kenduri kahwin dan si kembar..

2
COMMENTS
assalamualaikum..

hari sabtu..
30oktober..
kami p makan kenduri..
dekat saja..tak jauh..
rumah saudara mara juga..
kakak dan adik sangat la baik..
memang boleh bawak masuk majlis la budak 2 orang ni..



alaa..terblur la pulak gambarnye..


kakak tak mau makan nasi pon..
lain kot rase makan nasi kenduri..

adik zikry ni baru bangun tido..
tapi baik saje dia..

see..
siap posing dengan senyuman lagi..

mata harusss pandang nset umi..

opah dan makwah.

zikry sempat juga berkenalan dengan si kembar ni..
kembar ni cucu tuan rumah..
diaorang lahir bulan 10..so, dah setahun umurnya..
tapi ayah si kembar kata zikry ni tak sangka umurnya 10 bulan..
huuu..
ramai cakap macam tu..
zikry ni tinggi macam ayah dia..
sebab tu tak sangka baru 10 bulan..

yang kecik sikit adik..
adiknya kurang sihat, jantung berlubang, sebab tu badan susut sikit banding si kakak..
harap adik sihat-sihat selalu ye..
haippp..zikry..
amboii..
ape tengok2 anak dara orang tuuu...




nota kaki :
 selamat pengantin baru murni!!
tah-tah dapat kembar jugak nanti..heheh





bebas!!

2
COMMENTS
assalamualaikum..
gigih jugak ni nak update..
dengan line yang kadang-kadang ok..kadang-kadang tidak..

kakak sangat la happy dok kampung..
maklumla, dia bebas ke sana-ke mari..
kucing banyak..ayam banyak..burung banyak..lembu je takde..heheh
adik pon tak kurang happy..
sangat kagum die dengan alam sekelilingnye..

cubaan untuk bermain dengan kucing..
dia takut sebenarnya..
tu yang jauh sebatu...



my boy..

ewahhh..
siap bercekak pinggang..




ni pulak aktiviti si adik..
kerjanya asyik turun naik bendul kat rumah atok dan opah..


yeesss..sudah berjaya!!














gumbira tidak terkata..

19
COMMENTS
assalamualaikum..


bersiaran dari kampung halaman terchenta..
line nya agak malu-malu..
jadi, amatlah susah untuk mengupload gambar..

senyummm..
alhamdulillah result exam sem 1 saya sudah keluar..
ternyata nasib amat menyebelahi saya..
eh..tak la nasib sangat kan..pulun study jugak..


-buat tatapan anak cucu-

dan kejayaan ini dapat dikongsi dengan en zahir yang sebelum ini anchor di Bintulu..
dia kan selalu ada..
bila ada perkara-perkara penting yang berlaku..
tah kebetulan ke ape..
yang penting die mesti ada..
terima kasih banyak-banyak untuk en zahir..
en zahir tau terima kasih tu untuk apa kan..
segalanya..
maka..bersedialah untuk semester kedua tanpa en zahir..
mampukah mengekalkan keputusan sem ini..
oohh..just pray..




..rindu mau update blog laju-laju..
tapi apakan daya..
line sangatla menyiput..

semuanya -spoil- belaka..

13
COMMENTS
assalamualaikum..
agak lembap mengupdate ..
en zahir ade di bintulu sekarang..
jadi..sapela blog ni kan..-opp..blog..jgn merajuk..

lagipun entah kenapa line broadband tiba-tiba jadi sangat menyedihkan..
tiada signal 3G berlampu biru itu..
hanya yang ada signal lembut sopan berwarna hijau..
bermakna lembut sopan juga la untuk mengakses internet..
keciwa di situ..

tambah-tambah mengecewakan..
pabila hilang signal 3G..
maka tidak termakbul lah impian hendak bervideo call dengan encik zahir..
bukan kesian pada umi..
tapi pada kakak..

hari pertama ayah anchor..
24 okt 2010..
masih boleh bervideo call..
tapi biasala si kakak..malu-malu..menyorok..ayah cakap pon buat tak tahu..
si adik pulak kehairanan dan kerjanya nak menekan butang-butang pada nset itu saje..
kagum dan hairan agaknya kenapa ayah dalam peti kecik tu..

tapi semalam..
tiba-tiba kakak pegang nset..dan suruh kol ayah..
aduyaiii..
bila dapat kol..
kakak marah-marah..
nak buat ayah!nak buat ayah!..
maksudnya dia nak bervideo call dengan ayah..
bukan hanya dengar suara ayah..
aduiii..apakan daya umi kakak..
kalau boleh p panjat mana-mana tiang nak cari signal 3G..harus la dipanjat..


pagi tadi masih tiada signal 3G..
sedangkan malam ni kami akan bertolak balik ke Perak..
yang sudah sah-sah memang takde 3G..
kesian kakak..

dan tambah spoil hari ni..
ape kena laman web UUM ni??
learning zone tak boleh bukak..
portal tak boleh bukak..
kan dah tak pepasal saya membebel..


ngeeeeee...........


sabar..sabar..sabar tu kan separuh dari iman...

Menu mudah untuk anak-anak : cucur nasi ikan bilis

2
COMMENTS
assalamualaikum..
nampak tak di bloglist ~dapur mereka~
ada blog encik Mat Gebu kan?
selalu jugak skodeng menu-menu dia..
dan semalam teringin nak cuba menu yang dia buat..memandangkan barang-barang semua ada..
Cucur nasi ikan bilis..
apa yang bezanya dengan cucur biasa adalah ada NASI..
dan of kos la rasanya lebih sedap dari cucur biasa..
biasala bila ada extra bahan,rasa nya adalah ekstra juga..


BAHAN-BAHANNYA :-)


2 cawan nasi
2 cawan air
2 1/2 cawan tepung gandum
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1/2 biji bawang besar, didadu
1/2 cawan ikan bilis, cuci dan rendam sekejap, toskan
1 biji lada merah, hiris halus
Daun sup/daun bawang, hiris halus (mat guna daun kuchai)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

*ini adalah kuantiti bahan asal..tapi saya main agak-agak saja..ala..cucur je pun kan..bukan nak buat banyak sangat pon..

CARA MEMBUATNYA :-)

-saya buat laju-laju pas balik keja sebab nak kena p amik MIL..so, takde la snap gambar step by step..orang yang dah terer..setakat buat cucur ni mesti pejam mate pon boleh..huhuhu..so, maaf tiada banyak gambar ye..

Satukan nasi, air, bawang besar, bawang putih dan ikan bilis dalam alat pengisar. Kisar hingga halus. Gaul bahan2 kisar tadi bersama tepung gandum, daun sup/daun bawang, cili hiris, bawang besar dan perasakan dengan garam secukupnya. Gaul hingga rata. Ketepikan.

Panaskan minyak untuk goreng terendam. Basahkan sedikit hujung jari dengan air dan jemput adunan tadi dan masukkan ke dalam minyak panas, berhati. Buat hingga memenuhi kuali, tapi pastikan ada ruang.

Masak dengan api sederhana hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan, letak atas paper towel. Buat selebihnya hingga siap.Hidangkan bersama sos cili atau sos kegemaran anda.




Nampak macam cucur biasa saje kan?tapi silalah cuba buat..pasti anak-anak suka..rangup diluar,lembut didalam..dan seperti biasa..licin..kakak saje makan berapa ketul..


selamat mencuba!!

sumber disini : MAT GEBU



hujung minggu yang biasa-biasa

2
COMMENTS
assalamualaikum..
kisah hujung minggu kali ni..
takde pape..hehhh..
macam biasa,duduk di rumah saja menghabiskan masa berkualiti dengan budak 2 orang itu..

kali ni tiada gambar diaorang main-main..
tempek gambar diaorang tidur pulak ye..
aman rumah ni..
sunyi sepi saja bila keduanya tidur sama-sama..

sangat lena..
mau tak lena..
baru lepas pulun main..
makan,menyusu..dan pengsan!!

wajah tenang tanpa dosa..

tidur dalam iman..

masa ni la umi nak kena masak laju-laju..
mengemas apa yang patut..
sebelum keduanya bangun dan meriuhkan suasana..
dan 'mengemas' kembali rumah..
haiahhh..
terima kasih sebab tolong umi kurangkan kalori dalam badan..
hiiii





percubaan berani..

8
COMMENTS
assalamualaikum..

video


aduyai adik..merangkak belum cekap, sudah ade percubaan untuk bangun berdiri..
hehehhe..

10 bulan

4
COMMENTS
assalamualaikum..
alhamdulillah adik zikry cukup sudah 10 bulan..
kita boleh celebarate 10month bitrhday sekali dengan ayah..
ayah sampai Bintulu esok  (hari ni)..
siap anchor tau!!
kan dah kata..ayah tu selalu je ada bila tiba tarikh2 penting cam ni..
ya ampun..sekejap nye sayang oiiii..

adik zikry
dari 3.4 kg ke hampir 9kg..
dari hanya ada gusi kepada sudah ada 4 batang gigi..
kakak dulu 10 bulan sudah panjat memanjat..
tapi adik slow and steady saje..
baru nak duduk dan merangkak..
takpe dik..
ok saje..
Eistein yang genius tu pon mula bercakap umur 4 tahun tau!

anak teruna ayah dan umi..

adik yang mesra kamera

murah dengan senyuman

mulut adik riuh sikit..
tatatatata...
atetetetete..
akaakakak..(kakak kah?)
yahhhh.. (ayah??)
agak sensitif dan cepat merajuk..
kalau kakak rebut barang dengan adik..satu kolej boleh dengar suara adik nangis..
bile kakak pujuk balik,kasik barang, adik tak mau dah..huhuhu

tapi adik merajuk sat je kan..
lepas tu ok laa..boleh main balik dengan kakak

adik dah pandai 'bubbye'
sebelum ayah p dulu..
kira sempat la adik bubye ayah kan..

adik juga sangat suka kucing..
kalau ade kucing mula la nak geram-geram..
kalau dapat harus kucing tu kena gomol..

orang yang suka kucing ni penyayang..
harap-harap adik nanti memang jadi seorang yang penyayang..

adik suka buh barang mulut..
nampak je benda kecik2 nak kutip..
sebab tu la umi gigih vakum rumah hampir setiap hari..
terpaksa la tiap hari pasai kakak rajin 'ngemas' tiap hari jugak..



adik dah kurang mau makan moi yang diblend halus..
kalau suap nasi kakak lagi adik suka,
so, bekal adik p sekolah umi blend kasar-kasar saja..
mentang-mentang dah ada gigi..

sudah pandai duduk sendiri

dan nak mula merangkak..

owhh..ada video adik dah cuba nak berdiri..
aiyakkk..konfiden sungguh..
harap-harap boleh diupload videonye..

terus membesar dengan sihat, kuat dan cerdik ye sayang!!
cepat-cepat jalan..nanti boleh p taman pakai kasut dengan kakak!!




cheesecake!!

15
COMMENTS
assalamualaikum..
tengah malam semalam berkesempatan membuat cheesecake..
ini adalah percubaan kali ketiga dan boleh disifatkan sebagai yang paling berjaya..
macam biasa nak memasak kena tunggu anak-anak itu tidurrrr..

sapa nak try membuatnya sila salin resepi ni ye!!!

BAHAN
  • 6 keping slice cheese
  • 300 ml susu segar
  • 100gram butter
  • 6 biji telur di asingkan putih dan kuning
  • 125 gram gula
  • 100 gram tepung gandum
  • sedikit esen vanilla
Bahan nak buat pon simple-simple saje kan..jom buat!!


1. Masukkan putih telur dan gula kedalam mixer..
pukul sehingga jadi meringue.
lama jugak proses ni..setengah jam kot..sempat susukan zikry lagi..huuu
*meringue-jadi mcam pekat dan kental..
kalau tak jadi maksudnya bakal tak jadila cheese cake anda..hehe..
pastikan bowl mixer kering,telur putih tak bercampur air@minyak..insyaAllah takde masalh la nk jadi meringue tu..
 


2. siat-siat slice cheese tu jadi kecil..,
masukkan kedalam periuk bersama susu cair..
bila cheese dah cair,masukkan butter..
kacau dengan api perlahan..
bila dah cair semua, tuang dalam bekas lain dan biar sejuk..
(oppsss..takde plak gambarnye..)


3. pukul pula kuning telur sehingga kembang..

4. kemudian, masukkan kuning telur yang sudah dipukul kembang kedalam bekas cheese+susu+butter tadi
Kacau rata ye..



5. Masukkan tepung ke dalam bekas yang sama..
masukkan sikit-sikit ya..
make sure tak berketul..
guna hand mixerpon ok..utk kacau-kacau..


6. Masukkan sedikit esen vanila..dalam 1st

7. Kemudian, baru masukkan putih telur tadi..
macam ni la lebih kurang rupa meringue..
gaul ratajuga..

8. Masukkan kedalam loyang bersaiz 20cm..
Sebelum tu sapu loyang dengan butter dan lapik dengan kertas minyak..
saya takde kertas minyak..
so, amik saja kertas A4, sapu minyak..huhuhuh..terdesak sungguh..


9. Baka pada suhu 170c selama 20 minit.Kemudian kurangkan suhu kepada 140c
dan sambung bakar selama 40 minit lagi.. 
10. aiyakkk!!ada gempa bumi pulak..
tapi jangan risau..parut sikit je..rasa dia mantopp..

ok..
ni chessecake saye..

 harap anda tergoda untuk mencubanya..

haippp!!
tangan siapakah itu yang sudah tidak sabar-sabar mau makan??


saya makan dengan aiskrim vanila+raspberi..
aduyaiiii..
bertambah lagi kalori yang sedia ada...


b.. sudah berjaya!!!







JOM SHOPPING!!