sedang ingin berbisnes..wiii

2
COMMENTS
31 oGOS 2009..merdeka!!(isnin)
AROMATHERAPYPLUS..METRO..27/8/09

adakah sy serius??hee..betul2 sedang ingin berbisnes..konfem dah jadi ejen aromatherapyplus..n alhamdulillah walaupun produk baru,promosi pon x banyak lagi,tapi produk tetap jalan..bende bagus kan..(ehh..promosi gak la ni)..


name saye kuar paper hari Khamis..27/8/09..kecik comey jek..

Menu Berbuka..

0
COMMENTS
30 Ogos 2009 Ahad
Menu berbuka semalam adalah spageti..sekali sekala..tak tau nape tibe2 teringin nak makan spageti..biasala kan..bulan pose ni..macam2..nak p pizza kene tunggu en zahir balikla..so, nak tak nak kene la buat sendiri. Actually teringin dari semalam lagi..tapi disebabkan semalam berbuka n tido kt umah MIL,pospon ke arini la..



spageti + topping cheese..simple jek..spageti org bujang..hukksss

Tak lawanye gambar tomyam saye..tapi sedap..hahaha..perasan!!

Hari ni plak..terpaksa masak..jadi bidan terjun laa..mujur tengahari tadi p shopin barang dapaur sket..kononnya utk masak esok la..esok kan cuti merdeka..alkisah macam biasa pas punch out je terus drive p Kafe C.nak beli lauk berbuka.Tapi dari jauh nampak sunyi je kafe tu..macam takde orang..selalu kalu pas office hour ramai je orang kat situ..nak beli lauk..laaa..rupe2nye..semua kafe dlm KMK tutup..pasal malam ni ade Iftar Ramadhan dan Sambutan Kemerdekaan..bebudak dapat makan free. Untuk elakkan pembaziran,pihak pengurusan arahkan semua kafe tutup..padan muka saye..so,balik je,sebelum masuk Asar,potong2 ape yang patut. Sayur..ayam..cabai..bawang..paling cepat nak masak..tomyam la..masuk je waktu terus Asar n pastu amik kakak..mujur la mood die baik dan cemerlang sekali arini..balik je terus umi letak dalam playpan..dok depan tv..tak meragam pon.macam paham2 plak die..hiii.."umi masak sup utk kakak..kakak tengok tv ye"..tersengih2 je kakak..hee..budak baik..kire masak campak2 je la..siap jugak..pastu bg adlina makan..pastu nak mandikan die..ayah die call dari tgh lautan..macam biase..huuu..rindu gile kat my husband..tak tau nape rase lambat betul kali ni die nak sampai Bintulu dari Jepung nunn..tapi paling lega bile huby tersayang kate "pasni sebulan la dok Bintulu..""yesss!!!sangat GEMBIRA!! maknenye,raya nanti huby ade kat Bintulu..seronoknya macamla huby bleh balik..huhuh..tak balik pon takpe..sekurang2nya,kalau ade kat Bintulu blehla sms..kol..vid kol..dari dok beraya tengah laut tu kan..hmmm..sedih gak la..tapi bak kate K.Pah(member yg hubynye jugak keje atas kapal)-"aku dah rase beraye sorang2.apa yang penting..kene kuatla.."So umi..kene kuat jugak la ye..u can do it!! (can i..??)


Bekerja di hari Jumaat..

0
COMMENTS
28 Ogos 2009 Jumaat.
Ermm..arini tak pasal2 kene kerja..untuk ganti cuti hari raya..selalu kalau negeri2 yang bercuti hari Jumaat (Kedah, Kelantan, Terengganu) cuti ganti ni biasanya dibuat pada hari Sabtu. Mula-mula haritu Pengarah dah announce..KMK amik cuti 1 hari je..cuti rasmi hari raya Ahad dan Isnin. KMK amik 1 hari lagi..Selasa..tapi ramai yang tak puas hati..nak la cuti lama sket..so..Pengarah pon berkompromi laa..ok..kite cuti seminggu tapi kelas ganti akan diadakan pada hari Jumaat..hmm..setuju je la..kenapa Pengarah tak buat ganti hari Sabtu?? sebabnya..kat KMK ni ramai yang tgh sambung study..master..PHD..(bile sy nak sambung yer..hee) dan kelas dieorang kebanyakannya hari Sabtu. So, kalau ganti hari Sabtu, cmane dieorang nak datang mengajar kan..so..win-win situation laa..kelas ganti hari Jumaat..case closed!!


Pn Syikin yang rajin ni dah siap buat kelas yang sepatutnya arini..tarik p petang semalam..sebab..kelas yg sepatutnya bermula 3pm-4pm akan bermula pukul 4.35-5.30pm....tolak masa p solat Jumaat.time2 tu dah tak daya dah rasenye studen2 nih..yang mengajarnye pon 2x5 jek..hiii..so..arini datang keja tak mengajar pon la..setelkan keje2 lain apa yang patut..time break solat Jumaat nanti nak balik umah..nak basuh baju..sapu sampah..dan segala apa yang patut..sementara anak umi tu kat skul die..kalau nak buat waktu die ade..jenuhlaa..petang ni plan nak balik umah MIL.berbuka n tido kat sana..sok balik KMK balik..Ahad keje balik..Isnin cuti pulak..huu..Selamat berpuasa dan selamat menyambut Hari Kemerdekaan untuk semua..



Ramadhan..

3
COMMENTS

23 Ogos 2009..


dah masuk hari ke2 puasa..baru nak masukkan sket entry pasal puasa..macam tak lengkap plak blog ni kalau tak cerita pasal puasa..kali ni puasa dalam keadaan mengandung..kali pertama dalam sejarah hidup..tahun lepas amani lahir sebelum puasa..tahun ni adik die kene puasa jugakla dalam perut..dah lepas 2hari ni..alhamdulillah ok..larat lagi..


Puasa kali ni sorang2 je la..pasal en zahir takde..huuu..cam sedey jek..berbuka sorang2..tu pon adela amani jadi tukang kacau..dia pon nak berbuka jugak..walaupun balik dari skul petang tu umi bagi makan dah..bersahur pon sorang2..takde dah aktiviti kejutkan en zahir..kira tahun ni sume sorang2la..bukan puasa je..raya pon en zahir takdak!!!kalau tahun lepas dapat puasa sekali..terawih sama2..raya plak bertiga..bestnye..tahun ni semua ngan amani je laaa..nasib baik kakak ade kan..kalu tak lagi la sedey..


hesh..ape sedey2 niii..dah la..end..

I love Thursday..

1
COMMENT
20 Ogos 2009..Khamis..
Yess..hari yang dinanti tiba jua..i love thursday(not as much as i love my mr zahir..)..bukan ada pape yang spesel pon..cuma nya..hari Khamis adalah hari paling seronok datang keje..maklum la..hari last utk dis week..n nex2 week pon..pas tu jadual pon kosong..sangatla free..kan datang keje dengan senang hati namenye tu..barulah ada keseronokan bekerja (tul ke??)..
Hari ni jugak ade PotLuck..makan-makan..datang bawak perut jek..heee..takla..semalam penat oo buat kek batik (mesti kawan2 n9 rindu kek batik saye..hiiii..perasan!!)..punyela banyak makanan..dari breakfast sampai masuk lunch tak habes2 lagi..sangatla meriah dengan makanan..Potluck ni anjuran MAKPAK..majlis kebajikan pensyarah dan kakitangan-betui ke full name nih??hiii..i think so la..tp no pic la..saye sebok pegang pinggan dr pgang nset tuk snap gamba..ngeee
sekian,terima kasih.
(apakah motif entry niii..)

Al kisah..adlina amani..

0
COMMENTS
20 og0s 2009


lame dah tak masukkan entry pasal our lil princess..adlina amani..so ni perkembangan die sepanjang dua minggu lepas..


BAB 1 : susu oh susu..

adlina ade prob dengan susu die..so,die cirit birit..dekat seminggu jugakla..dua kali umi bawak p klinik..doc bg ubat n suggestkan utk tukar susu..tapi tetap x ok..so..last2 bawak p KMC..kedah medical centre..umi siap amik cuti..lepas di cek..doc kate adlina allergik ngn laktosa..so,die kene minum susu ye free lactose..doc bg enfalac FL..hmm..memang betul pon..lepas tu die x cirit birit dah..alhamdulillah..

ni susu yang adlina penah try..ade lagi sebenarnye..anmum & dumex..huuuu



berdiri dari kiri : enfalac,isomil,promil
barisan depan : bebelac,novalac,frisolac tiada dalam gambar : anmum & dumex

sekarang ni adlina minum isomil..soy base yang free lactose..sebabnye susah betul nak cari enfalac FL..enfalac biase adelaa..satu lagi masalah adlina sebelum ni ialah die xmau makan nasi..dah buat macam2 gaya dan corak kat nasi tu die tetap taknak makan..kat nursery pon..die makan roti dan biskut je..roti pon taknak roti putih biasa,..nak gardenia butterscotch..uih anak ayah umi ni..so,bila nak anta p skul kene bawak bekal dari umah la..mane larat skul die nak supply butterscotch tu untuk die sorang..jenuh laaa..



BAB 2: rumah kami tak berkarpet lagi..

Umi dah basuh n letak karpet dalam bilik..tak daya dah rasenye nak mencuci karpet tu..hari ni adlina tabur biskut..sok die curah susu..lusa die tenyeh buah betik kat karpet...wuuuu..letih oo..die nak makan suap sendiri..yup..bagus nye..dah pandai berdikari..tapi ni la jadinye..


umi jangan marah yer..nanti kakak tolong umi mop lantai..ek..ek..



BAB 3 : kakak taknak balik..

Lastweek bawak adlina p marrybrown..pasal umi x masak..tatau nak p kedai makan mane..ade yg berkenan nak p..tutup plak..so,p marrybrown.sambil tunggu oder..bg la cik adlina main2 dulu..bile oder dah siap..nak amik die..xmau kuar plak..adessss...

Boleh buat2 xdengar umi panggil die..huuu


Sampai la umi kate..bubbye kakak..kakak tinggal sini..umi balik dulu..haaa..baru tau nak balik..

Nanti ayah balik kite ajak ayah main kat sini ye..ayah..cepatla balik..huuuu..



huby on duty..

2
COMMENTS
17 ogos 2009..monday..


Tak pasal-pasal kene buh date kat entry..tak tau la mane p date yang sepatutnya kuar sendiri..tu la..rajin sangat ubah-ubah blog..hahaha..macam takde keja nk buat jek..
Semalam Puteri Delima 1 masuk port Bintulu..lepas 2 hari anchor ..dah masuk port line clear sket..so,nak koling2 pon senang..2 hari lepas gak brodben tak boleh pakai..sebabnye atas kecuaian sendiri..LUPE BAYAR BIL!!..kan dah kene blok..mujur huby dah sampai bintulu..bile die online..die tlg bayarkan..huhuh..dan malam semalam dah boleh online balik..tapi yang tak bestnya huby duty..pastu kapal die (cewah..kapal MISC punye ye..) ade problem pulak..sudahnya kene keje sampai tengah malam..huuu..sangat tak best..tu yang sambil tunggu huby habis keje..umi telah mengerjakan blog..so,jadila blog yang macam hari ni..kami selalu borak guna SKYPE..buat video kol..tapi malangnye sebab huby kol pon dah tengah malam..dah nak dekat pukul 1am..adlina pon dah tido..so kali ni tak dapat la die nak menunjukkan skil2 terbaru kat ayah die..umi je la sembang ngn ayah ye..tu pon tak lame..dalam 1.30 stop la bersembang..sian huby..penat keje..




Ni gamba temankan huby duty..kat engine room..mase naik Puteri Intan 1 suatu ketika dulu..

menyemak blog..

1
COMMENT
hmm..ni la rupe dan situasi student dlm kuliah mase musim H1N1..majoriti pakai mask..walaupun ade segelintir yang kurang kesedaran sivik agaknya..masih x pakai..dengan alasan..panasla..rimasla..




ada juga dapat emel..dan rasanya orang lain pon tentu dah baca..pasal usaha melawan virus ni adalah dengan makan 7-8 biji epal hijau sehari dan banyak minum jus oren..katenye ade yg berjaya survive..betul ke..???napa tak di war-warkan oleh Kementarian Kesihatan..kuarkan dalam berita..paper..biar sume orang tahu..sekurang-kurangnya adalah ikhtiar..hmm..

cita lain plak..semalam buah hati pengarang jantung dah sampai Taiwan..xceli dah 2 hari sampai taiwan..tapi kapal huby terpaksa bersiar2 dulu sebab tak boleh masuk port..cuaca x elok..n semlam akhirnya masuk jugak..yang tak best bila masuk port..die duty plak..huuu..payah sket la nak bergayut..pas maghrib huby kol..tapi ade la dapat sembang dalam 20 minit..pehtu die kene buat round..huby kate nak kol balik b4 11pm..tp malangnye mase tu ramai yang q nk gune phone..sudahnye..kami bergayut kul 3lbey..huuu..sampai kul 4lbey..huby kate alang2 die nak subuh dah..kul 4 lbey dh masuk subuh..pehtu umi sambung tdo..tak berapa nak lena pon..kul 7 kapal huby mula kuar port Taiwan..insyaAllah b4 16 ogos sampaila Bintulu..cam gumbira jek..padehal sampai Bintulu jek..bukan balik umah pon..lebih kurang 3 bulan 3 hari lagi baru cukup 4 bulan die onboard..so far mase skg rase cepat berlalu..tau2 dah nak sebulan jauh ngan huby..chaiyok!!!3 bulan je lg..uhuksss..well ummi..as usual..u can do it!!! END..

HaRi HaRu BiRu..

0
COMMENTS
ari ahad datang lagi..hari bekerja..tapi hari ni sangatla kalut...

1. adlina bangun awal arini..pukul 6 dah bangun..masalahnya die kurang sehat..badan panas sikit..pastu cirit birit tak hilang lagi..lepas tukar pampers..die menyusu..pastu cmane umi nak mandi ni..jangan harapla die nak duduk sorang2..last2 on tv..mujur ade Jim Jam & Sunny!!cite feveret die..dok depan tv..dapatla umi buat ape yang patut pagi ni..tapi x sempat breakfast apepon..sempat bagi biskut n kismis je kat die..

2. umi kena hantar 2-3 borang kat CC..tapi masalahnya tak boleh bukak plak dokumen yang nak di download kat pc..kelas pukul 8 plak tu..so..tinggalkan dulu n p kelas..

3. abis kelas jumpe CC..pasai x boleh download dokumen..CC takde pulak..aduss..naik atas balik..

4. baru teringat!! lupe antar susu adlina..so,balik rumah,amik susu & p nursery..cikgu die kate die ok n tengah tdo..huu.lega dengar

5. p kafe..kul1..lauk kat kafe ciput jek..dah nak habis....gtau kat adik kafe tu bungkus bihun supla..die kate ok..tp dlm 10 minit tunggu tak siap2..bile p tanye..die kate.."alamak kak..LUPE" adussss..muke saya sangatla LAPAR ketika itu...cepat-cepat die bungkus..

6. sebelum p kuliah pukul 3..tibe2 en Ramesh datang..Pn Syikin..I nak masuk tengok u ajar kuliah hari ni ye..alalalala...nape la hari ni nak tengok lagi..hari tu kan masuk dah..en Ramesh ni kalu masuk..bukan duk 15-20 minit..dibantainye dok sampai habis..katenye nak dapatkan konfiden..die baru masuk KMK..iyelah en ramesh..sila-silalah..masukla..huuuu..

stop disini dulu..nak p kuliah kul 3..taktau ape lagi plak yang haru hari ni..moga semua yang terjadi ade hikmah disebaliknya..aminnn

Anak ayah umi dah setahun..

1
COMMENT
video

H1N1 menyerang KMK!!!!

1
COMMENT





Pakai mask..langkah berjaga-jaga

wah..wah..takutnye..sorang student dh didapati positif..sekarang majoriti lect,staff,pak guard..pengusaha kafe..student..sume dah mula pakai mask..sapa la yang tak risau..berita dalam utusan semalam pon menakutkan..preggy mom lebih mudah diserang virus H1N1..nauzubillah..minta dijauhkan..mengajar pon pakai mask..siap suruh student pakai mask..risau sungguh..kemarin kuliah cancel pasal ada taklimat dari pegawai kesihatan tentang H1N1..

huuuu..saya risau!!!


harap-harap tak payah la keluarkan arahan bercuti..rasa macam takda makna je..kalu cuti..student balik kampung..pas tu takde jaminan yang dieorang tu tak bawak balik virus bile datang ke kolej..tah-tah nanti lagi makin banyak kes..keluarkan arahan jangan bagi balik..kuarantin dalam kolej je..kelas pon boleh berjalan macam biasa..kalau cuti..lecehla..mana nak kejar sillibus..huuu..

mari sama-sama berdoa agar kita dan keluarga dijauhi dari wabak dan penawar virus ni segera ditemui..

Kegatalan jari melanda..

0
COMMENTS
Blog umi berubah wajah lagi..untuk kali ketiga kot ni..ni la namanya gatal jari..tangan tak boleh dok diam..ade je yang nak diubah..petang tadi takde kelas..so..sangat la boring..ni la kerjenye..mengubah-ngubah blog sesuka hati..heheh..lepas ni tak tau la ade lagi tak perubahan..takpe la kan..cuci mata..

Setiap kata-kata adalah doa..

4
COMMENTS
kisah dibawah ni diemel oleh my xstudent..akmar..mekasih ye..rasenye sangat bergune n nak share dgn yg lain..meh la baca..


Kata-Kata Negatif dan Kata-Kata Positif (Setiap kata-kata itu adalah DOA)
Sebaiknya kita semua mulai mengendalikan kata-kata yang keluar dari mulut kita dengan kata-kata yang Positif dan Baik. Setelah mendengarkan info tentang pengaruh Kata-kata Negatif terhadap Air yang ditulis dalam buku "The Hidden Messages in Water" karya Masaru Emoto dan pada halaman 31 buku tersebut disebutkan tentang banyaknya orang yang melakukan percubaan, saya pun tertarik untuk melakukannya :



1. Tempatkan Nasi sisa yang sudah didiamkan semalaman kedalam 2 botol dengan jumlah yang sama, kemudian ditutup rapat.
2. Setiap botol di labelkan yang berisi kata-kata.
3. Botol A : "Kamu Pintar, Cerdas, Cantik, Baik, Rajin, Sabar, Aku Sayang Padamu, Aku Senang Sekali Melihatmu, Aku Ingin Selalu di dekatmu, I LOVE YOU, Terima Kasih.

4. Botol B : "Kamu Bodoh, Jelek, Jahat, Malas, Pemarah, Aku Benci Melihatmu, Aku gila tidak mau dekat dekat kamu"
5. 2 Botol ini saya letakkan terpisah dan pada tempat yang sering dilihat, saya pesan pada isteri, anak, dan pembantu untuk membaca label pada botol tersebut setiap kali melihat botol-botol tersebut.
6. Dan inilah yang terjadi pada nasi tersebut setelah 1 minggu kemudian :



Nasi dalam botol yang di bacakan kata-kata Negatif ternyata cepat sekali berubah menjadi busuk dan berwarna hitam dengan bau yang tidak sedap. Sedangkan Nasi dalam botol yang di bacakan kata-kata Positif masih berwarna putih kekuningan dan baunya harum seperti ragi. Nah Silahkan teman-teman mencubanya sendiri. Kalau di buku di katakan ada yang mencuba dengan tiga botol dimana botol ketiga tidak di beri label apa2 alias diabaikan / tidak diperdulikan, dan ternyat beras dalam botol yang diabaikan membusuk jauh lebih cepat dibandingkan botol yang dipapar kata " Kamu Bodoh". Bayangkan apa yang akan terjadi dengan anak-anak kita, pasangan hidup kita, rakan-rakan kerja kita, dan orang -orang disekeliling kita, bahkan binatang dan tumbuhan disekeliling kita pun akan merasakan efek yang ditimbulkan dari getaran-getaran yang berasal dari pikiran, dan ucapan yang kita lontarkan setiap saat kepada mereka. Maka sebaiknya selalulah sadar dan bijaksana dalam memillih kata-kata yang akan keluar dari mulut kita, demikian juga kendalikanlah pikiran-pikiran yang timbul dalam batin kita.
Semoga tulisan ini bermanfaat untuk kita semua.





susu ibu dan swine flu..

1
COMMENT


Berita : Penyusuan Susu Ibu Harus Diteruskan Semasa Wabak Influenza Khinzir Melanda
Memetik kenyataan media, International Lactation Consultant Association (ILCA), dalam meningkatkan persediaan menghadapi ancaman selsema khinzir, ILCA menggalakkan ibu-ibu, anggota kesihatan dan masyarakat umumnya supaya mempromosi, menyokong dan menggalakkan penyusuan susu ibu, kerana melaluinya, bayi diberi perlindungan melalui antibodi manusia yang sangat berkesan untuk melawan penyakit dan kesakitan.

Kembali bekerja..

2
COMMENTS
Huh..lama jugak tak diupdate blog nih..sebelum ni bercuti 2 minggu..balik kampung..cuti mid sem..semalam baru mula keje..tp seronokla keje kali ni..pagi2 tu dapat tau ade 3 pensyarah baru masuk..perghh..3???ramai tuh..bisnes jek dah 10 orang..so,mesti ada rombakan jadual..dan yang pastinya..jam mengajar pon akan berkurangla..hiii..
dan seperti yang dijangka..semalam en fuad bagi jadual baru..dah drop 1 kelas..tinggal 2 kelas je..total student..18 orang maaa..4 jam seminggu..kalu kene ngajar kuliah..7jam je..sangat bersenang lenang..so..kene rajin cari extra note n soalan-soalan tuto kat studentla..kalu x..memang bosan..
last week gak besde adlina..amboi kakak tu..tahun ni die celebrate besde 2x..sekali di perak..sekali lagi plak di kedah..kat perak makan kek jek..kat kedah sebab sambut sekali ngn sepupu2 so cam meriah sketla..mak ngah buat laksa..tok die siap buat ketupat pulut hitam..gambanye nti la akan diuplod yer..
skg kat kolej sume orang risau pasal h1n1..ramai dah pakai topeng..cmane nk ngajar kalu pakai topeng ek..huuuuu..1 topeng muka rm0.70..bende paling laris kat kolej skg ni..huuu..moga semua selamat..tp kalu dapat cuti pon bagus jugak ek..eshhh//
Hari ni huby sampai bintulu..subuh2 lg dah kol..tp arini jugak kot kapal die jalan..malam nti..hmm..tak best..so..stop here..huuuuu

JOM SHOPPING!!