Pada hari kejadian..PART 1

2
COMMENTS
assalamualaikum,..
ini kisah hari Khamis yang lalu..
Program Matrikulasi Bersama Masyarakat..
yang dirasmikan oleh TPM.


bila TPM nak datang..preparation nye biaselakan..
bisa buat kita tak tidur..
penat seminggu tau..


meh tengok gambar je la..
tu pon tempek sikit2 jek..

saya dapat masuk sini..
kawasan sidang media..
sebelum TPM sampai..
depa sebok cari bom..
hahaha..
macam dah kat Mesir la pulak..
tapi ini adalah prosedur okeh..
ala..pakcik polis tu pon rasenye cek-cek buat syarat jek..uppsss..
yess!!
sebelum TPM duduk..saye dah duduk dulu..

see..
punyala meriah..
dapat snap gambar TPM dengan jarak sangat dekat..
sebab semua staff KMK jadi benteng untuk elak orang ramai serbu dia..


kami semua all black pada hari itu..
settle semua dapat join VIP punya jamuan..
aduyaiii..sedap bangat puding dia..
tibe-tibe rase nak buat puding ..cehhh



***********************************************************************


sesi petang..
harusla bawak budak kecik kesayangan dua orang tu kan..
tak payah risau sebab biasanya diaorang berdua baik-baik saje..
bukan jenis meragam tak tentu pasal..
maka overkonfidenla umi nak bawak..

LAGI PON..
instant babysitter memang ramai..
semua geram tengok budak kecik 2 orang nih..



taktik zikry manja-manja ngan kakak 2 orang ni membolehkan dia dapat ice blended free..
kak ina malu-malu..dia minum bandung jek..
amik gambar pon tak mau..





dan...
si hensem ni telah dingorat oleh anak sapa tah..
berkenan sungguh dia dengan zikry..
zikry pulak yang shy-shy cat..
terkejut kot dia dengan si comey yang sangat mesra alam itu..


************************************************

ayah sampai pukul 7++pm..
malam nya ada ceramah dari Ustaz Hizbur Imam Muda..
tapi tak dapat nak p la kan..
en zahir pon harus penat meredah hujan nak sampai ke Changlun..

next entry kisah berekspo dengan ayah pulak eh..
InsyaAllah..

kalau mereka happy..

11
COMMENTS

assalamualaikum..
petang semalam seperti biasa..
waktu berekreasi dengan kakak dan adik..
bosanla asyik p taman kan..
kali ni umi bawak p PADANG..
soooo excited..tambah-tambah si kakak..
sebab dia tau kat padang lagi ada ramai orang..
memang diaorang dua beradik tu sangatla hepppppiii kalau dapat berjalan-jalan kan..




padang penuh khemah..
persediaan untuk menyambut TPM..
sempena program Matrikulasi Bersama Masyarakat..


dan seperti biasa..
budak kecik itu sangat nyomei jek jalan dua orang..
sangat konfiden..
nak p memantau preparation tengah padang..
hahahaha

alalalala..budak kecik ni..
umi selalau cakap..

"geram laaa!!rase nak goreng pehtu kunyah!!hahahaha"
kakak  : janganlaa..tak maula..




anak dara encik zahir ni..





edited version..
kami sangat serupa kan??






kakak kena jadi kakak yang baik eh..


 

i love u so much!!!








alalala anak umi ni...



kakak masih lagi dalam proses training free from pempes..
so far bila kat rumah sangat berjaya..
tapi, 2-3 kali jugak kakak terbabas dekat sekolah..
it's ok..
slow-slowla..

yang lawaknya..sudah seminggu kakak tak penah poo kat sekolah..
dia akan pastikan dia poo di rumah..
kalau dia mintak pempes tu..
umi tau dah la..
kakak nak tunai hajat..

umi sudah beli top cover toilet tu..
fit untuk kids la kan.
sekali je kakak penah guna..
tapi dia seriau kot..tak mau dah guna..
so..dalam pempes jugakkk..


geram!geram!geram.....!!!




opsss..
perasan tak sikit sangat gambar zikry?
ini adalah kerana umi dah "marked"..
lepas tu tekan DELETE!!
haiyaaaa...
sedeynye...
patutnya ade gambar diaorang join kakak abang main badminton dalam dewan..
sedih..sedih..
rugi sangat rasenye..
huhhhh..
lain kali kita p main lagi eh..

 

21 Februari 4 tahun yang lalu..

6
COMMENTS
assalamualaikum..

ahhh..
lambat lagi update tarikh penting ini..

21 Feb 2007..
antara tarikh penting dalam sejarah hidup..
kerana pada tarikh itulah bermulanya saya berkhidmat dengan kerajaan..



....lerr..korang ingat tarikh ape??..




bergraduat dari UUM pada bulan September 2006
selepas itu setia menanti surat lamaran dari KPM..

sangat kecewa rasanya hati bila tau lepas 1..1.. sekumpulan..sekumplan..
kawan-kawan yang sebatch mendapat posting
dalam bulan Nov dan Disember 2006
sedangkan saya terus menunggu..
dan mereka itu semua berhijrah ke Sabah dan Sarawak..
dalam hati ..
"Sabah / sarawak pon takpe la asalkan dapat posting"
namun..hari terus berlalu..dan minggu berganti bulan..

apabila tiba fasa seterusnya pada bulan Januari..
pon kecewa..
saya belum menerima apa-apa surat..

ketika itu en zahir juga sedang menunggu masa untuk belayar..
lalu beliau mencadangkan agar kami bertunang dulu..
hii..
pak arip kate..no..no..no..
tak boleh selagi saya belum berkeja..

TAPI..
bak kata orang..kalau dah memang jodoh tak kemana..
seminggu selepas en zahir n famili datang merisik..

riuh kawan-kawan bagitau ada fasa posting seterusnya dan silalah cek online..
memandangkan saya bekerja ketika itu, en zahirlah yang menjadi juru tengok..
kemanakah saya dipostingkan..
pada hari kejadian..en zahir bagitau, saya ditempatkan di kolej Matrikulasi..
ha?
macam tak percaya..
tapi itulah rezeki namanya..

lalu harus la mau tau di Kolej Matrikulasi manakah itu?
dengan konfidennya en zahir sms..
-Matrik Kota Belud-

terduduk seketika..
keras jari nak reply sms en zahir..
nak menangis  pon ada..
takde maknenye dapat matrik tapi nunnnnn jauh di sana..

agaknya panik sebab saya tak reply sms..
terus en zahir kol..

..dia TIPU okeh!!..
saya bukan pelajar matrik dulu..
 saya tatau pon memang takde matrik kat Kota Belud..
ceh!ceh!

senyum sampai telinga bila en zahir bagitau saya di postingkan di

KOLEJ MATRIKULASI NEGERI SEMBILAN
Kuala Pilah..


pada 21 feb 2007..
bermula episod baru..bertugas sebagai seorang kakitangan awam..

dan sekarang..
rasa sekejap saja sudah masuk tahun ke empat..
 pada tahun 2009 Bulan April,
saya berhijarah ke Kolej Matrikulasi Kedah.
dah menikah orang Kedah kan..



kalau rajin..KALAU la rajin kn..
lepas ni saya buat entry khas untuk orang-orang Kuala Pilah..
sempena 4 tahun perkhidmatan..
tempat jatuh lagi dikenang kan..
ini kan pulak tempat pertama cari makan..

(^______________^)


c u!!




garang-garang sayang..

4
COMMENTS
assalamualaikum..
nak update blog..
tapi tak sempat nak upload gambar..
mujur ada video ni dalam draft

 

video


tengok si kakak..
haihhhhhhhhhhh..
beristighfar panjang uminya..



Jumpa Khamis ni..

10
COMMENTS
assalamualaikum..
erkkk..
terlambat lagi mengupdate ..
ini kisah hari Sabtu lepas..
bergumbira bersama encik zahir..
tapi bukan kemana pon..
pagi-pagi keluar sefamili p cari roti canai..






ayah balik dari hari Selasa sempena maulidur rasul..
lepas tu terus cuti sendiri..
adik kan tak sihat..
ayah baik kan dik..
kalau dok atas kapal jenuhla..
mane la nak boleh balik sesuka hati kan..

pukul 1pm ++ barula ayah siap-siap mau balik Ganu..
sempat la lunch dulu..

dan seperti biasa 2 or angbudak kecik kesayangan ini harus melebih-lebih..
berebut nak try helmet ayah..
terhuyung hayanglaaa...
sesi salam menyalam dengan ayah..
nanti ayah balik lagi ye (umi suruh ;p)

ayah dengan topengnya..



 



babai ayah..
Khamis ni InsyaAllah kita bergumbira lagi ye..

malas nak cerita panjang-panjang..
gambar boleh menceritakan segalanya..
dan kami gembira!!


sabtu itu indah

9
COMMENTS

 

assalamualaikum..
Sabtu kemarin adalah sangat syok.
kerana sudah bebas dari beban kelas 9jam tanpa henti seperti selalunya..


kini,hanya menunggu hasil..
dalam 2-3 minggu lagi result exam akan keluar..
tunggu dan lihat sajalah keputusannya..
adakah berbaloi dengan sakit kepala dan kurang tido..


**********************************************************************************



sekitar sesi presentation "IT For Manager"
5 February 2010
-highest mark & the best presentation-


-highest mark for project paper-
thanx frens for the enthuathism of yours!!

kami hanya bergambar berempat kerana yang lain masih gigih menjawab exam..
perlu gegas untuk exam jam 12..
another 3hours headache!!


it for manager
-the finale-



-muamalat principle in islamic capital and money market-
..take home exam..
so, jawapannya harus bagai buat thesis..
hurggghhhh..

-frust kerana tiada gambar bersama rakan sekelas-
kelas ini berakhir tanpa disangka..
tiba-tiba Dr Muhammad bagi soalan take home exam dan bagitu itu adalah kelas terakhir..
..keciwa..
pasti rindu mereka-mereka itu..


**********************************************************************

harus ingat tarikh ini..
21-02-2011

en zahir sudah beri permission..
permission untuk apa..
kena tunggu dalam sebulan lagi..

i love him always and forever!!!
thanx for your support b!!!

 



 

..kalau saya seorang fulltime housewife..

2
COMMENTS


assalamualaikum..
13hb..saya amik EL..
sebab zikry tak sihat..
kakak tetap p sekolah..maka dok dirumah berduaan dengan zikry saja..
walaupun tak sihat.. zikry tetap tak dok diam macam orang sihat..
dia cuma tak mau menyusu..tapi makan laju je..
umi masak moi macam masa dia takde gigi dulu..
abes semangkuk..

pagi-pagi umi dan adik hantar kakak p sekolah..
lepas tu breakfast..
adik makan banyak jugak..lepas tu tido la dia..
masa adik tido tu macam-macam boleh buat..
basuh baju, kemas rumah dan masak untuk lunch..

...ooooo...
kalau la umi ni fulltime housewife..macam tu la agaknya rutin hari-hari eh..
lepas zohor, adik dah siap mandi makan semua..
umi bawak keluar p pej pos..

haaa...
rasenye kalau tak bekerja, umi tetap berbisnes..
online bisnes..
memang tak reti diam eh bini en zahir nih..

tengok ape tu dik??

ni gambar adik kat mini pos..
macam biasa..ke sana ke mari mau explore macam-macam..


mujur dalam kolej ni ada mini pos..
senang mau pos barang customer oder



snap sikit gambar rambut adik yang tak berapa nak banyak tu :)




zikry sekarang tak mau duduk dalam car seat..
perasan dah besar
dia memonopoli seat depan ni
kalau nak p rumah tok,umi pakaikan seat belt..
memang bahaya..sila jangan buat ye puan-puan..
saya terpaksa..mujur la rumah tok tak jauh mana..


******************************************************

14hb..
umi tak ambil EL..
memandangkan takde kelas hari Isnin,macam rugi saja mau amik cuti..
dahla cuti tahun sikit jek..
so,p punch in jugak..
bawak zikry p opis..
ni kalau kakak tau harus jeles ni..kakak pon tak penah p lagi ni..

mujur saya ada bos yang sangat baik hati..
dia ok saja bila saya kata saya nak kerja dari rumah..
hahahah..
datang untuk punch in dan out saja..

 




zikry oh zikry..
sempat dia buat lawatan dari kubik ke kubik..
kasik orang geram kat dia..
semua dok kata dia macam mat saleh..
huuuuu
ini anak mat zahir bukan mat salleh..hehehehe






dok sat kat kerusi umi..
ye..
sangatla bersepah tempat kerja umi kan dik..
last week bz dengan exam..kerja pon bertimbun pulak..
so, berserabut tu perkara normal

 



dok atas meja pulak..
lepas tu terus bawak balik rumah..
penat la nak ikut dia merata..



*************************************************************
sekarang adik dah makin ok..
sudah mau menyusu..
lupa pula mau bagitau..
doc sudah diagnos and konfem zikry bukan coxsaki
cuma ade bakteria berjangkit..
maybe next week adik p sekolah balik..
mesti dia pon dah rindu nak main dengan kawan-kawan..


arini ayah dah nak balik Ganu..
rase sat je walhal ayah dok umah dari 15hb..balik sebab risau kat adik..

tapi takpe..
next week kita jumpe ayah lagi

(^_____________^)




 

..mcD..

4
COMMENTS
assalamualaikum















 
kisahnya di sini

Nadia vs Beron Melati Qistina Mummy

5
COMMENTS





assalamualaikum..
ini adalah entry khas..
khas untuk cik nadia vs beron (ohh..kenapakah begitu namanya??)
dan pengkritik tegar blog nih..
Melati Qystina Mummy's (AUNTIE aBBY)

untuk cik nadia..
lain kali kalau terjumpa kami sefamily..
meh la tegur-tegur ye..
gambar-gambar di bawah adalah gambar pada hari kejadian,,



nampak tak kami berdua ni sangat mesra alam?
gambar berbackgroundkan kedai roti Fairy

lain kali hai-hai kami ye..

 
dan untuk auntie Abby..
anugerah pengkritik paling tegar memang selayaknya untuk dia..
bayangkan..
entry kosong pon auntie Abby komen tau..
sila jenguk entry ini:
ENTRY ERROR
 




-KITA PERLU MENGHARGAI MEREKA YANG MENGHARGAI KITA-















consultation dan klinik

2
COMMENTS
assalamualaikum..

heshh..entry bersepah-sepah lagi..
kali ni pasal zikry p klinik..
p bersama-sama kakak dan tok..
kan suspek dia kena coxsaky..



tak duduk diam..
tak nampak macam orang tak sihat pon..
ke sana..ke mari..


tambah pulak ade member kamceng dia..
sape lagi..
si kakak la..
orang belum panggil lagi depa dah sebok nak masuk..

mujur la ada tok ton
tolong perati sama..
kalau tak..letih la umi sorang-sorang..


Hari isnin..
umi tak EL..
EL hari ahad saje..
mujurla Isnin tak de kelas..hanya consultation saje
mujur juga bos sangat baik..
datang untuk punch in and out jek..
lepas tu dok kat rumah jaga zikry..


*********************************************

kesian pada student jugak..
minggu ni Ahad-Rabu memang saya takde..
mujur hari Isnin tu hanya consultation saje..
kami pon time consult tu kadang-kadang bergosip saje..



-saje tempek ini gambar-
saya dan mereka...
nampak ada kek sedap itu???


 

sedap weh..
time consult ade edisi makan-makan kek plak..
thanx ye dear(s)!!




 

bila dah depan mata EDITED

6
COMMENTS

assalamualaikum..

maaf atas kesilapan entry -bertajuk tapi tak berisi- sebelum ni..
tak sempat upload gambar.tak sedar tertekan publish..
maka terkeluarlah entry itu


ni haa cerita sebenarnya..

zikry ni..
pantang kalau ada kucing depan mta..
siapla..



mula-mula..
mahu berkenalan..

lepas tu..sesi ramah mesra la..
tengok..
kucing pon mau manja-manja dengan dia..


si kakak pon mau join sama..
tapi kakak takut kucing..
adik je yang berani dan sangat suka pada kucing



jenuh ni nk pujuk masuk rumah..
suka sangat dengan kucing..
sudahnya umi angkat jek zikry masuk rumah..




************************************************************

yang kedua PANTANG ada depan mata bebudak ni ialah..






ni...













...............










taraaaaaa...
depan rumah ni tau..

slide ni sekolah baru beli..
tapi belum letak ditempat yang sepatutnya...
dok di luar kelas la..


dan..
budak dua orang ni apa lagi..
buat macam slide tu ayah depa yang beli..hiiiiii
nak main jek..
sebelum masuk rumah mesti nak main dulu..


bukan main sehati sejiwa lagi..
berpakat nih dua orang tak mau masuk rumah


main la kakak ..adik..
cikgu kate kakak adik nak main malam-malam pon takpe..
huuuu..
haru..

JOM SHOPPING!!