Bila anak masuk sekolah..

assalamualaikum..
tajuk paling popular minggu ni kan..
kalau tengok feed kat fb pon..rata2 majoriti parents share pic anak memasing masuk sekolah..
terutama yg baru masuk darjah 1 kan..
bukan anak je excited..mak paknye pon same..

same goes here..
Pejam celik kak ina dah 7 tahun (amboi senangnye bunyi pejam celik tetiba besor dah )
Penah dalam entry sebelum ni ada cerita tentang k.ina p interview untuk masuk ke sekolah rendah al-azhar..dan alhamdulillah rezeki dia ade kat situ..
Dan macam biase..bila event penting macam ni..ayah selalu ade :)

sekolah ni kira jauh jugak dari rumah nk compare dengan jarak tadika dia sebelum ni..
kak ina kena naik bas untuk pergi dan balik sekolah..
risau memang ada..tapi nak masuk sekolah tu punya pasal..pikir yg baik2 aje..

jom layan gambo..
buat kenangan..angah masih kekal di Taska JAHEIK..uniform kak ina ala-ala biru pengawas sekolah..



actually kak ina demam sikit ari 1st masuk sekolah..

tapi muka tetap semangat kan..good kakak!!



ada sesi taklimat dari mudir..ustaz sayuti..dan sesi memperkenal pihak pengurusan sekolah..kat sini cikgu lelaki dipanggil muallim, dan perempuan muallimah..nak tergelak bila balik kak ina dok tersasul sebut 'muslimah'..baru2 nak biase kan..

syikin & syikin jr..kekekke..

masa umi dengar taklimat,ayah dok luar (biasala kan)..kebetulan masuk waktu rehat,ayah temankan kak ina kat kantin.kiranya mase ni umi tgh dengar taklimat la..ayah wasep gambo ni..dan ayah kate, elokla ayah tak p dengar taklimat..p jenguk dia kat katin..kakak pegang pinggan nasik dah..dia ingat free macam tadika dia dulu..hahahah..









 Lepas tu,umi ayah balik..ummi kerja kan..dekat pkl 11 gak la baru sampai opis..
Pukul 1.45 p pulak sekolah tu ambik kak ina..
sempena orientasi balik 1.45...hari biase pukul 2.15..fuuhhh..
macam waktu umi sekolah menengah je kakak..sekolah menengah pon balik pkl 2..


Ahad malam tu, ayah dah kena balik Melaka..
Dan pagi isnin, adalah hari nak ajar kak ina naik bas p sekolah..
seawal jam 7 pagi 1st bas dah tunggu..
Bas ni memang khas untuk bawak anak murid yg tinggal di kawasan Changlun untuk ke sekolah Azhar..lega banyak dah kat situ..kalau tak, jenuh ooo nak berulang ke jitra,pagi n petang..


Gelap lagi..angah pon folo anta kak ina masa ni..siap tanya..kenapa kak ina p sekolah malam2..sengallll..hahahha



Untuk hari pertama, lepas kak ina naik bas,umi folo bas tu dari belakang..nak tengok ok tak bila dia sampai sekolah..

tengok dari jauh..pakat2 seret beg semua..

Ada perhimpunan pagi tu..arahan angkat tangan,luruskan barisan..diberi dalam bahasa arab..dan ditranslate jugak..untuk membiasakan adik2 yg baru masuk..


Lepas tu, ummi patah balik p keja...
Nak kena p petang pulak..
Nak tengok boleh tak kak ina balik naik bas...
Riso..riso..





Taraaaaa..hahahhaa...muka muncung nak balik dengan ummi..jenuh pujuk ni..kakak p la naik bas..ummi bukan boleh hari2 amik kakak..huuuu...tapi Alhamdulillah..berjaya pujuk dia naik bas..tapi..beg umi bawak balik..boleh gitu plak eh,,


kecik2 dah naik bas..umi yg pestime ni siap p jumpa terus dgn drebar..bgtau nak turun kat mana..drebar pon bagus sangat..



dan sekali lagi..keje umi kakak pada hari kejadian adalah folo bas aje...muehehhehe...
 Alhamdulillah..kak ina selamat sampai..balik sekolah takya transit memana dah..balik rumah terus dok ngan kak hana..



Hari ke 3 sekolah..bersamaan hari ke 2 kak ina naik bas..
tapi umi tak folo bas dah..p hantar ke tempat berkumpul je..
waktu nak balik..umi p sekodeng kakak dari jauh..
dan ape2 perkembangan wasep terus kat ayah nun di Melaka..

Parking pon jauh..tak bagi kak ina nampak kereta..hiiii


memula seriau jugak..dok pikir..boleh ke kak ina ni..jenuh perati budak pempuan ..semua nampak biru same aje..tetiba nampak macam kelibat dia dekat bas..pastu dia naik bas..nak lebih yakin, umi p tengok kat perut bas tu..memang konfem beg dia ada..ya Allah..bagusnye kak ina..hari ke 2 dah boleh berdikari tanpa dia sedar ummi dia memerhati..



wasep terussss..mesti ayah bangga eh..hebat anak ayah ni..

 so, dah senang sekarang..kak ina pandai dah naik bas ..setel..
 harap2 tahun depan angah dapat masuk sekolah yg sama..


waaaahhhhh
berjaya update bloglaaa!!!!

c u next entry..
insyaAllah!!


...banyaknye buku nak kena balut...

2 tukang conteng sambilan:

jazzeyra aj said...

thumbsss kak ikin.. hihi

i n n z c h u b b y said...

tetibe teringat pulak masa inn masuk darjah 1 dulu. pagi pergi sekolah kebangsaan naik bas. petang pulak pergi sekolah agama naik bas juga. ayah siap follow bas drp belakang. mak ayah dedua kerja. so, tak boleh la nak pergi & ambil slalu kan.

JOM SHOPPING!!