Anak ayah umi dah setahun..

4
COMMENTS






Hari ni,24 Julai 2009,adlina amani bt md zahir genap setahun..mula la umi terkenang peristiwa setahun lalu,waktu adlina dilahirkan..huuuuuu..mari berkongsi cerita..

Petanda kelahiran adlina amani..pagi hari Sabtu 19 julai 08,umi turun darah sket..erm..x sakit sangat pon mase tu..bile tanye kat mak n kawan2, ramai suggestkan p la hospital..tp ade kawan yang kate,jgn pegi..tunggu dah sakit betul baru p..kalu x nanti asyik kene seluk ngn doktor je..umi ckp ngn huby..umi cam malas lg nak p hospital..kami lunch dulu..konon nak p pas zohor..tp tunda konon p pas asar..pasal umi kate kt huby sket je darah turun pg td n petang tu x sakit pon..last..p lepas isyak..sempat dinner kat luar cam takde pape..pas kenyang makan barula p hospital..

kat hospital macam biase la..kene seluk..dah agak dah..1st kene seluk tu aduih..mengilukan..huuu..mase tu doc kate jalan x bukak lagi..tapi kene tido kat hospital malam tu..ala..x best nye..huby x le dok sekali..huby siap pesan..kalu sakit,call@sms die dulu baru panggil doc atau nurse. beberapa jam sekali ade nurse datang cek..sampai la pagi esoknya,memang jalan x bukak lagi,so..ahad tu umi pon balik umah..opah perak ngan kedah same2 dah plan nak datang kat kuala pilah nak sambut cucu.

Hari Isnin n Selasa..umi jage exam mid sem..kat dewan plak tu..huuu..ramai yang tegur larat tak ni..sebab nampak cam perut tu dah jatuh..umi kate ok jek..tak larat duduk..hehehe..hari Rabu cam biase ade meting penyelarasan skema..dapatla agihan tugas marking paper..terfikir gak..emm..sempat ke nak marking paper ni..??

Pagi Khamis kul 3.00 am..umi sakit perut..masuk toilet 2-3 kali..pehtu rase sakit len macam..huby terbangun..huby kate dah nak bersalin kot ni..jom p hospital..huby siap2 pasal dah bajet mesti subuh kat hospital..mase tu opah perak n tok kedah dah ade kt umah..dieorg x ikut la p hospital..dalam kul 4 camtu kiteorng p la hospital..huby bawak laju..takut ade org terbersalin dalam kete die..mau pengsan nanti..huuuuu..

sampai hospital..memang terase sakit gile..huby tolak ngan wheelchair la..mase nak cek tu ade sorang misi duty..die la yg register..die gak yang cek..sebelum umi ade sorang lg ibu mengandung..misi cek die dulu..aduih..mase tu tahan2 je la..nak sembang ngan huby pon tak terlarat..cepat laa..rase cam dah nak terkeluar beby..(macamla penah bersalin sebelum ni..heee)bile smpai turn umi..misi letak ape tah name mesin yg cek kontraksi n jantung beby tu..pehtu misi kate baring je..x payah bangun pasal kontraksi kuat..kul 6 lbih ade sorang doc dtg cek..die seluk dah bukak 4 cm..so,umi kene dok dalam wad..huby p solat subuh mase tu..then huby bawak masuk wad..

mase tu umi kene dok wad kelas 3 pasai x bawak gerenti letter..huu..wad kelas 3 pon ok..tengok gak org yg dah lepas bersalin..tp x larat nak sembang ape..sampai ade sorang akak tu ckp,"dik,kalu sakit sangat akak tolong panggilkan nurse"..nampak sangatla umi mase tu memang kronik..huuu

dalam kul 8 lebih ade doc datang seluk..eh..dah bukak 6cm..die suh misi bawak umi p labor rum..huh..debarnye mase tuh..ingat beby nak kuar dah..pehtu ade misi cakap lambat lagi..biasenye 1 jam bukak 1 cm..aduihh..lamenye..die bajet dlm kul 1 la beby kuar..mase terbaring kesakitan tu ade sorang misi temankan..die tolong urut2 pinggang..sian tengok umi kot..umi kate kat die."takpela dik..sakit tu x kurang pon,..dok je.."huuhu..misi tu baek la..pehtu ade misi dtg injek..bg umi ngantuk..tp serius..xbleh tdo..nk ngantuk je ..kontraksi plak..pehtu dtg plak misi lain kuar kan air kencing n pecahkan ketuban..

tibe2 sakit bagai sakitlaa..huhuhu..misi yg tunggu umi tu kate "eh,dah nampak ni!!"cepat2 die berlari kuar panggil doc..dahla kat bilik sebelah dngar ade orang punyela payah nak bersalin..sampai cam ade pasukan sorak misi2 plak suh die push..adeh..doc dtg ngn 3org lg nurse..doc kate.."ok.beby you dah nak kuar..bile i suruh u push..u push ok.."mase tu teringat tips yang Sarah (my frenz yg dah dapat beby)care nk push.tarik nafas n push panjangggg..umi pon buat mcm tu..mase tu teringat kt huby..mane huby ni..sekali push adlina tak kuar lagi..kepala die tersekat..then doc kate "ok..bagus cara u push tadi..buat sekali lagi.."huhuhu..pandai bg motivasi..n umi push sekali lagi..adlina pon keluar..alhamdulillah..2x push je..bagus anak umi..adlina kuar tepat 12:o5pm..

mase tu syukur sangat2 kt Allah..dipermudahkan urusan bersalin..adlina pon kuar dengan sehat sempurna..

Mane my hubby??

Rupenye huby n mak2 dah tunggu lame kat luar..dalam kul 12 mak dah lapar,huby bawak p kafe..mase tu la umi bersalin..bile huby nak masuk n tanye kat misi.."norasyikin?die baru je selamat bersalin..tahun depan pulakla masuk tengok ye"hahaha..n guess wat?masin sungguh mulut misi tuh..umi pregnen lagi n kali ni harap ayah dapat tengok ye..






KBY terluka...

0
COMMENTS
semalam p hantar kain pasang nak buat baju kurung..baju kurung untuk preggy umi..kirenye nak pkai raye ntila..pasal nti mesti perut dh makin besar.umi p ngan mak n adlina..p kat satu kedai ni..risau gak kalu2 die xmo amik tempahan dah..mujur nak lagi..umi pon bg la contoh baju n sukat ape yang patut..dah setel sume baru tanye..berape upahnye ek kak?..huuu..RM68!! ADOI..mahainye..nak kensel segan plak..xpela..1st n last kot anta kat kedai tu..lgpon mintak die siapkan awai..akak tu promise by nx week ari khamis bleh amik..

pehtu mak ajak p umah sorang makcik ni..die pon jahit baju..tp dah pindah umah n umahnya jauh sketla nak p..tp dah mak nak sangat jahit ngn makcik tu n umi pon x sanggup la nak antar jahit kat kedai yang harganye berkali ganda tu..p jugakla..mak hantar 4 pasang kat makcik tu..dipendekkan cite..mase nak gerak balik dari umah makcik,terperasan sesuatu kat pintu KBY..aiyakkk!!calar!!mane datang ni??aduih..

balik umah cakap kat abh..abah kate ni koman2 pon mesti kene moto..laa..kene mase bile..semalam takde pon..pehtu p pekan umi drive memang xde gesel ngan pape..parking pon memng kat tempat parking..misteri sungguh..

petang tu adik umi si Bulat balik dari sekolah.die pon buat pengakuan..semalam die paking motor sebelah KBY..pehtu pagi tadi moto tu TERtumbang landing baik punye kat pintu kete..nak gtau umi nti x pepasl kene kuliah pagi..lambat plak die nak p sekolah..adehh..so..misteri terjawab..bende dah jadi..aduhh..KBY huby ku terluka lagi..

YOURE NOT ALONE..

3
COMMENTS

lagu utk my hubby..x sampai seminggu pon lg die p..dah rindu gile..adehlaa..naseb bek ni tgh cuti sem..dok kt kampung..tp nak buat ape pon xde mood..Pn syikin..bile nak mule marking paper nih???? huhuhu..


YOURE NOT ALONE..

Another day has gone

I'm still all alone

How could this be

You're not here with me

You never said goodbye

Someone tell me why

Did you have to go

And leave my world so cold
Every day I sit and ask myself

How did love slip away

Something whispers in my ear and says

You are not alone

I am here with you

Though you're far away

I am here to stay

You are not alone

I am here with you

Though we're far apart

You're always in my heart

You are not alone

Just the other night

I thought I heard you cry

Asking me to come

And hold you in my arms

I can hear your prayers

Your burdens I will bear

But first I need your hand

Then forever can begin

Every day I sit and ask myself

How did love slip away

Something whispers in my ear and says

You are not alone

I am here with you

Though you're far away

I am here to stay

You are not alone

I am here with you

Though we're far apart

You're always in my heart

You are not alone

Whisper three words then I'll come running

And boy you know that I'll be there

You are not alone

I am here with you

Though you're far away

I am here to stay

You are not alone

I am here with you

Though we're far apart

You're always in my heart

You are not alone

I am here with you

Though we're far away

I am here to stay

You are not alone

I am here with you

Though we're far apart

You're always in my heart
You are not alone

Al Fatihah untuk Kak Long..

3
COMMENTS



Semalam mase nak hantar huby,ade pesan kat die..kalu dah sampai msg ye..itu perkara biase..malam tu tido pon dalam kul12..adlina alhamdulillah x muntah minum bebelec..harap die x sembelit..pukul 4am..terjaga dari tido..tengok nset..eh,ade msg..ingat msg dr huby..tp bila bukak inbox..owh..dari Kak Long..heran jugak..msg ape k.long hantar pagi2 buta..bila buka msg.."NOOR FAREHAH BT RAMLI TELAH KEMBALI KE RAHMATULLAH PD 16.07.09 JAM 12PG"..eh..terus segar mata..baca msg tu sekali lagi..Innalillah..ya Allah..tak sangkanya..terus sebak mengenangkan K.long..terus forward msg tu kepada kawan2 UUM yang kenal dengan K.Long..dengan huby pon forward..


SIAPA KAK LONG?
Mula-mula kenal K.long kalau x silap mase sem3..Kak Long pindah dari Kolej TNB ke Kolej Bank Muamalat..dapat sebilik ngan kami yang sebelum ni dok bertiga..K.Oya..zaini n umi la..lama kami dok sebilik..lebih kurang 3@4 sem..K.Long padan dengan namanya..K.Long..memang dah macam kakak ngn umi..bukan je ngan umi..ngn kawan2 lain jugak..kami penah naik bas ramai2 p umah K.Long..makan buah dekat dusun keluarga die..meriah sangat masa tu..K.long penah gak ajak p makan nasi..pon kami p beramai2..makan nasi kat dusun pulak tu..penah tido umah K.long mase raya haji..sebab cuti pendek..x balik kg..ikut K.long n mak dia p masjid..paling best makan laksa kat umah K.long..1st time blaja makan laksa dengan buah nanas..sedap plak tu laksa mak K.Long buat..
Jodoh dengan huby pon ade kena mengena ngan K.Long..1st time terserempak n jumpe ngan huby di PMC K.long yang temankan..Lepas bertunang pon penah tido umah K.Long sebab nak jumpe ngn huby..Kenduri kat umah huby K.long n mak ayah die datang..Pas kawen kami p beraya umah K.Long..sume dah jadi memori..

Bile dapat pindah KMK..msg ngan K.long..sebab dah x jauh dengan dia..bertanya khabar..then K.long bgtau die tak sehat..kenapala ade orang nak buat kat K.Long..napela tak boleh tengok orang lain ok sket..K.Long sempat cakap nanti musim buah boleh p dusun die makan buah..InsyaAllah K.Long..tapi..nampaknya K.Long p dulu..



K.Long dalam kenangan..





Ziarah arwah..

Erm..umi sangat susah hati kalu x p melawat jenazah arwah..dah tak jauh mane..tapi nak pegi dengan sape..teringat en halim..die la satu2nya harapan..dah minta izin ngn huby.kalu dapat kontek en halim,huby izinkan pegi dengan die..en halim ni staff uum yg sangat baek ngn kami masa zaman belajar dulu..die pon penah p umah k.long..umi kol operator UUM..minta sambung ngn en halim..alhamdulillah Allah makbulkan doa..dapat cakap ngan en Halim..die terkejut dengar berita tu..kami pon plan nak p umah K.long dalam kul 10am..umi kene p meting penyelarasan skema dulu..bertolak dari KMK dalam kul 10.30..syukur sangat2 dapat sampai umah K.Long..dapat tengok arwah buat kali terakhir..bila jumpe ngn mak K.Long..




Umi : Makcik kenal sy lagi tak..

Mak : Syikin..(mase ni tak tahan air mate dah bile mak K.Long terus peluk)..mane anak..suami,dah p belayar ke..

Umi: anak ngan pengasuh..suami dah keje..makcik,sedihnye x dapat jumpa k.long sebelum ni

Mak: (tak terkate..air mate die makin mencurah..)




Erm..dok dalam 20 minit kt umah K.Long..mak die sempat pesan..lepas ni dtgla jugak ke rumah walaupun K.long dah takde..sangat sedih..adik K.long, CT bgtau K.long akan dikebumikan pukul 3pm..nak tunggu adik die balik dari Pahang..kawan2 yang pernah mengenali K.long..dan sesiap yang membaca blog ni,,sedekahkan lah al Fatihah untuk arwah..moga rohnya dicucuri rahmat..insyaAllah..memang selayaknya untuk arwah..

Semua yang terakhir..

3
COMMENTS
Ari nii ari last ngan huby..huuu..sedey..sedey..pg tadi tak breakfast kt cafe..buat nasi goreng.breakfast same2 kt umah..kemas2 barang adlina,pastu ayah hantar die p skolah..kirenye arini ari last laa..pasni umi la yang kene antar dan amik adlina hari2..sampai ayah balik nanti..tengahari plak lunch kat luar..makan kat Mali..tempat feveret kiteorang..pasni x p dah kot makan kat Mali..lunch terakhir ngn huby..x best la kalu tak p ngan huby..lagipon luar kolej..cam leceh je nak keluar..balik makan singgah kedai..beli susu Adlina..anak umi meragam lagi..muntah2 xok..so,umi ngn ayah try tukar susu..atas nasihat orang yang lebih berpengalaman..beli Bebelec pulak..harap-harap pasni ok la hendaknya..aminn..balik umah huby sempat lena depan tv..pas Zohor anta umi keje..kirenye ni kali terakhir jugakla ayah anta umi..sume terakhirla hari ni..isk..isk..sebak..sebak..

Petang lepas balik keje p umah mak mentua..mak buat pulut durian..kami bantai makan nasi sekali..mane bleh tahan tengok gulai rebung ngn sambal..huhuh..huby anta moto kt umah mak,mintak tolong abg cik tolong tengok2kan dalam masa 4 bulan ni. Kalu moto tu tinggal ngn umi,alamat bersawangla..





Gambar terakhir kami ber3 agaknye..lepas ni ber4 pulak...hehehe



Adlina..ayah..dan ER6N..^-^

HUby naik bas ke KL malam ni..pukul 10.15pm..umi antar p stesen bas..ngan amani..amani dah tido sebenarnye..tapi angkat jugaklaa..takkan nak tinggalkan..mujur jarak kolej n stesen bas x jauh mana..masa kt umah,,boleh lagi ditahan2..tp bila dah nak pisah ngn huby ..salam die..adoi..mencurah2 terus..mujur la malam..org x nampak..huby siap pesan.."Janganla nangis,,InsyaAllah bulan 11 ni kite jumpe'..huuuuuuuuuuu..lamenye lagi bulan 11..memang tak dapat nak cakap ape2 ngan huby dah..laju je air mate ni..sedey..sedey..adlina dah merengek2..tatau la pasal nk pisah ngan ayah atau pasal xmo dok kat seat die tu..umi pon drive la balik..air mate memang tak berenti sampai umah.ni ok lagi la tak sampai 5 minit bleh sampai umah..kalu dulu..dari seremban ke kuala pilah tu la meleleh air mata..huhuhuu..jauh tu..

Doa untuk huby..semoga dipermudahkan urusan di office esok..semoga selamat sampai terbang ke Bintulu..selamat bekerja..dah rezekinye atas kapal..

Moral of the story : sape2 yang takle idup sorang2 beberapa bulan..jangan menikah ngn seaman yer..huuuu..boleh gitu?abis ngamuk encik2 seaman..heheh..ajal,maut,jodoh tu semua ketentuan Ilahi..proud n thnx to Allah..being Mrs Zahir..

End..

He's leaving..

2
COMMENTS

Arini jaga exam sesi pagi je..paper math..petang pulak paper bisnes..tp tak semua terlibat..so,petang ni freela..td tengahari p lunch kat "Mali" ngan huby..tak tau nape tibe2 mood nak makan luar plak arini..pas makan,balik umah..rilex2..zohor..pehtu tanye huby,die x call office lagi ke..pasal bile nak mule keje..hmm..die pon call Cik Yati..dengar2 gak la ape yang dibincangkan..letak je phone..huby gtau..kene p khamis ni..upppss..arini dah selasa!!esok lusa je..huuuu..mujur ari jumaat nak balik kampung dah..kalu tak sedeynye dok sorang2 ngan amani kt sini...ni mula la nak hilang mood..nak sedey2 je..macam la tak biase..tapi tu la hakikatnye..tiap kali huby nak p..macam 1st time plak pisah ngan die..sejak menikah 15 Okt 2007..ni kali ketiga la pisah ngn huby..sape yg jadik wife seaman je kot yang bleh paham perasaan nih..stop here laa!!

Perubahan..

1
COMMENT
Hari ni seharian p opis dok mengubah blog..puncanya..blog sebelum ni ada masalah sket..so,nak tak nak terpaksala ubah..mujurla arini datang ofis memang takdak keja..dok saja..mulai esok,13-15 Julai 2009,student ade mid sem exam. So arini semua kelas tuto dibatalkan sebab kelas tuto dah diubah jadi dewan exam. Kuliah je yang berjalan macam biasa. Memang free sangatla hari ni..ade la 3,4 grup student datang bertanya untuk konsep2 yang susah2 sket..terutama Bab Perdagangan Antarabangsa..student dok pulun tajuk tu..tajuk yang dieorang rasa paling susah..hmm..good luck la untuk semua khususnya bagi pelajar tutorial A1T3A, A2T4A & A2T4B..insyaAllah korang boleh skor..FAHAM KONSEP..JANGAN HAFAL SEMATA..KALAU HAFAL INSYAALLAH LUPA..hehhhh..

Jalan-jalan cari makan..

3
COMMENTS
Malam tadi kami sefamili n mak..n famili abg cik p Kuala Perlis..nak p makan ikan bakar..sempena "meraikan" bakal kepemergian huby nak nek kapal..huuuuuuuuuu(kononnye laaa).Pn syikin belanja..kami p pas maghrib..di tengah jalan hujan la pulak..mujur bile dah sampai destinasi x hujan dah..adlina awal2 dah lena on the way nak p Kuala Perlis..bila sampai..umi x turun dari kereta pon..tunggu dulu adlina tido..lagipon kalu order mau paling kurang kene tunggu setengah jam..


Kami makan di sini..


Kakak Najwa & Kak Cik dirah..




Ni la abang cik..Kak Cik & Batrisya x ikut..

Bakar pon sodapppp...


Ayah makan dengan semangatnye..huuuuu

Apela ayah bebel2 tu..

Adlina makan sotong goreng..tapi tepungnye je la..takut tercekik nanti..




Sapa nama adlina angkat tangan..

1
COMMENT

video

Adlina amani 14 days before her 1st birthday..

My Hubby's ER6N..

0
COMMENTS








INFO : Kandungan Coklat

0
COMMENTS
INFO: Kandungan Coklat

Polyphenols - Antara kandungan utama dalam coklat yang berfungsi mencegah tengik. - Menjadi penangkis kepada beberapa penyakit kronik seperti kanser, sakit jantung, menurunkan tekanan darah dan strok. Jangan risau, jika sekadar mengambil dalam kuantiti diperlukan.

Theobromine - Sebaik menjamah coklat, individu akan berasa lebih bertenaga. Mata mengantuk secara automatik akan terbuka dek penangan bahan theobromine. - Bagi individu yang diserang batuk, disyorkan mengambil coklat kerana dikatakan lebih mujarab daripada ubat batuk. Seperti teh yang digunakan untuk mencuci muka, kini coklat turut dijadikan pupur bagi menyegarkan kulit wajah.

Phenylethylamine - Kandungan phenylethylamine memberikan rangsangan otak yang menghasilkan dopamine. Kesan kehadiran dopamine mencetuskan perasaan ceria dan tenteram hingga membangkitkan mood romantis. Justeru coklat sangat sesuai sebagai hadiah paling romantik.

Antioksidan - Bagi individu yang risau dengan garis penuaan yang mula timbul di wajah, coklat barangkali boleh membantu. Sifat antioksidan mampu mencegah proses penuaan yang disebabkan kesan radiasi. Gaya hidup tidak seimbang dengan pilihan makanan segera yang diambil tanpa had juga menjadi penyumbang mempercepatkan proses berkenaan.

Duty Free Zone..

0
COMMENTS
Petang tadi kami p Bukit Kayu Hitam..duty free zone..plan nak p semalam..tp hujan la plak,,huby nak cari beg troli yg kecik molek..maklumlaa orang nak nek kapal dah..dr Changlun ke BKH takla jauh mane..tak sampai 10minit pon ..kalu x payah lalu imigresen tu lagi la cepat sampai rasenye..tak plan nak beli pape pon..cume teringin nak beli CoKlAt!!! lame gile dah tak makan coklat..setelah belek membelek..huby pon pilih satu troli yang memangla kecik..huhu

ermm..yang ni ok..


Pehtu p kt toys area..inagt nak beli 1 teddy ke..doll ke..kat adlina..tp sume die geli..haha..tak kire la berbulu ke tak..apelaa anak umi ni..so,tak beli pape pon la kat die..maybe dah besar sket nti kot,..bile die dah berani bleh la belikan..rugi la..umi nak belanja x mau..

tak mau la umiii...


And last sekali..p choclate area!!huhuhu,,banyak pilihan..xle dok lame2 dalam kedai tuh..cam nak sume..amik cadbury yg besar 1..pehtu3-4 kotak Beryl's..pehtu terus bayar n kuar..huhuhu..on de way balik ayah ngn umi belasah 2 kotak Beryl's..lapa punye pasal..adlina pon join sekali..habis comot anak umi..

sesi pilih memilih oleh ayah dan anaknye..



Pagi yang dingin..

0
COMMENTS
Petang semalam hujan turun lebat..alhamdulillah..sejuk sket..basahkan rumput yang dah mula menguning..dah lame x hujan..yg bestnya pagi ni.pergh..sejuk..berkabus..tengokla scenery KMK di waktu pagi ni..snap on the way nak p keje..


Mari mengemas rumah..

0
COMMENTS

video

Balik kampung!!! yeeehaaa!!

0
COMMENTS
Petang khamis aritu (2Julai09)..tibe2 buat plan nk balik kg ngan huby..puncanya..kol mak..mak tanye bila nak balik..buah durian dah nak abis..Ha!!dah nak abis??takleh jadik..terus gtau huby..n huby pon cam biasela.."Nak balik kampung ke.." hehe..really a soulmate..sangat memahami..balik keje terus packing barang..dan tepat kul 6.10pm,kami pon bertolak balik ke parit..perak dengan misi nak makan buah durian..



Aksi pengupas durian amatur..heheh

Hari Sabtu..4hb kami p rumah orang kawen..aktiviti kegemaran adlina..hehe..mak,abah n aminur pon ikut sekali..



aktiviti biasa di rumah orang kawen..makan-makan..

Petang Sabu tu,kami pon bertolak balik.dalam kul 4pm baru bertolak..hmm..puas hati balik kg kali ni..sekejap pon takpe..puas makan durian free..rezeki..alhamdulillah..

Adlina dan bestfren nye dalam kereta..






















































Tahniah amir..

0
COMMENTS

Nak amik kesempatan ni mengucapkan selamat menjadi tunangan orang kepada amir..anak sepupu hubby yg baru bertunang dengan cewek pilihannya..nor hafsah pada 4 julai 2009 (sabtu)..cepat2la menikah ye..

KBY terluka...

0
COMMENTS
33semalam p hantar baju kat tukang jahit..em..ingat takde tukang jahit nak dah..mujur ade..tp ni bukan baju raye la..baju kurung untuk preggy umi..tp maybe akan dipakai mase raye..kire merangkap baju raye la kan..huuu..mintak die siapkan secepat mungkin..n akak tu promis by nex week..khamis kot die bleh siapkan..dah bg sukat sume barula umi tanye berape rm ek kak?..skali die bg harge..aduh..RM68!!haaa..ala..nk kensel cam segan..so..takpe la..1st n last kot anta kt situ..huhuhu..dah bleh dapat sepasang baju siap ooo..

pehtu p beli besde prezen untuk Cik Adlina Amani..esok die jadik besde girl!!ala..kan pekan Parit ni nak beli ape sangatla kan.so,umi ngan opah plan beli gelang la kat die..takla rugi kan..bleh pakai raye ni..huhuhu..nak p ipoh umi tatau jalan n takde kawan nak p..akhirnye,setelah dibelek2..adlina dapatla 1 gelang..

pehtu kami p plak umah seorang makcik..mak nak hantar baju kt makcik tu..x mo la die anta kat akak tu..tp umah makcik tu jauh sketla..ok jek.pendek cite kami pon antar baju lg beberape pasang kat makcik tu..pas setel sume n mase nak gerak balik dr umah tu..umi terperasan sesuatu kat pintu kete..eh..bile mase lekuk n calar ni????/aduih..dapat kt mane..napela baru perasan.tapi yang pastinya calar ni memang barula..

huuuuuu..punyela susah hati..balik tu tanye abah..abah kate ni kurang2 mesti kene motor ni..tp umi memang konfiden..drive td memang takde langgar ape2..parking pon memang tempat parking..so..mase bile KBY huby ku terluka ni??last2..pas balik sekolah..adik umi si Bulat buat pengakuan..die kate moto die paking sebelah kete malam tadi..pehtu pagi tadi mase nak p sekolah,motor tu TERtumbang landing baik punye kat pintu kete..huuuu..so,dapatla kenalpasti punca kejadian..ape nak buat??bende dah jadik..adehh..

Niigata..journey to the east..

0
COMMENTS

Saje..menyepah-nyepahkan blog..huhu..

Tahniah Mas..

0
COMMENTS
Erm..jap td berYM ngn Puan(title baru dapat..)Masnizam..lect biologi KMNS yang baru melangsungkan perkahwinannya..nak amik kesempatan ni mengucapkan Selamat Pengantin Bru..moga berbahagia hendaknya ke akhir hayat..InsyaAllah sampai ke syurga ya mas..terima kasih jugak sebab sudi share gamba hari bahagia..MAs memang kiut miut..comey lote on that day..congratez!!!

Baca horoskop..solat tak diterima 40 hari!!

0
COMMENTS
FORWARD DARI EMEL..THANX K.ZATUL..
Pagi tadi sy menerima email ini dan sy agak terkejut dengan yang dimaksudkan oleh email tersebut. Email tersebut mengandungi isu yang telah dibincangkan melalui sebuah rancangan di TV9. Lebih mengejutkan sy lagi apabila salah sorang panel tersebut memaklumkan bahawa membaca horoskop walaupun suka-suka maka solatnya tidak diterima selama 40 hari. Ya Allah Ya Tuhanku.. Sy selalu jugak membaca ruangan tersebut terutama seawal pagi sebelum memulakan kerja. Berikut sy masukkan kandungan email tersebut untuk rujukan dan renungan kita bersama.

SOLAT mereka yang membaca ramalan bintang sama ada di akhbar, majalah atau di internet tidak akan diterima Allah selama 40 hari, tidak kira mereka percaya atau sebaliknya kerana perbuatan itu sama seperti berjumpa dengan tukang ramal.Pensyarah fakulti Syariah dan Undang-undang Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Nik Salida Suhaila Nik Saleh, menjelaskan perkara itu berdasarkan ulasan ulama terkenal Yusuf al-Qardawi mengenai hukum membaca ramalan bintang.Katanya, walau seseorang itu tidak membenarkan apa yang dibaca, solatnya tetap tidak diterima selama 40 hari dan jika membaca serta membenarkan pula ramalan itu, maka orang itu dikatakan kufur kepada ajaran Muhammad. Bagaimanapun katanya, jika membaca dengan tujuan untuk membantah, menjelaskan dan mengingkari amalan syirik, hukumnya dituntut malah menjadi wajib kerana tujuan memberi pengajaran kepada orang lain.“Jelas amalan meramal, membaca dan menaruh sikit rasa yakin apa dikatakan ramalan bintang itu perlu dijauhi mulai hari ini. Ini bukan perkara main-main atau seronok-seronok kerana ia bercanggah dengan hukum Islam,” katanya.Katanya, perkara itu juga jelas daripada hadis riwayat Muslim bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Sesiapa yang datang kepada dukun kemudian dia membenarkan terhadap apa yang dikatakan olehnya, maka solat orang itu tidak diterima Allah selama 40 hari.”Perbahasan mengenai minat masyarakat hari ini terhadap ilmu ramalan termasuk membaca horoskop dibincangkan Nik Salida bersama Al-Fadhil Kadi Daerah Temerloh, Badli Shah Alauddin, dalam program Halaqah terbitan TV9 yang disiarkan malam Ahad lalu dengan tajuk Bintang 12. Program yang mengulas mengenai ayat 105, surah an-Nahl, mengajak penonton menghindari perbuatan berjumpa atau mempercayai tulang tilik dan tukang ramal kerana Allah memberi amaran mengenai golongan pembohong itu.Nik Salida berkata, tidak dinafikan ramai yang mengatakan tujuan mereka membaca ramalan bintang adalah suka-suka tetapi amalan bermula daripada suka-suka itu akhirnya menyebabkan mereka menjadi obses seterusnya terpengaruh dengan apa yang dibaca.Katanya, ada kalangan masyarakat hari ini yang melanggan ramalan bintang melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) untuk mengetahui apa yang diperkatakan mengenai nasib mereka atau perkara bakal dilalui mereka setiap hari, minggu atau bulan.Sedangkan, perbuatan itu bukan saja merosakkan akidah malah menyebabkan hidup mereka tidak keruan kerana pengaruh ramalan itu sedikit sebanyak memberi kesan kepada aktiviti atau perancangan mereka pada hari itu.“Jika tidak percaya atau untuk suka-suka kenapa hingga melanggan SMS horoskop. Maknanya bangun pagi kita mahu tengok apa yang diramalkan untuk kita hari itu. Begitu juga dengan membaca di akhbar dan majalah, kenapa kita hendak tahu ramalan.“Jika katanya dalam bab rezeki apa yang diperoleh tidak setanding kerja dilakukan, maka akan timbul perasaan malas buat kerja sebab rezeki yang dapat sikit saja. Kesan ramalan ini bukan saja pada akidah, juga aspek psikologi.“Daripada suka-suka itu juga apabila kebetulan perkara diramalkan itu benar berlaku ia mula menerbitkan kepercayaan yang akhirnya menyebabkan mereka jatuh ke lembah kepercayaan perkara karut-marut ini,” katanya.Badli Shah berkata, golongan yang percaya kepada Bintang 12 atau ramalan tukang tilik mengenai untung nasib atau hari baik dan tidak adalah mereka yang tidak percaya ketentuan Allah serta ciptaannya.Beliau berkata, Allah sudah memberi amaran mengenai golongan itu di dalam al-Quran di mana Allah murka dan mengatakan mereka sebagai golongan pembohongan serta penipu kerana mendahului takdir Allah.Katanya, apa yang dikhuatiri ialah disebabkan ramalan itu umat Islam lupa bahawa setiap sesuatu yang terjadi itu adalah dengan izin Allah dan ini memberi kesan daripada sudut akidah mereka.“Jika Allah tidak izinkan perkara itu berlaku, ia tidak akan jadi. Tukang ramal pusinglah daun terup atau biarlah burung dia bercakap tetapi tanpa izin Allah tidak akan berlaku. Malangnya kita tengok, zaman moden ramai yang kembali percaya dan mencari petunjuk daripada zodiak,” katanya.Katanya, kepercayaan kepada ramalan terutama tukang tilik dan ahli nujum boleh mendatangkan kesan negatif seperti menyebabkan pergaduhan antara suami isteri, permusuhan sesama jiran atau sahabat karib.Contohnya, isteri yang diberitahu mengenai sikap suami atau ramalan bahawa suami akan berkahwin lagi pastinya menyebabkan berlaku perbalahan dan paling malang lagi jika perkara itu tidak benar sama sekali.Rasulullah SAW turut berdepan dengan kelompok masyarakat Arab yang taksub dengan ramalan dan kiraan bintang hingga Baginda menyebut akan tiga golongan itu terdiri daripada mereka yang mampu meramal bintang, meramal barang hilang dan melakukan ramalan berdasarkan pergerakan bintang di langit.Malah, Baginda SAW pernah didatangi beberapa orang yang meminta Baginda meramal masa depan orang Arab tetapi Baginda memberitahu, jika diketahui perkara ghaib nescaya dirinya sudah mendapat kemewahan serta terlepas dari musibah.Mengulas mengenai sejarah Bintang 12, Badli Shah berkata, kepercayaan itu berasal dari Mesopotania, daerah asal orang Babylon terletak antara sungai Tigris dan Euphrates dan kini terletak di tenggara Iraq.Ilmu itu berkembang sejak Babylon kuno 200 tahun sebelum masihi dan secara bertahap. Amalan dan kepercayaan itu semakin berkembang hingga tahap yang dikenali sebagai horoskop atau Bintang 12 yang mengaitkan keperibadian dengan tarikh lahir berpandukan bintang.“Contohnya bintang Capricorn untuk mereka yang lahir 22 Disember hingga 20 Januari ikut mitos Yunani ialah lambang kambing. Kambing itu bernama Almateus dan pernah beri air pada Dewa Zeus iaitu dewa tertinggi bagi bangsa kuno ketika kecil.“Oleh itu, bagi mengenang jasa kambing itu ia dijadikan bintang dan bercahaya di langit. Kesimpulannya, Capricorn itu kambing saja. Di sini pun banyak kambing, tidak perlu tengok ke langit. Umat Islam perlu renung sejenak adakah bintang ini sesuai dengan peribadi Muslim.“Sesuai ke jika umat Islam percaya kepada bintang kambing biri-biri atau lambang orang lelaki gagah tuang air dalam tempayan besar sedangkan banyak perkara lain lebih bermanfaat yang boleh kita fikirkan,” katanya.Justeru, beliau menasihati kepada umat Islam supaya menjauhi amalan membaca ramalan bintang atau tulang tilik walaupun untuk suka-suka kerana boleh memberi kesan kepada akidah serta amalan solat yang dilaksanakan. ..

How our inner Ego sometimes misjudges a PERSON

0
COMMENTS
A lady in a faded grey dress and her husband, dressed in a homespun suit walked in timidly without an appointment into the Harvard University President's outer office. The secretary could tell in a moment thatsuch backwoods, country hicks had no business at Harvard and probablydidn't even deserve to be in Harvard. "We want to see the President "the man said softly."He'll be busy all day "the secretary snapped." We'll wait" thelady replied. For hours the secretary ignored them, hoping that the couple would finally become discouraged and go away. They didn't and the secretary grew frustrated and finally decided to disturb the president."Maybe if you see them for a few minutes, they'll leave" she said to him.. The President, stern faced and with dignity, strutted toward the couple. The lady told him "We had a son who attended Harvard for one year. He loved Harvard. He was happy here. But about a year ago, he was accidentallykilled. My husband and I would like to erect a memorial to him, somewhere oncampus."The president wasn't touched....He was shocked. "Madam "he said,gruffly, " we can't put up a statue for every person who attended Harvard and died. If we did, this place would look like a cemetery."Oh, no," thelady explained quickly "We don't want to erect a statue. We thought we would like to give a building to Harvard."The president rolled his eyes. He glanced at the gingham dress and homespun suit, and then exclaimed,"A building ! Do you have any earthly idea how much a building costs? Wehave over seven and a half million dollars in the physical buildings here atHarvard."For a moment the lady was silent. The president was pleased. Maybe he could get rid of them now. The lady turned to her husband and said quietly, "Isthat all it costs to start a university ? Why don't we just start our own?" Her husband nodded.. The president's face wilted in confusion and bewilderment. Mr. and Mrs. Leland Stanford got up and walked away, traveling to Palo Alto, California where they established the University that bears their name. Stanford University, a memorial to a son that Harvard no longer cared about. Most of the time we judge people by their outer appearance, which can be misleading.. And in this impression, we tend to treat people badly bythinking they can do nothing for us. Thus we tend to lose our potential goodfriends, employees or customers.Remember In our Life, we seldom get people with whom we want to share & grow our thought process. But because of our inner EGO we miss them forever. It is you who have to decide with whom you are getting associated in day to day life. I end this beautiful story with a note: Small people talk about others,Average people talk about things,Great people talk about ideas.

Pulut durian..

0
COMMENTS
semalam petang pas balik kije huby ajak balik kampung..cam letih gak tapi dah lame x kuar..p jugakla..balik kg rupenye mak mentua dok buat pulut durian..huhu..rezeki..makan pulut durian la kami petang tu..

Adlina amani plak..mcm tak berape sehat 2-3 arini.nk kate demam takla..tp die kerap batuk2..kemarin sampai muntah..sian anak umi..malam pon tido die asyik terganggu ngan batuk..nampak macam die x berape nak larat.Selalau bile ayah n umi solat,letak die dlm playpan..mesti die dok gagah panjat2 playpan tu..nak berdiri..tp kali ni takde pon..cam letih je nak panjat2..semalam bg ubat demam dah ..arini ayah die antar p skolah..emm..tengokla petang ni mcmane plak anak umi..Tok die kate demam nak berjalan ni..huhuhu..hope so la..ke..demam nak pisah ngan ayah ni???aduihhhh..

Membosankan plak blog ni pasal x letak gamba..bukan ape..ni update kt desktop office..x sempatla nk update kt umah..gamba2 sume dok dlm nset n laptop..xdan nak transfer..nti2 la ade blog bergambar..heheh..

JOM SHOPPING!!