24 dis 2010

1
COMMENT
assalamualaikum..
masih belum tidur..
buat itu..buat ini..
kemas sana,kemas sini..
esok saye masih lagi bercuti..
dan esok saya dan en zahir akan pulang ke Perak..
ya..kami berdua saja..
nak balik hari..bertolak pagi dan InsyaAllah kembali ke Changlun pada petangnya..
ada urusan penting..tak bawa kakak dan adik..
balik pon naik motor saje..
ini adalah pertama kali saya naik motor jalan jauh dengan en zahir...
kali pertama dan terakhir saya 'tumpang' KCM en zahir adalah ketika pregnen kan zikry..4 bulan..
huuuu..
dah lama tu..
doakan kami selamat pergi dan selamat kembali ye..
banyaknya rase nak update..
tapi,tak berkesempatan..
sikit2la..
lama-lama jadi la bukit..hiii

**********************************************

so..
kali ini..
gambar sehari sebelum zikry cukup umur setahun..
gelagat dia yang dah dapat kaki..
24 dis 2010
tak dok diam ke sana kemari..

asyik berjalan jek..
kakak tengok je la adik tu kan..


oppss..kadang-kadang terjatuh juga,..
maklumla..orang baru dapat lesen..
belum cekap lagi..




zikry sudah boleh naik tolocar ni sendiri..
tapi mesti naik terbalik..



stereng dok belakang..hahaha..,

apa-apa je la adik..
baik-baik..
jangan sampai terjatuh..



Tahniah dan terima kasih pemain bolasepak Negara

0
COMMENTS
assalamualaikum..
kerana mereka..Jumaat ini cuti umum..
kerana meraka, saya tak perlu pergi kerja..
kerana mereka..boleh habiskan masa lagi dengan en zahir..
terima kasih pasukan bola sepak Malaysia..
Tahniah..

betullaaaa...
Jumaat  ni cuti..

..gambar pertama mereka..

9
COMMENTS
assalamualaikum..

ini adalah gambar pertama kakak dan adik selepas ayah sign off..
27 dis 2010..
pagi-pagi sebelum p sekolah..
sebok belek motor sekali dengan ayah..
ohh..harus ade banyak gambar lagi..
tapi ini saje sempat diuplod dulu..
nanti-nantila ye..
ndaaaa..





En ZAHIR dan surprise!!!

11
COMMENTS
assalamualaikum..

sila lihat tajuk..
ye..
surprise!!!

tau tak..(mestila tak tau kan..)
en zahir sudah sampai rumah!!
hoooreeyyyy!!!
sepatutnya saya nak kira countdown seploh harikan..
nampak gaya tak kesampaian..
sungguh cerdik beliau itu..
walaupun saya sudah mula mengsyaki sesuatu malam sebelumnya..

Hari Sabtu..malam..
seperti biasa kami bergayutan..
En Zahir bagitau,handovernote nya sudah siap..
agak aneh disitu..
selalunya esok nak balik, malam tu tak tido siapkan handover note..
kali ni dah siap..haihhh..

bila mengadu kat en zahir kata lamanye rase dia nak balik walaupun tinggal berape hari jek..
en zahir kate..ala..dah tak lame..sat je..
nanti mesti rase macam sehari jek..
pon aneh..selalu dia pon akan cakap rase lame nak menunggu..



Bila saye kate..b balik je la..mintak kat capten..kan nak p course..
dia kata..ok..b suruh capten bawak kapal masuk port..
huhuhu..nampak cam memain jek..


Hari Ahad..
en zahir kata dia cuti..
takde buat ape pon atas kapal..
pagi-pagi sebelum p kelas, saya sms dia..
en zahir reply..wahhh
selalu kalau cuti konfem lena kat bilik..ni siap reply sms..
pon aneh jugak..


petang balik kerja, saya kol en zahir..
bunyi bising-bising..
en zahir kata nanti die kol balik..
dia kat bilik kawan..bising diaorang tengok tv..
...uiihhh..macam bukan bunyi tv jek..


lepas setengah jam en zahir tak kol pon..saya try kol lagi..
saya suruh en zahir buat video kol..
en zahir kata..
ala..takde 3g ni..nanti malam kang ye..
ade keje sket ni..malam nanti kite sembang
eisshh..geram..macam tak mo bergayut jek..


so..saya biarkan saje..
tunggu saje malam nanti dia kol..
pukul 8 lebih,..saye kol..tak dapat sudah..
mane tak geram..
kate nak kol tapi tak kol pon..(merajuk la konon)..
pukul 9pm lebih..terus tidokan anak-anak..
tiada mood untuk beronline apetah lagi berassignment..
nset pon silence mode.. ^_^


pukul 11 lebih..
en zahir kol..
dalam mamai-mamai jawab juga..
en zahir tanye..
malam ni tak berjaga ke..
tak buat assign?
lalu saya kata malas nak buat sebab nak tido..
lepas tu en zahir tanye kenapa pintu bilik tutup..

..eh???..
pintu bilik ape?

..pintu bilik kat umah kita la..
nak buat surprise ni..

..ade orang bukak pintu dan orang itu adalah en zahir!!!!..
harus la kene babap kan..

anak-anak siap bangun main ngan ayah..
seronok la kakak dan adik hari ni buleh sambut besdey dengan ayah!!



ok..stop kat situ saje ceritanya ye..



p/s..en zahir balik kali ni disambut oleh bonda beliau..sape suruh tak bagitau kan..bini dia tido lena dah la..

tak tau bila akan update lagi..
kalau berhabuk blog ni nanti tolong vakumkan ye..
next week kot baru bleh update laju-laju..
hehehe..
tah-tah esok update dah

_kami mau bergumbira_
c u next entry ya!!

kak abby..jgn rindu-rimdu entry saye ye..






menjelang umurnya 1 tahun..

2
COMMENTS
assalamualaikum..


video

terus membesar dengan sihat, cerdik, soleh dan gembira!!!!
p/s: suara umi memang kuat..umi kan cikgu..huhuhuhu



preparation..part 1?

2
COMMENTS
assalamualaikum..
masa entry ni ditaip.. pukul 4am..
saya sudah tidur pukul 9pm++ tadi..
sebelum dikejutkan oleh panggilan dari encik zahir pukul 11.30pm..
bergayut lebih kurang sejam..
kemudian terus celik mata hingga ke saat ini..
biasala..tak lain tak bukan..
buat kerja-kerja bibik di tengah malam..
lepas tu buat kerja-kerja sebagai student
dan sat tadi baru lepas jadi birthday planner (planner la sangatttt) untuk birthday kakak dan adik..
kakak dan adik??
ye..jamakkan saje..2 dalam 1..
insyaAllah akan ada sambutan hari lahir untuk zikry dan kakak..
dah discuss dengan cikgu-cikgu dua beradik tu..
InsyaAllah 27 Disember nanti..
Kesian kakak,
dia tak pernah celebrate birthday dengan kawan-kawan kat sekolah..
sebab tiap kali sambut birthday, jatuh pada cuti sem..
bila cuti sem, konfem balik kampung..
dia asyik join birthday orang jek..
so, kali ni kakak akan tumpang birthday adikla..

di sebabkan 25 Dis (birthday zikry) adalah hari Sabtu, semua orang tak p sekolah..
nak buat Ahad, kelas umi pack sket..
so, sudah decide mau buat hari Isnin..

jenuh la buat sorang-sorang jek..
ayah tolong sponsor dari jauh la..
ape-ape pon..kakak dan adik punye pasal..
umi buat jugakla..

sekarang sedang prepare goodies bag..
untuk 60 orang tau..
baby kecik pon dapat jugak nanti..
untuk cikgu-cikgu..
tak lupa untuk sepupu-sepupu di Kg Darat..
Nak tengok apa yg umi dah buat..
checklist..


maaf ye tak dapat nak menjemput -kalian-kalian- yang lain..
ni kira birthday party kecil-kecilan saje....
ye la..tu pon dah 60 orang..
kang jemput sume dah macam ade kenduri kawen plak..hiii..
insya Allah lain kali ada rezeki akan jemput anda-anda juga..


klik..klik..edit sikit-sikit..print..
tempek mana yang patut..
nanti je la tengok hasilnya..
ni je la umi termampu wahai kakak dan adik..


akan ada part 2 ke?
tah..

wait n see je la..

Foods : not yet order..(bila mau oder weh??)
Goodies bag : in progress
Cake : not yet order..ala..ni sat je..
Invitation : settle..

Venue and decor : thanx to all teachers!!

Just another 10 days..

13
COMMENTS
assalamualaikum..
sudah jarang-jarang sebut pasal en zahir kat blog ni kan..
cewahhh..
maklumla..
dia kan ada nun di Bintulu..hari-hari boleh gayut..
en zahir kan tukang tadah telinga..
hari-hari dengar bini dia ni potpetpotpet..
cerita report 1 hari pasal anak-anak kat dia..
kecuali la kalau dah tertido..letih melampau..
qada gayut esoknya pulak laa..

lagi pun..
en zahir sudah mahu SIGN OFF!!!
(kak lin..ini la berita gumbira itu..)
sudah konfem 3-4 hari lepas..
saja mau tunggu countdown sepuloh hari ni..
sebenarnya tunggu sign off sementara anchor adalah sangat tak best..
rase nak je suruh turun kapal tu sekarang..
BALIK..
hahahah..
-ingat MISC  tu korang punya ke??-
(tetiba teringat kat statement anon..heheh)




..bila ayah balik nanti..



boleh jalan-jalan dengan ayah!!

boleh soping-soping..ayah bayar!!

ayah jadik bebysitter!!

ayah bawak jalan keliling kampung




 
layankan aje ape kakak nak..
manje la puas-puas..

boleh jadi driver umi juga..

boleh jadi kuda untuk kakak and the geng..

..bolehla sambung cuci helmet yang dah berabuk..huu

..boleh bawak adik naik motor lagi..

lepas ni takde baring-baring dah ayah oii..
sila la kejar zikry ye..

ayah hantar kakak adik p sekolah..

jalan-jalan petang dengan ayah..
cuti nanti mau kemanakah ayah??

dan ayah bolehla mengganas di dapur seperti biasa..
hahaha..
sangat rindu char koew teow dan pizza en zahir..




TAPI..
berangan je la..
ayah sign off awal bukan boleh lepak-lepak di rumah..
ayah mau p Terengganu nun...
haihhh..
kire ok la kan..
biarla di Terengganu dari nun di tengah laut...

 



berjalan!!!

7
COMMENTS
video
assalamualaikum..
akhirnya..
dapat juga upload video zikry nak berjalan..
sangat excited!!!
tapi saye tidak tau macam mana nak rotate video ni..
sama ada telengkan kepala atau pusingkan monitor anda :)
kenangan nih..
sampai terlondeh seluar..
hahahaha

saye nak update jugak!!!

8
COMMENTS
assalamualaikum..

aduyaii..
sudah lama tidak update ini blog..
nak update..tapi tak berkesempatan..
sekarang sedang memproses 1 lagi blog..
kena fokus situ jek sekarang..
sebab blog itu adalah ASSIGNMENT!!
canggihkan assignment sekarang..berblog..huuu
bunyi macam senang..
tapi sebab blog itu untuk dinilai..
makanya..sikit-sikit ubah ini..ubah itu..
ada je yang tak puas hati..
seram je tengok blog orang lain..
yang pandai buat template sendiri..headernya sangat kreatif..
ikutkan hati nak submit jek blog ZAHIRIAN nih..hahaha
tapi tak memenuhi requirement nya ya kawan-kawan sekalian..
tapi tak kira..
akan update jugak..malam ni ka..esok ka..tak kira laa...MESTI update!!

ohh..

cik Mas
..terima kasih kerana menyebut nama saya di blog awak..
ketahuilah bahawasanya saya juga budak baru belajar..
berkongsi apa yang tahu sahaja..

bila dua beradik itu berJUBAH

11
COMMENTS
assalamualaikum..
sudah lama jubah itu bergantung dalam almari..
Pak Ngah& Mak Ngah bagi balik dari umrah tahun lepas..
tapi sayang..agak labuh untuk kakak dan adik ketika itu..


Jumaat kemarin,
tiba-tiba teringat untuk bagi kakak dan adik mencuba..
maklum la, adik pon dah boleh nak bertatih berjalan..
mesti Pak Ngah dan Mak Ngah jatuh hati la tengok gambar bebudak nih..

 
sangat sayang gambar ini blur...
umi lupa tukar setting kamera..
masing-masing sudah muat..elok-elok saja..

kakak pegang tangan adik..
sayang adik..

ni dah mula la..
nak main-main bila umi suruh posing..
cheeky!!

haippp.. adik!!
sapa ajar jelir-jelir macam tu?

adeshhh..
blur lagi..

tiba-tiba kakak mau pakai sweater nih..
ada gaya mau p oversea tak?


hahaha..sudah mau posing..
tapi gaya apakah itu kakak..

kakak suruh adik pakai sweater jugak..
alalala sangat comel tengok gambar nih..
nampak macam kakak dah besar sangat da..
i love both of you laa!!!

betapa gigih kakak mau kenakan zip sweater adik..
kalau sokmo-sokmo macam ni kan bagus..
takde gaduh-gaduh..

eee..geram budak kecik nih~~

sangat suka dapat pakai sweater macam kakak..

cepat-cepat boleh berlari ye dik..

anak dara sapa la ni...
sapa mau buat menantu?hiii




breakfast pagi Jumaat

2
COMMENTS
assalamualaikum..
salam Jumaat yang mulia..
hari ini umi tiba-tiba kemalasan mau buat breakfast..
teringin nak makan nasi lemak, tapi untuk buat sendiri adalah sangat tidak efektif..huuu
jadi, kena keluar p beli la kan..
dan seharusnya dua beradik itu sangat la hepi bila tau umi nak ajak keluar..


kakak sangat sukaaaa!!!

suka naik kereta sebab boleh tengok macam-macam kan..

mujurla ada orang jual nasi lemak depan kolej ni ja..
tak la jauh nak kena p pekan Changlun nun..
nasi lemak hanya 60sen sebungkus rase sangat murah la kan..
pehtu terpikir..banyak mane 60 sen ek?
maka ambik 4 bungkus..(ohhh..tamak!!)
siap bungkus 2 tanpa sambal utk kakak dan adik..
2 lagi harusla untuk umi kan...


masuk kolej balik..singgah kafe untuk beli roti..
kakak pau dadih kat umi..
aduii..lamenye rase tak buat dadih kat rumah..
terpaksa la beli..
nanti umi buat ek kakak..

dadih perasa keladi untuk adik..

kakak punya perasa strawberi..


ni la rupa nasi lemak 60 sen untuk kakak dan adik..
banyak jugak..
diaorang makan berdua tak habes.. 
dan ini umi punya..
jenuh nak abiskan 2 bungkus..
tu la...tamak lagi...


dan ketika ini..adik sedang melayan cd dan main sorang-sorang...



kakaknya sedang tidur..
apehal la menonggeng pulak..
masa untuk umi masak!!!
kakak dah kata nak makan sup..

c u next entry ya!!




sekolah -part 2-

1
COMMENT
assalamualaikum..
petang tadi masa ambil kakak n adik,
cikgu adik sangat excited bagitau harini zikry dah mula berjalan dengan banyak langkah..
sangat excited!!
moga bila umur adik cukup setahun adik dah boleh melangkah penuh bergaya..

********************************************

sambungan entry sekolah part 1...

selalunya kakak dan adik antara orang terawal yang datang sekolah..
ibu ayah lain biasanya punch card dulu baru hantar anak p sekolah..
sebab kebanyakan diaorang dok luar..
tapi umi kena hantar anak-anak umi p sekolah dulu baru p punch..
sebab tu la dua beradik ni p awal..
cikgu-cikgu dok sebok prepare..diaorang dah bergembira datang sekolah!!



awal-awal dah nak main..
mana tak gembira kan,,,


kelas kakak adalah di sebelah sana..
tapi datang kelas adik mau join main..


ha tengok kakak..
bukan main lagi eh..
kakak dah besar laaa..



mau join adik main jugak..
sementara tunggu kawan-kawan lain datang..


*********************

ok jom tengok kelas kakak pulak..
ayah tengok mesti bangga..
datang sekolah terus amik buku dan baca..
baca ke?hiiii

adik main pondok-ponok kat kelas kakak..

haaa..
datang dah kawan kakak..
tapi ni kakak nih..
dah 4 tahun..
awat kakak ina tengok kak bab camtu??

hijau kunig..
kedah la katakan...
yang nampak kabinet tu adalah bahagian dapur tempat kakak dan kawan-kawan makan..

hasil kreativiti anak-anak jadi penghias dinding..
cikgu-cikgu sini kreatifla..

tu la pondok yang zikry main..

ni sudut main peranan..
ade sinki dan dapur gas lagi..
boleh main masak-masak laa..

kemas jek sebab cikgu-cikgu dah ajar budak-budak ni..lepas main,simpan semula..
tapi kenapakah kakak tak praktikkan di rumah?
huuuuu

ni pon hasil kerja cikgu dan anak murid..
ditampal didinding..

****************************
lepas melawat kelas kakak, adik kembali ke kelas dia..
tak snap gambar kelas adik pasal cikgu-cikgu tengah sebok pasang rubber matt..
segan plak nak snap gambar..hiii
lain kali lah ye..


******************************


rajin-rajin belajar ye kakak dan adik!!









JOM SHOPPING!!