Mee Kawah dan Sungai Perak..

5
COMMENTS

salam..
ini adalah entry -terkemudian-
aritu nak publish..tapi x bleh uplod gamba..
gambo pon uplod dengan bersih suci jek..
malas nk edit..
hiii



taraaa..
ni la die -mee kawah..


sebenarnye ni namenye mee hailam..
selalu masak mee ni bile balik kampung..
kalau kat changlun..sape yang nak makan?
mee kawah tu en zahir yang bagi name..
sebabnye..tiap kali balik kampung,saya masak mee ni
dan kuali nye bapak la besor..
nak buat cmane kan..dah permintaan tinggi
hahahah
sebab tu la en zahir panggil mee kawah..
sedap?
sedappp..
kalau x, nape nak masak gune kuali yang besor tu kan..
-terima lah kenyataan ini-
(^_^)



*************************************************************

..SUNGAI PERAK..

Rabu lepas..bersamaan 28 April..
bawak kakak berjalan2 kat Parit
(ape sangatla yang ade kt Parit kan..)
kami p ke Jambatan baru,yang menghubungkan antara pekan Parit-Tanjung Belanja
ingat nak bawak adik sekali..tetapi memandangkan pukul 5 pon panasnye masih terik..
saye kensel saje..
kuar pon dah 6.30pm..dah nak senja..
x berani la nak bawak beby kan..
opahnye pon harus la bising nanti..

Kakak dan acu kesayangannye..

ice blended murah gile..sengget setengah jek!!

snap banyak gak gamba Sg Perak nih..
tapi malas nak uplod bebanyak..yang dah boleh upload ni pon dah kire bersyukur..

kakak sangat konfiden berdiri tengok air sungai dr jambatan tu..
umi ni yang gayat tengok die..
riso kot celuih celah tu..
eeee..

kakak..tengok ape?


nanti kite ajak ayah plak dtg sini ye..bawak adik sekali..

- keje sekolah- TAG dari zura

4
COMMENTS
salam..

memandangkan saye tengah bercuti panjangggg..
so, ade mase la nak menjawab tag..(tak cuti pon saye jawab jugak kan..hiii)
sedangkan mak buyung nani+jat pon bleh buat..
inikan pulak mak yang dah x buyung ni..hii

tag ni dari si budak zura..(budak ke?hehe..dah boleh kawen dah...)




RULES :

i)select the 8th photo on your facebook profile

ii)post it along with the story about the photo

dengan semangatnye bukak fesbuk saye..
alih2 baru perasan..
eh..ade 4 jek profil pictures?
EMPAT sahaja..
so,tak cukup syarat la kan..
makanye,terpaksala gune rumus matematik yang mudah ini
iaitu:
4x2 = 8
kan..kan..kan..
so,amek je gamba ke EMPAT tuh..
xde orang nak marah pon..



taraaaa..
ni la gambonye..

*gambo ni kat Rainbow Tower..Niigata Japan..
*kt gambar ade tarikh tu..30 mac 2009..ikut en zahir belayar nek Puteri Intan 1
*nak naik tower ni x ingat la kene bayar berape..tapi encik zahir yang baek hati itu turut belanje kadet nek skali..
*yang naek skali ngan kiteorang dlm 5 orang..sorang cook dan sorang lagi chief steward..Pakcik M Jamil..(masih ingat name die-sebab die pandai cakap Jepun!)
*sekali naik dapatla tengok seluruh niigata selama 20minit..
* P Japan x bawak sweater pon pasai konon dah x winter..sekali tengok masih sejuk hingga menggigit tulang..jadi saye pakai sweater en zahir..en zahir pinjam sweater EO..alaaa..lupe dah name die..huhuh..
**oo lupe..mase ni adik zikry takde lagi (^_^)




lalalala..
mase untuk mengeTAG

saye suke mereka2 ini..

bagi kerja sekolah mesti buat!

siapakah mereka?

eryn
(hahahaha..i like...)


reen_khai
(madam reen rajin kan..kan..kan..)


kak lin
(saye kan dah jawab k.lin punye tag..skg k.lin punye turn la kan..

kak tini!
(jawab kak ek..aritu akak jawab org len punye walupon soklan nye same..)


kak mas
(testing..testing...1st time tag die..)


kak ena
(cikgu..jawab tau..tak baek x buat keje sekolah)

adakah mereka masih rajin buat keje sekolah?

well...

wait n c!!

Aminul Rashid..takdirnya begitu?..

0
COMMENTS
salam..

Dulu kecoh pasal Rafiqin Darwisy. Kali ini nama Aminul Rashid pula tengah naik. Tapi, ini lain sikit ceritanya. Arwah meninggal selepas ditembak oleh anggota polis. Innalillah.
Aku copy paste laporan polis yang dibuat rakan arwah untuk korang nilai sendiri ok.Credit to best1of4's blog.


"Pada 26/04/2010 jam lebih kurang 12:00 pagi saya keluar menaiki kereta kawan saya bernama AMINUL RASHID BIN HAMZAH pergi ke sek 7 Shah Alam kedai mamak Ali Corner untuk berjumpa dengan kawan saya bernama Mohd Basir yang mengalami masalah motor pancit.
Semasa hendak pergi ke tempat kawan saya, kami telah tergesel dengan sebuah kereta nombor pendaftar dan jenis kereta tersebut tidak ingat menyebabkan AMINUL RASHID menjadi takut dan melarikan diri untuk balik ke rumah di Sek 11 Shah Alam.


Selepas keluar dari kedai mamak, kami dikejar oleh beberapa buah m/sikal no. tidak ingat kemungkinan kawan-kawan kepada kereta yang kami gesel tadi.


Sampai berhampiran Bulatan Kayangan di Sek 12 Shah Alam, salah sebuah m/sikal tadi hendak memotong kereta kami tetapi terlanggar bahagian belakang kereta menyebabkan penunggang m/sikal terjatuh.


Oleh kerana terlaku takut, AMINUL RASHID memandu ereta dengan laju dan memotong sebuah kereta Polis MPV menyebabkan kereta polis tersebut mengejar kami.


AMINUL RASHID menjadi bertambah takut dan membawa kereta dengan laju tanpa menghiraukan keselamatan kami dan juga orang awam.


Kereta polis terus mengejar kami sehingga ke Stesyen Minyak Caltex Sek 11 dan saya terdengar tembakan bertubi-tubi mengenai tayar belakang kereta menyebabkan kereta yang dipandu AMINRUL RASHID terhoyong-hayang dan tergelincir dan masih dapat dikawal.


Dan semasa saya terdengar tembakan kali terakhir terkena pada kepala AMIRUL RASHID menyebabkan beliau jatuh diatas riba saya dan saya nampak bahagian belakang kepala AMINUL RASHID berlubang dan berdarah.



Kereta kemudiannya tidak dapat dikawal lalu terlanggar tembok rumah orang lalu berhenti.


Saya keluar dari kereta untuk menyerah diri saya dan salah seorang daripada anggota Polis menendang saya dan belakang dan kemudiannya Polis yang lain terus terus memukul dan memijak saya beramai-ramai.

Saya meronta-ronta dan dapat melarikan diri daripada anggota Polis tersebut lalu balik kerumah.


Saya mendapat cedera di tangan kanan, kaki dan sakit kepala.


Tujuan saya buat laporan adalah untuk menceritakan semula perkara sebenar yang berlaku ke atas diri saya dan kawan saya yang…



Sumber: perisik-rakyat / Laporan Polis Sahabat Arwah Aminulrashid




Sumber dicopy n paste dari: Insan Tinggi




AlFatihah untuk Aminul Rashid..

Shimizu..shizouka

2
COMMENTS
salam..

update pepagi bute..
siang tadi..pagi2 lagi en zahir sudah buat MISScalled..
sudah sampai Jepung!!
dapat sms juge dari die..sangat syok..

TAPI..
pukul 11.30am baru sedar ade MISSkol n msg tu..
teruk tul wife die ni ek..

bukan ape..
mase en zahir buat MISSkol n anta msg tu..
saye p hantar opah ke klinik..
bawak no maxis je..no celcom tinggal kat umah..
balik dr klinik layan bebudak due orang tu..
kul 11.30am..tetibe je tergerak hati nak tengok nset..
nak buat cmane kan..

lepas tu je..bermula episod bersms tanpa henti -dari saye untuk die-..
hii..en zahir reply sekali sekala laa..mahai ooo..

en zahir gtau die turun darat ini hari..
shoping sakan di shizouka..(tetiba teringat nobita kan..)
naseb bek en zahir kate -ade beli barang- untuk saye juge!!
x jadi la jeles..kekeke..

selalu malam nye en zahir akan kol..
tapi arini dapat msg je..
en zahir kate tepon kt kapal ni problem pulak..
rate satelite phone plak mahai gile malam..
so..
"tengah hari karang abg kol ek"-maksudnye tghari hari ni..
xpe en zahir..isterimu bisa memahami..jangan sudah hati sebab xdapat kol..
small matter maa..

mase dok hapdet entry ni pon sy dok bersms ngan chenta hati saye itu..
sebenarnye tadi saye ade uplod gamba..
tapi disebakan "keterhegehan" line tenet..
maka berputus asalah saya..

maaf entry ini tidak bergambar..

sekian..

p tdo la syikin oiii!!!

Assalamualikum..hiii..gudnite(monin dah sebenarnye)..

19
COMMENTS
salam..
emel yang dinanti2..
time kasih juga yg sms..mcm berlumba2 je tgh malam semalam ek..
tapi paling gumbira bile dapat emel nih..


..mekasih en zahir..


yang wish thru sms..fesbuk..
mekasih diucapkan atas doa kalian..
moga dengan bertambah umur..
saye akan jadi ..
isteri..ummi..anak..kakak..adik..kawan..pendidik
yang lebih baik..
InsyaAllah..
Ameen..

..demam..

6
COMMENTS
salam..
lalalalalala..
hati riang gumbira..
gamba sudah boleh diuplod..

jgn banyak bebel..
meh sambung cite..
kesinambungan dari entry adik zikry kene cucuk yang lepas..
macam biasela..
adik demam..

TAPI..

tengokla gayenye..
macam tak demam jek..
walhal badannye panas..

kalau si kakak dulu..
lepek jek bile demam..

*

*

*

*

*

*

ni baru betul demam kan??

*

*

*

*

*nyang kate..
adik tu demam nak cari akai jugak tu..





iyela agaknye..
dah x pakai flash card dah..
pinjam buku kakak..
adik dah boleh fokus pada 1..1 gambar dalam buku..
silap2 nanti ayah balik adik dah boleh bace!!
wakakakaka..
harus pengsan ayah kan dik..

*

**

**

**

**

**

**

**

**

**

dan ni gamba terbaru untuk ayah..
gamba dua beradik ni laaa...



cepat2 balik ek ayah..




..dia selalu ada..

6
COMMENTS
salam..
disebabkan masalah yang tak dapat dielakkan..maka anda yang membaca blog saye ini..jangan gosok2 mata anda..memang tiada gambar dlm entry ini..sehinggalah kepada suatu keadaan yang saye pon tatau bile..mungkin bile balik Changlun nanti dah ok..tapi kalau x ok?haaa???janganla gitu..x syok rasenye bile ade ntry tapi x bergambar..serupa makan nasi tak berlauk..seperti ini bukan blog isteri en zahir plak bile tak bergambar..

ohh..ok..k..kembali kepada tajuk..
baru-baru ni..saya ditimpa masalah BESAR..sangat membebankan..bisa senget bahu menanggungnye..
kebetulan pada hari yang sama..en zahir tiba diport Bintulu..
selalu sangat kalu dimana-mana port..mase tu la en zahir kene duty..haiahhh..
disebabkan masalah besar itu..saye perlukan die..ketika air mate dh turun mencurah2..
x bole nak kol die kt opis..sebab saye tau mase tu emosi memang tak boleh kontrol..malu kat orang lain je nanti..terus saye ke tempat parking..masuk dlm kete..start enjin..on air cond..konon biar sejuk nak bercerita dengan en zahir..tapi..sebaik saje en zahir menjawab panggilan saye..teruuuusss..menangis tersedu2..xboleh kontrol..dan semestinye saye tau en zahir yang jauh beribu batu itu mesti panik..belum pernah dlm sejarah wife die jadi gitu..namun..tekaan saye MELESET..lelaki itu dengan tenangnye suruh saye jgn menangis..tanye ape masalah wife die ni..dan masih lagi dengan rasa TENANG dan nada suara yang sangat menenangkan hati ini..walaupon saye tau..khabar yang saye sampaikan itu bisa membuatkan jantung die berdegup kencang..
inilah antara cabaran menjadi isteri orang kapal..ade masalah kene setel sendiri..cuma sangat bersyukur..di saat saye sangat perlukan die..die sentiasa ada..walaupun untuk mendengar cuma..kata2 die membuatkan saye boleh berfikir secara waras..membuatkan rasa die dekat dengan diri ini walaupon hakikatnye sangatla jauhhh..
ketika entry ini ditaip..masalah saye dalam proses untuk diselesaikan..tak tau samada akan semakin baik atau semakin teruk..ape2pon moga saye sentiasa bersabar dengan dugaan ini..dan sangat bersyukur kerana menjadi isteri kepada seorang lelaki bernama Md Zahir b Samah..

ochshhh..entry dah macam cerpen..
~doakan segalanye baik2 saje untuk saye..dan moga kalian juga begitu..~

..tensen..!

3
COMMENTS
salam..

huuhhh..
tensen sungguh..
susah bebenor nak hapdet blog..
nak upload gambar asyik kene reject jek..
x syok sungguh!!
haihhh..
sabor..sabor..
ade rezeki nanti adela entry bergambor ye..
yang menyinggah dan meninggalkan pesanan di shoutbox..
mekasih..
saye bace dan dah p buat kunjungan balas pon..
cume x dapat lg nak jadi follower @ tinggalkan jejak kat shoutbox..
memang nazak line tenet ni..

itu saje bebelan kali ni..
mekasih..

assalamualaikum!!

..mitos..

11
COMMENTS
salam..
selalu kite dengar..
mandi tak basah..
makan tak kenyang..
tido tak lena..

..TAPI..

mitos sume tu..



Saya tido lena..
tak payah bangun untuk bancuh susu kakak..
atau susukan adik..atau tukarkan drypers dieorang..

..TAPI..
rindu dieorang sampai terbawa-bawa dlm mimpi..
haiihh..


 
Mandi tak basah?bohong je tu..
bukan mandi namanye kalau tak basah kan..

..TAPI..

rindu nak mandikan kakak..
dalam bilik air suke main air..
suke mintak umi dukung letak bawah shower..
gelak mengekek ngekek..
umi rindu!!
Makan tak kenyang??
tak la..makan sampai x tau nak makan ape dah..
pilih dan makan saje..

..TAPI..

Umi rindu nak makan dengan kakak..
nak tengok kakak bace doa makan..
nak tengok kakak ratah je sayur2..
pehtu comotkan lantai..
huuuu



Alhamdulillah..
tugas umi dah pon habes..
awal dari yang sepatutnye..
sangat gigih..
sebab esok umi dah x sabar nak balik..
nak jumpe kakak dan adik..
tunggu umi ye!!

*

*

*

*

*



p/s: ayah..umi rindu ayah jugak...nak p Bintulu cuti ni moley??ngeeee..

Berniaga secara online

8
COMMENTS
salam..

kalu perasan..kat sebelah kanan blog ni ade list Business Ummi..


ni baru berkesempatan nak bercerita..
ade 3 mende yang saye niagakan..
dan ketiga-tiganya adalah barang yang saya sendiri gunapakai..

1. yang pertama sekali saya jual secara online adalah Aromatherapy Plus..sejak bulan 8 tahun lepas kalau tak silap..mula berminat dengan AP sejak tahun lepas jugakla..puncanya kakak dulu selalu selsema..asyik nk kene amik ubat..tapi sembuh sementara jek..kesian la kecik2 dah kerap makan ubatkan..asyik meleleh je hingus die sampai en zahir sedut sendiri tau..(ayah mithali..awarded!!)..dah takdir..mase bershopping kat Alor Star,ade orang rekomenkan produk ni..saye saje2 cuba kat kakak..alhamdulillah kakak ok!!2-3 hari hingus kering..tido pon lena..terus jatuh hati ngan AP..siap promote kat kengkawan yang ade anak kecik..banyakla faedah lain AP ni..sila klik la untuk makluman ye..

2. Maskpack
yang ni atas rase ingin mencuba..tapi bile dah try..yess!! i like!!..boleh nampak perubahan selepas pertama kali mencuba...yang ni baru dalam 2 bulan saye cuba..anda pon boleh cuba..lagipon suke la sebab hargenye lebih murah dari yang kite boleh beli kat watson @ guardian @ mana2 tempatlaa..try tengok..

3. Cocoa Collagen..
Haa..yang ni pon jumpe dlm internet jugak asalnya..tengok testi dari customer macam bagus je..so,saye pon try la..kesan paling ketara yang buat saya konfiden dengan produk ni..tiada lagi pecah-pecah kat tumit..sangat best!!seblom ni dah try macam2 sapu kat tumit,..tapi tak ok pon..dalam testi yang saya bace,dlm 4 hari dah nampak perubahan kat tumit..tapi saye dalam seminggu lebih kot?sebab x berapa nak perati..tau2 je dah makin licin tumit..satu lagi elok untuk ibu2 yang menyusukan anak..boleh menambah susu dan mencantikkan kulit beby..esh..banyak lagi la..klik je la..

minat yang mane2 boleh je kontek saye ye!!
meniaga online ni aktiviti tambahan saye untuk memastikan saye sentisa "ade keje"
kalu tak...mesti rase lambatnye encik zahir nak balik kan..
takla susah mane pon walau ade anak 2..
yang penting ..pandai2 la bahagi mase..
dan lagi penting..en zahir pon support!!(sayang encik zahir!!)

saya mencuri

4
COMMENTS
salam..

uhukks..tajuk..
ye..memang saye sedang mencuri..
mencuri MASA mengupdate blog..

memang x cukup mase nak dok lame2 depan lappy..
ni pon online sat je sementara lunch hour..
belek2 emel dan tinjau2 blog saye..
maaf la saye x sempat nak menyinggah blog orang lain..(ade orang kesah ke?hii)

cepatla 21hb..
x sabo nak balik..nak gomol2 budak 2 orang tu..
paling sedey bile asyik pam dan buang susu!!
eh..sape ade kt KL mehla ziarah saye..
hahaha..Pearl International..
yang saye tau kat KL je..hii Jalan Klang Lama.spesifik sket,,

eshh..nak kene kembali bertugas ni..
Al Fatihah juga untuk Acik Spin..
bile2 je kite boleh kembali kepadaNya kan..

Assalamualaikum..

wajah-wajah kesayangan hamba

5
COMMENTS
salam..
saye dah pon sampai di KL harini..
..atas urusan sulit seri paduka baginda..
hiiiii..
kakak dan adik pulak dah pon berada di Perak..
opah..uda dan makwah datang amik dieorang..
buat pertama kalinye berpisah dengan mereka itu..
huuu..
sedeynye...
RINDU..
(kat ayah pon rindu jugak)

abes program malam ni terus on lappy..
walaupun badan letih Allah je yang tau..
En Zahir pon dah sampai China siang tadi..
rindu nak tengok wajah-wajah kesayangan hamba..
gigihkan juga on lappy..
gambar-gambar terkini anak-anak umi dan ayah semalam..
harusla snap buat bekalan..


adik sayang..jangan meragam ye..adik kan budak baik..

kakak sayang..jangan buli adik ye sayang..kakak dah promis ngan umi kan..


ouuuhhhh!!!rindu sangat kat budak 2 orang niii!!
boleh tido ke dieorang malam ni...

From Chita with love..

3
COMMENTS
salam..


semalam dapat surat dari en zahir..
mood : hepila!!
bertambah-tambah hepi bile Puteri Zamrud 1 dah bleh emel !!
tapi en zahir kate surat @ parcel kaseh sayang adalah masih termaktub seperti biase setiap kali masuk port Bintulu..
ececehhh..no hal la!!




p/s: Lebiu so muchh

Tag isi perut henbeg dari Kak Lin

12
COMMENTS
Assalamualaikum!!

jawab tag lagi kali ni..
di tengah malam bute..
pehtu schedule kan saje..
pehni tah sempat ke tidak update blog nih..
tag dari Kak Lin
(sape dlm proses diet sangat digalakkan mengunjungi blog kakak neih..)
kali ni dipenuhi gambar sebagai bahan bukti..
arahan jawab tag ni:;
tunjuk seagala ape yang ade dlm handbeg..no fake ok..
ape2 sahaje!!




Dig Cam yg comel kepunyaan encik Zahir..bawak kemane saje..bloggers tegar harus ade ini..tapi kadang2 bawak je..tapi bateri kong..xde maknenye!!


Alaa..senget plak gambanye..ni minyak Aromatherapyplus..utk kegunaan saye bile perlu..dan juga anak2..

Slip pengeposan..pos laju la ni..bile punye tatau..pos utk encik zahir la ni..

uhukss..pen marker..red color!!

nset wajib..pemberian encik zahir..pengganti bile camera takde bateri..ade 1 lg..tp gune utk snap gamba ni..n73 kesayangan saye(pun en zahir kasik duit..p beli)..sian die xde dlm gamba..walhal banyak jasenye..

duit syiling..dapat belen je trus campak masuk dlm henbeg..patutla berat semacam..

menciks gamba ni sebab pakai tudung kaler same bekground..sape suh..cess..

pantiliner..

ouchh..nametag..

kertas mau di conteng2..

hacks hitam..suke nih..makan hacks ni pehtu minum air kosong..sejuk jek..takya buh ais..best,,best..
takpon makan mase dlm meting..saye selalu nagantukss..hii

tisu..

ni baru lagi nih..12/4 aritu..mase nak bayar utang kete..

hohoho..chegu..chegu..harus la ade pen..tapi banyaknye cikgu syikin oiii..
hahahah

buke rekod keluar masuk..senang bile sentiase ade dlm henbeg..

purse..semestinye..

**

**

**

**

**

**

**

**
dan semua koleksi di atas disumbat dalam beg ini..

takde dh pakai nbeg kecik2..xde maknenye..x muat pon..beg ni boleh muat botol susu dan pempes juge!!

dan macam biase..harus la mengeTAG orang lain juge..

Erin-yang dulu punye hang tak jawab lagi!!nak kene rotan ni..hii
Lily Lotus-blogger tegar..sila jawab tag ni..pleaseeeee
Izan_peroi
Som_sukahati
Edrina_Hazelina_ape agaknye dlm nbeg awak ek???
Liza_MamaWafiy
Kak Ena_Mazly
Marsha: kalu 2 orang tu baek2 jek..sila jawab tag ni ye
Kak Tini : akak banyak mase lapang kan?jawabla mase thqif lena..
Cikgu Eza_Din
Nani_Jat :mama to be..
kalu Reen Khai bace blog ni..nak tag die jugak!!
Zura_zainal..InnzChubby..ZatilZuhdi..ZilotMoke(korang budak sekolah lagi kan..tapi kalu ade nbeg..sila jawab tag ni.

Blog Ben Ashaari di block??

0
COMMENTS
salam..

merujuk kepada tajuk di atas..
agak frust rasenye saye..
en Ben selalu update blog die..
dan saye sangat sungguh2 nk bace setiap ape yang die update..
TAPI..
malangnye...saye sudah tidak boleh menceroboh blog en Ben lagi apabila berada di opis..
ini kerana BLOG YANG GLAMER @ ramai pengunjung mesti tak bleh bukak..
tah nape..

Contoh : beautiful Nara @ Hanis Zalikha>>tapi memandangkan saye bukan penggemar cite artis..pesyen2..dan sebagainye, takdela terkilan sangat tak dapat bukak blog dieorang nih..

fesbuk apetah lagi.pepaham je la line tenet gomen ni kan..
elok jugak la..boleh mencegah tabiat berblog @ berfesbuk 24 jam nih..hiiikkss

Sudahnye.. bile en Ben buat entry pasai blog saye pon saye x sempat tengok..
tengok kat rumah je..dan bukak older post..
dah la post en Ben tu 1 page,1 entry..(huhuhu)

kesimpulannye..blog En Ben ni glamer la ek?

Monty Lion untuk adik

0
COMMENTS

Assalamualaikum..

sebelum ni,ummi penah janji nak bagi prezen kat adik..
sebab adik budak baik..
so,janji haruslah ditunaikan..


Umi belikan playgym untuk adik..harap-harap adik suke..so far nampak macam kakak yang terlebih suka..dan seperti biase..harta adik..harta kakak juge..takpe la kan..mujurla bleh tahan besar playgym tu..anak2 umi dua-dua bleh dok situ..
 harap-harap nanti kakak boleh je layan & main ngan adik..golek2 ngan monty lion ni sepanjang ketiadaan umi..konfem umi rindu gile kt korang berdua..haihhh..

6
COMMENTS
salam..

semalam semangat sungguh rasenye nak upload gamba & cite terkini anak-anak..
tapi nampak gaya ke laut sumenye..ikut ayah dieorang..
aduihh..mengantuk..
pagi ni..saya bukak emel kolej..dapat la 1 emel yang saye rase suke nak buh dlm blog ni..sebagai ingatan untuk diri sendiri dan sesape jua yang membacanya..

Quote:

Saya sangat mengkagumi kerjaya sebagai guru sekolah. Sebuah kisah yang saya paparkan ini saya ulangi dari kisah benar seorang guru beberapa tahun yang lalu.




Ceritanya:



Saya mengajar di sekolah rendah di tengah2 bandaraya Kuala Lumpur. Saya mengajar sesi petang. Salah seorang murid saya setiap hari datang lambat ke sekolah. Kasut dan bajunya selalu kotor. Setiap kali saya bertanya tentang baju dan kasutnya dia hanya berdiam diri.


Saya masih bersabar dengan keadaan pakainnya, tetapi kesabaran saya tercabar dengan sikapnya yang setiap hari datang lambat. Pada mulanya saya hanya memberi nasihat. Dia hanya menundukkan kepala tanpa berkata2 kecuali anggukkan yang seolah2 dipaksa. Kali kedua saya memberi amaran, dia masih juga mengangguk tetapi masih juga datang lambat keesokannya. Kali ketiga saya terpaksa menjalankan janji saya untuk memukulnya kalau masih lambat. Anehnya dia hanya menyerahkan punggungnya untukdirotan . Airmata saja yang jatuh tanpa sepatah kata dari mulutnya.

Keesokan harinya dia masih juga lambat, dan saya memukulnya lagi. Namun ia masih tetap datang kesekolah dan masih tetap lambat.
Suatu hari saya bercadang untuk mengintipnya ke rumahnya. Setelah mendapatkan alamatnya, saya meneruskan niat saya. Dia tinggal di sebuah kawasan setinggan tidak berapa jauh dari sekolah. Keadaan rumahnya sangat daif. Saya nampak murid saya itu sedang berdiri di depan rumahnya dalam keadaan gelisah. Seorang wanita yang mungkin ibunya juga kelihatan gelisah.

Lebih kurang pukul 1.30 seorang anak lelaki sedang berlari2 sekuat hati menuju ke rumah itu. Sambil berlari dia membuka baju sekolahnya. Sampai di depan rumah baju dan kasutnya diserahkan pula kepada murid saya yang terus bergegas memakainya. Sebelum pakaian sekolah sempurna dipakai, dia sudah berlari ke arah sekolah.
Saya kembali ke sekolah dengan penuh penyesalan. Saya memanggil anak itu sambil menahan airmata yang mula tergenang.

“Maafkan cikgu. Tadi cikgu pergi ke rumah kamu dan memerhatikan kamu dari jauh. Siapa yang berlari memberikan kamu baju tadi?”

Dia terkejut dan wajahnya berubah.

“Itu abang saya. Kami kongsi baju dan kasut sebab tak ada baju lain. Itu saja baju dan kasut yang ada. Maafkan saya, cikgu.” Jawabnya

“Kenapa kamu tak beritahu cikgu dan kenapa kamu biarkan saja cikgu pukul kamu?”

” Mak pesan, jangan meminta2 pada orang, jangan ceritakan kemiskinan kita pada orang. Kalau cikgu nak pukul serahkan saja punggung kamu.”

Sambil menahan airmata yang mula berguguran saya memeluk anak itu,

“Maafkan cikgu, …….”



Kejadian itu cukup menginsafkan saya. Selepas itu saya cuba membantunya setakat yang mampu.

Cerita2 begini membantu melembutkan hati yang keras. Kata seorang guru, sekiranya hati kita mula keras lembutkanlah dengan perkara2 berikut;
i. Solat sunat
ii. puasa sunat
iii. berzikir
iv. bersedekah
v. mengusap rambut anak yatim
vi. mendengar cerita2 kesusahan orang lain
vii. membantu orang susah

rujuk : http://blogs.iium.edu.my/martinelli/2009/06/18/maafkan-cikgu/

ok laa..nak p jage exam lagi hari ni..

Assalamualaikum!!

Rindu punya pasal..

22
COMMENTS
salam..

semalam kapal dah kuar port..
tah nape tah saye ni..tensen plak rasenye..
rase dah lame en zahir p..
asyik pk..bila nak balik..bila nak balik..
kalu ikut betul2 schedule nye..en zahir akan balik pada bulan JULAI nanti..
tolong kire berape lame lagi ye rakan-rakan pembaca sekalian..
sepatutnya..makin lame kawen dan "ditinggalkan"..jadi makin biase,..
tapi saya ni terbalik pulak..
adeh..
sudahnye mase gayut ngan en zahir..saye suh en zahir BALIK bulan 5..
uhukksss...
en zahir kate..ok..ok..
nanti HUJUNG bulan 5 kol Puan Yati ye..

dan semalam mase kapal sedang bergerak kuar dari port..
saye masih lagi berpesan-pesan pada en Zahir..

balik bulan 5 ye..

KALAU TAK..BULAN 5 UMI P TUNGGU KAT BINTULU!!

hahaha..
panik en Zahir..

die kate..

sayang..JANGAN LA BUAT KERJA GILE..


hahaha..suke bile En Zahir PANIK..pening..

dah..dah..p makan..lapo dah..

malam kang nak upload gamba terbaru anak2 en zahir..
next Bintulu senang ayah die nak tengok..

Assalamualaikum!!

Tersenarai akhirnya..

0
COMMENTS
salam..

blog saya sudah tersenarai akhirnya..
tersenarai di bloglist encik Ben..
mekasih ye en ben..
sejak join sesi jelajah en ben ni,dah mula dapat kenal lebih ramai bloggers lain..
time kasih ye kepada ynag sudi menyinggah..
selamat berblog!!

Jelajah blog Ibu

0
COMMENTS
salam..

sekali lagi header blog en Ben berada dalam blog saye..
kali ni sy join sebab en Ben nak jelajah blog ibu-ibu..
saye kan ibu..
anak 2..
harus la en Ben singgah kan..(menagih simpati ke ape?)
Blog saye ni kan en Ben..
cite pasal kehidupan saye dan anak-anak..semasa ketiadaan suami yang berkerja nun jauh di lautan..
kami berpisah selama 6 bulan..(sadiss!!..jangan terkejut..)
dekat list "senaseb" kat tepi belah kiri tu ade ramai lagi yang senasib dengan saya..
kami selalu bertukar kisah..
membuatkan saye lebih cekal..
sebab saya tau..saya tak sendirian..
salam jelajah en Ben..
saye sentiasa followupdate dr en Ben..
ndaa

Yangshan, China

4
COMMENTS
salam..



encik zahir dan puteri zamrud 1 mula bergerak ke Yangshan..China hari ni..
seronok jugak die nak kesana sebab dah tau saye boleh kol die direct je dengan kos murah..
nak p sane pon dalam 5 hari je..ok la tu kan..
tapi en zahir kate tak best p sane sebab sungai die kotor..
dan jugak x boleh turun berjalan2 pasai pekannya sangat la jauh..
beratus kilometer..
ala takpe..China bukan best pon (memandai jek..cett..)
semoga en zahir dan seluruh isi kapal selamat pergi dan selamat jua kembali..

Kedah kecundang

0
COMMENTS
salam..

jam lappy saye 1.18am okeh..
tadi dah bergayut dengan encik zahir..die dah ngantuk lalu beliau pon tido..
saye plak tetibe tak ngantuk..terkebil2 jek..
terus on balik lappy yang dah di shutdown sebab bergayut ngan en zahir tadi..


tibe-tibe terbaca berita ini..


KUALA LUMPUR - Negeri Sembilan menjuarai bola sepak Piala FA selepas menundukkan Kedah menerusi sepakan penalti selepas kedua-dua pasukan terikat 1-1 sehingga tambahan masa perlawanan berakhir malam tadi.
 
hahahaha..
patutla en zahir tido awai..
 
ok lah ..
itu jek nk gtau..
 
assalamualaikum (x jawab dose)

Ke taman jua akhirnya..

3
COMMENTS
 salam..
aktiviti petang semalam adalah ke taman..
sekali-sekala kan..
kakak syok abeslaa..

 ni la gamba terbaru zaid zikry..
makin sehat walafiat..alhamdulillah..

kakak dah makin terer menggelongsor..
dah tak takut..
umi x payah tunggu dah..
kan kakak dah praktis ari2 kt umah..huhhh..

*

*

*

*
dan encik zahir pulak..
*

*

*

*

*

*
sedang sebok memancing..
encik zahir kate tu ikan gelama..
kalu encik zahir kate tu ikan paus pon saye percaye..hiiii


Perkara-perkara SENGAL ketika peperiksaan..

13
COMMENTS
salam..

update jugak akhirnya..sebab encik zahir tengah keja..

ok..mari membebel..
2minggu ni adalah musim exam..
saye bertugas di Dewan Mahawangsa,KMK..dewan ni menempatkan bebudak Sains Hayat..
dah 3 hari berlalu..
Hari pertama adalah paper english n Bio 1. Malas la nak cite pasal jadual exam..nanti lari dari TAJUK kat atas tu pulak..heheh

Kalu jadi pengawas exam..macam-macam mende yang kite boleh tengok..
maklumla..dok berjalan ke hulu ke hilir..perati segala jenis student..
dan di bawah ni saye senaraikan beberapa perkara yang saya sendiri kategorikan sebagai SENGAL dan tak patut dibuat sebelum..semasa ..dan selepas exam..
apakah itu?

1. Tido..
ala..biasela kan..letih study..dh x boleh nak jawab, ade student yang tido..tapi ape yang sengal nye adalah..baru 20 minit dah tido!!apekah hal nye itu??yang ni berlaku semasa paper BI..mybe malas nak pk..sebab paper BI kan x kira dalam cgpa..hampeshh..(Kak Lin>>sila marah)

2. Tak bawak kalkulator (ejaan penuh tu..)
seumur hidup,saye x penah amik paper Biologi..so,sy tatau la nk kene bawak calc tak bile nak jawab paper Bio..bile masuk dewan,ade yang bawak..ade yang tidak..tapi rupe2nye memang ade mende yang nk dikire jugak. sebagai budak yg amik paper bio..takkan die tatau nk kene gune calc atau x?atau die rase boleh gune jari je utk kire?>>sengal<

3. Masuk lambat
saje nk bg susah hati pengawas dan orang2 HEP..lagi 5 minit exam nak mula,meja masih lagi kosong..bile orang dah angkat pen nak tulis..die masuk dengan tersengih2..sudahnye kene warning dengan KP..sengal..

4. eh..tiga tu je kot..esok ade paper math..agak2 ade ke yang x bawak calc lg? yang tu memang Raja SENGAL la!!

Bintulu

4
COMMENTS

salam..


Harini insyaAllah encik zahir sampai Bintulu..and the best part is...ANCHOR!!

yipipiipii..

2-3 hari pon ok..
kalu anchor berminggu2 lamenye baik balik umah je kan?heheh..

parcel kaseh sayang pon dah di pos semalam..
takde ape yang nak dibebelkan hari ni..
semalam tido sepuas hati pasal kurang sehat..
dan lagi satu..
tiada gambar buat ketika ini melainkan gambar yang dicilok dari pakcik gugel sahaja..
ini adalah kerana blutooth lappy saya adalah tidak sehat..
letih dah agaknye die asyik receive file je kan..
so..setakat ini sahaja bebelan hari ini..
ndaaa..
assalamualaikum!!
(tak jawab dose..heheh)

JOM SHOPPING!!