wordless wednesday.

3
COMMENTS
assalamualaikum..










goreng pisang v kfc

9
COMMENTS
assalamualaikum..

semalam encik suami sudah tiba di Senboku, Jepun..
agak lama tempoh perjalanan kali ini..lebih seminggu
tapi dijangka sampai di Bintulu 4hb..bagus..kayuh laju-laju ek Nilam 1..
bila dia dah sampai Jepun, dan pagi ni nak bertolak balik ke Bintulu..baru ada semangat nak update blog..


ni update cerita dah lama..
dah nak 2 minggu terperam saja..
rugi kalau tak  upload gamba anak2 tengah membesar..

suatu hari ketika nak p rumah MIL..
sudah berniat nak membeli goreng pisang..tp pakcik tu tutup pulak..
tetiba kak ina kate.."kakak lapar..kita p kfc la ummi.."
ececehhh..jauhnye la beza goreng pisang dengan kfc tu kan..
disebabkan umi bawak duit poket seploh hengget jek..umi promis kat kakak..kita p esok ek..
dan dia pon ok..

esoknya pas balik sekolah,umi kata, "jom kakak kita p kfc"..
aneh sebab dia terus masuk rumah dan tanya.."ayah dah balik ke umi?"
huuuuu..
sebelum2 ni kakak dah penah ajak p kfc..tp umi kata kita p dengan ayah nantila..
tak sangka..sungguh tak sangka..
dia masih ingat statement umi tu..
ayah belum balik lagi kakak..tp semalam kan umi dah janji kita nak p kfc harini..
dia pon senyap saja..(sedey umi tau)..terus keluar, pakai kasut dan menuju ke kereta..
masuk kereta terus hepi bergembira dengan si angah sebab dapat p kfc..mujur mak wah ada kan..
kalau tak..tak p la kot..




seperti biasa..bagitau ja nak amik gambar bg ayah tengok..sengihhhhh..

kenapakah si angah itu sangat serius?
cari port dekat cermin..diaorang boleh tengok segala lori, bas, kereta, ambulan, etc yg lalu lalang..


ini posing angah untuk ayah..

bila perut dah kenyang, mula la ambik kesempatan nak beramah mesra dengan orang pulak..


ok..itu sajalah..

Ummi;s talk: Mencari susu formula terbaik untuk anak?

10
COMMENTS
assalamualaikum..

sehari dua tak update blog rasa tak berseri je blog ni..
hehehe..
lalu hari ni nak bercakap sikit tentang topik SUSU FORMULA TERBAIK..
memandangkan hari ni baru saja membeli 6 peket Dumex Dugro..
baru lepas payday dan C-mart plak ada buat sales..harusla borong..
sila bijak berbelanja (^__^)

ok..kembali kepada topik..
selalunya ibu-ibu (terutama ibu baru) kalut memikirkan susu formula terbaik yg boleh diberi kepada anak tersayang selepas anak-anak berhenti BF.
saya dan suami juga begitu dulu..
ibu bapa zaman moden kan..klik..klik saja dapatla info..

cuba anda google..dan tolong bagitau sekiranya terjumpa mana-mana info dari pengeluar susu yang berani declare FM mereka terbaik?terbaik dari segi marketing,mungkin..tapi terbaik dari segi khasiat?
jawapannya..tiada susu yang mampu menggantikan khasiat susu ibu..

ada golongan ibu yang sangat percaya pada kandungan DHA yg terkandung dlm susu formula tertentu (rasanya semua  fm ada DHA). DHA secara bahasa mudahnya mempengaruhi perkembangan minda anak-anak..dan semua ibu bapa mahukan anak-anak yang cerdik pandai..kalau minum susu ada DHA boleh jadi orang bijak pandai alangkah indahnya..
Penambahan AA, DHA, Spingomielin pada susu formula sebenarnya tidak merupakan pertimbangan utama pemilihan susu yang terbaik. Penambahan zat yang diharap berpengaruh terhadap kecerdasan anak memang masih sangat kontroversial. Banyak penelitian masih bertolakbelakang untuk menyikapi pendapat tersebut. Beberapa penelitian menunjukkan pemberian AA dan DHD pada penderita prematur tampak lebih bermanfaat. Sedangkan pemberian pada bayi cukup bulan (bukan prematur) tidak menunjukkan perbedaan yang bermakna mempengaruhi kecerdasan. Sehingga ESPGAN, British Nutrition Foundation, dan WHO/FAO hanya merekomendasikan pemberian AA dan DHA hanya pada bayi prematur saja.
Sumber : sini

Di negara pengeluar susu formula sendiri, susu formula tak dijual secara meluas macam di negara kita. Di negara itu sendiri, mereka tidak boleh mengiklankan susu formula secara KETERLALUAN seperti di negara kita. Di sana, kebanyakan ibu memberikan susu badan. Bukan seperti di negara kita ~ Suhaili
Sumber: sini

Rezeki kakak ina dengan susu umi hanya hingga berumur 8bulan..lepas tu dia sendiri nak stop..mungkin instinct seorang kakak..tau sudah ada adik dalam perut uminya..

Kakak ina dulu, masa nak stop BF sebab umi preg zikry, macam2 susu yg kami cuba..bukan kerana mau mencari susu terbaik, tapi mencari susu yang sesuai..senarai susu yang pernah kakak ina cuba di sini
boleh baca kisahnya disana tentang masalah kak ina dengan susu formula.. zikry pulak  baru saja berhenti menyusu badan sepenuhnya.

sekarang dua-dua anak kami minum Dumex..sebab?cuba Dumex buat pertama kali, dan diaorang ok, tiada masalah..teruskan saja..kalau percubaan pertma dengan Dutch lady..mungkin sekarang dengan Dutch  Lady..kalau anmum, mungkin dengan anmum..begitulah jika dengan brand apa pun..

Ada seorang kakak ni kata "anak akak dulu minum Lactogen je..ni dah hafal 5 juzuk..toksah membazir sangat la dengan susu tu..p invest untuk benda lain yang lebih berfaedah dan bg manfaat kat anak-anak"
terkesima di situ..fikir-fikirkan bersama (^__^)






psssttt: ini semua pandangan peribadi umi semata-mata..berkongsi rasa seorang ibu

..my first "wordless wednesday"

3
COMMENTS
assalamualaikum..

terus menunggu..

5
COMMENTS
assalamualaikum..

malam kelmarin 4 x "missed call" dari +1978010.
tapi ketika itu sy terlena keletihan..
2-2 nset di dalam beg..langsung tak kedengaran no itu memanggil-manggil..
aduhhh..menyesal!!

semlam..seharian meng"refresh" inbox..
menantikan emel dari si dia..
tapi nan ado...

malam tadi..tertunggu-tunggu panggilan
sambil-sambil menonton bola..
excited mahu berkongsi cerita tentang kejayaan harimau muda..
tapi..tiada juga panggilan dari si dia..
juga kecewa..

pagi ini, terus mengirim emel seperti kebiasaan..
dan akan terus menunggu balasan atau panggilan dari si dia nun di tengah lautan..
bila sudah biasa mendapat khbar berita setiap hari..
baru sehari terputus hubungan terus bagai kucing hilang anak..huuuu





okeh..jom buat kerja!!

untuk ayah tersayang..

6
COMMENTS
assalamualaikum..
 ini ada sedikit video sambungan aduan si kakak pada siaayah..nanti dah besar mesti kakak suka tengok video ni..umi & ayah pon mesti merindui zaman kakak masa ni..tak ya tunggu besar..entry2 yg lepas pon umi suka belek balik..rasa macam cepatnya anak2 umi&ayah ni membesar...

dia tanya bila ayah nak balik, cakap pasal beby..huuuu

video


Pagi Sabtu, kakak request nak cakap dengan ayah lagi. Masa tu umi tengah bersiap-siap nak p kelas dah..ayah pulak sudah pon memulakan tugasnya..kakak & angah mengharapkan video kol dari ayah..tapi tak boleh laa..sebab ayah dah start keje dah. so, dapat dengar suara ayah je la ..kecewa 2 beradik tu..lalu umi suruh ayah mms saja gambar buat pengubat rindu 2 beradik ni..dapat saja gambar ayah dah syok abes dah..(sedih jugak..nampak sangat dieorang memang rindukan ayah..)


miss u so much, ayah!!


 Lepas tu, umi cakap, jom kita amik gambar pulak bagi kat ayah..wahhhhh..semangat tau diaorang!mau aje..dah lama tak amik selfpic dengan 2 beradik ni..maklumla bukan senang..tp dah memang rezeki ayah hari tu..memang konfem la diaorang SANGAT rindu ayah..mau aje posing utk ayah..nanti bila adik dah keluar umi jadi tukang snap je la ye..tak muat dah nak masuk skrin nset..hehehe..takpon kene pakai tripod la jawabnye..


kapal ayah bergerak ke Jepun pulak sekarang ni..dalam kul 12pm kapal sudah mula bergerak..umi dalam kelas rasenye jasad je la yang ade..kepala dok teringat si ayah nun disana..sempat juga curi-curi texting selagi ada line..ampun ya lect ku..huuuuu..bukan selalu..





pssstt..ayah bagitau dia ada roomate baru...

seekor ikan emas hitam..
jadik la kan..buat kawan bersembang bilea stress kerja..hehehe..tengok-tengok kesayangan kami tu ye ikan..insyaAllah tak kena goreng..hiiii

kicking!!

5
COMMENTS
assalamualaikum..

alhamdulillah..
kandungan kini  sudah mencecah ke usia 5 bulan..
umi sudah boleh merasa gerakan si beby kecil dalam perut..
bukanlah gerakan dan tendangan yang kuat..
tapi boleh rasa la dia bergerak gembira dalam tu..

kicking!!hiyaaakkk!!!

merindui rasa ditendang beby..
dan alhamdulillah berpeluang merasainya lagi..
tak sabar nanti nak suruh kakak & angah rasa beby bergerak dalam perut..
mesti diaorang excited!!


ini gambar masa di kampung haritu..
p melawat beby baru sepupu kami..baby girl..
seperti biasa kakak & angah memang behaved je p rumah orang kan..
2-2 geram sangat kat beby tp memula tu simpan dalam hati je...

baik je mengadap kan..

dan angah yang memang dah geram kiss jugak ebby tu..hiii..sabo ye angah..next year insyaallah boleh kiss beby hari2..
kakak ina pon kiss jugak..tak sempat nak snap..depa siap request nak riba beby tu..bagi jugakla..letak sat atas riba angah & kakak..bagusla kalau dah ada rasa sayang kat beby..jangan nanti beby jadi mangsa buli..huhuhu..

abis semua dia nak mengadu..

6
COMMENTS
assalamualaikum.
hari ni ayah sampai Bintulu....
delivered saja msg pertama, terus sms..sms..sms..dan sms lagi
tapi sepi tanpa sebarang reply..

en cargo itu semestinya belum habis bekerja..
sebelum anak-anak tido td, cuba kol tapi tak berjawab..
kalau anak-anak tak bergayut dengan ayahnya malam ni, konfem esok dah tak sempat..
esok pagi2 ayah dah keja, umi ada kelas..

mujur dalam pukul 9pm si ayah kol..
baru habis kerja..x mandi pon lagi..
excited nya si kakak bila dapat dengar suara ayah..
habis semua benda dia cerita..

tapi tetap diselit soalan: bila ayah nak balik..bila ayah nak balik..
dan ini antara yg sempat umi recordkan..
ada lagi 2..

melihat wajahnya yang heppi..tak putus-putus senyum..
buat ummi pon hepi..
kakak oh kakak..


video

pakngah & makngah

2
COMMENTS
assalamualaikum..

ni ada lagi cerita kat kampung tak abis publish..
antara yang rajin melayan kakak & angah bile balik kg adalah pakngah & makngahnye..
kebetulan raya haji, diaorang pon balik kg jugak
pakngah ajak p mane pon mau aje ngikut..
disebabkan kakak & angah jenis yg "boleh bawak masuk majlis"
ummi bagi je la ikut..


hasil ngikut pakngah & makngah..dapat belon upin ipin sorang satu..suke bukan main..

makngah maintain slim,..pakngah makin boroi laaa..hahahah..mekasih la rajin melayan dua beradik ni ye..



bebaru ni besdey pakngah..tengok ape die request..

nak makan c.k.teow tunggu master chef zahir balik next year la ye pak ngah..




..ini harinya..

6
COMMENTS
assalamualaikum..

GMUL 5063:LAW, ETHICS AND CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY
 "Ya Allah..bukakan pintu hatiku dalam menuntut ilmu, berikan ku fahaman para Nabi, hafalan para rasul, ilham para malaikat. Ajarkan lah aku apa yang aku masih jahil, ingatkan lah  aku apa yang telah aku lupa. Lapangkan dadaku dan permudahkan segala urusanku..Ameen"


 
Mode: sangat nerves..cases..act..section..Ya Allah..

cer teka diaorang tengah buat ape?_EDITED_beserta jawapan..

10
COMMENTS
assalamualaikum..




 agak-agak buat ape??





 {}{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}






 {}{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}
 {}{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}








 {}{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}



 betulla jawapan kak abby, kak mas & kak zatul tu...



 budak 2 orang ni kalau keluar rumah..dan nampak si kucen...abessslaaaa..
kucen-kucen yg ada ni tak bertuan kot..
agak takut2 dengan orang..
dan dengar suara budak 2 orang ni harus kucen2 tu trauma..
lintang pukang larik sembunyi bawah kereta..



nampak tak kaki kucen bawah tu?hiiiii..konfem tgh gigil2..hahahaha


 ni kisah petang semalam la masa nak balik umah MIL..
jenuh pujuk tau baru mau naik kereta..
kita main kucen kat rumah tok ye sayanag..
baru mau gerak..huhhhh..fengsannnn..

From Taiwan with lovessss...

4
COMMENTS
assalamualaikum..


selepas seharian menunggu emel dari si dia..tetiba terus dapat direct call dr Taiwan..semangat!!!    
(^______________^)
dah!dah!
p baca buku syikin oiiii!!!!


tenkiu soulmate..

Janji mesti ditepati..

2
COMMENTS
assalamualaikum..

kalau dah berjanji,mesti ditepati..
tak kiralah dengan siapa pun..
apetah lagi dengan anak-anak..
 
umi masih bercuti tapi terpaksa hantar kakak & angah p skul jugak..
hari Rabu ni umi ada mid sem exam..
dan ada beberapa hari saja untuk study..
maka, perlu pulun dan kalau kakak & angah dok dengan umi..
abeslaaa..study dgn kakak & angah je la jawabnya kan..

kat sekolah tak ramai kawan-kawan yang datang
dah mak ayah dieorang cuti kan..
semalam adela dalam 7-8 orang saja..

walaupun diaorang excited nak p..
umi pulak yang rase bersalah je nak hantar..ye la..time cutikan..
masa ni patutnya spend dengan kakak & angah..
tapi nak buat macam mana..terpaksa berkorban sikit..
dan umi janji dengan kakak & angah..
balik sekolah nanti kita p taman, lepas tu p jalan-jalan..ok?
kakak ok!!zikry biasela..asal kakak ok..dia ok jugak!

so, seperti yang dijanjikan, semalam bawakla diaorang ke taman..
tak payah bagitau..diaorang ingat tau!!
keluar je dari pintu terus je.."umi..jom p taman!'
bayangkan kalau tak p..kecewa la diaorangkan..
dah lama sangt rasenya tak bawak sendiri..
sebelum ni tak larat..ayah la yang bawakkan..

terkejut umi bila zikry pandai naik kuda ni sendiri!!ni harus dah selalu praktis bila cikgu bawak sini eh..tapi yang lawaknya turun sendiri tak berani..hahaha
syok jugak bila anak rapat..dah besar boleh main sama-sama..time baik-baik gini bahagianya tengok..



panjat sana-sini kak ina..alhamdulillah la anak-anak sihat..aktif..zikry seperti biasa mengikut mentor saja..


Lepas ke taman umi dah janji nak jalan-jalan kan..
dulu masa ayah ada,petang-petang selalu sangat p jalan-jalan..
tentu la diaorang boring kalau dok umah sajakan..
kenala teruskan tradisi ayah tu..
semalam  teringin nak minum coolblog..
bawak anak-anak p Cmart..
tapi tak turun kereta,kol saja makwah yang tengah dok dikedai..tolong oder dan hantar kat kereta..



ni masa tengah menunggu makwah..memula ok..lepas tu kak ina mula nak menyakat zikry..aduyai..kasar sangat tu kakak..tengok muka zikry..hahahah

plan asal nak dok dalam kereta..tp lepas tu kakak mula bersuara..
"umi kata nak jalan-jalan..kita tak jalan pon?"hahahah..ooo ayah..c..c..our doter..
maksud kakak nak turun kereta..nak jalan dalam Cmart la tu..
"umi tak larat la kakak..esok boleh?"
gud girl itu kate ok..tapi tak lame lepas tu..
"umi ..kakak nak kencing ni..cepat-cepat!"
huwaaaaa..saje tau!asal p Cmart jek mesti dia nak terkucil..
so, nak tak nak kena masuk Cmart la kan..akai dia..ya ampunnnn..
mujur makwah ada..kalau tak, payah la nak bawak..
dengan zikry sekarang yang dah macam lipas kudung nak jalan sendiri..


dan akhirnya...



depa nak jam..kena pau la uminye...dapat la sorang satu..ohhh anak-anak..janji bahagia..     

umi tak kesian pon..

3
COMMENTS
assalamualaikum..

video


tempat kejadian adalah dirumah tok & opah
ini budak..
kalau sudah mengantuk..bukan boleh dicuit sikit..
orang kedah kate "bebai"
ni dia dah mengantuk..tapi kakak kacau..
berlaku la adegan drama air mata

dan akhirnya..

sweet dream ye..











JOM SHOPPING!!