dah lama tak buh entry dari dapur..
ni nak share antara feveret anak-anak..
terima kasih en husben sebab rajin tolong carikan resepi..
Resepi apam pori
Bahan-bahan ( 10++ )
- Kulit :
- 2 1/2cwn tepung gandum
- 2 1/2cwn air (agak-agak)
- Sedikit garam dan sedikit yis
- Telur sebiji
- Pewarna-ikut suka nak kaler ape :)
- Inti :
- 2 sudu besar tepung kastard
- 1 cawan tepung gandum
- 1 1/2 cawan air (kalau agak pekat boleh tambah air tapi jangan cair sangat..)
- 6-7 sudu gula-agak2 la ye..
- Pewarna..pon ikut sesedap mata memandang
Cara-cara
- Campurkan semua bahan2 untuk kulit dan blend semua sampai sebati.Biarkan sekejap..buat inti pulak.
- Untuk inti campurkan semua,tepung,air dan gula,kacau sebati supaya tepung tak berketul. Kemudian letak atas api yang kecik aje,masak sampai likat dan licin..kena kacau selalu
- Kemudian ambik adunan tepung untk kulit,tuang dlm pan-saya guna pemanggang ajaib..tak payah letak minyak pon.
- Letak 1-2sb inti dalam adunan kulit yang dah masak td,lipat dua jd mcm bentuk karipap. Siap!
buat sendiri..puas hati :)
1 tukang conteng sambilan:
kikiki..dah jumpa update pasal preggy..mabruk ikin..hai..nak jgk..nk jgk..:)
Post a Comment