kenapa?..kenapa?
huhuhu..dapat no polis Changloon..kol polis untuk tanya no bomba..dan polis pon tanya kenapa?kenapa?..
saya dapat 2 nombor dari polis.satu no bomba sukarelawan Changloon dan 1 lagi no Bomba Bukit Kayu Hitam..
sy kol bomba sukarelawan dulu..paling hampir dengan rumahla
"ini bukan bomba..ni no kedai kasut" suara sorang amoi cina di hujung talian..adoihhh..stress okeh..ni kalu terbakar mau dah hangus ni..
sudahnya saya dial nombor bomba Bukit Kayu Hitam..dan diaorang kata akan datang dengan segera..yesss..memang kena datang segera!!sy dok terbayang kalau ular tu turun..keluar dari toilet..hiiii..ngeri!!

tak sampai 10 minit, bomba sampai..

operasi menangkap ular..kak ina itu rilex saje kan..jadi pemantau..

 bomba kata itu adalah ular sawa burung..tak bisa sangat dan tak bahaya..maybe dia panjat tu untuk tangkap burung..




kakak perati saja..senyap je tengok..umi tau..kakak perati..pehtu nanti mesti dia cerita sebijik-sebijik kat ayah dia..


 malangnya..ular tu terjatuh dalam lubang saluran paip..bomba try capai tp tak boleh..diaorang curah air panas..ular tu tak keluar jugak..lepas tu hilang..tak jumpa..bomba cari sampai keluar pon tak ada..
so..diaorang pon balik..



syoknya zikry dapat tengok lori bomba besar depan mata..


dan kisah itu tidak berakhir di situ saja...
elok2 saja bomba hilang dari pandangan mata..sy terdengar bunyi burung berdecit-decit kat belakang..
jenguk di pintu belakang..dengan hensemnya ular tu sedang melilit di grill!!!
makwah dengan berani curah air panas..ular tu jatuh dan terus menyelinap masuk ke longkang ..
terus lari dan hilang dari pandangan mata..

rasa fobia tetap ada..
lalu kami tutup tingkap2 di toilet..
terus keluar rumah..p basuh kereta..
takde kena mengena langsung..
huuuuuuuuuuuu


tetiba rasa ..bagusnya kalau husben ada di rumah sekarang!!

9 tukang conteng sambilan:

imsosinglegegurl said...

adeyh~~ mira bc mira lak seram :(
bnda paling tkt adlh ular..
pnh pengsan dek ular masuk umah...
adeyh~~
syukur xde pape jd...

HaninFarshid said...

alhamdulillah...tak jadi pape....

dengar ular pun hanin dah takut+gerun+geli....lagilah...kalaujumpa face to face.....mau tak pengsan....

dieha said...

adoi..ngeri akk bila dengar perkataan ular ni..tambah ular yg berbisa..masa preggy saidatul..tgh basuh pinggan...tetiba nmpk dkt besi kain langsir ada benda warna hitam..terus lari..ULAR rupanya..syukur pd Allah..dia lindung..ikin pun hati2 ye...

Dhaniya ShahNiza said...

Adeh...sungguh...meremang bulu roma tgk gambar minatang tu...syukur ka akk n family xde ape2...

OneSimpleMother said...

Allahuakbar.. akak ni dgr perkataan ular pun da geli geleman. lagi la nak suruh berdepan dgn dia. nau'zubillah.. harapnya 'dia' tak datang menyinggah lagi la ye..

Dhaniya ShahNiza said...

Adeh...sungguh...meremang bulu roma tgk gambar minatang tu...syukur ka akk n family xde ape2...

Melati Qistyna's Mummy said...

Ya Allah.... nasib xde ape2... cr makwah bercerita cm rilek je, dh 2mlm dia dok dengo je...huhuhuhuh

akak plg geli benda2 cenggini... mau terkencing gak nya akak...hahahaha

Ummi said...

mira..tu la mujur takde pape..alhamdulillah...

______________

hanin..kalau tak control emosi memang boleh pengsan..pk kan anak-anak2 je la..

___________________

kak diha..org mcm kita ni mcmni la..sentisa kena berhati-hatikan..kalau ape2 jadi..menagis la husben atas kapal nun..

___________

dhaniya..tu la..alhamdulillah..kalau yg masuk tu ular bebisa..ishh..nauzubillah..

_______________

kak mas..itula yg diharapkan..jgn dia datang nak bals dendam pulak sudah la..moga Allah pelihara family kami..

_______________

kak abby..mujur ada dia..kalau saya sensorang harus tak tau ade ular atas siling tu..sialp2 siap berkembang biak ular atas tu..huhuhu

noradzlina.kamdani said...

ya allah..ngerinye...

JOM SHOPPING!!