terima kasih suami..

3
COMMENTS
assalamualaikum..

yesssszaaaa...
yang ditunggu-tunggu sudah tiba dengan selamatnya!!!





olympus PEN E-PL1..

terima kasih enzahir a.k.a en soulmate..
gigih stay up malam-malam nak membelek new gadjet nih..
kalau siang-siang alamatnya berebut dengan kakak & angah laaa
en zahir awal-awal dah pesan..ni prezen besdey dijamakkan dengan eniberseri..hahahaha
yelaa..ye laaa..idakla sy mau mejadi isteri yg meminta-minta..ecececehhh...


okehhh..mau tido!!






kembali bekerja

3
COMMENTS
assalamualaikum..


beberapa hari menyepi dari berblog..
umi dah pon kembali bekerja pada 25 Jun 2012..

rindu pulak nak mengajar kan..
kembali bekerja seperti biasa..tapi di posisi yang baru..
jadi 2-3 hari lepas umi sebok mengemas barang untuk berubah tempat..
tenkiu kat makcik cleaner[s] yang sudi tolong clearkan tempat umi..
harapkan umi sorang..bulan depan la gamaknye baru clear..hahaha


baru 3 hari bekerja dah attend 2 meeting..dan bakal ada meeting lg esok..
ya ampunnnn...
next week kena p KL pulak..


beza letihnya bila dah anak 3 ni..
malam-malam kalau TERtido awal..umi bangun pukul 4..
kena siapkan bag sekolah kakak,angah & zakwan..
kena iron baju..
siapkan bekal susu zakwan..
nak kemas rumah..yang asyik bersepah balik bila dah kemas..
kalau tak buat semua tu, kelam kabut la pepagi..
silap2 haribulan boleh merah punch card..


paling syok bila waktu balik dah kembali dari pukul 5 kepada pukul 4pm!!!
mekasih pengarah baru..
tentu seluruh warga KMK menyambut gembira la kan..
setahun weh balik kul 5pm..


so, sekarang umi ada 1 jam setengah untuk masak, asar & buat apa yang patut..
dapatla spend masa ngan anak-anak secara berkualiti bila p amik diaorang jam 5.30..
semua dah clear kan..


nanti sambung lagi..
ngantuk sudah..
jadikla..asal ade update sikitkan..




rasa nak tulih macam-macam..tp ada banyak keja lain nak kena buat ni..
ndaaa

kaedah mandikan bayi..

5
COMMENTS
assalamualaikum..

selalu mak-mak mandikan baby kecik ni dengan air sejuk atau air suam?
umi setakat 3 orang ni, semua mandi air suam..
bila dah besar sikit dalam umur 6 bulan ke..baru cuba-cuba air sejuk (air biasa direct dari paip)
zakwan sangat suke mandi..antara waktu paling seronok untuk dia la..




eshhhh..geraaaammmm!!!





ada orang suka bagi baby mandi air sejuk..untuk kuatkan tulang katenya..
erkk..betul ke eh?
tapi umi gugel-gugel..jumpa kisah ni..mak-mak tolongla baca..

ishh..kecik-kecik ni bagi la baby mandi air suam dulu..

cara memandikan bayi boleh study kat sini

ok..short entry..penuh informasi (^____^)-kununnnn






senyum..tak perlu kata apa-apa..

6
COMMENTS
assalamualaikum..

1. macam biasa..mintak nak makan kismis..tapi nak makan dalam mangkuk

2. very gud kan..


umi tinggalkan sat saja..bukan lama..bila tengok balik dia..





3. mangkuk dah terbalik..kismis elok jek atas quilt dia..


4. dan dia terus makan kismis sambil buat-buat tak nampak umi..

5. satu-satu dia kutip buh dalam mulut..


6. dan umi pon malas nak bebel-bebel..senyum saja..tak perlu lah kata apa-apa..angah oh angah..

parcel untuk ayah

0
COMMENTS
assalamualaikum..

dah lama ayah dan kapalnye berlabuh nun di Bintulu..
sedar tak sedar harini dah genap sebulan ayah belayar..

insyaAllah 24hb baru kapal nak masuk port..
dan seperti biasa..bila ayah masuk port..adala buah tangan untuk dia kan..




sampai 2 menda....
sebenarnya ni parcel yg ke 3 & 4..
no 1 & 2 dah pos sebelum ni..pos awal bukan ayah boleh dapat awal pon kan..tp akhirnya nanti ayah akan dapat 4 sekaligus..best tak ayah??


isi apa dalam kotak?
nantila bila dah dapat kat ayah baru boleh cite..tak surprise la kan ayah..
yang 1 tu ayah tau dah la ape sebab dia yg request..

1 lagi tu mesti tergezut..huhuhuu

sabar ek ayah..


ndaaaa...

outdoor..

2
COMMENTS
assalamualaikum..


pagi tadi umi keluar beli ikan ayam sayur sempena ketibaan hujung minggu :)
hari cuti payah sikit la nak p beli barang basah, nak kena bawak kakak & angah..lecehlaa
so, beli siap-siap..
kakak,anagh & zakwan dah p sekolah..

balik tu umi tengok cecikgu bawak budak-budak main kat luar..
aktiviti outdoor..

dengan pagi yang berkabus..waahhh syoknye la jadi budak-budak..
comey2 jek tengok ramai budak kecik..




yang bagi bola tu kak yana..sorang lagi tu kak fatehah


yang main dalam pagar ni budak-budak under age..heheh..bawah 2 tahun..ehhh..awat angah dok dalam pagar?tu..yg berbaju purple pink..perasan kecik lagi ke angah oiii..




haaa..sebok nak panjat pagar..baru perasan silap tempat eh?ni kecik2 dah nak panjat pagar..dah besar nanti jangan panjat pagar sekolah pulak!!!



kak ina dan kawan-kawan..kategori budak besar main luar pagar..yang bertudung merah tu kak ani..


dok cari angah ke kak ina?



go girlll!!!seronok tengok depa main..

kan umi kata dah..diaorang memang hepi dengan sekolah ni,..sebab tu umi ada depan mata ni pon takde kecoh nak ikut balik..tahun depan kak ina nak pindah sekolah dah..mesti kak ina rindu sekolah ni nanti kan..sobss..sobss(umi plak lebih-lebih)..


tadi umi dapat kol dari ofis..patutnya mula bekerja hari isnin nanti..tapi hari Ahad sudah dipanggil..oh KMK..awak rindu saya ek?

obsessi lagi..

4
COMMENTS



assalamualaikum..


dulu pernah jatuh hati dengan sony NEX
penah catatkan di blog ni

tapi bila en soulmate offer yang lain..
haihhh..cepat jek berubah hati..lalang betul..

3 sebab Olympus PEN E-PL1 boleh menggantikan Sony NEX:
  1. Saiz & bentuk bodynya yang comel, kecil & mantap!-en zahir kata Sony Nex kecik lg dari E-PL 1..tak menarik..rasa tak syok nak pegang kot eh?
  2. Ada feature atau ciri-ciri yang sangat profesional. Sangat senang digunakan.-ni fakta dari hasil gugelan..
  3. Kualiti gambarnya setanding dengan kamera DSLR yang lain- ni yang terbaik!! tak mau pakai DSLR..besar..berat..nak bawak anak lagi..sat lagi sebok ngan anak, DSLR tah kemane kan..sudahnye snap ngan nset jugak..kan sudah membazir di situ..beli tapi tak gunapakai..





beza dari segi saiz antara Sony NEX  & Olympus E-PL 1..


 ni umi berani cakap dari segi saiz, rupa paras dan gambarnya saja la ye..dari segi penggunaan tu semua usah ditanye..saya budak baru belajar..bila gugel pon banyak lagi istilah kamera ni yang umi tak reti..tunggu E-PL1 ni dok ditangan baru boleh cakap..


ate..bila nak dapatnye b?..
hahahahah






obsessi..

0
COMMENTS
assalamualaikum..




thanx kak arni..

penuh!penuh!

7
COMMENTS
assalamualaikum..


 saja nak update stok susu sekarang..
sejak dah study balik pasal 'penyusuan susu ibu secara eksklusif"..banyak benda baru yang umi belajar..
selain tu, boleh banyak dapat info bila join "kumpulan ibu menyusu' di FB.
tak tau tanya je kat wall..ramai yg boleh jawab & kongsi pengalaman..


dan sekarang dah pandai nak jimat ruang tempat simpan susu..
sebelum ni umi guna plastik -you have a baby-..harga dalam rm29.90 untuk 100 keping..
dari segi harga agak murah..tp makan space nak simpan..

jadinya sekarang guna autumnz ziplock..
memang boleh jimat ruang untuk simpan..
bila google banyak blogger yg share cara nak simpan..umi jek yg tak cari..
sekarang ni semua klik-klik jek kan..
sebelum ni ada jugak guna ziplock, tp cara simpan tak betul..tak dibaringkan beg tu bila nak masuk freezer..

jadi sekarang dah reti..
ini rupa stok terbaru..




ni stok yang sedang menunggu DF lapang..baru diaorang boleh masuk..kikiki..DF penuhhh..

umi ikat dengan getah ikut batch..ada yg 1 hari 1 batch..ada yang 1 batch utk 2 hari..lagi 1 nak elak depa tergelincir..payah plak nanti nak cari ikut date dia kan..

DF yang masih sendat akibat kaedah penyimpanan yang kurang tepat umi buat sebelum ni..




ni dia budak debot minum susu umi!! minum banyak lagi la zakwan..biar cepat sket stok keluar..susu zakwan dok menuggu ..q  nak masuk DF..hiiii


 ok..nak keluar..
cadang nak berefloksologi hari ni..next week start keje dah!! oohh..90 hari ku..sedar-sedar dah nak abessss...






garang tapi lawak..hahahah

1
COMMENT
assalamualaikum..

thanx to en zahir nun di bintulu..
yang sudi sharekan video ni..asyik tergelak jek

video


 dok terbayang ayah tengah mengajar si angah..hahaha

menu mudah untuk anak-anak

6
COMMENTS
assalamualaikum..

short entry!
panas dari dapur..huhuhu..

sempat memasak selepas berjaya "pengsan"kan 3 orang budak secara serentak!

menu paling mudah dimasak hari ini ialah
ayam madu bakar & sawi masak air jekk..

masak ayam bakar paling senang sebab boleh masuk dlam oven,,ada timer kan..tak payah dok kat dapur lama-lama..
sawi tu paling simple masak air saja..
kegemaran kak ina dan angah..diaorang kata kuahnye tu sup!


ini saja hari ni..semalam pon sama!hahahaha..


dah ini yang paling senang nak masak dan paling diorang suka..
so, umi punye menu lunch pon yang ini jugaklaaa..


ayam madu bakar ni sedap..serius..sebab buh madu la.bakar pulak tu..elok untuk kesihatan (^__^)







ni gambar semalam..bukan senang nak tengok si angah makan nasi..so, kena masak menu feveret dia la..tengok dia punya perangai..makan berlapik tudung saji..ohhh angah!!..biarkan aje..asal mau makan..dan yang bagusnya kalu tumpah..tak bersepah kat lantai..hahahah



okeh..jom zohor!!




terus begini ..

5
COMMENTS
assalamualaikum..


zakwan dah 2 bulan ++..
sehingga ke entry ni ditaip..dia tak penah meragam..
kembung perut pon tidak..walaupun uminya makan macam orang tak BF baby..

waktu malam..lena saja dia..
bangun hanya untuk menyusu..
itupun sekali dua je la..

harap-harap..terus begini ye zakwan..
takut nanti beralih bulan, berubah perangai pulak..

meh tengok budak baik kesayangan ayah,umi, kakak & angah nih..








short entry (^___^)

apa hebatnya TF?

7
COMMENTS
assalamualaikum..


erkk..
tetiba nak buat entry pasal Tutti Frutti..
1st time p tadi.TADI okeh..sangatla fresh entry nih..
selalu je tengok orang dok update diaorang p TF di FB mahupon blog..
so, berasa excited jugakla nak cuba kan..sedap ke?
memandangkan kebetulan ada urusan di Jitra tadi..mengambil kesempatan la untuk singgah di TF yang baru dibuka di Jitra..

sambutannya agak menggalakkan..
sebab umi & makwah sampai dalam jam 12tgh..orang tengah dok beratur menunggu..
tokey baru nak bukak kedai..

dan umi pon tumpang q sekali..sambil kepala dok fikir-fikir nak amik perasa ape eh..
amik pon cup dia yang paling kecik..nak mencuba je pon-kununnye-(diet!!)


i was here


TAPI..
kalau ditanya..
dengan penuh jujur nak kata..tak berbaloi!!
serius..
aiskrim nya takde yg spesel pon?same jek dengan aiskrim biasa..
Topping? errr..tah la..
makan tadi pon dengan -seribu sesalan-
p piza td pon takpe.kenyang perut..

ermm..kalau diofer p lagi..umi takmo la..
kalau p sekeret resipi..mahal jugak kan..tp kita sendiri boleh rasa perbezaan & kesedapan kek dia..
bayar lebih sikit pon takpe..
tapi untuk TF ni...

entahla..
selera orang tak sama kan..



 sekadar berkongsi rasa..





cer teka..

3
COMMENTS

assalamualaikum..

ok dah sampai parcel!!!

cer teka mende ni? fengsan nak jawabbb..hahaha

dah bukak bungkus..pon tak boleh teka lagikan...


alaaa..
malas nak berteka-teka dah..
ni isi dalam dia..








kismis!!!

kismis pon boleh oder online je sekarang.klik..klik.. jek kan..
ape ke hal kismis pon nak beli online?hiiii

bukan ape..kakak & angah memang pemakan kismis
kakak ok lagi..suh makan 7 biji, 7 biji la dia makan..
tapi angah..bkan dia reti kira 7 biji tu banyak mane kan..
sekali makan nak segenggam..

selalu ayah beli kismis yang dalam botol..selalunya rm10 sebotol..
sebotol lebih kurang 200-220gm..

tp ni umi lagi proaktif..
beli sekilo terus!!
jimat sikit..dan kismis ni jenis yang lembap-lembap..sedap sket nak makan.


 mak-mak yang nak beli borong boleh klik sini ye
yang umi beli ni golden raisin..lembap,sedap..budak-budak mesti suke :)
mak budak pon dari tadi dok ngunnyah jek..hehehe..untuk zakwan..

baca khasiat kismis di SINI


selamat makan kismis (^___^)

dia buat balik perangai lama...

9
COMMENTS



assalamualaikum..

pagi tadi..
macam biasa bawak kakak & angah p beli nasi lemak..

TAPI..

adehhh..
ada je perangai si dia yang menguji kesabaran uminya,

si dia itu siapa lagi kalau bukan si angah..
sejak semalam dia dah "berani" nak pakai tudung balik..
dah lama wooo dia tak pakai..sejak ayah off dulu..
jangan kata pakai..nak sentuh pon tak berani..
takut kena marah dengan ayah..dengan ayah depa memang tak berani..


tapi pagi tadi..
dia dah pegang tudung tu kemas-kemas..tambah-tambah bila tengok kak ina pakai tudung
depan pintu rumah,menangis-nangis nak bertudung..
mujur masa tu tiba-tiba hujan turun..dapatla alih perhatian dia..
cepat angah..hujan dah..
lupa sekejap dia pada tudung..cepat-cepat masuk dalam kereta..

Tapi tudung tetap dalam genggaman..
 masuk dalam kereta..
mula balik la drama dia..




sebok merengek suruh umi pakaikan tudung..takde ye angah..soriii..umi takmo!


huuuuu..terus menangis (konon-kononnye)..biar umi kesian..buh tudung kat dia..sekali lagi umi buat tak tau..cakap banyak kali dah..tudung untuk GIRL saja..


sampai destinasi yang dituju..
umi beli kuih..nasi lemak..dua beradik tu tunggu dalam kereta..


 dan bila umi masuk dalam kereta....
YA AMPUN!!!





mau berposing tu yang tak menahan..angahhhhh..


dah siap pakai!!bila tanya kak ina..kakak ke yang pakaikan?
kak ina kata dia pakai sendiri...



hahahaha..geram betoilaaa...
nak jugak pakai..
kak ina pakai takpela kan..kakak?


sekali lagi dia buat uminya feeling ada 2 anak perempuan...



see la our son ayah...(^__^)




2 bulan dah?

5
COMMENTS
assalamualaikum..

alhamduillah..zakwan dah berumur 2 bulan..
macam baru jek besalinkan dia..(ayat drama)
semalam umi & makwah bawak zakwan ke klinik..
nak cucuklekan..biase la,.

berat zakwan sekarang 5.3kg
masa sebulan berat beliau adalah 4.1kg..
sebulan sekilo naik..okla tu..
terasa kelenguhan tangan umi bila dukung lama-lama..


alahaiii.sejuk perut umi mengandung..


lena je dia sementara menunggu giliran..selalu menyenangkan uminya..


terus membesar jadi anak yang baik ye zaid zakwan..   




petang semalam demam pulak zakwan
padahalmasa cucuk tak menangis pon..rilekje dia..
tapi demam pon takdela meragam kaw-kaw..meragam seada nya saje..
terima kasih zakwan


semalam bila tengok gambar zakwan ni..ayah tanya..zakwan ni ikut muka sape ek?
tah?muke sape?muke sapekah?huhuhuh..




kali pertama bawa 3 anak dalam kereta..

4
COMMENTS
assalamualaikum..

sebelum ni 2 orang..sekarang dah tiga..
kadar nak bergerak tu dah tak sepantas dulu la kan..
nak p beli barang pon bukan senang sejak dah ade baby
umi dah hantar zakwan ke nursery sejak ayah sign on..
alhamdulillah dia ok..pengasuh kata zakwan senang jek..takde masalah dok nursery pon.

sebelum ni kalau nak bawak 3 orang ni naik kereta,makwah kena ada sekalila.
hari Jumaat lepas, hari cuti.so, diaorang tak p sekolah.tiba-tiba SIL kol..ajak p makan kenduri.siap offer nak hantar anak sulong dia dtg rumah, supaya ada orang tolong pegang zakwan dalam kereta.
hmmm..umi kata tak payahla..meh nak try drive sendiri bawak 3 orang ni.
makwah takde..ke kedai..
konfiden tak boleh blah la umi ni kan..
alaaa..nanti menyusahkan orang..sampai bila kan?biarla try dulu

pagi Jumaat tu..umi mulakan rutin macam dulu-dulu bila ayah sign on..
ajak kakak & angah p beli nasi lemak telur takde sambal
 dengan syarat..kena mandi dulu..kak ina ok..dia memang excellent..
tapi hero yang sorang tu..si angah..ape kena nya tah..payah sungguh nak mandi sejak dua menjak ni.
nak tak nak bawak jugakla..tak larat la nak bertekak dengan dia pagi-pagi..
biarla pagi tu berlalu dengan tenang..hahahaha..


good doter kan kakak..

kakak & ummi..


angah yang busyuk tak mandi..siap bawak duit sekupang tu,..nak eli nasi lemak katenye..huhuhu




dalam tengahari, kami bertolak la ke Kg Darat, rumah MIL..
konfiden nih..hahaha

aduyaiii..asyik kena cium jek zakwan..rimas dia!

kakak ni memang nampak sayang sangat kat zakwan..gegirl la katekan..

haaa..zakwan marah dah..rambut kak ina masok idung dia kot eh?hahaha..

jangan kacau saye la!!!


nampak nih..garang tau!!


alhamdulillah ok jek..selamat gak sampai rumah MIL.zakwan bunyi sat jek kat traffic light. kereta bergerak je, senyap le dia..



Esoknya..
cewahhh..
mentang-mentang dah berjaya sekali..
nak buat lagi la kan..practice makes perfect ..
petang lepas anak-anak mandi, bawak diaorang p Trendyzs..

ha tengok..ade je tangan kak ina kan..

nasib baik angah tak berebut masa ni..pengasuh yang baik kak ina nih.

mau je pulak tu posing..macam biase..kate je nak bagi gambar kat ayah..

isk..isk..nampak jari jemari kak ina tu?

masa ni siap jem la pulak..risau kalau zakwan mengamuk..
dia kan nak duduk dalam kereta bergerak jek..

ada xciden rupanya..baru sangat jadiknye..mangsa tu pon ada lg kat situ..tunggu ambulance




ok..
itu je gambar yang ada..
buat kenangan ..biar anak-anak ingat..bukan senang nak bawak diaorang 3 orang sekali..
kalau uminya penakut alamat tak bergerak la korang 3 beradik..
nanti dah besar bawak umi plak eh!











JOM SHOPPING!!