konflik kakak-adik

8
COMMENTS
assalamualaikum..


kakak dah nak masuk umurnya 2 tahun bulan hadapan..
makin membesar die,makin banyak peel "dewasa" die tuh..

paling ketara:
sangat jeles dengan adik zikry..
kadang-kadang die SANGAT SAYANG adik..
peluk cium..
nak suapkan botol..
kasik toys..
siap nak dukung..
(sangat bahaya dan jangan harap la umi kasik..huu)

TAPI
2-3 hari ni sangatla menonjol kejelesan kakak itu..


-waktu makan-

balik saje dari keje..
umi akan masak "moi" untuk adik..
kakak akan join juge..
bila dah siap bubuh dalam 2 mangkuk..1 utk zikry. 1 untuk die..
mula-mula ok saje..
tapi lepas tu..die nak jugak yang dalam mangkuk adik..
nak jugak umi suapkan..
so,suap gilir-gilirla dua beradik tu..
yang ni umi suke..suap 2 orang serentak adalah syok..


-waktu mandi-

Umi:
"kakak..jom mandi"
kakak:
"tak nak"
Umi:
"ok la..umi mandikan adik dulu ye"
kakak:
tak kate ape-ape TAPI
-cepat2 nak bukak baju seluar sebab nak mandi!!


-waktu tidur-
bila dah siap bentang toto untuk adik zikry golek2 tidur..
kakak akan tibe2 terlentang dulu atas toto tu..
siap bukak luas kaki tangan..
takde tempat la untuk adik baring..
kalau ade pon sipi-sipi toto tu je la..
jenuh pujuk okeh..
umi kene baring tengah-tengah antara kakak dan adik sebab kakak nak tido sebelah umi jugak!!
-hampir pengsan umi nih-


-waktu menyusu-
kakak suka menyusu atas sofa panjang sambil tengok tv..
dan die nak umi duduk atas sofa tu jugak..tuggu die habiskan sebotol..
adik tak boleh duduk atas sofa tu..siap pegang jari umi kuat-kuat x mau lepas..
haiahh..
mujurla tok ade tolong layan adik..
dan mujurla adik tu sangat2 la baik..
opah pon selalu cakap..
nanti dah besar mesti adik ni jenis beralah dengan kakak nye..
tok pulak kate..
siap la kakak nanti dah besar kene "tumbuk" la dengan adik..
sebab adik asyik kene buli dengan kakak
hiii..
jangan gaduh2 ek..

macam-macam la kakak ni..


-kakak ketika berumur 13 bulan-
sat je dah nak 2 tahun anak ayah umi nih..
tapi jumlah rambut x banyak berubah..hehehh
*

*

*

*

*

*

*

sedang menghitung "jam" untuk en zahir balik..
xmo guna hari..rase macam lambat sangat pulak..
ni semua unxpected..
dah set dalam kepala en zahir balik lepas Jepun i.e lebih kurang 2minggu++
tiba-tiba en zahir bgtau dapat balik..x jadi p Japan..
mane2 saje la..
asal selamat sampai balik ek b..








nice bloggers award

2
COMMENTS
assalamualaikum..



1. Ape yang bermain di fikiran u allz sekarang
-rahsia..


2. Apakah nama samaran u allz
- dalam family - Yang Ikin
- anak-anak-Ummi
-student-Puan syikin / chegu




3. Berikan 3 orang yang u allz sayang
-mane boleh 3 je..saye sayang ramai orang laa..jadi tak bleh tulis sini la..x muat..hiii



4. Panggilan untuk si dia
- sape si die? en zahirkah?biar en zahir saje la yang tau..



5. Hadiah yang u allz impikan dari seseorang yang istimewa
- paling istimewa adalah en zahir..ape je yang en zahir bagi sume istimewa!!



6. Blog mana yang u allz suke visit
-sume yang ade dlm bloglist saye..terutama yang rajin update..asal update je..saye bace laa..



7. Tag kan kepada 15 orang rakan blogger u allz... (Ramai nye laa, weyh?)

saye jarang bagi tag kat orang(huh!ye ke?) tgh tiada mood nak tag orang nih..tapi sape2 berminat nak tag orang..boleh je amik tag n award nieh..



ohh..thanx pika.. untuk award comelss ini..












Akhirnya!!!

7
COMMENTS

assalamualaikum..

akhirnya..


..selamat menyiapkan handover note itu encik zahir..


....


speechless!!!







‘DIDIK SOLAT-muslimcomel giveaway’

2
COMMENTS
assalamualaikum..

saye sampai sekarang tak faham..
ape ye.. beza give away dengan contest?
uhhh..saye budak baru belajar..
sape2 yang tau,tolong jelaskan..
hiii

ok..saje2 join ini "giveaway"
dulu dah penah buat 1 entry tentang perut yang sejuk..
entry pasal kakak belajar solat..
so, copy n paste saje..


berikut adalah sayrat2 penyertaan dan hadiahnye..
mari ramai2 join..




HADIAH

Pertama:

Sepasang baju kurung/baju melayu

Kedua:

Telekung kanak-kanak/baju melayu



Syarat:

1.Peserta contest ni mestila follower butik ni dan juge seorang blogger yang beragama Islam.

2.Mempunyai anak lelaki/perempuan berusia 1-6 tahun.



Cara-cara:





1.Letakkan banner ni kat sidebar tak kira kanan atau kiri yang mana senang nak nampak dan link kan dengan entry contest.

2.Mestilah buat entry khas yang bertajuk ‘DIDIK SOLAT-muslimcomel giveaway’. Entry tersebut mestilah cerita pasal anak u all belajar solat atau mengajuk perbuatan solat serta doa dan harapan anak-anak menjadi anak yang soleh/solehah.

3.Entry mesti mengandungi atleast 3 gambar/video yang berkaitan.

4.Entry tersebut mestilah ada link ke http://muslimcomel.blogspot.com.

5.Tinggalkan adress blog u all kat ruangan komen entry ini.

6.Entry yang paling kreatif akan dipilih sebagai pemenang.



Tarikh tutup contest:
31 Julai 2010



Ok puan penganjur..
ini la gambar yang saye masukkan..
3 gambar kakak..



1. kakak rukuk..nunnn.. di hujung sejadah..

2. kakak bangun dari sujud..agak pantas pergerakannye..
maka blur lah sikit gambar tu..

3. kakak berdoa selepas solat..ameen..moga makbul doa kakak tu..
jangan lupe doa untuk ayah ngan ummi ek sayang..



kakak..
harap2 kakak dapat jadi anak yang solehah..
kakak kan anak sulong..

ayah ngan umi harap kakak dan adik-adik nanti lah yang doakan kami bile kami dah takde nanti..
mintak maaf kalau umi dengan ayah kekurangan dalam mendidik kakak
ayah ngan umi takde harta lagi nak bagi kat kakak
jadi..ilmu aje lah yang boleh kakak warisi..

harap2 ayah dan umi dapat tunai tanggungjawab dengan baik pada kakak dan adik (adik-adik..insyaAllah)
semoga Allah sentiasa memberi rahmat kepada keluarga kita..

Ameen..





kembali ke hutan..

17
COMMENTS
assalamualaikum..
hari ini (27 Jun 10) saya mendaftar sebagai pelajar UUM ..
siapa sangka selepas konvo pada tahun 2006,saya akan menjejak kaki ke hutan sintok ini lagi..
en zahir tak sign off lagi  :(
punah plan nak p register dengan dia..
sudahnya mak yang temankan saya..
dah jadi macam nak p register untuk 1st degree ye..

pintu gerbang UUM..
tak sangka akan masuk lagi..
(sebelum ni masuk jugak..tapi sebab p tengok rusa..hii)


kiri-kanan pokok2 nan menghijau..
sangat damai..
adehh..tempat jatuh lagi dikenang..
ni kan pulak tempat bertapa menuntut ilmu 4 tahun wooo..
sambil drive..sambil snap gamba..
jangan buat melainkan anda berada di jalan lengang..
masa ni lengang sebab student uum masih lagi bercuti..





suasana pendaftaran..tak la sesak sangat
untuk MBA sesi ni 34 orang saje..
owwhh..terima kasih tak terhingga kepada penaja pengajian saya kali ini..
bukan lagi PTPTN ..
tapi ditaja sepenuhnya oleh en zahir..
hikkss..ptptn saye pon tiap bulan en zahir bayar..
so, kene belajar rajin2!!!
-kalau pointer x cantek..en zahir tarik balik x tajaan nih ek?-



jaket cenderahati dari COB..
tak sangka saya muat saiz M!!
ingatkan dah bertukar ke saiz L..


masa taklimat petang..
macam nak pengsan cari kat mane bilik taklimat tuh..
mujur ade sorang staff yang baik hati hantar saye sampai depan pintu bilik tu..
bila die tanye dulu study mane..
malau amat nak cakap
"saye dulu uum"
huuuuu
-tapi saye bukan fakulti perakaunan-
ayat cover...


Taklimat oleh dr hilman..


dalam kepala sebok dok pikir...
macam mane eh nak susun jadual..
moga diberi petunjuk terbaik..
untuk menyusun dan membuat pilihan paling baik..


bak kata en zahir
-yang penting kakak n adik tak terabai-


ummi promis!!





..kenangan atau peringatan..??

1
COMMENT
assalamualaikum..
harini saya dapat surat chenta bulanan dari celcom
saya dan en zahir guna plan 1+3..
tapi surat chenta celcom bulan ni buat mata saye membulat lebih besar..
hadoihh..
lebih 3x ganda dari biasa!!
kenapa naik mencanak-canak?
tengok..
ni la puncanya..
ada "orang" telefon saye dari taiwan dan korea..
bukan telefon saje..sms juga..
yang mana 1 sms itu nilainya rm2..
orang itu tidak lain dan tidak bukan adalah en zahir..



Percayalah..
semakin lama berada di atas kapal..
maka semakin tinggilah bil telefon..

ohh..
entry ni khas untuk en zahir..
b..agak2 b la..
entry ni sebagai kenangan @ peringatan eh?
(^_^)



`award`

5
COMMENTS
assalamualaikum..

award lagi..(macam la dapat banyak sangat award!!)hii..
mekasih kak mas masam yang manesss,,hihih
dan juga kak lin yang sentiasa berusaha untuk kurus..

maaf ye amik mase sikit nak amik award nih..







Write 5 interesting facts about the person who gave you this award

KAK MAS

1, saye bukan kenal sangat pon..kenal gitu2 saje..kalau salah jangan mare ye kak mas!!
2. seorang suri rumah tegar..
3. mempunyai seorang anak teruna yang boolatt dan sihat walafiat..
4.suke buat lawak dalam ayat karangan kat blog die..sampai saye suke sangat klik older post die yg dulu2..saje nak bace kisah die dari dulu..
5. owwhh..die juga isteri orang kapal macam saye juge!!harap2 1 hari nanti boleh jupe k.mas nih..ameen..

KAK LIN

1. Kenal kak lin pada 27feb 2007..(sebab same posting)
2. Kak Lin sangat suke bercakap..hiii
3. Dulu kami dok setaman..jerit2 je boleh dengar dah
4. Kak Lin ade dua orang anak..yang sulong syaza..yang no 2..ikram..syaza sangat takott dengan encik zahir..tataula nape..
4. husben kak lin adalah abg fendi..due orang ni sangat baik hati
5.Kak lin sedang berusaha utk kurus..tak caye..p jengah blog die..heehh



 
Jot down 10 interesting facts about yourself or your hobby (banyaknya..)

1. surirumah separuh masa..8-4 kene p keja..
2. isteri kepada en md zahir b samah
3. ummi kepada adlina amani dan zaid zikry
4.saye rase saye blogger tegar..rasenye laaa
5.baru nak belaja2 masak..suke masak..suke makan juge!!
6.mempunyai skill membebel yang tinggi (lebih banyak cakap dari enzahir)
7.student saye kate..saye garang!!hahaha..i am!!
8.sedang menanti kepulangan suami yang sudah hampir 5bulan ++ tidak berjumpa
9.suke shopping online juge..
10.dah abesss..



(Pick your 10 most deserving recepients and describe them)


http://faizalovezuraida.blogspot.com/ -wife org kapal juge..die askar!!waahh..

http://masriniajourneytoshare.blogspot.com/ -kawan dulu.kini..selamanye..saye telah berjaya "menghasut" die untuk berblog..wii

http://myrillys.com/- skulmate dulu..blogger tegar ni..rajin juga bagi komen..

http://princesspika-and-such.blogspot.com/ - student saye dulu..wahh..1st time bg award kat student nih!!berbangga lah wahai piqa..

http://pusingancerita.blogspot.com/ - die juga student saye dulu..huda..

cik rerame..student saye juge..sila jawab tag ni ye..

cukup dah la..maaf x sampai 10..
x larat la..
"sebok"
huuuuu..kununnnn



gaya mesti ada..

3
COMMENTS
assalamualaikum..

hari ni p jalan-jalan ke Jitra..
cari barang sikit..
adik bangun subuh...lepas mandi,makan,main, die tidur balik..
nak keluar awal pon tak boleh..nak kena tunggu adik bangun tidur dulu..
adik bangun pon dah pukul 11am..
tapi kakak lepas bangun pagi tak tidur2 lagi..
sudahnye tengok la rupe die dalam kereta..


ni la rupe kakak bile mengantuk..
sangat bergaya kan??
bile umi tanye..
"kakak..kakak ngantuk ke?"
kakak jawab
"tak"



kononnnnn je laaaa..





2 minit lepas tu..


lorrhhh..kesian anak umi ni..
tido dalam duduk..




kesian jugak dengan lion kakak..kakak duduk atas die..
hahahaha..nampak rambut lion je laaa...




adik pulak sangat excited dapat naik kereta..
baik-baik saje dengan opah kan..
adik kan dah tido puas2 tadi..




ensem tak saye umi???
ade rupe ayah tak??




tengah syok tengok lori..



ni kakak lepas bangun tido..
sangat kedekut nak bagi amik gamba die..




tengok!!!
siap tutup muka..
cehhh..
x sporting la kakak...





MASIH SUAMI-ISTERIKAH DI ALAM AKHIRAT KELAK?

12
COMMENTS
assalamualaikum..

MARI kita RENUNGKAN BERSAMA SIAPA SUAMI KITA DI AKHIRAT NANTI....




MASIH SUAMI-ISTERIKAH DI ALAM AKHIRAT KELAK?



1. Wanita yang meninggal dunia sebelum berkahwin. Wanita yang meninggal dunia sebelum berkahwin akan dikahwinkan oleh Allah SWT di syurga kelak dengan seorang lelaki di kalangan ahli syurga. Rasullullah SAW bersabda " Tiada si bujang di dalam syurga" (Muslim). Ini kerana ada juga lelaki belum berkahwin yang meninggal dunia.



2. Wanita yang meninggal dunia setelah diceraikan dan tidak berkahwin Sesudahnya. Wanita ini juga akan dikahwinkan oleh Allah SWT dengan lelaki daripada ahli syurga.



3. Wanita yang meninggal dunia sedangkan suaminya tidak masuk syurga. Begitu juga wanita yang meninggal dunia yang masuk syurga sedangkan suaminya tidak masuk syurga, akan di kahwinkan oleh Allah dengan seorang daripada lelAki yang masuk syurga.



4. Wanita yang meninggal dunia setelah berkahwin. Wanita ini akan berada bersama suaminya di syurga kelak sekiranya suaminya masuk syurga.



5. Wanita yang kematian suami dan tidak berkahwin sesudahnya. Wanita ini akan tetal bersama suaminya yang dikahwini di dunia sekiranya suaminya masuk syurga.



6. Wanita yang kematian suami dan berkahwin sesudahnya Wanita yang kematian suami dan berkahwin lain akan bersama lelaki yang terakhir dikahwininya di dunia tidak kira berapa kali di aberkahwin. Suami yang terakhir adalah suaminya di syurga sekiranya suami itu menjadi ahli syurga. Rasullullah SAW bersabda. "wanita adalah kepunyaan suaminya yang terakhir". "wahai tuhan ku tak layak kesyurgamu ...namun tak pula aku sanggup keNerakamu....kami lah hamba yang mengharap belas darimu ...."ya allah jadikan lah kami hamba2 mu yang bertaqwa..ampunkan dosa2 kami .kedua ibubapa kami .dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia"




b..moga kekal sampai syurga..ameen..


baru

2
COMMENTS
assalamualaikum..

kakak dan adik alhamdulillah sudah sampai ke umur baru mereka
kakak..1 tahun 11 bulan
adik..6 bulan..

inilah rupa kakak ketika berumur 1 tahun 11 bulan..


pegang kunci kereta ayah dan sepeket kismis..
nak p skolah yang depan rumah saje..
supplier kismis kakak nih..





muka kakak yang sangat tak mesra kamera kan??
kakak dah makin tinggi..
umi tak ukur pon..
tapi umi tau sebab kakak dah boleh sampai tekan butang on/off tv



adik pulak..
sangat suka bergolek-golek atas lantai..
kemudian akan cari almari atau sofa..
dengan harapan dapat masuk bawah tu..


adik lain dari kakak..
sangat suke dan syok bila bergambar..

*

*

*

sorila kali ni umi tak edit dan bubuh banyak2 gambar kakak dan adik..
umi pon tak suka perkataan "sebok"

tapi yang penting ade jugakla kenangan,..
yang lain jangan risau..
insyaAllah umi simpan dalam ingatan..
gelagat kakak dan adik..
yang selalu buat umi senang hati waktu ayah takde..

umi dan ayah sayang kakak dan adik okeh!!

terusla membesar jadi anak soleh dan solehah..
aminnnn..





Timbang berat blog

7
COMMENTS
assalamualaikum..




Saudara-saudari sekalian pernah tak timbang berat blog masing-masing?
Tak pernah dengar pon ke?
Jom timbang nak?
Sangat menarik..
Saye punye blog dah ditimbang dan nampak gayanya,overweight..
Kena diet sikit ni..
Dok tengah fikir nak buang lemak yang mane..

oowwhhhh..

membebel lebih-lebih pulak..



untuk timbang blog anda ye!!

hanya bebelan saya sahaja..

5
COMMENTS
assalamualaikum..

ketika ini saye sedang menyediakan mind map untuk student
(student senior jangan hangin yek.pasal seblom ni awak-awak semua kene buat sendiri)
sebab ade mase terluang..anggap la satu sedekah dari saye..
(hakikatnye mereka perlu keluar sen juga untuk potostetkan)

tiba-tiba teringat kat sorang ni..
(hancur program buat mindmap sebab DIE!!)

kemarin dulu hantar emel pade die..berbunyi lebih kurang gini..

"b..kalau si syikin tu suh b balik pas China ni jangan layan..balik je pas Jepun"

lantas si die balas
"eik..pulak..nape nyer?td bria2 soh balik pas cine..bla..bla..bla..bla.. (lalu die pon membebel..juga seperti biase cerita kisah die atas kapal yang asyik makan tido itu..) b..abesla kalau kapten bace nih!!

pagi ni..sms pada die..
"b..semalam mimpi..-mimpi yang sangat tak best-"berkaitan dengan DIE la..

lantas die balas
"sayang..dah belayar ni..bla..bla..bla..
 (langsung x merespon pasal mimpi saye yang buruk itu kan?)


begitula die..
kalau die rase perlu respon, maka akan direply apa yang perlu sambil mengadu kisah copy n paste setiap hari yang same atas kapal tu..hidup atas kapal boring eh b..

kalau die rase si syikin ni mule la nak mengarut2 nih..
hanya sebab mimpi..
maka akan dibuat tidak tahu agar saye tidak lebih melalut2 dan mereka,mengarut yang bukan-bukan..

ohh..my other half..
hishh..mari buat keje sambil dengar ceramah ustaz kazim yang best itu!!


selamat belayar b..
keje rajin2 supaya kapten jatuh hati ngan keje b,
 tak suruh turun Bintulu ni..
balik pas Himeji, Japan ye..

c u on 29!!




 

..tabiat buruk..

3
COMMENTS
assalamualaikum..
siang tadi kat opis..
sambil2 buat keje..
amik kesempatan buat list..
list barang untuk dibeli petang lepas balik keje..
list barang yang nak dibeli sangat penting untuk orang macam saye..
tanpa list..saye boleh "sesat" dalam supermarket!!-hiii-

MALANGNYA..

pabila sampai ke tempat menghabis duit itu..
baru perasan,list takde!!
konfem tertinggal atas meja..

dan seperti yang dijangka..
sesat larat lah saye di dalam tempat itu..
(^_^)
macam dah terlupa ape yang patut dibeli..
rase-rase adela 5-6 barang jek..

TAPI

tengokla hasilnya..
macam 5-6 kali ganda dari barang yang sepatutnya..





 hasil TER"sesat":..
dapatla setroli...






sokong??

1
COMMENT

assalamualaikum..
mesti kaum ibu-ibu dah biase dengar tentang cloth diaper kan?
baru-baru ni try beli untuk kakak..

dan die takde masalah dengan cd ni..
rasenye nak kene beli lagi..jimat belanja maa..
belanja drypers untuk budak 2 orang tu..dalam sebulan..
lebih kurang RM150 sebulan (anggaran)

kalau pakai cd..mungkin boleh jimat RM50..






lagipon..
kite dapat bantu sokong kempen bumi hijau kan?
kalau tengok nursery depan rumah tu buang pempes bebudak..
mak aihhh..banyak giler!!
bayangkan 1 malaysia..agak2 1 hari berape tan pempes eh?




..belum terlambat..

0
COMMENTS
assalamualaikum..

belum terlambat kan..
nak ucapkan selamat hari ayah..
untuk ayah tersayang nun jauh di sanaaa..
Yangshan, China





selamat hari abah..
untuk atok arip juge..
yang nunnnn..
kat Parit..
rindu tak kat adik & kakak?




****************************************

hadiah untuk hari ayah..
alhamdulillah..adik dah makin sihat..
dah nak buat skill baru..
dah nak duduk..







kakak pulak..
menajamkan skill mulut die..
hiii..
die dah mula panggil adik die
"adik ziky"
kadang-kadang..
"adik kiki"






For A number 1 dad!!
tunggu kad ni untuk ayah Bintulu nanti yer..
dah lame x pos pape kat ayah..
maklumla,tiap kali kapal masuk Bintulu ingatkan ayah boleh balik..
kunun2 dah nak balik,..
tapi tak balik2 jugak..
hiii..
x kesahla ayah..
nanti-nanti ayah balik la kann..

-miss u so much b!!-



JOM SHOPPING!!