nursery ohhh nursery

assalamualaikum..

kesian pulak kat blog ni..
tenggelam timbul..
entry ikut dan..heheh

kalau nak memilih nursery utk anak-anak..
agak-agaknya nursery macam mana yang jadi pilihan ibu ayah sekalian?

mesti yg selesa..selamat..anak-anak bahagia dok situ kan..
semua nak yang terbaik untuk anak-anak..

tapi yang selalu menjadi persoalan ialah..mahal atau murah yuran yang perlu dibayar..

baru-baru ni umi terbaca kisah seoarang anak yang umo baya-baya zakwan dikurung dalam stor di sebuah taska..boleh baca sini ye

sengal betul rasenye..
bayangkan..anak tu baru umur berapa..boleh diaorang kurung dlm stor?ya Allah..
tolongla jangan jadikan duit objektif utama..memangla buat bisnes nak untung kan..
tapi fikirla anak orang tu..janganla dibuat sesuka hati..


nursery untuk anak-anak umi sudah berpindah tempat operasinya..
sebelum ni dalam matrik je..
tapi tender tahun ni tak dapat kat Taska Mami Adik..
faktornya..adalah disebabkan faktor harga..

masa nak bid..memang harga yang diletakkan tinggi..
nangis tengok..huuuuu..yuran untuk baby RM390!!
telan air liur la kan..
so..tak dapat sokongan la nursery itu..dapat kat pengurusan Taska lain..maka Taska Mami Adik pon berpindah keluar..
mujur dekat saja dengan kolej..dlam 200meter je dari pintu depan kolej..kira ok la kan..

memula berbelah bagi jugak nak hantar anak-anak ke Taska Mami Adik
Tapi makin terbelah hati ni untuk hantar ke taska baru..
itu semua isu dalaman la..idakla umi mau bincangkan di sini..
Akhirnya umi ayah sepakat..diaorang ke Taska Mami Adik juga..


Alhamdulillah..harga baru mereka tak macam yang dalam tender (buat masa ni laaa..)
untuk zakwan RM320..angah RM290 dan k.ina RM140..
total RM750 sebulan..pejam mate ajela ye..

tahun depan ..kita pikir tahun depan..


ni umi tempek sikit gambar anak-anak di nursery kesayangan depa..
macam mana tau diaorang bahagia kat nursery tu?

masa hantar tak ada isu meraung tak tentu pasal nak p nursery..
balik rumah ade je benda yang diaorang cerita tentang aktiviti di nursery..
dan bila tanya kakak pengasuh baik tak..hmmm..puji melambung laaa...

maka..asal diaorang bahagia..
dan umi pon berlapang dada nak p kerja..
ayah yang tinggal anak-anak berbulan-bulan pon lega..
nursery itulah yang umi rasa terbaik utk diaorang..






























sekarang ruang nursery ni dah tak sebesar dulu..
sebelum ni dapat guna 2 buah kuarters kolej yang memang besar..
sekarang mereka beroperasi di rumah teres corner lot aje..
tapi seronok tengok setiap inci ruang digunakan sepenuhnya..


nursery ni berdaftar dengan JKM..
aktiviti teratur..jadual teratur..
waktu tido, makan, semua ada dipamerkan dan umi tau memang diaorang ikut..

sebagai parent..kena la rajin menjenguk dan bersembang dengan pengasuh dan tokeynya..
bukan hantar dan ambik saja..

mereka tak kisah pon kalau parent tetiba nak datang spotcheck..
sebab memang tak ada pon yang disorokkan..


mm..setakat ini dulu kisah nursery anak-anak umi..









5 tukang conteng sambilan:

Marsha~ said...

tu harga full day??? murah sangat tu.... tgk mcm best je nursery ni... baby sitter Amily charge RM270 full day.. baby sitter ariq dan qila RM200 halfday. mandi pun tidak.. mahal melampau.. bby sitter amily ok murah.. umah pun ekon.. heheh

diana said...

3 orang kalau 7 setengah ok la tu..kat sini full day ada yang sampai 400 sebulan tau..

zahirian said...

sis marsha..haah..tu harga full day :)


diana..kurang sikit sebab kak ina cuma transit di situ..kalau tak..lebey kurang rm900 jugak la..huu

Tulip Merah said...

suka tengok lebah comeyyy tu...

ummu ahmad said...

teringin nak hantaq anak kat taska mami adik... fullday balik jam berapa ya?? umoq setahun stgh kena lebih kurang berapa?

JOM SHOPPING!!