durian & rambutan

2
COMMENTS
assalamualaikum..


 masa balik kampung..tengah musim buah ye..
buah durian & rambutan.

heavenla makan durian..terutama kak ina..

hari pertama kat kampung..kak ina breakfast durian..lunch durian..sampai ke malam mengerjakan durian..
sampai riso jugak la umi tengok..
memang dia pulun sungguh..


tok arip rajin kupas..kak ina makan ajek


rambutan pon memang tengah musim..

dok melekat dengan acu diaorang ajela..
takpon dengan ayah..sikit2 ayh..cehhh..



zakwan yang jarang pakai baju kat kampung..panas..




ni bukan main nak berdiri aje..berani main lepas2 tangan pulak tu..




ape2 aje la zakwan..jaga diri..jangan jatuh..






Tips-tips melawat ZOO TAIPING

1
COMMENT
assalamualaikum..


Hari tu, on the way nak balik Perak, kami sefamily ambil kesempatan menyinggah ke Zoo Taiping.
alang-alang dah menempuh jalan nak balik Parit kan..
singgah la..dah berjanji pon dengan anak-anak.

Kakak & angah pon bukan main excited bila tau nak p zoo..hari2 cakap pasal zoooooooo..huhuu..


Hari cuti sekolah memang la ramai orang..yang datang dengan rombongan, yg datang dengan famili..parking pon jauh sikit la dari entrance..

tiket masuk untuk dewasa RM12..
warga emas dapat diskaun...Mil dapat potongan 10% ke 20% eh..lupa plak..
Kak ina & angah RM10
zakwan free aje..

eh tajuk pon TIPS nak melawat zoo kan..

1. bila mula-mula masuk..kite kena berpikir jap..heheh..nak naik trem atau nak jalan kaki? memandangkan haritu ramai orang, malas nak Q. tapi kena set dalam kepala awal2..perjalanan adalah sejauh 2.5kilometer..bagus untuk bakar lemak.



bila tengok gambo ni..nampak si ayah lebih excited dari anak-anak..hahahaha


2. Kalau bawak anak-anak, rasanya lagi seronok jalan kaki..naik trem kita bukan boleh turun..lalu je..sambil driver tu bgtau itu haiwan apa..ini haiwan apa..(dengan suara yg mcm dah bosan jek)huiihuii..umi tau la pasal tiap kali berselisih dengan trem, dok dengar driver tu cakap apa..naik trem menyebabkan kita payah nak bergambar jugak..

semangat ooo..kak ina..



3. Untuk bawak anak kecik macam zakwan..ada stroller pon bagus. jalan elok saje..kot la anak kecik mengantuk ke ape kan..tapi zakwan sangat excellent.tak meragam..tak mengantuk.cuma mata jadi bolat-bolat tengok macam-macam..kami p haritu bawak babycarrier saja.itupon zakwan tak boleh dok lama pasal berpeluh2 dia..so,bermula acara dukung berganti-ganti antara umi dan ayah..



seronok la budak-budak ni dapat tengok
 dengan dekat macam-macam haiwan..ni tengah tengok ikan..ada keli afrika yang besar lengan dalam tu..


yang ni lupa dah ade haiwan ape eh yang diaorang tengok..

  



ni tengah tengok Flamingo..sekarang bila tengok kak tv kak ina kata "umi..tu BINGO macam kat zoo.."huuu

4. tips lain: umi perasan semakin jauh berjalan, semakin besar haiwan yang akan kita jumpa.awal2 tu kita akan jumpa haiwan yg kecik2..monyet,burung,ikan,landak..etc2..sampai kak ina pon bosan..asyik tanya mana zirafah???gajah??..saja ye dia nak bagi kita gigih berjalan..haiwan2 besar ada nunnn di hujung perjalanan.huhuhu..


yesss...dah start sampai area haiwan besar2..ada zebra!!!angah..awak posing macam YB menag pilihanraya..nampak sikit kemuncitan perut dia..hahaha






 5. jangan risau kalau penat berjalan..ada banyak wakaf untuk kita berhenti berehat.umi pon boleh bf zakwan..ada je wakaf yg agak tersorok,redup pon iya.


6. haritu kami langsung tak bawa apa-apa bekal untuk berjalan sejauh 2.5 km..kesian kakak & angah..asyik kata penat..dahaga..masa ni jenuh la ayah pujuk budak 2 orang tu untuk terus berjalan..mana larat nak dukung diaorang.huhuhu..so, parent..nak p zoo ni make sure sekurang-kurangnya bawak air mineral..untuk yg mau berjalan macam kami laa..JANGAN bawak makanan..keropok..kerepek..semua tu tak payah..sebab nati ade monyet..ke beruk..ke kera..ntah..dok aim nak amik..hahahah..kalau nak bawak gak, sila simpan dalam beg galas.

nak bergambar dengan zirafah..diaorang sombong plak..hihihi





yang ni captured by kak ina..berlatarbelakangkan unta..pandaila kakak!

7. bila berjalan, kita boleh tengok haiwan dekat2..tapi dilarang bagi makanan.perbuatan budak dua orang kat bawah ni tidak boleh dicontohi.dahla bagi makan daun kering jek..hahahaa..sian kat kangaroo tu..tertipu!!




8. Dihujung destinasi, ada la orang jual souvenier, aiskrim,roti, etc2..dan seperti biasa,harganya macam harga dalam zoo la kan..mahai juga..biasa la tu.. dah penat, beli je.siap dapat upah aiskrim untuk kakak & angah sebab gigih menghabiskan perjalanan sejauh 2.5km.Bravo!!!

lakonan semata-mata..konon dia pon penat berjalan..haussss..hahahah


ohh..lupa nak bagitau..masa mula2 masuk akan ada orng offer untuk ambik gambar..kami pon posing la sefamili..bila nak keluar ada la nanti gambar kita terpampang kat board dia..boleh pilih nak amik ke tak..

dan seperti biasa...harganya lagi hebat dari kedai gambar...kui.kui...





ate..dah ini je complete 1 family punya gambar..nak bawak tripod macam agak poyo..hahaha.mahal pon bayar jugakla..yg ni size 8R berharga RM30 sekeping..-nangesssss!!



okeh..sekian entry bertajuk  Tips-tips melawat ZOO TAIPING..

dah pandai rupanya..

1
COMMENT
assalamualaikum..

kat rumah zaid zakwan menyusu badan sepenuhnya..
so, umi tak amik tau pon dia boleh pegang botol sendiri ke tidak..

hinggalah kemarin, lepas dia makan biskut, ayah kata bagi dia minum air masak guna botol..

sebelum ni umi bagi dia air masak ,suap guna sudu..

mula-mula umi yang pegang..
tapi lepas tu tangan dia pon sebok nak pegang botol..
so, let go je la kan..


ohhh..
dia dah pandai pegang botol sendiri rupanya..

zakwan..7m3w..



 

curik masa...

0
COMMENTS
assalamualaikum..

curik masa nak update jugak...
sebenarnya umi dalam mood bercuti 2 minggu
so, mana ada masa sangat nak berblog..

minggu lepas balik kampung..
lepas balik kampung pulun menyiapkan rumah  nak pindah..
ayah la sebenarnya yg lagi banyak pulun..

umi tolong mana yg patut je la.
tambah-tambah bab nak pilih kipas ape..lampu mane..cat kaler ape..ngeeee..softskill semua..
sapu-sapu dan mop tu memang keje umi la..
ayah yang cat..pasang lampu..kipas..wiring tang mana yg patut..
semua dia buat sendiri..
mujurla ade skill nak buat kan..ayah kata kalau upah orang, nak pasang sebijik kipas je rm70
kat rumah tu ade 7 bijik kipas nak kena pasang...haaa..kira dah jimat berapa utk pasang kipas..




ayah tengah pasang baby fan..nama dia babyfan sebab saiz dia kecik sikit dari kipas standard biasa..ni kat living area.

esok umi ada exam..
hari ni baru nak start study..
ayah kata takpe, study awal2 nti lupa..muahahaha..
saje tauuuuu...tp ye la..kesian ayah ngemas rumah sorang2 kan..
berbelah bahagi betol..
kalau result tak berapa nak hensem ayah tak boleh kate ape2 la kan..
takkan nak tarik balik scholarship..wiiiiiiiii

selain bz dengan rumah, bz meniaga pon ye jugak..
hobi okeh..hiii...hobi le sangat..
masa cuti ni la amik kesempatan nak menjual kan..

 tengok gambar kat bawah ni..


 gambar ni di kirim dek customer umi..pn zaireen..
dulu kami penah 1 sekolah dan sekelas..
pn zaireen beli tikar evamatik dan girraffe storage shelf dari umi..

dia puas hati, umi pon seronok tengok customer happy..


ada sape2 nak oder rak zirapah tu tak..masih buka lagi utk oder..



bila..

2
COMMENTS
assalamualaikum..


bila laaaa umi saya nak update blog nih...

year end sale LITTLEWHIZ pulak...

0
COMMENTS
assalamualaikum..

dah hujung tahun ni,macam-macam sale ada..
sekarang little whiz pon tengah buat sale..
 jom jenguk ye mommies..boleh klik link di sebelah untuk terus ke little whiz..mesti tak sesat..hii


AVENT YEAR END SALE-CEPAT GRAB YE MOMMIESSS

10
COMMENTS
assalamualaikum..

Please note  starting today until end of this year (31 December 2012), below items will be on super sales as below. 

Name ON SALE Price
Avent Natural Manual Breast Pump FREE DELIVERY NATIONWIDE  179.00
Avent Natural Newborn Starter Set - FREE DELIVERY NATIONWIDE  178.90
Avent Natural Bottle 9oz/260ml Triple Pack - FREE DELIVERY NATIONWIDE  117.90
Avent Newborn Starter Set FREE DELIVERY NATIONWIDE 109.90
Avent Natural Bottle 9oz/260ml Twin Pack  79.90
Avent Natural Bottle 4oz/125ml Twin Pack  76.90
Avent VIA Milk and Baby Food Storage Set 76.90
Avent Airflex 9oz/260ml ~ Triple Pack 69.90
Avent Bottle Airflex 9oz/260ml Twin Pack  51.90
Avent Airflex 4oz/125ml Twin Pack  49.90
Avent Soother Animal Range (6-18 Month) Twin-Pack 26.90
Avent Soother Freeflow ~ ~ (0-6 Month) Twin Pack 26.90


email: trendyzs@yahoo.com atau sms ke 012-3015649
 ---------------------------------------------------------------------------------------------------




Pada mommies yg tertunggu2 Avent Special Edition 9oz / 260ml Blue Bottle Twin Pack
dah ada stok ye
cepat sms saya 012-3015649.sms saje ye..utk respon pantas..
PINK pon ada..

Avent Special Edition 9oz / 260ml Blue Bottle Twin Pack
RM98.90 RM59.90

INI ADALAH STICKY POST..supaya ibu/mak/umi tak terlepas peluang beli Avent harga terkejut ni..kiiikiii

ni produk baru Trendyzs
umi dah buh harga serendah yang boleh..

kalau berminat atau ada sebarang pertanyaan, emel ke trendyzs@yahoo.com

kalau ada barangan avent yg tuan puan berkenan tapi takde kat sini,pon boleh bagitau saya..saya akan cuba dapatkan kalau supplier ada stok..

tolong war-warkan pada kawan-kawan yang berminat dengan avent juga..
murah dah rasenye ni..

terima kasih ye..


Avent VIA Milk and Baby Food Storage Set

RRP:
RM139.90
Your Price:
RM91.90 (You save RM48.00)

 


Avent Teether - Middle Teeth

RM31.90





NEW Avent Natural Bottle 4oz/125ml Twin Pack - FREE DELIVERY NATIONWIDE
RM138.90 RM83.90


NEW Avent Natural Bottle 9oz/260ml Twin Pack - FREE DELIVERY NATIONWIDE
RM138.90 RM89.90

 





NEW Avent Natural Starter Set - 
RM299.00 RM198.90




Avent Special Edition 9oz / 260ml Pink Bottle Twin Pack
RM98.90 RM59.90



Avent Manual Breast Pump VIA Storage
RM299.00 RM160.00


Avent 9oz/260ml Green Spout Trainer Cup (blue&pink also available)
RM42.90 RM32.90

Avent ISIS Breast Shell Set
RM77.90 RM68.90

NEW Avent Natural Bottle 4oz/125ml Twin Pack - 
RM138.90 RM83.90

NEW Avent Natural Bottle 9oz/260ml Twin Pack - 
RM138.90 RM89.90


Avent Bottle To First Trainer Cup 4m+
RM44.90 RM31.90



Caj pengeposan akan diberitahu selepas konfem barang yg nak dioder ye..sorry atas kesilapan sebelum ini..tp kalau oder banyak,FREE DELIVERY boleh dipertimbang.


balik kampung

0
COMMENTS
assalamualaikum..

pagi ni insyaAllah kami sekeluarga akan bertolak balik ke Parit, Perak..
malam semalam balik rumah mil..
sampai rumah dah pukul 10.30pm..

so, mata pon ala-ala sayup je nak mengemas barang..
encik driver kata nak bertolak pukul 8am..
dia katelaaa..hehehe

so, td gigih bangun pukul 4 nak kemas-kemas barang..dah cargas la pasal lena dah..
bab-bab bangun awai ni kan perkara biasa dah,..
si ayah dan anak-anak masih lena lagi..

yg putih baju kakak n angah..yg merah zakwan punya..yg hitam umi dan ayah..

semoga kami selamat sampai..
selamat bercuti utk awak..awak..dan awak ye..
tolong tiup-tiup habuk blog ni ye..ngeeeee...








ibu kutu

3
COMMENTS
assalamualaikum..

sedang menunggu en driver..
mana la dia nih..

sambil-sambil tunggu ni nak update pasal kutu..
korang main kutu tak?
bukan kutu atas kepala..
kutu RM..

bagus jugak ada orang yg rajin jadi ibu kutu..
umi join aje..tak mampu nak jadi ibu kutu..
jadi anak je la ..hiii
walaupun orang kata baik simpan di bank aje..
tapi bila main kutu ni komitmen nak bayar tu gigih sikit la..
nk simpan di bank kekadang culas jugak..melainkan yg potong siap2..
kan?kan?

tapi bila main kutu ni dengan kawan2 syok jugak..
kat opis ni diaorang main ikut giliran nak bayar road tax..kehkehkeh..
umi main dengan 2 ibu ni.
satu dapat bulan doblas..satu dapat bulan januari..
lepas tu menganga dok bayar je la pulak eh..

adatla kan...


okeh..

bebel petang-petang...

HOME MADE PLAYDOH

2
COMMENTS

asslamualaikum,

entry tertunggak nih..

tapi nak kena update jugak..

ni 1 lagi aktiviti budak-budak ni masa cuti raya haji haritu..

homemade playdoh..

penat tau umi ni pagi2 bangun dah kena uli tepung..
uli sampai sebati ye puan-puan..hiiii


tepung tu umi uli sampai jadi doh (buat donut pon sedap)
lepas tu asingkan kepada 3 kaler..hijau,merah & kuning
itu je la pon perwarna yang ada..

lepas tu bagi kakak & agah kerjakan..







kaler tu tak stabil@ tak meresap elok @ tak bercampur gaul elok dengan tepung sebab umi dah lenguh tangan nak uli..janji nampak ada beza kalernya cukup

macam biasa..bila ada kerja nak buat,bolehla diaorang duduk setempat dan main sama-sama..

angah kata dia buat keretapi..okeh..idea tu ade dah..hehehe




umi tolong kak ina buat bunga..pehtu dia sambung buat sampai habis



ada lagi diaorang buat..
tapi zakwan dah bangun tido pulak..
takde la nak snap2 gambar dah..

murah jugak la aktiviti ni..semua sumber dari dapur saja..
takya nak beli playdoh dah..
pas main, kena buang je la..takkan nak goreng pulak..(^__^)


zakwan

0
COMMENTS
assalamualaikum..

huuuu..
tak terkejar nak update pasal zakwan..
walhal dia makin hari makin besar..

snap2 gambar tp pic tak transfer ke harddisk..
nti habis terperam macam tu saje milestone dia kan..

zaid zakwan..
beliau dah menginjak masuk ke umur 7 bulan..
ngam-ngam 6 bulan umi bagi makan la..

alhamdulillah..hingga ke saat ini masih menyusu badan sepenuhnya..

dan rutin umi basuh botol bekal zakwan ke sekolah masih macam tu jugak..
cuma dah kurang sikit bila dia dah mula makan..

koleksi si zakwan..
 dulu masa dia belum makan, 1 hari umi bekalkan 5 botol x 4oz susu..
kekadang habis..kekadang terlebih..kekadang tak cukup..
tapi sekarang dia dah mula makan,paling banyak sehari bagi 3 botol saja..


deep freezer masih penuh macam tak bergerak jek isi dalam..
malas nak rotate..huhuu

umi pon dah agak kurang mengepam..
kekadang sebab malas (perasan kate stok banyak kan)
kekadang memang sebab kesuntukan masa..
1 hari pam kat opis dapat la 10-12oz 1 sesi..
pemalas dah umi nih...adehhhh..



lil precious yang mau aja makan..

menu untuk zakwan sama macam kakak & abang dia dulu..
moi @ bubur nasi..
sekarang ni umi bubuh carrot n ikan bilis..kekadang kentang..so far ok..tak sembelit..takde allergic..
lepas ni banyak lagi boleh dicuba, ayam, brokoli..etc..etc..
dan semuanya lepas blend masih ditapis lagi

umi dulu kengkonon nak try pure..
hampessss..sampai la tak buat-buat lagi..




beliau boleh habiskan semangkuk..suap je telan..suap je telan...

gerammmm..

selalu tengok dalam gambar dia bolat kan..tapi realitinya idakla bolat sangat..tp zakwan ni panjang mcm ayah dia..








delicioussss...


 harap-harap terus membesar dengan sehat..

sekarang dia buat semua dalam 1..
meniarap, menjulur, merangkak, duduk, memanjat pon iye..
sampai pengasuh zakwan kata..rasanya zakwan akan berjalan pada umur 9 bulan..
huhuhuu...



nanti letak gambar dia konon perasan dah boleh berdiri..huhuhu







JOM SHOPPING!!